|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy warto je włączyć do diety?
Dobry wieczór, ostatnio trochę naczytałam się na temat takich superfood jak: moringa, pochrzyn i śliwka kakadu. Czy warto się w nie zaopatrzyć ? Nie szukałam jeszcze ich nigdzie w sklepach więc nie wiem ile kosztują ale wiem jedno, mają super właściwości pro zdrowotne.
Czy ktoś z Was spotkał się z nimi oko w oko ? ![]() Edytowane przez Wera43 Czas edycji: 2016-04-06 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy warto je włączyć do diety?
Cytat:
I moje zdanie jest takie: mamy własne, lokalne mega superfoods. Np.: wszytkie kiszone warzywa: kapusty biała i czerwona, buraki, ogórki, latem ogórki tzw małosolne - mało ze bomba wit C to w dodatku bomba probiotyków + w formie prebiotyku- czyli pokarmu wysokobłonnikowego na którym bakterie probiotyczne mogą zerować. jagody czarne i zurawina, rokitnik, jarzebina, czarny bez, porzeczki , chrzan, zwykłe maliny, jerzyny, sliwki, jablka i pełne stado przaśnych warzyw i owoców , czy mies (np. sledź) czy wypieków (np. zytni polski chleb na zakwasie) które po dokładnym przyjrzeniu się, okazują się bombami witminowymi, pełnymi cudownych właściwości leczniczych, prozdrowotnych, odmładzających. Produkt lokalny, zawsze będzie świezszy, tańszy, mniej zakonserwowany, zrywany w formie bardziej dojrzałej a więc bardziej zasobny w korzystne własciwości. A często jest możliwośc pozyskania go samemu z miejsc prowadzacych tradycyjną uprawę, czy wrecz samemu nazbierać w czystym miejscu.Np. zaraz bedzie sezon na młode pokrzywy, które sa istnym cudem dietetycznym, a potem na młode pędy sosnowe z których mozna robić wspaniały syrop na kaszel i przeziębienie. Spróbowac dla smaku, owszem. Ale liczyć że stanie się cud bo warzywko czy zioło zagraniczne... nie tędy droga.
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
ja bym dodała do tego super żarcia jeszcze np. kaszę jaglaną, siemię lniane, jagody goji, nasiona chia, borówkę.
![]() |
#4 | |
Half-dragon
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem warto je włączyć do diety, ale bez oczekiwania cudów, to są bardzo zdrowe rzeczy, ale dobrze zbilansowanej, różnorodnej diety nie zastąpią. Przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa, a takie superfood jako dodatek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się w stu procentach! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
przecież to one tworzą zdrową i zbilansowaną dietę :P
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
.
|
jak masz okazję to próbuj :P ale nie spodziewaj się buk-wie-czego
![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Podpisuję się pod cavą - najlepsze są nasze, lokalne superfoods
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Warzywa to tylko dodatek do diety, warto włączyć, szczególnie kapusta kiszona, ogórki kiszone, pomaga lepiej wchłaniać pokarm z jelita i bardzo poprawia trawienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.