![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Czy z nim zamieszkać?
Hej. Mam dość spory problem. Jestem w ponad 3 letnim związku. Sama mam prawie 27 lat. Od jakiegoś pół roku mój facet chciałby abym z nim zamieszkała. Ja jednak strasznie się waham i boję. Po pierwsze dlatego że, jestem bardzo związana ze swoimi rodzicami, a oni nie przepadają za moim facetem, są strasznie katoliccy, nie uznają wspólnego mieszkania przed ślubem, dodatkowo strasznie ich kocham, nigdy mnie nie zawiedli i bardzo dużo im zawdzięczam, nie chcę ich zawiść. Po drugie, Mój facet ma problemy zdrowotne, które strasznie mnie przerażają - jest chory na depresje i pije. Kilka razy zawiodłam się na nim z tego powodu. Jego choroba jest dla mnie wielkim ciężarem, a ja jestem osobą bardzo wrażliwą i łatwo mnie zranić. Bywa że jest dla mnie arogancki, i nie wiem czy po prostu taki jest, czy to efekt choroby. Próbuje się leczyć, ale z różnym skutkiem. Ma duże wahania nastrojów.
Po trzecie, wyprowadził się już i mieszka w dużym mieście, lecz w małej norce, która mnie nie zachwyca, bo ja w domu mam luksusy. Lekarz powiedział mu, że dobrze byłoby gdyby nie mieszkał sam, nie wracał do pustego mieszkania. Poprosił mnie o zamieszkanie z nim, ale powiedziałam, że nie wiem... i poprosił ojca aby przyjechał do niego na tydzień. Zrobiło mi się przykro. Trochę go zawiodłam. Niedawno straciłam pracę, więc mogłabym poszukać nowej pracy i zamieszkać z nim, ale boję się. Przeraża mnie jego choroba i rani okropnie. Czuję, ze jak pójdę w inną stronę, to rozpadniemy się. On twierdzi, że nie chce dać nam szansy. Może powinnam pogadać o tym z rodzicami. Wiem, że jestem już dorosła, ale wiek to tylko cyfry, a nie stan umysłu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy z nim zamieszkać?
Jak to ma depresję i PIJE?
Jesteś w związku z alkoholikiem ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ciężka sprawa...Ale jeśli kochasz Go na prawdę, to może warto się odważyć? Może akurat to pomoże Twojemu mężczyźnie na wyjście z depresji? Jesteś już dorosła i powinnaś sama decydować o swoim życiu, a rodzice na pewno zrozumieją jeśli jednak zdecydujesz się na wspólne zamieszkanie z facetem i nadal będą Cię wspierać. Powodzenia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
to może pomyśl czego sama chcesz bo zbliżasz się do 30tki a mentalnośc masz nastoletniej dziewczynki (też niezupełnie, bo akurat nastolatki to chca się wyrwać z domu
![]() jak dla mnie to w tym wieku zamiast myśleć o luksusach u rodziców powinnaś dążyć do zamieszkania z facetem właśnie i życia na swoją rękę 3 lata jesteś w związku i zamiast myśleć jak popchnąć związek dalej to chowasz się za nadmierną wrażliwością, to się przecież nie zmieni u Ciebie, dorośnij. ![]() Nie jestem złośliwa, po prostu nie prześpij młodych lat w mamusinej spódniczce bo możesz tego potem żałować ![]() A na miejscu faceta to bym się wkurzała że laska ma taką nieodciętą pępowinę. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2016-04-17 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ma depresje i żeby nie myśleć upija się. Nie przyjemny widok. Wiem, że nie chce być chory, ale to wszystko samo się dzieje.
Sama nie wiem czy jestem w związku w alkoholikiem, ale niewątpliwie martwi mnie to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2016-04-17 o 18:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nic się samo nie dzieje. Jak ktoś coś robi, to znaczy że tego chce i ma tego świadomość. Ja bym związku z alkoholikiem nie chciała a już tym bardziej nie chciałabym mieszkać z taką osobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Boisz się faceta alkoholika i jeszcze zastanawiasz się czy z nim zamieszkać? Tym sposobem wpakujesz się we współuzależnienie. Ja bym potraktowała mieszkanie razem jako kartę przetargową do leczenia się. I to takiego które poskutkuje. Chce mieszkać razem? Niech idzie na terapie, leczy się z picia. Jak da radę, można rozmawiać. Ale łatwo nie będzie. Zawsze będziesz się bała, czy do tego nie wróci, czy jedno piwo nie spowoduje, że zacznie sięgać po kolejne i kolejne...
Na Twoim miejscu bym zerwała. Sorry. Wiem jak wygląda życie alkoholika, mając na uwadze swoje zdrowie psychiczne i zdrowie dzieci - darowałabym sobie zbędnych emocji. Tym bardziej że jak jak piszesz, jest humorzasty i trudny,,, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz, czasem myślę, że gdyby nie był chory, nie pił, to czułabym się jego pewniejsza. A czuję, że on nie jest w stanie zagwarantować mi poczucia bezpieczeństwa, spokoju. Wtedy pewnie bym się nie wahała aż tak nad wspólnym zamieszkaniem. Najgorzej, że kocham i przez to przechodzę przez dysonans poznawczy. Serce chce czegoś innego, a rozum swoje. ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdecydowanie nie wchodź z nim w mieszkanie razem,póki nie poradzi sobie z własnym alkoholizmem i depresja. W przeciwnym razie jest to prosta droga do współuzależnienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Nigdy nie należy się wiązać z alkoholikiem - jeśli spieprzysz tym swoje życie to będzie to Twoja decyzja i jej skutek, ale możesz spieprzyć życie niewinnym dzieciom. 3. Depresja nie powoduje wahań nastroju i bycia aroganckim - to alkohol. 4. Po "bo ja mam w domu luksusy" padłam... 27-latka waha się czy zamieszkać z alkoholikiem, bo kocha rodziców a mieszkanie wybranka jest za mało luksusowe ![]() Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-04-17 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie ma lepszych??? SERIO??? ![]() Edytowane przez aleks_90 Czas edycji: 2016-04-17 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To nie pomoże. Będzie pił dalej, a Tobie powie, że przestanie pić po ślubie. Potem, jak urodzi się dziecko.... I tak zmarnujesz sobie życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Autorka jest dorosła zdecyduje. ![]() Misiaczek jest idealny poza tym że jest alkoholikiem i ma depresje. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
on tired little feet
|
Autorko, mam depresję i milion innych zaburzeń, ale alkoholem się nie leczę. Depresja tego nie usprawiedliwia, on jest po prostu alkoholikiem.
