|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Solarium - bezpieczne opalanie
Witam. Mam pewien problem , a mianowicie chcialabym uzyskac porady odnośnie opalania sie w solarium. Posiadam bardzo jasną karnację , całą twarz mam pokryta piegami , czy moge korzystać z solarium? za trzy tygodnie mam studniowke chcialabym chociaz troszeczkę sie opalić.Co mam zrobić????
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Solarium - bezpieczne opalanie
Cytat:
Chyba,że masz doświadczenie z balsamami brązującymi lub samoopalaczami.Biorąc pod uwagę Twój opis możesz sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.Wyobraź sobie,ze poparzysz sie cała,a nie opalisz.I co wtedy? Tragedia Poza tym bledzizna jest trendy-uwierz
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
No z Twoją karnacją to dość niebezpieczne... Ja mam cere oliwkową, a kiedys weszłam na 6 minut, drugiego dnia na 10 i się poparzyłam, chociaż potrafie siedzieć po 15-20 min. Także moim zdaniem to jeszcze kwestia lamp. Nie wchodź na łóżko z nowymi lampami, bo nawet przy 5min.możesz sie poparzyć...
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Allpinosko, z tak jasną karnacją i tendencją do piegów, solarium to gwarancja przebarwień, jak i poparzenia. Niestety, piszę to na własnym przykładzie. Jedno i drugie zaliczyłam. Poparzenie popiekło i przeszło, a przebarwienia zostały i walczę z nim. Ale wszystko zależy od Twoich priorytetów.
Ja gdybym wiedziała to wszystko kiedyś, wybrałabym na pewno samoopalacz, z jega wadami i zaletami. |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
mi się wydaje że jeśli będziesz rozsądnie dawkować solarium to nie powinno dojśc do żadnych poparzeń ale nie o to mi chodzi
przy twojej karnacji z pewnością opalisz się na czerwono a tego chyba nie chcesz.3 tyg to sporo czasu,poeksperymentuj z samoopalaczami.taniej niż solarium,starcza na dość długo i gwarancja ładnego koloru
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Mam taką samą karnację jak Ty.
Pierwszy raz byłam na solarium (nie z nowymi lampami) na 3 minuty. Dwa dni później na 3, kolejne dwa dni później na 6. Teraz moge isć góra na 8 (też nie przy nowych lampach). Nic się nie dzieje, tylko piegów jest więcej, ale rzy mojej śmiertelnej bladości wyglądam lepiej - tzn. dalej mam bardzo jasną karnację, ale nie az tak.
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczynki i kobietki moje kochane! Mam bladą cerę ale chcę z tym skończyć! Mam zamiar wybrać sięna solarkę ale nie wiem nic! Opalacie się w staniku czy bez? Na ile powinnam iść? Czym się smarować przed a czym po? Czy w ogóle powinnam iść? Jak wy oceniacie swoją skórkę po solarce? Piszcie co wiecie błagam was! Piszcie dosłownie wszystko nawet to o co jeszcze nie spytałam
i jestem strrrasznie blada ale jak robilam sobie "test" co tu był na wizaz.pl to mi wyszedł fototyp III(dziwne). W każdym razie będę wdzięczna za każdą notkę. Piszcie dużo błagam i z góry dzięki |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Solarium - wszystko chcę wiedzieć!!!
Adusiu, wątków na temat solarium na Wizażu były dziesiątki (jeśli nie setki
) Dlatego polecam Ci skorzystanie z wizażowej wyszukiwarki. Ze swojej strony mogę jedynie stanowczo odradzić Ci z korzystanie z solarium, ponieważ więcej z tego problemów niż korzyści (o tym też była już mowa). Proponuję również skorzystanie z tego linku: Solarium i słońce - opalać się czy nie? A jeśli tak bardzo zależy Ci na opaleniźnie, proponuję zastąpienie solarium kremami brązującymi lub samoopalaczami. Są zdecydowanie duuużo zdrowsze
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
To czy będziesz sie opalać w staniku czy bez zalezy tylko od ciebie-ja bez.Jak na pierwszy raz nie powinnaś przesadzać, max 8 min, chociaz ja byłam na 5. Przed opalaniem zawsze smaruje sie balsamem dobrze nawilżajacym. Na poczatku mozesz nie zauwarzyc duzej rożnicy , ja po 3 wizytach w solarium zauwarzyłam niewielką różnice. Czy powinnaś isc to jest twoja decyzja ale ja widze same plusy(oczywiscie jesli sie opala z umiarem) i warto sprobiowac.A tak na marginesie dla mnie lepiej jest na lezacym niz na stojacym. Pozdrawiam i mam nadzijeje ze coś pomogłam
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny!
Dziękuję wam bardzo ale mam nadzieję, że będzie więcej dziewczyn, które coś tu dopiszą. Jeszcze raz dzięki |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Pracowalam w solarium, wiec moge Ci conieco powiedziec. Generalnie wiadomo, ze opalanie w solarium jest szkodliwe. I tez polecalabym raczej jakis dobry samoopalacz. Ale jezeli bardzo zalezy Ci na "prawdziwej" opaleniznie z solarium, to przede wszystkim na poczatku zapomnij o jakis tam turbo dopalaczach. Na poczatek nie dluzej niz 10 min. Odstep conajmniej 2 dniowy. Czytam tu czasem o jakich strasznych poparzeniach i jestem przerazona. Przy wlasciwym korzystaniu z solarium, nie masz prawa byc poparzona. Takie poparzenia sa baaardzo nie bezpieczne.
