![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Okrągłe stoły na weselu
Co myślicie o okrągłych stołach na weselu? Jakie są za i przeciw?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
rose rose
|
Dot.: Okrągłe stoły na weselu
super. jak sie rodzina zjedzie to beda mogli powiedzieć ze zasiedli przy okrągłym stole
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Zalatuje amerykańskimi ślubami
![]() Plusy są takie, że nie bedzie polowania na jedzenie, kazdy sobie usiądzie z kim bedzie chcial. Minusy - nie ma takiej samej atmosfery, tylu dyskusji i integracji między goścmi, bo każdy siedzi ze swoimi. I może być problem z usadzeniem tych bez "ekipy". Albo, gdy za dużo osób chce siedzieć razem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ctrl alt delete
|
Minusy:
1. Na mojej sali nie ma, można wypożyczyć z zewnątrz, ale za to jest dodatkowa opłata ![]() ![]() 2. Podobno trudniej usadzić gości. Nie wiem, jeszcze nie usadzałam. Plusy: 1. Bardziej elegancko. 2. Więcej integracji. Przecież przy podłużnych stołach można przy obiedzie porozmawiać z własnym facetem, osobą siedącą po prawej i dwoma na przeciwko, też każdy siedzi ze swoimi ![]() ![]() Paradoksalnie kiedy dużo osób chce siedzieć razem, to przy okrągłych stołach, choćby mieli siedzieć przy dwóch, wyjdzie, że siedzą dużo bliżej jeden drugiego, niż gdyby ich posadzić rządkiem przy podłużnym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja nie będę robić "akcji integracji" na naszym weselu tylko posadzę rodzinami/parami/znajomymi i nie będę zmuszała moich gości do integrowania się ludźmi, których pewnie na oczy więcej nie zobaczą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ctrl alt delete
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5352865 8]Ja nie będę robić "akcji integracji" na naszym weselu tylko posadzę rodzinami/parami/znajomymi i nie będę zmuszała moich gości do integrowania się ludźmi, których pewnie na oczy więcej nie zobaczą.[/QUOTE]
Ja "integrację" na weselu rozumiem tak, że każdy ma się integrować z własną rodziną ![]() Na Wizażu się dowiedziałam, że niektórzy oczekują, że rodzina młodej będzie się integrować z rodziną młodego ![]() ![]() No chyba że ktoś zamierza wyprawić kolejne wesele z okazji chrztu i komunii, to OK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja będę miała na swoim weselu raczej okrągłe stoły ..jeśli chodzi o "integrację" to zgadzam się z komentarzem wyżej że pewnie to pierwsza i ostatnia impreza w takim gronie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Ja na swoim weselu nie będę miała okrągłych stołów ( na mojej sali nie ma takiej możliwości ) i jestem z tego powodu bardzo zadowolona .
Zalety: – okrągłe stoły wyglądają niezwykle efektownie, – są alternatywą dla osób, które szukają niestandardowych rozwiązań, – zapewniają gościom znacznie większy komfort i wygodę, niż w przypadku standardowych stołów, – są bardziej intymne, dzięki nietypowemu ustawieniu zapewniają gościom większą swobodę rozmowy i możliwość nawiązania kontaktu praktycznie ze wszystkimi gośćmi siedzącymi przy stole, – w zależności od rozmiarów stołu, pomieścić on może zazwyczaj od 8 do 12 osób. Wady: – sprawdzają się raczej przy mniejszej liczbie gości, – w związku z faktem, że nie zawsze wszyscy członkowie rodziny mają ze sobą dobre relacje lub po prostu mają niewielki kontakt, a nawet niekoniecznie znają gości siedzących przy stole, nie każdemu odpowiadać może zaproponowane przez parę młodą rozsadzenie, – należy uważnie dobrać dekorację kwiatową okrągłych stołów, niewłaściwa może uniemożliwiać swobodne porozumiewanie się, – w przypadku okrągłego ustawienia stołów obiad podawany jest przez kelnerów, natomiast pozostałe dania zazwyczaj znajdują się na szwedzkim stole; goście zwykle lubią mieć wszystko w zasięgu ręki, więc może okazać się to niewygodne lub niekomfortowe, – nie każdy hotel/sala weselna dysponuje okrągłymi stołami, – okrągłe stoły nie sprawdzają się przy każdym stylu – wesele typu glamour będzie wyglądało pięknie, jednak styl wiejski, czy rustykalny będzie gryzł się z taką koncepcją |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Miałam okrągłe stoły na własnym weselu, wbrew moim i męża rodzicom oraz dziadkom. My chcieliśmy okrągle stoly i to było bezdyskusyjne. Wszyscy przeciwnicy po weselu przyznali, że to był dobry pomysł - lepiej się rozmawialo, widzialo się więcej osób, było więcej miejsca i nie trzeba było ruszac dwóch osób akurat jedzących, aby usiąść na swoim miejscu, bo mało przestrzeni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Łączone stoły - ławy to relikt i efekt ograniczeń wielu lokali. Plusów w zasadzie nie ma, poza pozornym złudzeniem ,,integracji''. W praktyce jest ciasno, często upchane na stołach do granic absurdu ,,łokcie w sałatce'' etc. Osobne stoliki na minimum 6-10 osób w zasadzie nie mają wad. O zaletach napisano wcześniej.
