![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Świece zapachowe
Tak więc razem z dorotie85 ogarnęłyśmy (to pisala LeejdiNaati) (prawie) wszystko w jedną całość. Poniżej odpowiedzi na najczęstsze pytania w tym wątku
Świece zapachowe Yankee Candle Świece zapachowe Yankee Candle są znane w całej Ameryce. Na szczęście dotarły również do Polski. Świece te charakteryzują się wyjątkowymi, długotrwałymi zapachami oraz niezliczonymi wyborami nut zapachowych. Zapachy świec YC można podzielić na pięć głównych grup: food & spice - zapachy “jadalne”, kuchenne floral - zapachy kwiatowe fruit - zapachy owocowe fresh - zapachy świeże, rześkie festive - zapachy świąteczne / okolicznościowe Skąd mam wiedzieć który zapach zalicza się do danej grupy? Na świecach YC (nie na woskach) na naklejce w prawym dolnym rogu jest złoty znaczek z napisem danej linii zapachowej. Świece YC możemy podzielić na słoiki, tumblery, pillary, sample, tealighty oraz woski. Słoiki (jar) dzielimy na trzy rozmiary (wielkości): duży słój - czas palenia 100 - 150 godzin, waga 623g (bez słoja) średni słoj - czas palenia 65 - 90 godzin, waga 411 g mały słoik - czas palenia 25 - 40 godzin, waga 104 g Tumblery dzielimy dokładni tak samo jak słoje, tj: duży tumbler - czas palenia 70 - 90 godzin, waga 623 g średni tumbler - czas palenia 40 - 50 godzin, waga 354 g mały tumbler - czas palenia 35 - 45 godzin, waga ok. 140 g Pillary dzielimy na: pillar - czas palenia do 90 godzin, waga 320 g pillar xl - czas palenia 110 - 150 godzin, waga 538 g Sample czyli małe świeczki palą się do 15 godzin, waża ok. 45 g. Tealighty pakowane są po 12 sztuk, palą się ok. 4 godziny każda. Woski palą się do 8 godzin, ważą 29 g. Najczęściej wybieraną przez nas formą świec są woski. Jeśli nie wiecie jak się je pali, odsyłam do instrukcji na stronie Świat Zapachów : KLIK _________________ Gdzie kupimy produkty Yankee Candle? Przez internet: zapachdomu.pl swiatzapachow.pl bibeloty.com candleroom.pl pracowniasnow.pl yankeecandle.istore.pl yankeecandle.com Stacjonarnie: KONSTANCIN-JEZIORNA CANDLE ROOM, CH Stara Papiernia, al. Wojska Polskiego 3 KRAKÓW ZAPACH DOMU, ul. Miodowa 33 ŁÓDŹ CANDELLA ŚWIAT ŚWIEC , CH Manufaktura, ul. Karskiego 5 OWIŃSKA PRIMA FLORA, ul. Poznańska 15 SOPOT theYANKEEstore, ul. Bohaterów Monte Cassino 2 SWARZĘDZ MYDLARNIA EMPORIUM, CH ETC , ul. Poznańska 6 SZCZYTNO GERA OGRODY CENTRUM OGRODNICZE IZABELLA RYGIELSKA, ul. Bartna Strona 44 TORUŃ HOME & GIFTS, ul. Łazienna 32 WARSZAWA ŚwiatZapachów.pl , ul. 17 Stycznia 64 ŚwiatZapachów.pl , przejście podziemne przy Rotundzie theYANKEEstore, ul. Zwycięzców 17 GALERIA PIERROT, CH Klif, ul. Okopowa 58/72 PODZIEMIA POD SKRZYŻOWANIEM AL. JEROZOLIMSKICH Z AL. JANA PAWŁA II Ursynów Vintage Dom ul. KEN 53 - szafa ze świeczkami WROCŁAW MYDLARNIA WROCŁAWSKA, ul. Wita Stwosza 19/20 ZIELONA GÓRA SALON GREY, Galeria Graffit, ul. Bohaterów Westerplatte 24 _________________ PROMOCJE Firma Yankee Candle każdego miesiąca wystawia na promocję trzy zapachy. Dwa z nich można kupić z 25 % zniżką, a trzeci działa na zasadzie BOGO 50 % (buy one, get one) - czyli przy zakupie dużej świecy, drugą taką samą