objazdówka po Europie - dokąd się wybrać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-10, 15:41   #1
Aniakilania
BAN stały

objazdówka po Europie - dokąd się wybrać?

Planujemy ze znajomymi wybrać się w małego eurotripa i zastanawiamy się jaka trasa będzie najciekawsza - mamy 3 tygodnie i chcemy zobaczyć jak najwięcej. Macie może jakieś pomysły?
Aniakilania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-10, 19:44   #2
moniczorek
Podróżniczka

Dot.: objazdówka po Europie - dokąd się wybrać?

Ja chętnie bym zobaczyła Bałkany
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-10, 20:55   #3
Aniakilania
BAN stały

tak też właśnie kombinowaliśmy, to chyba będzie najciekawszy kierunek. pytanie jak to wyjdzie nam czasowo, ile damy radę zobaczyć :/ dlatego próbuję wymyślić jakąś mądrą trasę
Stary 2016-06-11, 07:44   #4
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Aniakilania Pokaż wiadomość
tak też właśnie kombinowaliśmy, to chyba będzie najciekawszy kierunek. pytanie jak to wyjdzie nam czasowo, ile damy radę zobaczyć :/ dlatego próbuję wymyślić jakąś mądrą trasę
Są organizowane objazdówki po Bałkanach 7 czy 10 dniowe wiec Wy dysponując 3 tyg możecie naprawdę trochę zobaczyć

co do trasy to możecie skorzystać z gotowego i sie wspomóc własnie takim z jakiegoś biura podróży i ją trochę zmodyfikować, ludzie na forach czy blogach też czesto opisują swoje wyprawy lub po prostu usiasc z mapą i przewodnikiem i samemu i obmyślić jakiś plan
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-16, 09:29   #5
bernikula
mOLDerator

Ja z kolei uderzyłabym do Portugalii poprzez Francję i Hiszpanię

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-17, 11:20   #6
Aniakilania
BAN stały

też marzyłam o Portugalii, ale moi znajomi są jednak bardziej za Bałkanami a wiecie może jak wygląda kwestia ubezpieczenia? Czy mogę kupić coś na całą Europę, czy muszę na konkretne kraje?
Stary 2016-06-20, 23:23   #7
miniamania
BAN stały

miałam ten sam problem kiedy w czasie podróży odwiedzałam kilka krajów, ale szukałam wtedy ubezpieczenia przez stronę xxx i tam znalazłam informację żeby wybrać kraj w którym zamierzam przebywać najdłużej

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-06-22 o 13:03 Powód: Reklama.
miniamania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-21, 12:22   #8
Reglustika
Przyczajenie

Może dodam coś od siebie.
1.Bałkany - Chorwacja(Dubrownk, Split,te jeziorka -oczywiscie nazwy zapomniałam, wyspa Korczula, Zagrzeb- raczej nie jest wart oglądania); BiH(Sarajewo, Neum, Mostar,Medjugorije -jak jesteś wierząca); Serbia(Belgrad, Nisz) ;Czarnogóra(Kotor, Budva)

Osobiscie z powyższych byłam tylko w Splicie i serdecznie polecam. Bałkany naprawdę mnie zauroczyły. Tylko raczej nie w miesiącach letnich, bo przy 35 stopniach myślisz o basenie i drinkach z palemką, a nie zwiedzaniu.

2.Półwysep Iberyjski - Portugalia(Porto, Lizbona, Coimbra, może jakaś winiarnia w dolinie rzeki Dauro) i Hiszpania (Barcelona, Sewilla, Walencja, Madryt, Kraj Basków, Granada, Malaga, Giblartar)

Tu to już trzeba dolecieć raczej samolotem. I też gorąco.

3.Benelux - Luksemburg, Holandia (Roterdam, Amsterdam, Maasticht, Haga, Leiden, małe urocze miasteczka), Belgia (Bruksela, Gandawa, Antwerpia, Brugia)

Tutaj może być drożej, ale też chłodniej.

Co do ubezpiecznia to warto wyrobic karte EKUZ (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego) w twoim NFZ. Wydają ją od razu.
Stary 2016-07-21, 04:21   #9
eDiscover
Przyczajenie

Witam. Od dwoch lat tak wlsnie spedzamy z zona wakacje, na tzw. objazdowke. Moze jeszcz nie wszystko opisalem na mojej stronie ale zapraszam. www.ediscover.eu
eDiscover jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 08:51   #10
kornetka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Reglustika Pokaż wiadomość
Może dodam coś od siebie.
1.Bałkany - Chorwacja(Dubrownk, Split,te jeziorka -oczywiscie nazwy zapomniałam, wyspa Korczula, Zagrzeb- raczej nie jest wart oglądania); BiH(Sarajewo, Neum, Mostar,Medjugorije -jak jesteś wierząca); Serbia(Belgrad, Nisz) ;Czarnogóra(Kotor, Budva)

Osobiscie z powyższych byłam tylko w Splicie i serdecznie polecam. Bałkany naprawdę mnie zauroczyły. Tylko raczej nie w miesiącach letnich, bo przy 35 stopniach myślisz o basenie i drinkach z palemką, a nie zwiedzaniu.

2.Półwysep Iberyjski - Portugalia(Porto, Lizbona, Coimbra, może jakaś winiarnia w dolinie rzeki Dauro) i Hiszpania (Barcelona, Sewilla, Walencja, Madryt, Kraj Basków, Granada, Malaga, Giblartar)

Tu to już trzeba dolecieć raczej samolotem. I też gorąco.

3.Benelux - Luksemburg, Holandia (Roterdam, Amsterdam, Maasticht, Haga, Leiden, małe urocze miasteczka), Belgia (Bruksela, Gandawa, Antwerpia, Brugia)

Tutaj może być drożej, ale też chłodniej.

Co do ubezpiecznia to warto wyrobic karte EKUZ (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego) w twoim NFZ. Wydają ją od razu.
Półwysep Iberyjski brzmi suuuuper och, ale się rozmarzyłam
kornetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-09, 10:44   #11
kentas
BAN stały

Jeśli cała Europa, a nawet kilka krajów, to będzie strasznie męczące. Jak dla mnie dużo lepiej jeśli skupicie się na jednym kraju, ale takim, gdzie atrakcji jest całe mnóstwo np. Włochy. Sądzę, że tam nawet w ciągu 7 dni objazdu nie zobaczycie wszystkiego co najważniejsze. Na sam Rzym trzeba byłoby poświęcić minimum kilka dni.
kentas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości