|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
|
Narzędzia |
2005-12-13, 20:59 | #1 |
Raczkowanie
|
Problemy z CERĄ :(
Witam Panią kosmetyczkę.
Mam problem ze swoją cerą a mianowicie po obu stronach nosa mam takie jakby rumienie wielkosci 3/2.5cm, takie jakby 2 zebrane plamki. Są one gładkie jak przejeżdżam po nich opuszkami. Oprócz tego mam jeszcze na buzi gdzie-niegdzie czerwone krostki, które czasami robią się białe na czubku, to samo na czole...na czole już mam pełno rozsianych małych 'grudek'. Nie wiem na 100% jaki mam rodzaj cery, ale wiem, że jak zrobię peeling i umyję żelem oczyszczającym to po wytarciu skóry czuje takie 'ściągnięcie zwłaszcza w okolicy wspomnianych wcześniej plamek i na czole. Jak użyję kremu to się tak trochę świecę (szczególnie w strefie T, ale też kawałek poza nią - w okolicy nosa). Do tego co jakiś czas skóra mi się łuszczy na czole i płatkach nosa. Mam też na nosie i brodzie dużo czarnych wągrów Proszę o pomoc i porady co robić z moją twarzą. Jestem uczennicą i nie mam pieniędzy na kosmetyczki ani dobrego dermatologa - ten w ośrodku mnie 'zbywa',albo daje bardzo drogie leki. Tak było w przypadku gdy poszłam kilka lat temu do niego z rogowaceniem skóry na przedramieniu. Przepisał mi jakaś tlustą mazie i kazał robić peeling. Nic nie pomogło Bardzo proszę o rady i polecenie mi dobrych kosmetyków. Może zna też Pani jakieś domowe sposoby? Z góry bardzo dziękuję! Pozdrawiam Edytowane przez arizona18 Czas edycji: 2005-12-14 o 00:53 |
2005-12-14, 00:49 | #2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Problemy z CERĄ :(
up
|
2005-12-14, 19:26 | #3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2005-12-14, 19:53 | #4 |
Raczkowanie
|
Arizona, idź do innego dermatologa. Skoro Cię nie stać na wizyty, to wybierz takiego który ma kontrakt z NFZ-em.
A póki co obchodź się delikatnie z buzią, myj czymś bez SLS i nie rób peelingów - może Ci nie służą. |
2005-12-18, 01:06 | #5 |
Raczkowanie
|
A Panie kosmetyczki sie nie wypowiedza? :
2005-12-18, 10:08 | #6 |
Zakorzenienie
|
po obu stronach nosa mam rumienie wielkosci, są gładkie, mam jeszcze czerwone krostki, które czasami robią się białe na czubku, na czole mam pełno małych 'grudek'. skóra mi się łuszczy na czole i płatkach nosa. Mam też na nosie i brodzie dużo czarnych wągrów
może uczulenie, może trądzik różowaty, może łojotokowe zapalenie skóry, może jeszcze coś innego a moze wszystko na raz- idź do lekarza, który ma umowę z NFZ. na razie traktuj skórę delikatnie- bez alkoholu, żel z serii do cery wrażliwej, mycie w letniej wodzie itp żeby nie pogarszać zaczerwienienia. poszłam kilka lat temu do niego z rogowaceniem skóry na przedramieniu. Przepisał mi jakaś tlustą mazie i kazał robić peeling. Nic nie pomogło co do porady na rogowacenie na ramieniu: prywatny dermatolog poleciłby to samo- złuszczanie + nawilżanie; a tłusta mazia zapewnie zawierała mocznik lub kwas salicylowy lub wit.A. nadmierne rogowacenie mamy w genach (chyba, ze to awitaminoza A)- nie wyleczysz tego. |
2005-12-18, 11:34 | #7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wobec tego czy tradzik tez jest genetyczny? Bo u mnie w rozinie tata mial podobno spory tradzik
2005-12-18, 11:49 | #8 |
Zadomowienie
|
Niestety ale mozesz po tatusiu odziedziczyć Ja jestem do mojej mamy tak podobna że inni mówią: "No zdarła skóre z mamy" no i odziedziczyłam również po mamusi skóre mieszaną ;( Moja siosta podobna do taty no i też ma skóre suchą jak on. To nie moze być zbieg okoliczności...tak juz jest
|
2005-12-18, 12:00 | #9 |
Zadomowienie
|
A może Ci pomoże Acne derm(?) Poszperaj po forum - tam na pewno znajdziesz cos na temat tej maści. A co do peelingów to najlepiej enzymatyczny przecież w końcu trzeba usuwać martwy naskórek. Delikatny tonik i mleczko z wodą termalną albo z algami morskimi. W Avon’ie jest maseczka z minerałami z morza martwego - ładnie oczyszcza i nie wysusza. Maseczki z glinki - oczyszczaja i wysuszają albo maseczki z alg morskich - ja kupiłam je na allegro no i nie żałuje, choć muszę codziennie algą zmieniać wodę to 45 min. trzymania ich na buźce daje efekt dziecięcej pupci
|
2006-07-11, 13:09 | #10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
2006-07-11, 15:58 | #11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.