Może się narażę, ale ,,styl wiejski'', który tu wspomniano - do rzadko świadomy wybór, a raczej kamuflowanie rzeczywistości. Nie widziałam wesela w nowoczesnej sali, albo klimatycznej ( dworku, czy pałacyku) w wiejskim stylu. Ten ,,trik'' stosuje się po wiejskich salach, słowem tam, gdzie o ,,glamour'' nie ma mowy. Nie udawajmy, że czarne jest białe po prostu. W sali wiejskiej ,,firma cateringowa'' czyli panie z koła gospodyń najczęściej - nie mają po prostu okrągłych stolików i porządnych krzeseł. Robi się tym co jest, tanio i trzeba mieć tego świadomość. Z wszystkimi konsekwencjami. Bo jednych stać na pałac, a kogoś innego na salę wiejską. Doskonale to rozumiem. Tyle, że nie można krytykować rozwiązań ,,okrągłych'' z perspektywy sal wiejskich. Edytowane przez MaryAnn2 Czas edycji: 2015-11-27 o 07:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Z plusów mogę dodać to, że okrągłe stoły ułatwiają pracę fotografowi/kamerzyście. Łatwiej mu się przemieszczać i szukać ujęć gości przy stołach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ctrl alt delete
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5368471 1]Ja tam wolę by moim gościom było wygodniej.[/QUOTE]
A to swoją drogą też argument za okrągłymi - można się wygodniej przemieszczać po sali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
oczywiście, wszyscy marzą o weselu w pałacu, tylko ich czasem nie stać i biedne panie z koła gospodyń wiejskich (wtf? od kiedy koła gospodyń gotują na weselach?) nie dysponują okrągłymi stołami. a te wszystkie hamerykańskie wesela w stodołach to z biedy, panie. a te pod gołym niebem to kompletni nędzarze urządzają... ...bo gdyby mogli, mieliby okrągłe stoły w pałacu, wszak wiadomo.
![]() |
![]() |
#15 |
ctrl alt delete
|
Ślub i wesele w plenerze są akurat mniej więcej w tej cenie co w pałacu (jak ktoś chce prawdziwe wesele, a nie grilla na działce). Ale umówmy sie - ludzie nie robią wiejskich wesel w remizie dlatego, że zawsze marzyli o weselu w remizie. Prawdopodobnie woleliby wesele w pałacu / plenerze / odpowiednio przystrojonej dodatkami z drewna i wystylizowanej stodole. Ale jak wizażanka wyżej napisała, jednego stać na stylizacje, drugiego na remizę. No takie życie, nie wiem skąd bulwers.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
więc za celny uważam komentarz, że do stylu wiejskiego okrągłe stoły niekoniecznie pasują - a za niecelny ten, że w stylu wiejskim okrągłych stołów nie ma, bo kogoś nie stać. w ogóle połączenie stylu wiejskiego z remizą jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe. bo remiza to nie jest wesele w stylu wiejskim, tylko wesele w remizie. remizę zaś można wystylizować różnie, i wiejsko, i glamour, choć w obu przypadkach wygląda to dziwnie.
![]() |
![]() |
#18 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Who are we kidding? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
![]() i tyle. i dla mnie uwaga o tym, że styl wiejski to jest "kamuflowanie biedy", bo w dworkach nikt stylu wiejskiego nie uskutecznia, jest dosyć niepoważne. of kors, wszystkie style poza kryształowymi żyrandolami są dla biedy. no sorry, no nie, nie mogę się zgodzić z takim tokiem rozumowania i dlatego się z autorką nie zgodziłam. można mieć kosztowne wesele w stylu wiejskim, można mieć też superobciachowy styl "glamour" ze złotymi szprosami w oknach i perłowymi balonami. styl wesela nie jest dla mnie powiązany w żaden sposób z zasobnością portfela. okrągłe stoły nie są synonimem luksusu. tyle mam do powiedzenia.
