|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2006-01-18, 12:45 | #1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 6 456
|
Łabędzi puch
Witam. Dzisiaj chciałam się z wami podzielić przepisem na "Łabędzi puch". Przepis dostała kiedyś moja mama od znajomej. Gdy pierwszy raz przeczytałam skład ciasta to trochę się zdziwiłam , ale naprawdę wyszło pyszne!!!
"Łabędzi puch" Biszkopt wg własnego przepisy najlepiej z 5 jaj dżem porzeczkowy lub inny kwaskawy Masa: 2-3 czerstwe bułki (takie normalne pszenne) zalać 1 szklanką mleka. Następnie zmiksować to. Zagotować 2 szkl mleka z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wrzucić namoknięte, rozmiksowane bułki i 100 g wiórek kokosowych. Gotować wszystko 5 min, często mieszając. Wystudzić. Następnie rozwiercić 1 i 1/2 kostki margaryny i dodawać powoli (po łyżce) masy wystudzonej. Polewa: 100 g wiórek kokosowych wrzuić na patelnię, dodać 3 łyżki masła i 3 łyżki cukru. Uprażyć na złoto.W zasadzie to nie polewa, bo to suche raczej jest ale pyszne. Upieczony biszkopt (ja piekę taki w dużej blaszce, bo masy sporo wychodzi) przekroić na 2 części i układać w następującej kolejności: biszkopt + dżem +masa+biszkopt +dżem +masa + polewa z wiórek Smacznego! |
2006-01-18, 18:01 | #2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 45
|
Dot.: Łabędzi puch
No nawet ciekawy przepis-z wiórkami które uwielbiam!trochę dziwna masa bo składa się z bułek, ale pewnie pychotka...fajna nazwa łabędzi puch
|
2006-01-18, 18:09 | #3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Warszawa - Vienna
Wiadomości: 6 338
|
Dot.: Łabędzi puch
Czy mi się wydaję czy to torcik jest?
Chyba będę musiała wypróbowac przepisik w najbliższym czasie Niedługo moje urodzinki i trzeba będzie coś upichcić smakowitego
__________________
Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa |
2006-01-18, 18:43 | #4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Wielkopolska
Wiadomości: 566
|
Dot.: Łabędzi puch
Ciekawe, muszę sprobować. A co z moją dietą?
|
2006-01-18, 18:43 | #5 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Łabędzi puch
jadłam to ciasto w swieta, mama zrobiła. A przepis tez znajduje się na gazeta.pl.
A teraz o walorach smakowych: to taka inna wersja raffaello na biszkopcie, nie zbyt mi posmakowalo z racji tej bułki, czuc jej smak. Fajna jest posypka, która robi się z prażonych wiorkow, masła (koniecznie roślinne, żadna palma! bo zrobi sie klucha) i cukru. Zdecydowanie mocniej polecam raffaello na biszkopcie z masą od wersji krakersowej. |
2006-01-18, 18:59 | #6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 6 456
|
Dot.: Łabędzi puch
Ja jak robilam to ciasto to nie czułam bułki w nim! I nikt nie zgadł, że bułka jest w składzie, wszystkim smakowało, i chyba niedługo zrobię jeszcze raz A raffaello mam zamiar też zrobić, może w sobotę, podzielę się wrażeniami.
|
2006-02-20, 00:05 | #7 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 6
|
Dot.: Łabędzi puch
Spoko przepis ,zrobiłam i bardzo smokowało,pozdrawiam papa.
|
2006-02-21, 11:10 | #8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 92
|
Dot.: Łabędzi puch
zaczynam sie zastanawiać nad tym przepisem, mam jednak obawy o ten posmak bułki, piszcie kobietki, czy czuć bułki
|
2006-02-21, 12:11 | #9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 6 456
|
Dot.: Łabędzi puch
Hej, jak ja robiłam to nie czuc było tej bułki, ale np. Ela mówiła, że czuła ten smak, może to było wg innego trochę przepisu? Nie wiem. Może ktoś jeszcze się wypowie, kto robił to ciasto wg tego przepisu. Pozdrawiam!
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.