+ Szantażuje Cię + Nie daje Ci poczucia bezpieczeństwa + Manipuluje Tobą + Chce abyś była jego ratowniczką i wyciągała go z problemów Wahania nastroju, napady złości itd się leczy lekami i terapią, a nie alkoholem i wyżywaniem się na innych. Przemyśl ten związek.
![]() |
#17 | |||
BAN stały
|
Cytat:
On alkoholik i z depresją. Ty nadwrażliwa mimoza która siedzi pod kloszem u rodziców bo tak Ci dobrze. Wymagasz od niego, a gdzie wymagania od siebie. Nie jesteś w porządku, masz 27 lat, związek ponad 3 lata a Ty zachowujesz się trochę jednak tu jak dziecko. To znaczy, spoko, możesz, w końcu to sa wszystko cechy psychiczne, ale nie miej do faceta pretensji, że sobie nie radzi bo prawde mówiąc sama sobie nie radzisz. ![]() Więc wg mnie to rozum najpierw powinien Ci kazać ogarnąć się Tobie. ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
Cytat:
Wlaśnie może nie wypali, im dłużej to odwlekasz tym bardziej być może przedłużasz agonię. Chcesz się odważyć np. za 5 czy 10 lat i wtedy będzie ojeju jeju nie wyszlo, no trudno? No chyba lepiej teraz niż później. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2016-04-17 o 19:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
on tired little feet
|
hultaj czy ty jej radzisz żeby zamieszkała z niestabilnym psychicznie alkoholikiem?
![]()
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Dlaczego od 3 lat jesteś z chłopem, który od początku chleje i ma depresję, skoro i tak nie zamierzasz tego związku popchnąć do przodu? Po co w tym tkwisz? Serio to tak fajnie być dziewczyną alkoholika?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyna 3 lata marnuje na tego chłopa czas, żyje tym "gdyby nie był..."- ale jest: chlejacym i chorym chłopem. Dlatego tak ważnym głosem jest wpis thirky , bo też ma depresję, leczy się, ale nie %. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na cholerę być 3 lata z kimś w takim układzie. Żadne z nich nie jest wsparciem dla drugiego. On sobie depresji tak samo nie wybral, to, że próbuje sobie z nią radzić alkoholem jest tak samo niemądre, ale on też nie działa racjonalnie. Ktoś w tym związku musi założyć spodnie ![]() A ona co. Jestem taka wrażliwa, w domu mam luksusy, no ja nie chcę wspólnego mieszkania. Cycki opadają. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Fajnie, że jedziecie jemu epitetami, a do autorki, z całym szacunkiem, zero krytyki. Gdyby przyszła dziewczyna i napisala że jej 27letni chłop zamiast z nią zamieszkać woli mieszkać u mamusi to by było uciekaj od tego wiecznego bamboczione i piotrusia pana. ![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, jej problemem jest niesamodzielność i uzależnienie od rodziców, gdy ma 27 lat, ALE rozwiązaniem nie jest "założenie spodni", by "ratować" chlejącego chlopa. ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
Cytat:
Tak, dziewczyna jest jak dziecko, ale żadna nie zasługuje na marnowanie życia z chlejacym chłopem. Edytowane przez madana Czas edycji: 2016-04-17 o 19:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
on tired little feet
|
Cytat:
najrozsądniej byłoby zerwać z tym facetem i się usamodzielnić.
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2016-04-17 o 19:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Naczelna Nastolatka
|
Niektóre posty w tym wątku mnie położyły na łopatki.
Autorko, nie powinnaś absolutnie i pod żadnym pozorem przeprowadzać się do niego. Powinnaś za to zakończyć ten związek i zająć się swoją niedojrzałością i uzależnieniem od rodziców.
![]() |
#27 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Ale miej na tyle szczerości by powiedzieć autorce, żeby się rozstała, bo tak samo nawala w tym związku jak on, a nie zwalając całą winę wyłącznie na niego. Tak to widzę. ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
Natomiast ja odnoszę do jego perspektywy. Absolutnie po 3 latach związku facet ma prawo wymagać od 27letniej kobiety aby raczyla dorosnąć i zając się wspólnym życiem. Natomiast. Powinnaś autorko solidnie zastanowić się nad sobą, być może pójść na terapię, bo takie trzymanie się rodziców w wieku pod 30tkę jest tak samo słabe. On ma problemy, ale Ty równiez. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, nie jest wina tylko jego, ale widzę różnicę w proporcjach między byciem niezbyt dojrzałą osobą mimo lat 27 a byciem chlejacym facetem z depresją w tle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
To nie jest idealny kandydat na partnera delikatnie mówiąc. I autorka również tych standardów zdecydowanie nie spełnia. Ale czarujcie ją dalej, że jest w porzo, a chłop tylko zły, będzie jej łatwiej zwalić całą odpowiedzialnośc na niego. W koncu to jego wina że jej życie wygląda właśnie tak jak wygląda. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.