|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 219
|
sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
dziewczynki kochane mam wielką prośbę o pomoc. Nidgy nie może mi wyjśc udany miękki puszysty biszkopt czekoladowy/kakaowy. Czy Wy macie jakieś sposoby by to ciasto wyrosło i było miekkie ? może mam zły piekarnik bo juz sama nie wiem co robić, a może kolejność jest jakas specjalna
![]() Pomóżcie prosze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
Tutaj masz przepisik na tort czekoladowy http://sys21.de/viewtopic.php?t=2259...rt+czekoladowy
a tu na tort "Czarny Las" http://sys21.de/viewtopic.php?t=8987...rt+czekoladowy
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 219
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
o dzięki Mała Kasiu. Może ten sposób robienia biszkoptu mi wyrośnie a jak nie to ja już nie wiem - widocznie nie jest mi dane piec czekoladowe ciasta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
Nusiu napisz jak poszło
![]()
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 219
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
no więć udał sie wyśmienicie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: FrÓktolandia :)
Wiadomości: 3 228
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
Oj dziewuszki co dziś zrobiłyscie lub macie zamiar zrobic dla swoich włosow? [dpbrego i złego]
![]() ja wyprostowałam ![]() a wczoraj mialam maseczke z nafty i żółtek + umycie włosków + suszenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: FrÓktolandia :)
Wiadomości: 3 228
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
oj pomyłka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 1
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-10
Wiadomości: 1
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
dzień dobry,
ja też czas jakiś nie mogłam sobie poradzić, ale już mi wychodzi i jest naprawdę super - ciemny i bardzo puszysty. na: 6 jajek 150-200 g cukru (to gł. zależy od wielkości jajek) 30 g ciemnego kakao 100 g mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do piecz. 1. mąkę, kakao, proszek przesiać do miski 2. w drugiej zmiksować jajka z cukrem na bardzo, bardzo puszystą masę (min. 5 minut) 3. wsypywać na dwa trzy razy mieszaninę suchych składników i mieszać delikatnie - ręką! do uzyskania jednolitej masy (bez grudek mąki - zwłaszcza na dnie miski ). ja piekę do tzw suchego patyczka i jeszcze potem 5-6 minut. powodzenia ![]() ps. do tego mieszania ręką nie mogłam się na początku przekonać, ale tylko tym sposobem wychodzi mi za każdym razem, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
ja nigdy nie dodaje proszku do pieczenie i wychodzi mi wyśmienity
Rober Sowa mówi,że tajemnicą biszkoptu jest idealnie ubita piana z białek mój niezawodny przepis 6 jajek cukier( ja wole mniej słódki dlatego nie podaje proporcji 6 łyżek mąki żóltka z cukrem ubić na puszystą masę białka na sztywno- tak aby nie wyleciały z miski,kiedy ją wywrócimy i teraz cała sztuka w mieszaniu- to białek dodaje troszkę zółtka i dwie łyżki mąki- delikatnie mieszam i znowu zółtka i dwie łyżki mąki mieszam i na koniec reszta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 25
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
ja też mam takie małe pytanko ... nie wiecie przypadkiem czy jak dodam do biszkopta barwniki spożywcze (w proszku) to coś się z tym ciastem stanie ... może oklapnąć albo coś innego ... gorszego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
Ja biszkopt robie zawsze jak w tym przepisie https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...15&postcount=1 , uzywam miksera.
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: z domu
Wiadomości: 774
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
Robiłam różne biszkopty, nigdy nie miałam zakalca, były puszyste i lekkie jak chmurka-sekretem jest ubicie piany z białek lub całych jaj na bardzo puszystą masę a następnie delikatne połączenie jej z resztą skladników tak by nie opadła. Najlepiej delikatnie wymieszać łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Nawet proszku do pieczenia nie daję. Jednak za niezawodny, zawsze się udający i najlepszy w smaku a także idealny do przekrojenia nawet na cieniutkie blaty (nie kruszy się, jest gęsty i sprężysty, nie suchy), doskonale trzyma kształt pod masą cukrową, jest stabilny w torcie piętrowym, no poezja po prostu uważam ten biszkopt: http://www.kwestiasmaku.com/desery/t...i/przepis.html
http://www.kwestiasmaku.com/blog-kul...dowa-dokladka/ Nigdy mnie nie zawiódł, podobnie jak inne przepisy z kwestii smaku. Na dowód zdjęcie tortów z wykorzystaniem tego biszkoptu Edytowane przez mysha25xx Czas edycji: 2013-05-18 o 22:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: sposób na udany biszkopt czekoladowy - pomóżcie
Od piekarnika tez duzo zalezy, np. ciasta wychodza lepsze z piekarnika elektrycznego niz na gaz.
![]() A czy piana z bialek jest dobrze ubita, to mama uczyla mnie tak, ze trzeba uwazac przy oddzielaniu bialek od zoltek, zeby sie zoltko do bialka nie dostalo, bo sie wtedy piana dobrze z bialek nie ubije i, ze jest piana z bialek dobrze ubita, jak odwroci sie miske do gory dnem i piana z niej nie wyplynie, bedzie sie trzymac miski. ![]() Dla mnie najwygodniej i najlepiej przekraja sie biszkopt nitka, tez sposob od mamy (podobnie jak i przepis na biszkopt). ![]() ![]() W moim przepisie na biszkopt nie ma oddzielngo ubijania piany z bialek, miksuje sie cale jajka z cukrem, a wychodzi zawsze elegancko, w roznych piekarnikach, bo przepis jest w rodzinie od dawna. ![]() Niektorzy uwazaja, ze zeby biszkopt byl dobry, to po upieczeniu, od razu po wyjeciu z piekarnika, trzeba biszkoptem rzucic na podloge lub blat kuchenny z wysokosci 1 metra, nastepnie wstawic biszkopt do wylaczonego piekarnika, uchylic drzwiczki i pozosawic ciasto do ostygniecia, po ostudzeniu wyjac z formy i przekroic. Ale ja osobiscie nigdy nie rzucalam biszkoptem, u mnie w rodzinie tez sie nie rzucalo. ![]()
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.