|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Amouage
Na stronie perfumerii Quality odnalazłam informacje na temat tych zapachów.Weszłam także na stronę domowa Amouage gdzie zapoznałam się z nutami zapachowymi.Brakuje mi jednak obrazowego opisu tych perfum..Do czego można by je przyrównać.Interesuje mnie głównie zapach Ciel-jego flakon po prostu mnie zastrzelił
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Amouage
Ja poznałam na razie Amouage Gold i muszę przyznać, że póki co zapach zupełnie nie dla mnie - trochę mnie przytłacza
![]() Ma wielką klasę, jest wykwintny, ciężki, bogaty, mocno kwiatowy. Kojarzy się z przepychem. Byłby wspaniałym dopełnieniem eleganckiego stroju, nadaje się bowiem tylko - moim skromnym zdaniem - na wielkie wyjścia. Amouage Ciel nie znam, jest o nim trochę informacji w Internecie: - http://www.parfumsraffy.com/amouageciel.html - http://www.basenotes.net/ID10213432.html - http://www.fascination-perfumery.co....E_PERFUME.html - http://www.divnet.ru/root/BeautyOnli...ery/2005-12-05 ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za linki-choć i ja na te strony wchodziłam i opisy zapachów znam.Wiem jednak że Wizażanki z Warszawy bywają w Quality i mają możliwość zapoznania się z zapachami nosologicznie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Boże, faktycznie ten błękitny flakon zwala z nóg!!!
Mieszkam w Warszawie ale gdzie TO znaleźć??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() zaciekawil mnie sam flakon- moze to zmobilizuje mnie do znalezienia godzinki na wyprawe do Quality |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Eternity, sprawiłaś, że poczułam się winna
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Miałam ten zapach na nadgarstku. Urzekła mnie butelka i nazwa
![]() ![]() ![]() ![]() Dodam jeszcze, że Ciel był pierwszym zapachem, o jaki poprosiłam panią w Quality. Pani spełniła moją prośbę i spojrzała na moją minę, kiedy powąchałam swój nadgarstek. I powiedziała "no, właśnie". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
![]()
Ja podobnie jak demonik poznalam Amouage Gold - zapach pełen przepychu,naturalnego bogactwa,nie pożałowano mu skladnikow...jak dla mnie sam ugina się pod swym ciężarem...to zapach z gatunku wytwornych,tych co ciągną się warkoczem za właścicielką ( mam wrazenie,że conajmniej przez 3 dni
![]() ![]() Bardzo orientalny... przywodzi na mysl basń 1000 i jednej nocy...jak dowiedzialam sie,że zostały skomponowane na życzenie Sułtana wszystko było jasne...te kosztowaly coś ok 990zł ![]() Innych nie testowałam,ale jestem niesamowicie ciekawa... ![]() ![]() http://www.amouage.com/englishweb/amouage/homepage.htm
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Gold nie ma z tyłu warkocza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dziekuję za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
No plisss-niech ktoś się jeszcze wypowie..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Naprawdę nikt będąc w Quality nie poznał tych zapachów?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ja cię kręcę
![]() Weszłam na tę stronę i mnie zamurowało ![]() W mojej małej mieścienie nie ma nawet Rossmana, a co dopiero marzyć o Quality! Chętnie bym powąchała te perfumki ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Miałam dokładnie to samo co Ty-też zaniemowiłam-tyle Skarbow na jednej stronie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Amouage to taka bajka z tysiaca i jednej nocy...
Kiedy TŻ przyniósł mi próbeczkę od zaprzyjaźnionego perfumowego ducha zażyłam szybko Afrin żeby móc coś poczuć.Przez moment sie wachałam. Co będzie jak sie zakocham? Kredyt? Rezygnacja z urlopu? Włamanie do Quality? No, ale za późno. Czuję przede wsystkim przepych i moc. I czuję się kobietą władczą nawet obłożona chusteczkami i inhalatorami.I strzegę pilnie próbki przed kotem, który leży ze mna w łóżku. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
A ktory z tych zapachów Szajo opisujesz?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Teraz czas bliższą znajomość z Ciel, ale muszę wyzdrowieć i dopiero wtedy będę molestować panie z Quality o próbeczkę. Wąchałam go na blotterze, przelotnie, to żadne testowanie. Chcę poczuć ten błękit na własnej skórze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Przyznam, że dziś napisałam maila do sprawdzonego sprzedawcy z Allegro z pytaniem czy dałoby sie sprowadzić Ciel ( o Gold zapomnę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Prosze o opis Amouage
Czy zna ktos Esprit Amouage i Eau de Amouage? Mozecie mi je tak mniej wiecej opisac?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Perfumy Amouage niespecjalnie mnie nie pociagają, głównie z racji relacji cena - jakość. Nie chodzi mi o jakość jako taką, bo kunsztowne flakony przykuwają uwagę, a zapachy też są na swój sposób interesujące. Na kolana jednak żaden mnie nie powalił.