chase the rain! Edytowane przez Hanako Czas edycji: 2015-12-08 o 16:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
ctrl alt delete
|
A ja dalej nie rozumiem bulwersu. Tak, przeogromna część wiejskich wesel jest wiejskimi weselami, bo pałace się w budżecie nie zmieściły. Nie ma się czym oburzać jakoś specjalnie. Owszem, widziałam drogie wesela stylizowane na wiejskie i rustykalne w internetach, z okrągłymi stołami na dodatek - ale co to zmienia w kontekście przeciętnego wiejskiego wesela, które jest wiejskim weselem, bo takie da się tanio zrobić w taniej sali?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dla mnie zdecydowanie okrągłe. Byłam na kilku weselach w życiu i zazwyczaj łączone stoły były niewygodne, nie można było się nawet wsunąc dobrze krzesła, bo obok były dwa kolejne. Nie mówiąc o wychodzeniu. Okrągłe są zdecydowanie wygodniejsze, ale też efektowniej wyglądają i lepiej się przy nich rozmawia. Byłam na 2. weselach z okrągłymi stołami i na obu to się świetnie sprawdziło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja aktualnie zastanawiam się nad ustawieniem stołów i to moje przemyślenia dot. stołów okrągłych:
Zalety: - są bardziej eleganckie - wygodniejsze jeśli chodzi o przemieszczanie się gości i jak dla mnie na tym się zalety kończą. Bo: byłam ostatnio na dwóch weselach z okrągłymi stołami i wszystko jest fajnie jak goście z całego wesela się znają. Bo jak przy moim stoliku wszyscy poza mną się rozejdą tańczyć, na papierosa itp to zostaję sama a żeby dosiąść się do kogoś przy sąsiednim stoliku to musi być tam miejsce. Na jednym weselu ekipy przy stolikach były tak hermetyczne i tak bardzo zintegrowane bo to grupy przyjaciół że nie było opcji by się do nich dosiąść. Przy stole prostokątnym zawsze gdzieś się można przysiąść i nawet łatwiej dostawić krzesło. Kolejna sprawa: stoły okrągłe i stół prostokątny dla pary młodej: byłam świadkową na weselu gdzie przy głównym stole siedzieliśmy w piątkę, bo świadek nie miał pary- wszystko było fajnie do obiadu a potem ja z panną młodą poszłyśmy odpiąć welon, poprawić się, a pan młody ze świadkiem poszedł za wódką- każdy poszedł czynić swoje powinności. Mój partner został przy tym stole samiutki i nie miał się do kogo odezwać bo do okrągłych stołów nie dało się przysiąść. Zwróćcie na to uwagę ![]() Z doświadczenia wiem (pracuję w branży konferencyjnej) że okrągłe stoły sprawdzają się jak ludzie się dobrze znają i będą mieli wspólne tematy i wśród gości nie będzie osób które nie mają "ekipy". Raz że ciężko takie osoby usadzić a dwa że mając narzucone towarzystwo mogą się czuć niekomfortowo. No i okrągłe stoły sprawdzą się dobrze albo na dużej sali albo przy małej ilości gości (zajmują bardzo dużo miejsca, dużo więcej niż prostokątne). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() ![]() Tak naprawdę jedynym plusem podłużnych stołów jest to, że faktycznie jak sala jest mała, to można wcisnąć więcej osób niz przy okrągłych. Ale to wyłącznie dostosowanie stołów do ograniczeń sali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście ze musi być miejsce. Ale większa szansa ze się znajdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Przy prostokątnym stole miałabym chyba większy problem z usadzeniem niż przy okrągłych. Sadzając gości, usadzałam tak, aby część się znała, a reszta nieznana miała wspolne tematy. Dla mnie okrągłe stoły są o wiele lepsze komunikacyjnie, bo z każdym można porozmawiać. I łatwiej jest się poruszać po sali.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Na weselach wolę okrągłe stoły i na własnym też takie miałam. Goście byli przydzieleni do stołu (ale już bez szczegółowych rozpisek, kto koło kogo siedzi), więc nie było niebezpieczeństwa, że kolega z liceum usiądzie obok babci Stasi. Rodzina siedziała rodziną, znajomi z ludźmi, których znali. Wolę okrągłe stoły, bo - moim zdaniem - dają więcej możliwości na interakcję. Gdy siedzimy w rzędzie, to co prawda mogę porozmawiać z osobą po swojej lewej i prawej, ale tutaj właściwie sprawa się kończy (czasem ci z naprzeciwka już są za daleko, i trzeba krzyczeć).
Tak czy siak, myślę, że to po prostu rzecz gustu.
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zdecydowanie polecam okrągłe stoły, dużo wygodniej się rozmawia (polewa też ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
też wole okrągłe (8-12 osób), bo przynajmniej wszyscy rozmówcy widza swoje twarze.
Przy prostokątnym już muszę przekrzykiwać się nad plecami partnera siedzącego obok, by kolejna usłyszała, co do niej mówię.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:24.