dostaniemy 50 % taniej. Zapachy miesiąca i BOGO 2013 (lista będzie uzupełniana): STYCZEŃ: Fresh cut roses , Fluffy towels + Lemon lavender LUTY: True rose, Soft blanket + Strawberry buttercream MARZEC: White gardenia, Garden sweet pea + Vanilla lime KWIECIEŃ: Clean cotton , Pink lady slipper + Coastal waters MAJ: Beach wood , Sicilian lemon + Love me, loves me not CZERWIEC: Midnight jasmine , Beach flowers, Pink sands _________________ YC co trzy miesiące wypuszcza nowe sezonowe (Q1, Q2, Q3, Q4) zapachy. (lista będzie uzupełniana): Q1 2013 WIOSNA (dostępność: styczeń/luty): A Child`s Wish - A warm breeze of Soft Flowers and fresh green fields captures the sweet innocence of childhood summer days playing in the backyard Black Coconut - Sunset in paradise... Rich coconut, cedarwood and island blossoms promise an evening of luxurious tranquality Turquoise Sky - Calm, salty air with hints of sea grass and musk, float gently on ocean waves... off on an adventure beneath a bright blue sky. Waikiki Melon - Aloha! Wake up to the sunny, sweet glow of exotic, juicy melons with a touch of sweet orange oil Paradise Spice - An exotic island treasure.... perfectly ripe banana and creamy vanilla, unexpectedly spiced with prized cinnamon and cloves. Q2 2013 LATO (kwiecień/maj): Fireside Treat - The joy of camp.... mesmerized by the fire, singing and laughing, while toasting marshmallows to rich, gooey perfection! Summer Scoop - Delicious memories of creamy, homemade strawberry ice cream on a hot summer day, One scoop or two?? Honey Blossom - The Beautiful blend of flower nectar, honey must, fressia and woods makes this both full and delicate Pineapple Cilantro - A tropical treat ... fresh, island pineapple served with a citrus touch of cilantro and sweet coconut Jeśli macie jakieś informacje, które można tutaj dopisać, to piszcie na PW do LeejdiNaati a ona edytuję posta lub ja Otaczamy siebie zapachami, na Swieta bedzie nam pachnialo w domach roznymi wypiekami, choinka + smazonym karpiem ![]() Moga to tez byc swietne prezenty "last minute" czyli : swiece zapachowe. Czy jako wielbicielki zapachow, dopuszczacie tez te forme dzialania na zmysl wechu? Ja czasami parze dopiero co zmielona kawe i to dla zapachu nie dla smaku ( bo nie lubie kawy). Przyznam sie osobiscie, ze mam tych swiec w zbiorach wiele: Dyptique. Miller Harris, Acqua di Parma, L'Occitane i nawet Ikea ![]() Dla wielbicielek/maniaczek Angela dodam, ze moj ostatni nabytek, swieca L'Occitane "Kandyzowane Owoce" pachnie dokladnie jak ich ulubione perfumy (no, moze dla mnie bardziej jak Angel Innocent ![]() Edytowane przez Goldlight Czas edycji: 2012-12-31 o 15:52 Powód: Dodanie podstawowych informacji o swiecach i woskach |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Swiece zapachowe
Namiętnie kupuję światełka zapachowe (przecież coś tak pięknego nie może nosić nazwy podgrzewacz?) Aromatic Art, szczególnie zapach White Vanilla. Na tegoroczne Święta przygotowałam całkiem milutki zapasik: 3 torebki po 25 sztuk. Nie zapalam świeczek tylko podczas 30-sto stopniowych upałów, a w okresie zimowym wypalam je w ilościach wręcz nieprzyzwoitych.
