Spór małżeński o finanse, prosze pomóżcie rozstrzygnąć - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-09, 17:02   #1
Ewelinka876
Przyczajenie

Spór małżeński o finanse, prosze pomóżcie rozstrzygnąć

Witam Zakładam tego posta w nietypowej sprawie, ale od pewnego czasu mamy z mężem problem, nie możemy sie dogadać, już sama nie wiem czy to ja jestem jakaś pokręcona czy on, z chęcią poczytam Wasze zdanie na ten temat. Otóż jesteśmy swieżym małżenstwem około 5miesięcy stażu. Mój mąż zarabia miesięcznie około 1850zł. Codziennie dojeżdza do pracy około 35km w jedną stronę. Przed ślubem ustalaliśmy że będzie mi dawał na życie 1000zł reszta na jego paliwo + ewentualne papierosy. Dodam że mieszkamy z moimi rodzicami w domu jednorodzinnymi, nie dokładamy sie narazie do opału czy prądu. Na codzień dla nas obojga to ja staram się kupic jakieś produkty na obiad, makaron, czy mięso, chyba że przy niedzieli to mama gotuje ze swoich pieniązkow dla wszystkich. Problem w tym, że z obiecnych przed ślubem 1000zł małżonek odpala mi po slubie 600zł, ;] Twierdzi że to wystarczająco. I tu zaczyna sie problem, jestem w ciąży, ginekolog każe przychodzić mi 2x w miesiącu kazda wizyta to 120zł wiec 240 zł an miesiąc, do tego przeciez musimy coś jeść, na obiad coś trzeba kupic, na kolacje i sniadanie, chociaz ja tak na sniadanie jem bułke ze zwyklym twarogiem byle zaoszedzic. Nie mowiac tutaj ze chcialabym sie czasem dolozyc do domu, narazie starcza na to, by kupic proszek i plyn do plukania raz w miesiacu by wyjsc z oczami jakos przed rodzicami. Dorabiam sobie osobiscie na paznokciach, ale wiadomo jak to w sezonie zimowym raz są pieniązki raz nie ma a on twierdzi że jemu na gaz, bo mamy auto na gaz ktore malo pali, potrzeba 1200zł miesiacznie. On pracuje na polu w zimnie jako mechanik, jak przyjedzie z pracy, nie chce mu serwowac tylko makaronu z serem, bo wiem że sie biedny narobił cały dzien i zwyczajnie mi go szkoda, jakieś mieso na talerzu jako dobra zona powinnam zalatwic.Jestem załamana, drże o przyszłość swoją i dziecka, przecież pieluchy, mleko to wszystko kosztuje, jak mam wyzywic nas 2 dorosle osoby i male dziecko, ktore sra w pieluchy za 600zl miesiecznie?. Teraz jest jeszcze ok, bo moi rodzice pomagają ale jak ich braknie maja po po 60lat to nie wiem co bedzie. Ze strony rodzicow męża na pomoc nawet nie mamy co liczyc, zyja z jednej emerytury, tesciowa jest nałgową palaczką papierosów, robia zakupy moze 2x razy w miesiacu, reszte jedzą ze swoich upraw na polu, ale ja tak nie umiem.Juz nie wspomne ze jestem kobieta i chcialabym o siebie zadbac, do kosmetyczki nie chodzze bo sama sobie zrobie paznokcie czy brwi, i na swoje wydatki jakoś uciułam.Prosze pomozcie rozstrzygnac spor kto ma racje, ja czy on ktory twierdzi że 600zł miesiecznie ma mi spokojnie wystarczyc. Juz sama nie wiem czy to moze ja faktycznie sie z ksiezyca urwałam i za duzo wymagam? Jesli tak to mi to uświadomcie, bo chodze ciagle sie denerwuje mam dość... martwie sie o zdrowie dziecka przez to wszystko

Edytowane przez Ewelinka876
Czas edycji: 2016-01-09 o 17:32
Ewelinka876 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:11   #2
201607110949
Konto usunięte

Dot.: Spór małżeński o finanse, prosze pomóżcie rozstrzygnąć

Cytat:
Napisane przez Ewelinka876 Pokaż wiadomość
Witam Zakładam tego posta w nietypowej sprawie, ale od pewnego czasu mamy z mężem problem, nie możemy sie dogadać, już sama nie wiem czy to ja jestem jakaś pokręcona czy on, z chęcią poczytam Wasze zdanie na ten temat. Otóż jesteśmy swieżym małżenstwem około 5miesięcy stażu. Mój mąż zarabia miesięcznie około 1850zł. Codziennie dojeżdza do pracy około 35km w jedną stronę. Przed ślubem ustalaliśmy że będzie mi dawał na życie 1000zł reszta na jego paliwo + ewentualne papierosy. Dodam że mieszkamy z moimi rodzicami w domu jednorodzinnymi, nie dokładamy sie narazie do opału czy prądu. Na codzień dla nas obojga to ja staram się kupic jakieś produkty na obiad, makaron, czy mięso, chyba że przy niedzieli to mama gotuje ze swoich pieniązkow dla wszystkich. Problem w tym, że z obiecnych przed ślubem 1000zł małżonek odpala mi po slubie 600zł, ;] Twierdzi że to wystarczająco. I tu zaczyna sie problem, jestem w ciąży, ginekolog każe przychodzić mi 2x w miesiącu kazda wizyta to 120zł wiec 240 zł an miesiąc, do tego przeciez musimy coś jeść, na obiad coś trzeba kupic, na kolacje i sniadanie, chociaz ja tak na sniadanie jem bułke ze zwyklym twarogiem byle zaoszedzic. Nie mowiac tutaj ze chcialabym sie czasem dolozyc do domu, narazie starcza na to, by kupic proszek i plyn do plukania raz w miesiacu by wyjsc z oczami jakos przed rodzicami. Dorabiam sobie osobiscie na paznokciach, ale wiadomo jak to w sezonie zimowym raz są pieniązki raz nie ma a on twierdzi że jemu na gaz, bo mamy auto na gaz ktore malo pali, potrzeba 1200zł miesiacznie. Jestem załamana, drże o przyszłość swoją i dziecka, przecież pieluchy, mleko to wszystko kosztuje, jak mam wyzywic nas 2 dorosle osoby i male dziecko, ktore sra w pieluchy za 600zl miesiecznie?. Teraz jest jeszcze ok, bo moi rodzice pomagają ale jak ich braknie maja po po 60lat to nie wiem co bedzie. Ze strony rodzicow męża na pomoc nawet nie mamy co liczyc, zyja z jednej emerytury, tesciowa jest nałgową palaczką papierosów, robia zakupy moze 2x razy w miesiacu, reszte jedzą ze swoich upraw na polu, ale ja tak nie umiem.Juz nie wspomne ze jestem kobieta i chcialabym o siebie zadbac, do kosmetyczki nie chodzze bo sama sobie zrobie paznokcie czy brwi, i na swoje wydatki jakoś uciułam.Prosze pomozcie rozstrzygnac spor kto ma racje, ja czy on ktory twierdzi że 600zł miesiecznie ma mi spokojnie wystarczyc.
Co ja czytam Dobrze myślę, że dziecko było zaskakującą wpadką z facetem, z którym wcześniej były problemy? Co to znaczy, że TOBIE ma wystarczyć, skoro te 600 zł idzie na WASZE jedzenie? Skoro tak bardzo źle u was z kasą, czemu nie chodzisz do gina na NFZ? A 1200 zł miesięcznie na paliwo to moim zdaniem jakieś jaja - skoro zarabia 1850 zł to już bardziej by mu się opłacało na zasiłku siedzieć
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:12   #3
pipimele
Raczkowanie

O matko

Spodziewacie się dziecka, które trzeba będzie utrzymywać i jednocześnie sami jesteście na utrzymaniu rodziców? Bardzo mądrze.

Już pomijając, że przy dochodach 1850zł gdzie codziennie odchodzą wydatki na 70 km jazdy samochodem...

Liczmy 25 zł na dzień na dojazdy.. (optymistycznie? nie wiem, jeżdżę na benzynie). To jest 500 zł na miesiąc i zostaje Wam 1350 zł na (wkrótce) 3 osoby. Będzie ciężko, szczególnie z jego podejściem.

No, to jest średnio możliwe (nawet gdyby cała jego wypłata szła na życie!). Może niech Twój mąż sam zajmie się utrzymaniem domu za 600 zł?!

V
V
V

Edytowane przez pipimele
Czas edycji: 2016-01-09 o 17:14
pipimele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:14   #4
zakonna
Naczelna Nastolatka

Pewnie pan mąż winny, a autorka chodząca krynica rozsądku....
Oboje są skrajnie nieodpowiedzialni i podejmują idiotyczne życiowe decyzje.
Stary 2016-01-09, 17:16   #5
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez pipimele Pokaż wiadomość
No, to jest średnio możliwe (nawet gdyby cała jego wypłata szła na życie!). Może niech Twój mąż sam zajmie się utrzymaniem domu za 600 zł?!
Może oboje powinni byli jednak rozważyć decyzję o ślubie? Ja wiem, że rozlane mleko itd., ale jeśli mąż tysiaka, to może autorka również?
Stary 2016-01-09, 17:18   #6
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Jak możesz być taka naiwna? Tak, na gaz do auta 1200 zł miesięcznie. Skoro on zarabia 1800 a na dojazdy wydaje 1200 to go zwyczajnie na dojazdy autem nie stać. Niech się przesiądzie na transport zbiorowy. To oczywiście piszę z ironią, bo mąż Cię zwyczajnie oszukuje. Nie wiesz, czy ma jakieś długi, hazard, alkohol, alimenty na dzieci z poprzedniego związku? Ile wydaje na papierosy? Wasza sytuacja finansowa jest tragiczna, uważam, że powinien rzucić palenie, bo Was na to nie stać.
Ogólnie, dla mnie sytuacja jest mocno abstrakcyjna, bo Twój mąż zwyczajnie pasożytuje na Twoich rodzicach. Niezłą im przysługę zrobiłaś na stare lata, sprowadzając kogoś takiego do ich domu.

A tak poza tematem finansowym: Ktoś Cię zmuszał do ślubu z nim? Bo pan mąż wydaje się totalnie pozbawiony zalet i nie zdolny do tworzenia rodziny. Czemu tylko Ty przejmujesz się wizytami ciążowymi? Jego to w ogóle interesuje?
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:21   #7
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Ile masz lat, dlaczego nie pracowałaś przed ciążą ? Jak jesteś bezrobotna, to od tego roku po urodzeniu dostaniecie 1000 zł przez 12 miesięcy od nas - podatniköw.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:23   #8
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Pewnie pan mąż winny, a autorka chodząca krynica rozsądku....
Oboje są skrajnie nieodpowiedzialni i podejmują idiotyczne życiowe decyzje.
Dokładnie. Tylko dziecka żal, że ma wyjątkowo głupich, w dodatku nie lubiących się rodziców.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:25   #9
skazana_na_bluesa
.

600zł na jedzenie to ja wydaję tylko dla siebie. już widzę, jak się żywicie za taką kasę, za jakiś czas jeszcze z dzieckiem. jak jemu potrzeba na gaz tysiak miesięcznie to niech zacznie jeździć pksem.
swoją drogą, bardzo dojrzałe zachowanie - ślub, dziecko i bycie na utrzymaniu rodziców. nic tylko im współczuć.

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

według profilu dziewczyna ma 18 lat. nie mam pytań.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:27   #10
cherry_flamme
Zakorzenienie

Jego wypłata powinna iśc na wspólne konto, a nie łaskawie ma Ci dawać pieniądze

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:29   #11
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Jego wypłata powinna iśc na wspólne konto, a nie łaskawie ma Ci dawać pieniądze
Nie powinni mieć wspólnego konta, tylko powinien się wyprowadzić i płacić alimenty. I wszyscy byliby szczęśliwsi.
Ale nie, jest ciąża, to i ślub trzeba brać.
Stary 2016-01-09, 17:29   #12
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość

według profilu dziewczyna ma 18 lat. nie mam pytań.
A chłopak pewnie podobnie i ma w tyłku bycie uwiązanym do rodziny. Te 1000 zł zasiłku na dziecko to dla nich naprawdę będzie wielkie wow. W kontekście całej tej tragedii, bawi mnie zdanie "Juz nie wspomne ze jestem kobieta i chcialabym o siebie zadbac" - niezłe oderwanie od rzeczywistości.
Stary 2016-01-09, 17:31   #13
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
A chłopak pewnie podobnie i ma w tyłku bycie uwiązanym do rodziny. Te 1000 zł zasiłku na dziecko to dla nich naprawdę będzie wielkie wow. W kontekście całej tej tragedii, bawi mnie zdanie "Juz nie wspomne ze jestem kobieta i chcialabym o siebie zadbac" - niezłe oderwanie od rzeczywistości.
To te, co potem siedzą w swoim pokoju u rodziców z trzyletnim dzieckiem, czekają na zaręczyny i płaczą, że nie mają jak, kiedy i za co iść na dyskotekę.
Stary 2016-01-09, 17:33   #14
skazana_na_bluesa
.

dopiero po edycji posta zaczęła się martwić o dziecko

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:33   #15
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djuno Pokaż wiadomość
Nie powinni mieć wspólnego konta, tylko powinien się wyprowadzić i płacić alimenty. I wszyscy byliby szczęśliwsi.
Ale nie, jest ciąża, to i ślub trzeba brać.
Może aż tak źle między nimi nie jest. Jednak lepiej, jak dziecko ma obydwoje rodziców w domu.

Stary 2016-01-09, 17:34   #16
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Dokładnie. Tylko dziecka żal, że ma wyjątkowo głupich, w dodatku nie lubiących się rodziców.
Oj tam nie lubią. Po prostu wywodzą się ze środowiska, gdzie jest oczywistym, że dziecko przynależy tylko i wyłącznie do kobiety i jej broszka za co da mu jeść, a facet zawsze musi mieć na benzynę (zaskakująco często w takich sytuacjach, w cenie przekraczającej zarobki ) i swoje papierosy.
Stary 2016-01-09, 17:35   #17
Ewelinka876
Przyczajenie

Oboje mamy po 25 lat i mimo wszystko bardzo sie kochamy Nie wyobrazamy sobie zycia bez siebie tylko wlasnie ta kwestia powoduje zgrzyty, nie wiem jak go przekonac za 900zl juz bym sobie poradziła. Prosze bez złośliwości

Edytowane przez Ewelinka876
Czas edycji: 2016-01-09 o 17:37
Stary 2016-01-09, 17:36   #18
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Może aż tak źle między nimi nie jest. Jednak lepiej, jak dziecko ma obydwoje rodziców w domu.
Z pewnością jest cudownie, jeśli on uważa, że można przeżyć miesiąc za 200zł na osobę, a ona ma pretensje, że on z kasy nie wyskakuje. Bardzo rokuje.

Cytat:
Oboje mamy po 25 lat i mimo wszystko bardzo sie kochamy Nie wyobrazamy sobie zycia bez siebie tylko wlasnie ta kwestia powoduje zgrzyty
Dlatego on próbuje cię zagłodzić, a ty nie masz własnych dochodów.

Edytowane przez Djuno
Czas edycji: 2016-01-09 o 17:37
Djuno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:37   #19
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Tylko? A to, że nie masz w mężu oparcia, że nie zapewnia Ci bezpieczeństwa, że nie poczuwa sie do odpowiedzialności za rodzinę i okłamuje Cie, to już Ci nie przeszkadza i jest spoko

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-09, 17:40   #20
201706081317
Konto usunięte

Cytat:
Oboje mamy po 25 lat i mimo wszystko bardzo sie kochamy Nie wyobrazamy sobie zycia bez siebie tylko wlasnie ta kwestia powoduje zgrzyty, nie wiem jak go przekonac za 900zl juz bym sobie poradziła. Prosze bez złośliwości
W tym wątku macie po 25 lat czy ogólnie?

