|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak liczyć wiek niemowlaka ?
Chciałam się zapytać jak właściwie liczy się wiek dzidziusia ?
Wiadomo, że na początku to 1 tydzien, drugi tydzień itd. Ale czy pierwszy miesiąc to miesiąc 0 czy 1 ? Jak np. można podawać jakieś kropelki i pisze, że od 2 mc, to znaczy, że wtedy kiedy dziecko ma skończony pierwszy miesiąc (czyli np.ma 1 miesiąc i 1 dzien) czy wtedy jak kończy 2 miesiąc (czyli ma skończone całe dwa miesiące np.2 misące i 1 dzien) Chodzi mi o to czy liczy się w przód czy w tył ? Mam nadzieje, że w miarę jasno się wyraziłam ![]() Mamusie jak liczycie wiek swoich pociech ? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak liczyć wiek niemowlaka ?
Jak dzidzius sie rodzi, to jest to jego pierwszy miesiac zycia
Jesli cos jest od 1 miesiaca, znaczy sie od urodzenia, chyba ze jest napisane "po 1 miesiacu" wtedy dopiero jak skonczy 1 miesiac Podam przykład Moj synek urodzil sie 2 stycznia 2005 roku, w takim razie teraz ma 13-ty miesiac, a 2 lutego zacznie 14 miesiac
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
dziwne
mnie uczono ze dziecku liczy sie tygodnie np jesli urodzone jest 1.01.05 to 8.01 skonczyło tydzien 1.02 skonczył miesiac 1.03 skonczył 2 miesiąc a 1.01.06 skonczył roczek dla mnie to logiczne ale moge sie mylic
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#5 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za miesiac ide do porodu i sie jeszcze okaze ze nawet dziecku nie bede umiała policzyc wieku
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się zawsze wydawało , ze jeśli gdzieś jest napisane od np. 1 =go m-ca, to dziecko musi mieć ukończony pierwszy m-c, czyli musi ieć tak jakby 1 m-c i 1 dzień.
Ja urodziłam się w marcu, więc za dwa miesiące będę miała 27 lat, a tym samym zacznę dwudziesty ósmy rok życia. Tak czy nie? bo już sama zgłupiałam
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak samo jest z zabawkami pisza np od 0 do 5 miesiecy czyli dziecko moze bawic sie tym zaraz po urodzeniu do momentu kiedy skonczy 5miesiac
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
witam z tym wiekiem wygląda to tak urodziłaś dzidziusia w poniedziałek 1 stycznia a w następny poniedziałek ma juz dwa tygodnie czyli 8 stycznia a 1 lutego Twoje dziecko skończyło miesiąc i ma juz 2 miesiące liczymy to z góry powodzenia to tylko tak z początku jest zagmatwane |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba jestem wybitnie niekumata bo nic z tego nie rozumiem
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
no czyli wychodzi na to , co ja mówiłam. od 1 stycznia do 2 stycznia = tydzień, a tym samym zaczyna drugi tydzień swojego życia i tak dalej i dalej....
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Nic nie czaję,ale tak na zdrowy rozum, to zgadzam się z Maliną. Jeśli cos jest od np. miesiaca, to chyba musi wpierw ten miesiac się skończyć....tak sobie tylko nieśmiało myślę. No w koncu sie mówi, że w dzień urodzin konczysz np. 25 lat i zaczynasz 26. Czyli np. rocznikowo masz 26....., nie to bez sensu! Mam to gdzieś, teraz to ja sama nie wiem ile mam lat! Jeśli moje dziecko urodzi się 26.02, to 27.03 będzie miało skonczony 1 miesiac życia i zaczynało 2. Inaczej tego nie ugryzę...
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Dokladnie jest tak jak wczesniej pisalam
Najlatwiej zobaczyc to na produktach spozywczych dla niemowlat. Jesli jest napisane od 1 miesiaca, to znaczy ze mozna podac juz od dnia urodzenia, ale jak napisane jest po 1 miesiacu, to dopiero jak ten 1 miesiac skonczy Dziecko urodzone 22 grudnia tego 22 grudnia ma pierwszy miesiac zycia, 22 stycznia zacznie trzeci itd :0 Zawsze liczy sie na wyrost
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
no i dobrze kombinujesz wszystko się zgadza a jeśli chodzi o ten starszy wiek ja urodziłam się w grudniu ale i mam 29 lat rocznikiem i tyle podaje się wszędzie 29 lat
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
impersona wytłumaczyła to super
|
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia, - 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia, - 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia, - 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia, - 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia, - 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia, - 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia, - 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia, - 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia. |
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Ja to w ogóle nie wierzę w to co czytam- według mnie jak jest napisane "od miesiąca" to nie jest to to samo co od urodzenia !!!
np na niektórych kosmetykach nivea jest napisane "od urodzenia" a na innych też z nivea "od miesiąca" więc nie jest to to samo. Więc jak coś jest przeznaczone dla dzieci od urodzenia to właśnie tak jest napisane a jak jest od/powyżej miesiąca (na jedno wychodzi) to znaczy że jak dziecko skończy ten miesiąc. inny przykład równie dobry: jak ktoś ma 17-ste urodziny to na drugi dzień może już legalnie pić i palić- no chyba że np. do 10-tego r.ż. liczy się inaczej ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- poza tym jak ktoś podaje dziecku które ma np 1 dzień mleko na którym jest napisane od miesiąca bo uznaje że pierwszy dzien dziecka jest tym samym co pierwszy miesiąc to może w takim razie podać mleko z napisem od 1 roku?- bo przecież już zaczęlo pierwszy rok
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie tak jest - jak coś można np. podawać dziecku od 1, 3, 6 miesiąca życia, to można to podawać od momentu, kiedy dziecko w ten miesiąc wejdzie, a nie, kiedy go skończy. Jeśli produkt jest dozwolony po ukończeniu przez dziecko miesiąca życia, to pisze albo "od 2 miesiąca", albo "stosować po 1 miesiącu życia". Analogicznie do tygodni ciąży, które mkmp podała wyżej miesiące dziecka to (na przykładzie mojego synka): 10.01.2009 - 09.02.2009 - 1 miesiąc 10.02.2009 - 09.03.2009 - 2 miesiąc itd. jeśli więc można coś stosować od a nie po 1 miesiącu, to chyba logiczne, że od momentu narodzin... polecam załącznik - jako przykład - dietę dziecka karmionego sztucznie rozszerza się po 4 miesiącu, czyli od 5 miesiąca |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
używki "można" stosować po ukończonym 18 roku życia, a nie W 18 roku życia - kupisz alkohol kiedy masz dowód, a ten wydaje się po 18 r.ż., a to zdecydowana różnica...
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.

mnie uczono ze dziecku liczy sie tygodnie np jesli urodzone jest 1.01.05 to 8.01 skonczyło tydzien 1.02 skonczył miesiac 1.03 skonczył 2 miesiąc a 1.01.06 skonczył roczek 

za miesiac ide do porodu i sie jeszcze okaze ze nawet dziecku nie bede umiała policzyc wieku