|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Praca nauczyciela.
Dziewczyny!
Mam do Was kilka pytań związanych z zawodem nauczyciela. Wiem, że jest kilka nauczycielek na forum. Interesuje mnie jakie mam możliwości jako nauczyciel języka obcego ( w moim wypadku hiszpańskiego ) po licencjacie ( kontynuując studia mgr uzupełniające oczywiście ) tzn. gdzie mogę pracować w podstawówkach, gimnazjach itp.? Jakie są nauczycielskie wynagrodzenia np. ile zarabia nauczyciel początkujący itd. w państwowej szkle a np. ile w szkołach prywatnych językowych itp. Czy nauczyciel języka obcego ma dużo trudności ze znalezieniem pracy? Z góry dziękuje. I plis nie piszcie mi , że nauczyciel to beznadziejny zawód i nigdy byście nie chciały tego robić etc., bo wysłuchuję tego ciągle
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca nauczyciela.
W ksiązce "Zawód z pasją" znalazłam informację, że początkujacy nauczyciel zarabia 700-900 zł, a potem 1300-1900 zł.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
myśle ze nauczyciel jezyka obcego (szczeg. angielskiego) nie ma jakichś ogromnych problemów z pracą bo wciąż brakuje w szkołach takich nauczycieli
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Generalnie jest tak, że po licencjacie otrzymuje się uprawnienia do pracy szkole podstawowej i gimnazjum, magisterka - szkoły średnie. Ale z racji niedoboru nauczycieli języków obcych są oni traktowani nieco inaczej
Na pewno będziesz musiała przejść najpierw staż, by zdobyć zawód. Sama jestem na studiach o specjalności nauczycielskiej, już się boję praktyk
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aga01, ja rowniez jestem na studiach o przyszlosci nauczycielskiej. Przy ewentualnym powrocie do Polski po magisterce przepytywalam wszystkich znajomych nauczycieli w szkolach prywatncyh (a mam ich kilku -chodzilismy do jednego liceum jezykowego). Ogolnie jest niezle, pracuja w kilku szkolach prywatnych i wyciagaja jakies 3000zl. Najlepsza jednak przyszloscia jest nauczanie na uniwersytecie, wiele universytetow polskich oferuje tak zwane wymiany Erazmus, podczas ktorych oferowane sa praktyki ( moglabys wyjechac na rok do Hiszpanii, mam kilku takich znajomych), po powrocie moglabys zaczepic sie na jakims uniwerku, przy dodatkowych kilku zajeciach w szkole prywatnej, zylabys sobie na poziomie. I nie powiem ci, ze zawod nauczyciela jest bez sensu, choc ciagle to slysze, bo tu trzeba miec po prostu powolanie
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny!
Tak właśnie myslałam, że po licencjacie też są ludzie do liceum przyjmowani , bo wiele razy się z tym spotkałam... Dzięki Jowisia, że tego nie powiedziałaś Ja już mam tego stwierdzenia po dziurki w nosie!
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Kończę studia po których mogłabym uczyć, ale to chyba nie jest moje powołanie
Natomiast mój TŻ jest nauczycielem i chwali sobie tę pracę ze względu na wakacje, ferie, kończenie pracy o 14 itd. Jak sam mówi najlepiej mają się językowcy - dorabiają w szkołach prywatnych i wyciągają niezłe pieniądze na korepetycjach. Teraz w szkole, w której uczy, szukają nauczyciela hiszpańskiego właśnie, więc myślę, że nie masz się czym martwić. Zapotrzebowanie na języki obce zawsze będzie ![]() Jest naprawdę wiele plusów tego zawodu, wystarczy tylko mieć do tego serce
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Zgadzam sie calkowicie z konfitura!!
![]() Aga01 ciesze sie, ze zalozylas taki watek, zobacz ile tu przyszlych nauczycielek!!
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) czekają praktyki i już panikuję. Tym bardziej, że rzucają nas od razu na głęboką wodę- liceum. Śmieszna jest tylko ilość godzin (60 bodajże)- jak ja mam w tak krótkim czasie nauczyć się jak uczyć? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
O ile się nie mylę, to wynagrodzenie nauczyciela stażysty to 1135 zł brutto. Dochodzą jeszcze nadgodziny choć nie wiem, jak bywa z nadgodzinami z hiszpańskiego, bo w małych miasteczkach to język rzadko występujący w szkołach. Myślę, że w liceach ogólnokształcących w klasach językowych są duże szanse.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Pracuję w organie prowadzącym szkoły ponadgimnazjalne i wygląda to tak:jeśli dogadasz się z dyrektorem, ten występuje do organu prowadzącego o zgodę na zatrudnienie bez kwalifikacji i dalej przesyła tą zgodę wraz z arkuszem organizacyjnym do Kuratorium jeśli nie zgłosi się nikt z lepszymi kwalifikacjami może Cię zatrudnić na stanowisku n-la stażysty aż nie uzyskasz pełnych kwalifikacji
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
ogólnie rzecz biorąc, stawki nauczycielskie nie są takie niskie, bo nawet zarabiając 700-900 zł, weź pod uwagę fakt, że pracujesz (oprócz przygotowania w domu rzecz jasna, ale to już właściwie, jeśli ktoś nie chce to nie musi, jest tyle gootwych materiałów...) 5 dni w tygodniu, 18 godzin na etat, masz wolne ok 3 miesiace w roku i jeszcze dostajesz upominki od uczniów. Wcale nie taka zła praca, ale jak wiadomo z niewolnika nie ma robotnika, więc jakieś tam powołanie (przynajmiej odrobinę) trzeba mieć
![]() A tak poza tym, też w tym roku kończę licencjat i zamierzam właśnie zainstalować się w jakiejś szkole językowej w czasie magisterki ![]() Ami, a 60 h to rzeczywiście malutko, ale może będziesz miała jeszcze jakieś inne praktyki, bo z tego, co wiem, to jest jakaś liczba godzin praktyk dla studentów ustalona przez MENiS (zdaje sie 150 h).
