|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Fakty Naukowe w temacie nie jedzenia po słynnej 18:00
Do napisania tego postu zmobilizowało mnie po raz kolejny odkryte to samo dziwne i nieprawdziwe przeświadczenie, jakoby jedzenie do godziny 18 było dla nas dobre. Oczywiście, jeśli chcemy po 20 najeść się masakrycznie ciężkostrawnych chipsów, to wskazane to nie jest ;D, ale nie sądzę, żeby którakolwiek z wizażanek tak sobie wyobrażała drogę do szczupłej i wysportowanej sylwetki, dlatego przejdę do meritum.
Przeprowadzono badania (oczywiście w Stanach...) żeby sprawdzić czy faktycznie nie jedzenie wieczorem (bez względu na to czy powiemy 18:00 czy 19:00 - to jest zależne od tego kiedy idziemy spać ![]() Grupa 1 - przyjmowała mniejszy posiłek, lub w ogóle, wieczorem Grupa 2 - przyjmowała normalny posiłek wieczorem Badanie trwało parę tygodni. Większa utrata wagi została zarejestrowana u Grupy 1. Grupa 2 również straciła na wadze (kaloryczność obu grup była taka sama). Większa, procentowa utrata tkanki tłuszczowej została jednak zarejestrowana u Grupy 2. Oznacza to, że Grupa 1 w większej mierze pozbyła się wody i mięśni niż Grupa 2. Wniosek taki: jeśli celem jest zrzucenie paru kilogramów, niezależnie od tego czy zrzucamy wodę, mięśnie i tłuszcz, to pomysł niejedzenia kolacji jest dobry. jeśli jednak nie chcemy zrzucać całej wagi, a pare kg tłuszczu, posiłek nawet na godzinę, czy pół przed znem jest wskazany. Najlepiej, jakby był w dużym procencie białkowy. Chroni on bowiem nasze mięśnie przed zjedzeniem przez nasz głodny w nocy organizm, który co prawda zwalnia obroty, ale musi żyć! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Fakty Naukowe w temacie nie jedzenia po słynnej 18:00
Dzieki ;*
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę też, co do Twoich ostatnich słów, że bez wzgledu na to, ile mamy do 'zrzucenia' wieczorny posiłek jest nie do pominięcia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Czyli co w końcu? A może wiecie dziewojki czy jak np zjem kolacje tam z 2h przed snem...ale bede potem ćwiczyć (zazwyczaj ćwicze w późnych godzinach...zwykle tuż przed snem (nie mam problemow z zasnieciem)) to czy mam jeszcze cos malego zjeść a'la jajko... albo coś czy moge to tak pozostawić? Albo czy w ogóle ćwiczenia tuż przed snem są dobre??? Tak mi jest najwygodniej i mam wtedy najwięcej siły i ochoty ale nie wiem czy to dobrze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]()
Bardzo interesujące, aczkolwiek ja byłam najszczuplejsza właśnie wtedy kiedy po obiedzie już nic nie jadłam, czyli żadnej kolacji i żadnego podwieczorku. Od czasu do czasu słodycze, niestety później mój swiat zaczął się kręcić wokół jedzenia
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Eddytek - pamiętasz, że byłaś szczuplejsza i dobrze, bo pewnie byłaś mniejsza, bo tak jak napisałam, niejedzenie powoduje większy ubytek WAGI. A mierzyłaś poziom tkanki tłuszczowej przed i po? Wymiary to nie wszystko.
Olunia - Po treningu w jakiejkolwiek formie musi być posiłek potreningowy. Inch - wiadomości pochodzą z nutrition.org, "Doświadczenie" przeprowadzane w roku 1996 Więcej danych: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Western Human Nutrition Research Center, Presidio of San Francisco, CA 94129 Nancy L. Keim, Marta D. Van Loan, William F. Horn, Teresa F. Barbieri, and Patrick L. Mayclin ukazane w "The Journal of Nutrition" Copyright ©1997 by the American Society for Nutritional Sciences Manuscript received 3 April 1996. Initial reviews completed 2 July 1996. Revision accepted 26 September 1996. A założenie takie, żeby sprawdzić jak na organizm działa jedzenie kolacji a jak jej niejedzenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
troche to chyba napisane w skrócie, jakoś mam problem ze zrozumieniem tego. Ci co jedli kolacje normalnie utracili wage - tluszcz, Ale robili cos w trakcie, cwiczyli czy co? skąd u nich ta utrata, rozumiem jeszcze jakby to oznaczalo trzymanie wagi na tym samym poziomie.
moze daloby rade zamiescic caly opis badania, bo nie rozumiem tych skrotow myslowych, a temat ciekawy ![]() nie kumam ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
pozwole sobie odpowiedzieć, jajko jest suppper, najlepsze bialko wystepujace wsrod produktow, polecam Ci do przeczytania Artykuly od Inch
![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Kokoro dzięki =]] Właśnie zaczęłam czytać i mnie wciągło =]] (tak na marginesie to suuuper bo uwielbiam jajka i są malutkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Olunia - Po treningu w jakiejkolwiek formie musi być posiłek potreningowy.
giho, nawet jeśli jest to krótki trening, po któym nie odczuwa się żadnego zmęczenia? ![]() skołowało mnie to. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ok Ok czyli to jest to czego brakowało moim treningom =]=] Musze się zaopatrzyć w jakieś bialeczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Giha, no toś mnie przywaliła szczegółami
![]() Dziękuje, nie znałam tej strony. Prenumerujesz tą gazetę? I nadal myślę tak, jak powiedziałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
inch - hehe
![]() ![]() koKOro - napisałam to dość ogólnikowo bo 80% osób zrezygnowałoby z czytania gdybym zamieściła to: "Ten women completed a metabolic ward study of 3-wk weight stabilization followed by 12 wk of weight loss with a moderately energy restricted diet [mean energy intake ± SD = 107 ± 6 kJ/(kg·d)] and regular exercise. The weight loss phase was divided into two 6-wk periods. During period 1, 70% of daily energy intake was taken as two meals in the AM (n = 4) or in the PM (n = 6). Subjects crossed over to the alternate meal time in period 2. Both weight loss and fat-free mass loss were greater with the AM than the PM meal pattern: 3.90 ± 0.19 vs. 3.27 ± 0.26 kg/6 wk, P < 0.05, and 1.28 ± 0.14 vs. 0.25 ± 0.16 kg/6 wk, P < 0.001, respectively. Change in fat mass and loss of body energy were affected by order of meal pattern ingestion. The PM pattern resulted in greater loss of fat mass in period 1 (P < 0.01) but not in period 2. Likewise, resting mid-afternoon fat oxidation rate was higher with the PM pattern in period 1 (P < 0.05) but not in period 2, corresponding with the fat mass changes." Jak widać doświadczenie było nieco bardziej skomplikowane, ja tylko przepisałam i rozwinęłam podsumowanie zawarte w artykule. Żeby było łatwo i przyjemnie ![]() dzidka - Jeśli jest to krótki trening po którym się nie męczysz, jaki on ma sens? Co do ćwiczeń na czczo - często aeroby na czczo były polecane w różnych gazetach (raczej w tych, w których inne ważne artykuły to horoskop i co tam u gwiazd) ale jakoś to przesiąkło i dużo ludzi stosuje ten system z radością i widzą efekty. Jednak lepsze efekty pod względem struktury ciała i stanu fizycznego dają ćwiczenia nie wykonywane na czczo - człowiek ma więcej siły, a energia potrzebna na wykonanie danej pracy w większej mierze pochodzi z tłuszczu, nie z mięśni, jak to się dzieje w przypadku ćwiczeń na czczo. i tu i tu się zmniejszamy, ale różnica polega na tym, JAK. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
tak myślałam, że to coś z przekazem
![]() nie wiem czy wiekszoscby nie przeczytala ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
wiesz, kazdy ocenia po sobie...
wieczorem jak widzę takie tasiemce i jeszcze w oczy mi się jakiś wzór wrzuci to rezygnuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
![]()
Nie mierzyłam poziomu tłuszczu jeszcze nigdy, przeraża mnie wizja tego, że składam się z niego w 95% :P Żartuję
![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() pozdrowionka
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
źle się wyraziłam. no ale, fakt. coś tam wymyślę z tym jedzeniem, może tak jak olunia będę jeść jajka(choć wolałabym te jajka z niespodzianką :/)- w końcu jak chudnąć to zdrowo.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Dzidka jedzmy jajka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Jajecznica po 21
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio czytałam tez o tym, jak ćwiczenia na czczo źle wpływają na stan układu pokarmowego (kwas żołądkowy itd) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
I to kolejne dla mnie pocieszenie =]] Nie lubie rano ćwiczyć bo nie mam siły ani czasu =]] Nie przepadam za aerobami a tu sie okazuje że siłowe lepsze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.