A gdzie Twoi rodzice?
201706081317 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:41   #21
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Oboje mamy po 25 lat i mimo wszystko bardzo sie kochamy Nie wyobrazamy sobie zycia bez siebie tylko wlasnie ta kwestia powoduje zgrzyty
Nieźle. 25 lat i głupota jak u nastolatków, szacun.

1. Czemu nie chodzisz do gina na NFZ?
2. Jesteś zarejestrowana na bezrobociu?

Widzę, że przeoczyłam hit: nie chce mu serwowac tylko makaronu z serem, bo wiem że sie biedny narobił cały dzien i zwyczajnie mi go szkoda, jakieś mieso na talerzu jako dobra zona powinnam zalatwic

W kontekście tego:
3. to jest jakaś prowokacja?
Stary 2016-01-09, 17:41   #22
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Jestescie malezenstwem, macie wiec wspolnote majatkowa. Zamiast sie z nim cackac, wymus dostep do konta. Masz takie samo prawo do tych pieniedzy jak i on.
Powiedz mu moze ze jak sie nie ogarnie, to rodzice wywala was z domu.
Ma na utrzymaniu zone i dziecko a 1200 zl przewala na glupoty, a wy biedujecie, no wez sie zastanow co z niego za partner?
Albo mu ew. przestan gotowac, a nie 600 zl niech bedzie dla Ciebie i dziecka. Za 1200 zl sie spokojnie wyzywi ;]

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2016-01-09 o 17:42
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 17:41   #23
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez niebieska_meta Pokaż wiadomość
A gdzie Twoi rodzice?
Ojciec pali w piecu za swoje, matka gotuje obiad dla wszystkich, jak to przy niedzieli.
Stary 2016-01-09, 17:44   #24
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niebieska_meta Pokaż wiadomość
W tym wątku macie po 25 lat czy ogólnie?

A gdzie Twoi rodzice?
Pewnie rodzice też zbyt kasiaści nie są. Zapewniają im mieszkanie i tyle.

Stary 2016-01-09, 17:45   #25
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Widzę, że przeoczyłam hit: nie chce mu serwowac tylko makaronu z serem, bo wiem że sie biedny narobił cały dzien i zwyczajnie mi go szkoda, jakieś mieso na talerzu jako dobra zona powinnam zalatwic

W kontekście tego:
3. to jest jakaś prowokacja?
To się pojawiło po edycji, więc możliwe, że troll albo prowokacja. Zresztą od paru dni dużo tematów finansowych, może ktoś robi badania albo reaserch do Rozmów w toku
Stary 2016-01-09, 17:46   #26
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
To się pojawiło po edycji, więc możliwe, że troll albo prowokacja. Zresztą od paru dni dużo tematów finansowych, może ktoś robi badania albo reaserch do Rozmów w toku
Gorzej, że z bardzo wysublimowanych i skomplikowanych historii przechodzą do takiej sztampy. Powinno być na odwrót.
Stary 2016-01-09, 17:51   #27
_vixen_
Zakorzenienie

Trzeba było najpierw iść do roboty, a potem brać sie za robienie dzieci, bo teraz będziecie biedę klepać. Pretensje możesz mieć głownie do siebie, bo jakbyś więcej pomyślała, to w tak kiepskiej sytuacji finansowej na dzieci byś sie nie decydowała.
Chociaż widać takiej bidy u was nie ma jak was na fajki jeszcze stać.
No i przypominam, ze male dziecko można z powodzeniem przez pol roku tylko piersia karmić, odpadnie spory wydatek na mleko w proszku.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-09, 17:54   #28
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ale dlaczego tylko na mężu ma być odpowiedzialność finansowa za rodzinę? A autorce to rączki urwało?
Stary 2016-01-09, 17:57   #29
Ewelinka876
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Ale dlaczego tylko na mężu ma być odpowiedzialność finansowa za rodzinę? A autorce to rączki urwało?
Bo za 2miesiace mam urodzic?? i co mam zostawic male dziecko same w domu? Skoro babcia i dziadek i tata pracują. Chociaz doczytaj co pisze
Stary 2016-01-09, 17:59   #30
_vixen_
Zakorzenienie

A jak staraliście sie o dzidcko to tez z takiej bajońskiej sumy na miesiąc zyliscie?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości