|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problemy z wypróżnianiem
Hej Wizażanki
![]() Pisze do was z dość krępującym problemem, ale może ktoś miał coś podobnego. Dosyć często mam zaparcia. Kiedy chce się wypróżnić mam z tym kłopot jednak nie to mnie martwi. Może być to dziwne, ale mam wrażenie, że mój odbyt jest za mały, za wąski. Podczas wypróżniania strasznie mnie boli, męcze się. Potem na papierze toaletowym znajduje się krew i przez kilka kolejnych dni boli mnie odbyt. Trochę pomieszanie z poplątaniem, jeśli coś jest niejasne to mówcie. Jeśli znajdzie się ktoś, kto miał coś podobnego to piszcie. Z góry dziękuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy z wypróżnianiem
To nie odbyt jest za maly, ale kupka za twarda
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Może źle się odżywiasz, że masz problemy? Główną przyczyną zaparć jest niska podaz błonnika w diecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zacznij się lepiej odżywiać (pić minimum 1,5 litra wody dziennie - 0,5 h przed posiłkiem, lub 2 h po posiłku), jeść więcej OWOCÓW I WARZYW. Zapychanie się błonnikiem też nie jest zdrowe, bo dla osoby nieobeznanej z dobrymi nawykami żywieniowymi spowoduje jeszcze większą katastrofę. A powodami zaparć mogą być też - nieprawidłowa flora bakteryjna jelit (można spróbować kurację probiotykami i zobaczyć, czy działa - albo codziennie wcinać ogórki, buraki, kapustę KISZONE - absolutnie nie kwaszone), zbyt duża ilość węglowodanów złożonych w diecie (chleby, bułki, makarony - nawet te pełnoziarniste!) a mała ilość warzyw i owoców. Poza tym, przyczyną zaparć może być te niska lub brak aktywności fizycznej - pochodzić na intensywne spacery albo pobiegać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Trzeba sobie poradzić z zaparciami, to ten ten problem zniknie...
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Kup w aptece syrop Lactulosum. Na zaparcia działa cuda. Od razu poczujesz ulgę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
po pierwsze na sniadanie owsianka,
jeśli po tygodniu nie pomoże to lekarz , ostatnio tez oglądałam program wstydliwe choroby, tam było o dziecku które płakało przy załatwianiu się, okazało się że szczelina odbytu była peknieta, więć nie lekcewarz tego, jeśli zmiana diety nie pomoże to lekarza scpecjalista napewno |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja mialam tez takowe problemy ale miesiąc temu byłam u proktologa i nie stwierdziła hemoroidow i tez mnie nie swędzi nic i nie mam krwi na papierze (chociaż na początku była ake to pewnie podrażnienie zwykle) ale przez jakiś czas stosowałam czopki i maść bo mam (rozszerzenie naczyń) i niestety jest gorzej bo nie pomogły i boli mnie teraz cały tylek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- autorko, myślę że powinnaś zmienić dietę, jeść więcej warzyw i owoców. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:42.