O Amouage Gold napisałam słówko w innym wątku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?p=2311377. Cytat:
![]() http://www.amouage.com/englishweb/am...ritamouage.asp Eau d'Amouage podoba mi się najbardziej. Chłodny, owocowo-kwiatowy, delikatny, a jednocześnie egzotyczny. Słodko-ostry, z pięknym piżmem, ambrą i drzewem sandałowym w nucie bazy. http://www.amouage.com/englishweb/am...audamouage.asp
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Demoniku, dziekuje bardzo. Oczywiscie licze jesczze na Wasze wypowiedzi.
Jeszcze w wakacje bylam w Wawie w Quality i powiem Wam, ze pluje sobie w brode, ze nie obwachalam tych dwoch zapachow ![]() Czy moze wiecie w jakiej wystepuje pojemnosci i cenie w Polsce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Oba zapachy pamiętam jak przez mgłę..Bo już sporo czasu temu wymieniłam się z Demonikiem
![]() Jednak gdybym miała wybierać pomiędzy Esprit a Eau d`Amouage wybrałabym ten pierwszy.Z tego co pamiętam Eau miała w sobie nutę jeżyn czego nie toleruję w zapachach.Zapach typowo owocowy.Esprit był taki ostry i z tego co pamiętam zaciekawił mnie.Ale nigdy nie pragnęłam go mieć.Cen niestety nie znam ale podejrzewam,że coś koło 400-500 zł. Jednak najlepiej jest oceniać zapachy znając je-na każdym przecież pachną inaczej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Naszlo mnie na odkopywanie starych watkow na temat perfum niszowych
![]() ![]() proponuje, zebyscie wrzucily po 3 grosze na temat tej marki. Watek powstawal, kiedy dostepne byly tylko trzy zapachy. Od kiedy firma poszerzyla swoja oferte, zaczynam coraz bardziej doceniac Amouage ![]() Ciel kojarzy mi sie z moja mama, ktora uzywala ich jakis czas. Dla mnie to zapach prania polaczonego z lekka nuta fiolka. Baardzo trwaly. Gold ciezki i szyprowy, moze moglabym tym pachniec na starosc ![]() Dia - mialam malutkie opakowanie 10 ml, orientalno-pudrowy zapach, daje po nosie, rozgrzewa przyprawami. Jubilation - nie pamietam go za bardzo, ale chyba rowniez byl szyprowy. Reflection rozczarowal mnie, pachnie jak popluczyny po Be delicious ![]() Epic - siekiera nad sikierami, pudrowa i kwiatowa, tak przytlacza, ze nie wiem, jak mozna to nosic ![]() ![]() Lyric podobny jest troche do Epic, ale bardziej wywazony, jest wiecej rozy i przypraw, a jasminu wcale. Bardzo ciezki i "dojrzaly". Ubar rowniez jak Ciel kojarzy mi sie z mama, jest cieply, orientalny, ale nie narzuca sie, mimo, ze jest bardzo bogaty. jeden z lepszych Amouage. Library Collection Opus niuchalam wszystkie trzy, ale nie pamietam ktory jest ktory. Jeden an pewno pachnie ziolami, bryza morska, kojarzy mi sie z wloskimi przyprawami ![]() ![]() Gneralnie zapachy Amouage doceniam nie dlatego, ze powalaja cena, ale za to, ze maja bardzo bogaty sklad, co naprawde da sie wyczuc. No i sa trwale, wiec tym samym bardziej wydajne, a to dzis rzadkosc. I teraz mysle o tym Memoir... ![]() ![]() Edytowane przez ropuszka Czas edycji: 2010-09-24 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=ropuszka;22274612]
Epic - siekiera nad sikierami, pudrowa i kwiatowa, tak przytlacza, ze nie wiem, jak mozna to nosic ![]() ![]() a ja się właśnie nieśmiało przymierzam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
gamma Orionis
|
Otrzepujcie wątki z kurzu, do woli - z przyjemnością je sobie przypominam.
