|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
moja przysz³o¶æ zwi±zana z zawodem kosmetyczki
Witam szanowne Wiza¿anki!
postanowi³am spytaæ o porade. Jestem w II klasie LO na profilu biol-chem. W przysz³o¶ci chcia³abym studiowaæ kosmetologiê w Krakowie. Od kiedy siêgam pamiêci± chcia³am zostaæ kosmetyczk± ale i nie tylko. Interesuj± mnie wszystkie dziedziny tego zawodu pocz±wszy od stylizacji wygl±du, wiza¿u, manikiuru do zawodu kosmetologa. Z pewno¶ci± wiele z Was jest ju¿ do¶wiadczonymi kosmetyczkami dlatego proszê Was o porade z czego zdaæ maturê, czy ju¿ zapisywaæ sie na kursy lub szkolenia przygotowuj±ce do zawodu, na co zwróciæ szczególn± uwage, jakie s± plusy i minusy tego zawodu. itpmam nadzieje ¿e dobrze trafi³am na forum, je¶li co¶ bedzie nie tak to proszê szanownych moderatorów o przeniesienie tego w±tku KA¯DA SUGESTIA JEST DLA MNIE BARDZO WA¯NA! dziêki i czekam na odp
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 875
|
Dot.: moja przysz³o¶æ zwi±zana z zawodem kosmetyczki
Cytat:
). Natomiast zeby ci bylo latwiej, zebys wiecej rozumiala na wykladach, to najlepiej jak bedziesz cos juz kumala z biologii (anatomia czlowieka przede wszystkim) i chemii. Ja zdawalam na maturze biologie, chemii nie cierpialam i nadal jej nie lubie ale jakos ja zcierpie do konca i przelkne te pigule no i jesli chcesz cos szerzej wiedziec na ten temat to zapraszam do poczytania watku (oraz udzialu) "Pytanie o KOSMETOLOGIE" pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 794
|
w tym roku zdajê maturkê z chemii a biologiê na uczelni
Chcê dostaæ sie na ¶laska akademie medyczna na kosmetologie pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Kurde ja te¿ wiem, ¿e chemia i biologia s± bardzo wa¿ne
.Biologa to jeszcze lajt, za to chemia kompletne Zero (przez du¿e Z i dzwiêczne O) w moim przypadku
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biologie bardzo lubie, anatomie i pochodzne ale chemii NIECIERPIE! Ale nie poddalam sie i daze do celu nic ine kapuje, robie zaraz sciagi (gosc nam zadania dal, powiedzial ze dane pozmienia itd. ale w zeszlym roku dziewczynom nic nie zmienial, byly takie same ), wiec trzymajcie kciuki zebym zdala |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
no to ja mam odwrotnie bardziej lubie chemiê ni¿ biolê
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
hehehe kate6o mamy tak samo
ja zdaje chyba na maturze chemie podstawow±
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 066
|
No ja te¿ mam zamiar startowaæ na kosmetologiê
Ale wolê chemiê, bo biologia to niestety nie tylko cz³owiek,ale jeszcze paskudne ro¶linki:P
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na kosmetologii nie uczymy sie o roslinkach ale ogolnie jakiejs budowy, rozmnazania itd. nie ma pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale mi chodzi³o o maturê z biologii,bo tam ju¿ bêd± ro¶linki :P No, ale mo¿e wytrwam w postanowieniu i po¶wiêcê siêw imiê kosmetologii :P
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
NIE PRZYPOMINAJCIE MI O RO¦LINKACH
hehehe zdawa³am to cholerstwo 5x i do dzi¶ nie zda³am... by³am tak za³amana ¿e stwierdzi³am ¿e wyrwê wszystko co zielone w moim ogrodzie... i to W£ASNIE przez nie, nie bede zdawaæ biologii na maturze NEVER. Kajeczka w Ty w której jestes klasie? Biol bedziesz rozszerzony zdawa³a??
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pewnie siê zapedzê na rozszerzon± biologiê, chocia¿ ciemno to widzê...
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pewnie siê zapedzê na rozszerzon± biologiê, chocia¿ ciemno to widzê... A i 2 klasa - biol-chem
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Hehe Baranki s± na najlepsze
A gdzie chcesz studiowaæ Natina?
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poniewaz pisalam podstawow± a na PODSTAWOWEJ jest: cz³owiek (anatomia...), genetyka i elementy ekologii a na ROZSZRZEZONEJ to co na podst.+ROSLINY. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
Zastanawiam siê te¿ nad Katowicami,bo tam chyba na pañstwowej uczelni jest kosmetologia... Tak mi kto¶ mówi³
No,ale jak narazie biologia to dla mnie ogólnie horror...
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() i jako¶ ci±gnie mnie tam... pozdrawiam WSZYSTKIE Baranki :P
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skad ja to znam... |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A do Krakowa mam 120 km... Ale zawsze marzy³am o studiowaniu tam
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
fajnie ... to mo¿e sie kiedy¶ spotkamy na tej uczelni fajnie bêdzie mam nadzieje ... Maripossa a Tobie sie to fajnie tam?? ogólnie jak oceniasz t± szko³e... chodzisz dziennie czy zaocznie?
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
Heh no fajnie by by³o
A o MWSZ jest troszkê w±tków
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie sie tam bardzo podoba, sa tez minusy (niedomowienia ze strony wladz szkoly, problemy z PANIAMI z dziekanatu-ale to ponoc wszedzie sa- i inne rzeczy...). Ogolnie przedmioty podobaja mi sie bardzo, kadra rowniez jest ok (mamy profesorow z Collegium Medicum UJ) a i do tego mam fajne kolezanki Szkola (z wygladu) zadbana (nawet bardzo) noo...poza tym ze maja teraz jakos robic modernizacje komputerow, bo chodza tak wolno, ze zanim jakis plik czy strone otworzysz to kawe bys zdarzyla wypic no ale skoro to maja poprawiac to im sie chwali...Moim zdaniem zrobili jeden minus, orzyjmujac tak duzo osob (na dziennych jest ok.120 a na zaocznych prawie 2 razy tyle...) no ale szczegol...w koncu to platna szkola, wiec na kasie im zalezy jak chyba wszystkim...Ja jestem na dziennych Podsumowujac: NIE ZAMIENILABYM TEJ SZKOLY I KIERUNKU NA ZADNA/ZADEN INNY Aha...jesli chcecie cos wiecej o szkole poczytac to najwiecej znajdziecie w watku "Pytanie o KOSMETOLOGIE" ktory zalozylam chyba jeszcze we wrzesniu lub sierpniu tamtego roku |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
strasznie duuu¿e te grupy Maripossa... :/ idzie sie w takich grupach czego¶ nauczyæ?? wybieram sie na zaoczne... a egazminy jak wygladaj±? tyle osób idzie normalnie w jednym terminie?? zdajecie wszyscy w jednej du¿ej auli??!! to przecie¿ mozna nie¼le ¶ciagaæ?? u¶wiadom prosze
AHA! patrzy³am ostatnio w mape i zauwazy³am ze to strasznie daleko od rynku jest,...
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pracowni kosmetycznej jest nas ok.25, moze teraz troche mniej, nie liczylam ostatnio, ale kilka dziewczyn odeszlo (z roznych powodow). Co do auli: w auli jest nas niecale 90 osob, bo tyle jest mniej wiecej na niej miesc. Druga grupa (ok.30 osobowa) ma zajecia w innej mniejszej sali na pietrze i tak podczas gdy jedna grupa ma np. anatomie to druga ma zywienie a pozniej zmiana - my mamy zywienie a oni anatomie i tak mamy wszystkie wyklady. Na grupy tez jestesmy podzieleni na jezyki obce, informatyke i w-f na grupy ok.20 osobowe. Mnie tam nic nie przeszkadza Natomiast podczas emgzaminow i zaliczen 120 osob jest podzielone na rowne 2 grupy po 60 osob, sa rozsadzone po calej auli i tak piszemy owszem sciagnac sie da jak na to profesor "pozwala", tzn. nie pilnuje tylko siedzi za biurkiem i cos robi, ale w innym wypadku nie ma jak sciagac... Jak jestesmy na tych egz. podzieleni na 2 grupy to jedna pisze np. o 14 a druga o 15 i jest ok. I tak, idzie sie nauczyc tylko trzeba siasc wzglednie z przodu, bo z tylu raczej nic nie slychac mimo iz profesor mowi przez mikrofon, bo laski z tylu gadaja zazwyczaj ale ja tak nie nazekam, jak sie chcesz czegos nauczyc to sie nauczysz, naprawde Tak wiec reasumujac nie jest tak zle z tymi grupami i zaliczeniami no chyba ze na zaocznych jest gorzej (o czym czasem sie slyszy ze maja gorzej bo nie raz sie nie moga pomiescic....), ale u nas na dziennych jest ok, kazdy zawsze ma miejsce siedzace.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
dziêki wielkie za odp
ale mnie zmartwi³as tymi zaocznymi troche. bo raczej na zaoczne bym posz³a...a masz jakies znajome z zaocznych s³u¿±ce pomoc± w doradztwie ???
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
Hej, dziewczynki. Mo¿e trochê odbiegnê od Waszego tematu ale mam pytanie odnosnie kosmetologii bo te¿ mam na ni± chêtke
Gdzie mo¿na szukac pracy po tych studiach oprócz wszelkich salonow kosmetycznych itp. Z pewno¶ci± zastanawia³y¶cie sie nad tym i wiecie gdzie jeszcze ubiegaæ siê o pracê. Bêde wdziêczna za odpowiedzi i opinie. PS Pozdrawiam studentki kosmetologi (te przysz³e tez |
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co sie orientuje bo du¿o na ten temat czytam mo¿esz pracowaæ potem równie¿ w salonie doradztwa kolorystycznego, sanatorium, gabinecie odnowy biologicznej, jako podolog (gabinet pielegnacji stóp), w klinice dermatologicznej, przemy¶le kosmetycznym, gabinecie lekarskim (dermatologia, chirurgia plastyczna), jako nauczyciel przedmiotu w policealnych studiach kosmet. (oczywiscie po zdobyciu odp kwalifikacji), mo¿esz te¿ pracowaæ w drogerii przy w³asnym stoisku z kosmetykami jako wiza¿ystka ... i chyba mo¿na wymieniaæ w nieskoñczono¶æ. Dlatego w³asnie my¶le o tym zawodzie gdy¿ daje mi wielkie pole manewru i nie bede sie nudziæ
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.

postanowi³am spytaæ o porade. Jestem w II klasie LO na profilu biol-chem. W przysz³o¶ci chcia³abym studiowaæ kosmetologiê w Krakowie. Od kiedy siêgam pamiêci± chcia³am zostaæ kosmetyczk± ale i nie tylko. Interesuj± mnie wszystkie dziedziny tego zawodu pocz±wszy od stylizacji wygl±du, wiza¿u, manikiuru do zawodu kosmetologa. Z pewno¶ci± wiele z Was jest ju¿ do¶wiadczonymi kosmetyczkami dlatego proszê Was o porade z czego zdaæ maturê, czy ju¿ zapisywaæ sie na kursy lub szkolenia przygotowuj±ce do zawodu, na co zwróciæ szczególn± uwage, jakie s± plusy i minusy tego zawodu. itp

). Natomiast zeby ci bylo latwiej, zebys wiecej rozumiala na wykladach, to najlepiej jak bedziesz cos juz kumala z biologii (anatomia czlowieka przede wszystkim) i chemii. Ja zdawalam na maturze biologie, chemii nie cierpialam i nadal jej nie lubie
.Biologa to jeszcze lajt, za to chemia kompletne Zero (przez du¿e Z i dzwiêczne O) w moim przypadku
biologie bardzo lubie, anatomie i pochodzne ale chemii NIECIERPIE! Ale nie poddalam sie i daze do celu
nic ine kapuje, robie zaraz sciagi (gosc nam zadania dal, powiedzial ze dane pozmienia itd. ale w zeszlym roku dziewczynom nic nie zmienial, byly takie same

No,ale jak narazie biologia to dla mnie ogólnie horror...