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A poza tym, chyba lepiej pracować w szkole prywatnej (miałam możliwość liźnięcia dosłownie jednego i drugiego), ale to moja opinia (może tak trafiłam po prostu )
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mnie tez niedlugo (no, za kilka miesiecy ) wypuszczaja na gleboka wode, jaka trema, MATKO!!!Narazie ucza, jak uczyc, ale to zupelnie co innego niz stanac przed cala klasa dzieciakow i na tablicy wszystko im tlumaczyc.... Ja (jako Polka) bede prowadzic grupe imigrantow, to znaczy raczej dzieci imigrantow w Paryzu (sa takie specjalne szkoly jezyka francuskiego). Mieszanka etniczna wszystkich kultur i jezykow. Przez pierwsze trzy tygodnie przygladam sie innej, bardziej doswiadczonej praktykantce, a potem zostaje juz sama.... Podobno najgorszy jest ten pierwszy raz, i jakie wywzesz pierwsze wrazenie, tak cie beda pozniej traktowac.. No ale w sumie, to rzecz nieunikniona, tak samo przezywalam pierwszy dzienw pracy za barem, po kilku miesiacach juz jest lepiej, ale ciagle jak tam ide to taki scisk w gardle, bo wiem, ze wszyscy ciagle na mnie patrza i mnie oceniaja, bo jestem "nowa".
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
wg. Karty Nauczyciela jesteś bez kwalifikacji - sprawdź. Rozporządzenie i tabele wynagradzania mówią jednoznacznie z tytułem lic. nie masz szans na stopien awansu n- la mianowanego. oczywiście licecjat na początek wystarczy i jesteście nazywani stażystami, bo do jakiejś grupy zaszeregowania trzeba Was zaliczyć...
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A najbardziej przeraża mnie, że zabraknie mi słów.
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i az 50 h uczenia - to duzo, ja uczylam ok 40. A poza tym, nie ma sie co denerwowac, beda tacy, ktorzy was nie polubia, chociaz byscie sie nie wiem jak staraly, a beda i tacy, do ktorych bedziecie specjalnie wracac ![]() I nie jest tak strasznie, jakby sie wydawalo. Po trzech lekcjach powiecie, ze nie bylo sie czego bac ![]() Powodzenia!
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby tylko po praktykach mi nie przeszło. ![]() Dzięki za wsparcie, happygirl. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokladnie tak. We Francji licencjat, mowiac brzydko, mozesz sobie wsadzic; Na magisterce dopiero sa dwuletnie staze, i po napisaniu pracy magisterskiej dopiero mozesz nauczac w podstwowce lub w liceum. Jednak ja nie mam zamiaru siedziec w liceum, tylko pracowac na univerku, wiec zamierzam jeszcze pozniej isc dalej. Moj kolega na drugim roku magisterki wyjechal na staz do Polski (nauczac francuskiego, jest Francuzem), na UJ-ocie. Narobil sobie znajomosci i mimo, ze ma tylko magisterke, zatrudnili go na caly etat jako wykladowce. Na to wlasnie licze; Bo najwazniejsze, ze jestes naprawde dobra, w tym, co robisz.
|
|
|
#25 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez w tym roku koncze lisencjata. Jestem teraz na 3cim roku i przezywam roczne praktyki!!! W sumie mam miec 150 godzin. Nawet mi sie one podobaja
Ucze w liceum. Najlepsze jest to ze jeszcze nawet magistrem nie jestem a juz do mnie Pani Profesor mowia
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#29 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Pracowac mozesz w kazdej ze szkół-podst, gimn, srednia, ale z licencjatem nie zrobisz mianowania. Pracując na pełnym etacie, puls szkoly jezykó-kursy, korepetycje mozesz do 2-3tys dociągnąć. |
||
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Hej, z mojej strony moge podpowiedzieć, że bardzo dobrze pracuje sie w firmach, na szkoleniach jezykowych. Oczywiście praktyki w szkole w ogóle nie uczą jak uczyc, ale jeżeli ktos lubi uczyć, to nie będzie miał większych problemów z wyrobieniem sobie odpowiedznich nawyków i techniki.Ja lubie uczyć, ale nie wiem, czy chce z tym wiązać swoją przyszłość
Wolałabym tłumaczyć
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.