Wesołych Świąt! |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię świece zapachowe. Moja przenajukochańsza to szarlotkowa Arran Aromatics.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A ja oprócz świec zapachowych (moi faworyci to cynamon, wanilia - to te z zatopionymi kawałkami cynamonu właśnie) mam lekkiego świrka na punkcie olejków zapachowych. Z każdej "podróży" wgłąb miasta przywożę ze sobą nowy olejek (tudzież olejki), które ledwo już mieszczą się na półce! To akurat nie przyprawia mnie o ból głowy, bo są w miarę tanie (chociaż za tę moją kolekcję kupiłabym niezłe perfumy!). Ostatnio szukam NATURALNYCH olejków niespotykanych , np. kadzidło arabskie. Jest bodajże w Primaverze, ale ceny mają iście europejskie! Kominki zapachowe to piękna rzecz! Zapach wypełnia całe mieszkanie, a melisą pachnie dobrych kilka dni! Lubię anyż, cynamon,grejpfrut-rewelacja, gożdziki... wszystkie lubię niuchac. Wszystkie MUSZĄ byc naturalne, jak mam wątpliwości, to psuje mi to jakośc odbioru
![]()
#5 |
Raczkowanie
|
Jakże mogłabym nie lubić, skoro uwielbiam światło świec i uwielbiam piękne zapachy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
![]()
Ja podobnie jak olcia7 jestem fanką olejków...zwłaszcza ich mieszania
![]() ![]() Świece też są boskie...najbardziej w pamięć zapadła mi bodajże wanilia z Ikeii...chodziłam między półkami z asortymentem i nie mogłam wyjść tak mnie przyciągał zapach tej świecy... ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja, podobnie jak Olcia i Jeanette, najbardziej lubię świece o zapachu wanilii i cynamonu, latem natomiast odświeżam się
![]() ![]() Miałam też świetne świece z L'Occitane, ale tylko dwie: "Lavender Amber" (rześka lawenda z dodatkiem m.in. paczuli, cedru i drzewa sandałowego) i "Pumpkin Chestnut" - idealna na zimę, pachnie bardzo smakowicie ![]() Wąchałam też niedawno wspaniałą, figową świecę firmy L'Artisan "Intérieur Figuier" i kulę ambrową tej samej firmy, która to kula zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Prócz tego, że pięknie pachnie, fantastycznie się prezentuje - to bardzo efektowna, rzeźbiona, ażurowa kula, wykonana z ciemnego drewna. Teraz natomiast mam w domu zapas świeczek Aromatic Candles o zapachu Sugar & Spice ![]() ![]()
#8 |
Zakorzenienie
|
Fajny watek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
To ja się troszkę wyłamię - jakos nigdy nie miałam szczęścia trafić na dobrej jakości świece, bo te, która kupowałam albo nie pachniały, albo ich zapach diametralnie różnił się od deklarowanego przez producenta. Natomiast od roku z małym okładem zupełnie przestałam brac pod uwagę tę formę perfumowania swojego świata, ponieważ zamieszkały u mnie trzy koty i w trosce o ich bezpieczeństwo - świeczki odpadają.
#10 |
po prostu Em :)
|
ja wogóle uwielbiam zapalać wszelkiego rodzaju świeczki i stawiać na parapecie. mam wrażenie, że kiedyś naprawdę podpalę moje mieszkanie
![]() ostatnio kupiłam sobie w rossmannie świeczki, która miały być cynamonowe (uwielbiam cynamon). zapachu niestety prawie wogóle nie czuż.. ![]() dziewczyny, mogłybyście mi polecić jakieś dobre cynamonowe świece zapachowe?
