|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
pomocy do ludzi z USA
dzien dobry panstwu!napisze pokrotce o co i chodzi:mam skrzywienie kregoslupa-
skolioze od dziecka drugi stopien ledzwiowo-piersiowa!odkad pamietam mialam przeciwskazania przez lekarza ortopedy:ze:nie moge dzwigac do 5 kg.zadnego stania,przeciagania,wygin ania,wiedzac co mi jest zatrudnilam sie jako szyjaca osoba wiadomo jak sie szyje to sie siedzi bylo mi dobrze nie mialam prwie zadnych dolegliwosci ze str.kregoslupa czasami pobolewalo mnie w krzyzu.Z czasem okazalo sie ze moja praca nie ogranicza sie tylko do szycia,okazalo sie ze musze pakowac rozne rzeczy,bolal mnie kregoslup poszlam do lekarza przynioslam notatke:wyraznie ograniczenia:zadnego stania,podnoszenie tylko do 4,5 kg!wrocilam na pozycje szyjaca.Minelo pare miesiecy tym razem przeniesiono mnie na ciezka pozycje jak na moje warunki zdrowotne:dzwiganie,schyl anie sie,pakowanie po 3 dniach pracy poczulam bol w plecach,od tego mometu minelo 24 godz.mam bole w rece i mrowienie samoistne w tejze rece,bylam u lekarza stwierdzil ucisk na nerwy,potrzebna rehabilitacja,nie moge narazie pracowac!mam pytanie czy wedlug Was moja kierowniczka/pracodawca zlamali prawo?regulamin?przeciez dalam im notatke od lekarza-zaswiadczenie co moge wykonywac w pracy(jaki rodzaj pracy),przyjelam sie w sumie bo to byla pozycja siedzaca!mieszkam w USA c.d.p.s rozmowa sie odbyla ja moj maz plus kierowniczka efekt kierowniczka wyparla sie tego ze otrzymala moje pismo o moich przeciwwskazaniach! pracodawca to- jest duza firma zobowiazala sie wyplacis koszta leczenia i wyslala mnie na 12 tyg plan rehabilitacyjny mam miec placone tak jakbym pracowala jak myslisz moga mnie zwolnic jak przyjde do pracy po zwolnieniu lekarskim?niby zyczyli mi szybkiego powrotu do zdrowia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: pomocy do ludzi z USA
oj ciezka sprawa.....na amerykanskim prawie pracy za dobrze sie nie znam,ale wiem,ze jest ono bardzo korzystne dla pracownikow.Na moje oko,skoro firma wyslala na rehabilitacje i dodatkowo placi normalna pensje,to jest to pewnego rodzaju przyznanie sie do popelnionego bledu,ale to sa tylko domniemania.Ja polecam zasiegnac rady prawnika,niekoniecznie musi to byc kosztowne,jest wielu takich,ktorzy udzielaja darmowych porad..natomiast jesli znajdzie sie odpowiedni paragraf wtedy mozna zaczac walczyc.....a odszkodowania tutaj sa dosc pokazne
![]() szybkiego powrotu do zdrowia zycze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.