--- Dla mnie Epic to oblepiający ekstrakt maści majerankowej. Niestety. A taki ładny, zielony flakon... Szczerze mówiąc damskie A. znam marnie, poza Dią [luksusowe mydełko]. Zdecydowanie bliżej mi do męskich. Lyric - tak piękny, że aż nierealny. Chłodna, skórzana [zamszowa] róża, szafran, krystaliczne kadzidło. Jest w nim coś niesamowicie czystego i przejrzystego, mimo że moc ma zabójczą. Dosłownie. Damski przy nim jakiś mikry i nieświeży na skórze. Jubilation XXV - kadzidło i wędzone śliwki. I oczywiście mnóstwo innych nut, ale te dwie wybijają ;] Damski w klimacie Golda, zakurzony szypr. Reflection mnie zaskoczył. Znając damską, melonowo-owockową wersję, nie spodziewałam się takiego ataku pieprzu i paczuli; złagodzonych co prawda kwiatami, ochłodzonych irysem - ale jednak bardzo intensywnych i głośnych. Polecam. Dia - wymaga kilku podejść. Może się wydawać nijaki, ale po prostu jest bardziej dyskretny od pozostałych amułaży. Tabaka, cygara, kolońskie cytrusy, te klimaty. Męska klasyka w stylu Green Irish Tweed ;] O damskim już się wypowiedziałam - bardzo przyjemny, codzienny, dający efekt pudrowej czystości i spokoju. Co nie oznacza, że mocy nie ma ;] Epic - w skrócie: kręcący w nosie pieprz, mniej zabójczy niż w wersji damskiej majeranek i [niestety] oud. Niestety, ponieważ po wielu testach wielu wariacji mogę powiedzieć stanowczo: oudów nie cierpię, z wzajemnością. Silver nie kojarzę, Ciel widocznie tak bardzo mnie nie zachwycił, że kompletnie go nie pamiętam. Muszę to poprawić. Seria biblioteczna również poraża mocą [i ceną]; najbardziej noszalna wydaje mi się ziołowa II. Pozostałe dwa numery duszą mnie bez litości. Mogłabym pokombinować, aplikując testowo na skórę tylko jedną kroplę, a nie cały psik, ale z drugiej strony zbyt wiele jest na świecie zapachów do poznania, żeby tak się cackać z jakimiś dwiema flaszkami ;]
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Odgrzewane wątki smakują najlepiej
![]() Amouage to jedna z moich ulubionych marek perfumeryjnych. Mocno cierpię z powodu ich ceny a także oferowanych pojemności. Ponad 700 zł za 50 ml (minimalna pojemność flakonów) to cena dość bolesna. Same zapachy są kunsztowne, szlachetne i stworzone (podobno) z naturalnych składników. Każdy jest na swój sposób piękny. Niektóre nawet są na mój sposób piękne ![]() Ciel - mam małą próbkę i nie pachnie ona zachęcająco. Być może jest już stara (na pewno nie skwaśniała) ponieważ płyn odrobinę zmienił kolor. Zapach jest delikatny, kwiatowy "ozonowy" wręcz. Trochę już niemodna kategoria, mam wrażenie. Gold - TAAAKI zapach. Wymaga odpowiedniej oprawy, pory i stroju. Inaczej brzmi groteskowo. Nie nazwałabym go szyprem. To raczej zapach kwiatowo-orientalno-aldehydowy. Porównałabym go do mocno przyprawionego i uszlachetnionego 1000 Patou. Bardzo intensywny i trwały. Dia - Do tej pory jedyny flakon Amouage jaki posiadam. Przypomina moim zdaniem Golda w wersji noszalnej na co dzień. Rzeczywiście ma coś z zapachu luksusowego mydełka. Jest kremowa, jedwabista i pięknie się rozwija . Niestety czasem wyłazi z niej zadziorne piżmo, co mnie nieco mniej cieszy. Lyric - znakomity mix szafranu, cynamonu, kardamonu (i innych takich) z moimi ulubionym kwiatowo-bulwiastym trio (róża, jaśmin, kłącza irysa). Baza jest przebogata. Zapach się mieni i przeobraża. Może ciut zbyt ciepły i przyprawowy na mój gust ale i tak pragnę ![]() Library Collection Opus - wąchałam wszystkie i wszystkie były dość intensywnymi, charakterystycznymi unisexami w skromnych flakonach. Dość niszowe w wydźwięku. Niestety nie pamiętam, który pachniał czym. Pamiętam tylko, że występują w pojemności 100 ml i kosztują chyba 1000 zł. Nie dałabym tyle za żadne z nich ![]() O reszcie się nie będę wypowiadać, bo wąchałam je tylko na papierze. Marzę o zestawie próbek (mają taki w ofercie) gdzie byłoby też Epic, Ubar, Jubilation i Reflection. Męskie wąchałam Jubiliation i Lyric. Są piękne, szczególnie Lyric, ale wolałabym je wąchać na kimś niż na sobie. Damskie Memoir z nut brzmi bardzo obiecująco. Gdy tylko się pojawi w Quality, pobiegnę przetestować.
Edytowane przez porzeczki Czas edycji: 2010-09-26 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Nigdy nie dążyłam celowo do poznania tych perfum, uznawszy je za absurdalnie drogie. Jednak jak na złość do zamówień próbek z Quality dołączali mi damskie zapachy Amouage jako gratis.
Poznawszy Jubilation stwierdziłam, że wciskają to każdemu na siłę, że nikt tego paskudztwa nie chce kupić! Z Ubar szok był mniejszy, ale utwierdzili mnie w tym okropnym przypuszczeniu... A potem nagle przysłali Epic i ku mojemu zdziwieniu, poczułam się jak w domu. Nie, żeby zwracał uwagę, przyśpieszał bicie serca i rumienił policzki. To nie miłość, raczej to dziwne uczucie, że znamy się już latami i dobrze nam ze sobą. Potem jeszcze dosłali Lyric... ładne, lekkie, ale już bez tego zadziwiającego poczucia porządku i harmonii. I aż sama się sobie dziwię, że taki kwieciuch jak Epic mi się spodobał... ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Fajnie, ze jednak watek znow zyje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Podbijam wątek
![]() Przypomina mi się Qessence Quality - skład też bogaty, a pachnie (proszę o wybaczenie) jak muchozol...Flakonu nie oceniam - na zdjęciach bardzo mi się nie podoba, ale może na żywo prezentuje się lepiej... Czekam na próbki Ciel i Memoir, z Missali doleci do mnie Gold i Ubar, czaję się na rozbiórkę Lyric - bardzo jestem ciekawa Waszych opinii. Edytowane przez VI4 Czas edycji: 2012-02-29 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
gamma Orionis
|
Od czasu ostatniego swojego wpisu w tym wątku, oswoiłam damskie Amouage...
I tak numerem jeden jeśli chodzi o charakter, bogactwo nut i sposób układania się na skórze jest Ubar. Trzeba go poznać, trzeba dać mu nawet kilka szans, naprawdę warto. Świetnie obudowany cywet, nie sądziłam że kiedykolwiek będę w stanie wąchać jakikolwiek zapach z tym koszmarem w składzie i nie mieć odruchów. Unikat; charakterem i zadziornością przypomina mi Pocałunek Smoka. Na drugim miejscu - Lyric. Na skórze pięknie rozkwita i wcale nie jest definitywnie różany - pieczę nad harmonią składników sprawuje mocno sandałowa baza. Bardzo, bardzo kobiecy i zmysłowy. Ciel to taki wieczorny kremowy puchatek, cudownie błogi. Cytruski i biało-kwiatkowa głębia. Gold do mnie nie przemawia, doceniam jego zmienność nut i bogactwo, a jednocześnie wielką klasę, ale to zupełnie nie moja bajka. Zmydlona "druga skóra", no nie i już ;] Memoir [damski] to trauma porównywalna z Aziyade. Z kolei męski pachnie pięęęknie zielono-absyntowo, ale na mojej skórze zmienia się w coś, od czego sama zielenieję. Honour wróżę sukces latem. Bardzo transparentna, nie dusząca tuberoza i gardenia, lekko kwaskowa [rabarbar!] i pieprzna. Nie tak ciężki i mocny, jak pozostałe zapachy Amouage. Męski z kolei to morze geranium, przez które próbują się przebić inne nuty [żywice, przyprawy], ale geranium skutecznie je zagłusza ;] Coś ominęłam? Reflection mocno melonowo-śmietankowy i dość jednostajny. O Epicu pisałam i zdania nie zmieniam. Ma w sobie coś ozonowo-nieświeżego, nie trawię. Opus V - drzewno-jaśminowa bajka. IV przypomina mi miętową pastę do zębów. III i I niezmiennie mnie mordują, II ma w składzie ładny i wytrawny absynt. Czekam na Opus VI.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.