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja tez uwielbiam zapachowe swiece
![]() ![]() ![]()
#13 |
Raczkowanie
|
Ogólnie nienawidzę wszelkiego rodzaju śmeirdzących świec,czy to owocowych,czy waniliowych itp.Mdli mnie bo i tak czuć mydło,w dodatku topiące się mydło.Natomiast nie miałem styczności ze świecami perfumowanymi np Rodrigueza czy Aliena Muglera.
#14 |
Zadomowienie
|
Z "projektanckich" mam piekna Bois d'Argent z linii Dior Maison, zapewniam Cie, ze nie pachnie zadnym mydlem!
![]() Pachna pieknie , gleboko starym drzewem, w tle zalatuje gdzies ambra, irys, troche slodzi wanilia - idealne na zimowy wieczor. W Polsce egzemplarze nie do dostania, u nas raczej rzadzi L'Occitane - zadna, ktora mialam od nich, mydlem tez nie zalatywala, zapewniam. W swoich swiecach, jako jedni z niewielu, uzywaja 12% esencji zapachu - trzeba uwazac, bo zapachem wypelnia sie caly dom! Ale swietnie zabijaja zapach smazonego karpia ![]() Edytowane przez Sylwiasta Czas edycji: 2005-12-24 o 23:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ememesiku, sklep L'Ocittana jest w Krakowie przy Rynku, jak sie wchodzi w Grodzka, po lewej stronie. Swiece sa w kilku rodzajach: polecam te w metalowych puszkach (chociaz pala sie dosc nierowno i zawsze musze "obrzynac" im boki) bo maja ciekawsze zapachy. Sa tez wersje exkluzif w szklanych ciezkich slojach ale te juz kosztuje 99 pln!
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
|
naprawdę tam jest taki sklep
![]() ale.. jak się wchodzi w Grodzką od której strony? ![]()
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Idac Grodzka od Rynku, po lewej jest Benetton, potem wejscie do konceptstoru Likusa i nastepnie sklep L'Occitane (wejscie jest tez z pasazu handlowego pana Likusa). Albo tak: stan plecami do Wierzynka i masz sklep L'Occitane na godzinie 13
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
|
dziękuję bardzo. teraz na pewno już znajdę
![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Zazdroszczę Wam miejsca zamieszkania....
![]()
#21 | |
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świece zapachowe
Podbijam,wątek bo warto,choć stary
![]() Gdzie kupujecie świece zapachowe w Polsce?W perfumeriach typu Douglas czy Sephora są takie? Wczorak naszło mnie na palenie podgrzewaczy.Zapach piękny,gdy powąchałam świczkę,orchidea,ale po zapaleniu zupełnie nic nie było czuć ![]()
![]() |
#24 | |
|
Cytat:
![]() Ja zaopatruję się w Rossmanie, niektóre zapachy są mocno wyczuwalne. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja kupuję świeczki Ikea - waniliowe, czekoladowe, karmelowe, cudnie pachną
![]() Sephora też ma duży wybór świeczek, może przy okazji pokuszę się o testy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Właśnie, te Sephorowe zwróciły i moją uwagę. Wie ktoś na ile wystarczają i jak z intensywnością zapachu ![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Podobno przepięknie i szalenie intensywnie pachną świeczki Yankee Candle, niestety są trudno dostępne, w zasadzie tylko przez internet. Z tego co słyszałam, to wystarczy kilka minut, by cały dom wypełnił się zapachem na cały dzień - opisy zapachów są bardzo apetyczne. Któraś z Was miała takie cudo?
W Krakowie namierzyłam je w jakimś salonie meblowym na Podgórzu, będę ich szukać we wrześniu i zdam relację.
#28 |
|
Layila, a ile one mniej więcej kosztują?
![]()
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tu znalazłam produkty Yankee --> klik Są zapachy do auta, woski, świeczki, olejki, całkiem fajne ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szczególnie zainteresowały mnie woski - nie wiedziałam, że coś w takiej formie można podgrzewać w kominku zapachowym. I ten oszałamiający wybór zapachów ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.