Aha, korzystaj wylacznie z solarium z klimatyzacja. W tej chwili znajdziesz je wszedzie.I na poczatek nie korzystaj ze stojacego. Osoba pracujaca w solarium powinna Ci zreszta wszystko dokladnie wytlumaczyc i dopasowac odpowiednie dla Ciebie lozko.(niestety z tym jest na bakier, bo czesto "wciska" sie klientom najdrozsze lozka). Pozdrawiam i zycze pieknej opalenizny
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam dzis trzeci raz ( I- 7 min, II- 10 min, a teraz 12min) i po dwóch razach widzialam już efekty a po dzisiaj.. heh.. troszkę spaliłam sobie tyłeczek- czarwony jak rak
Ale to dlatego że się na nim leży i ma najbliższy kontakt z lampami :P Ogólnie jestem zadowolona
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
A i zapomnialam dodac ze najlepiej opalac sie nago.Ale jezeli masz na ciele jakies spore ciemne pieprzyki (zwlaszcza takie wystajace) to najlepiej ze zakryc
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym posłuchała vretki i dobrze się zastanowiła. Na forum było mnóstwo wypowiedzi , że solarium jest szkodliwe. Teraz gdy jesteś młoda tego nie widać ale ja jako prawie 30-latka chodząca na solarium i nie używająca wcześniej filtów wiem co mówię. Mam przebarwienie których nijak się nie umiem pozbyć. Wiele gwiazd nie korzysta z tego typu usług, piękna porcelanowa cera "jest w cenie". Jak mnie by ktoś uświadomił z 10 lat temu albo był wizaż to teraz bym nie żałowała.Wierz mi solarium to nic dobrego, dobre są samoopalacze, balsamy brązujące , które nie kosztują majątku
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
no nie... znowu to samo?
A wątek o tym czy się opalamy w bieliźnie czy bez był pare dni temu i to spory.
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem kosmetyczka i pisalam prace na temat solarium z podejscia dematologicznego i kosmetycznego... hmmm.. jak akzde pisza to szkodliwe to wie kazdy... nie bede piac duzo na ten temat z punktu dermatologicznego moge powiedziec ze efekty czestego korzystania widac po paru latach solarium to taka zmylka chilowa.. piekna opalenizna jakis okres a potem popgrubienie skory.. zmarszczki.. nie roznie rozlozone pigmenty (bo czesc melanosomow z nadmiaru nie nadarza z produkcja barwnika) przebarwienia, i pogarsza sie stan cery jesli ktos miewa tradzik...
wazne jest zeby nie przesadzac wszystko dla ludzi od czasu doc zasu sobie pojsc nie zapominac o dobrym nalwilzaniu takiej skory o robieniu peelingow by oplaniezna byla rownomierna... i nie poparzyc sie
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
najlepiej wchodzic na nagrzane łóżko,tzn.takie,na którym przed chwila ktoś się opalał.
takie moje spostrzezenie..
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
A tak na marginesie czy jest jakaś różnica pomiędzy opalaniem na stojąco a na leżąco???? Ja zawsze się opalam na stojąco i nie mam porównania.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jednak wole opalac sie na lezaco. O wiele wiekszy komfort, moge sie zrelaksowac, odpoczac
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
Ja byłam na solarium 6 razy jak narazie...
Pierwszy raz na 5 minut a później już zawsze na 10 minutek. Efekty pojawiły się u mnie po 4 opalaniu. Opalenizna całoroczna to z pewnością bardzo sympatyczny widok i prawie każda z pań chciałaby takową posiadać. Z drugiej strony tyle się słyszy o szkodliwym wpływie solarium, który ujawnia się dopiero po paru latach, że już sama nie wiem... Nie od dziś wiadomo, że ciało opalone to ciało piękne i podobno wszystko jest dla ludzi... tylko z umiarem. Jeśli chodzi o "strój" do opalania to słyszałam gdzieś że powinny to być na pewno majtki bo były już przypadki zarażenia się grzybicą pochwy w solarium... Czy to prawda? Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
W porzadnym solarium nie mowy o zadnych zarazeniach. Od tego sa srodki odkazajace, ktorymi wyciera sie lozko.
Pierwsze slysze o jakiejs grzybicy z solarium
|
|
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
u mnie po pierwszym opalaniu, bo mam fototyp pt. I.
Hehe,i jestem zadowolona ![]() jeszcze parę razy się wybiorę i bedzie ok;] A jeśli chodzi o grzybice itp, to tak jak kolezanka wyzej powiedziała, w jakim solarium bym nie była, wszędzie łóżka są decynfekowane,często przy samych klientkach. Często wiedze,czekając na łóżeczko,kobiete latającą z różnymi 'detergentami'
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
co dziwne, tak jak patze na tą tabelkę na wizażu jesli chodzi o fototypy to mi sie nie zgadza totalnie z tym testem na fototyp co miałam robiony w solarium.
Bo włosy mam brązowe,piegi tylko na twarzy i ogole,mi III wyszla ;] W ogole od slonca bardzo rzadko mam podrażnienia. Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest ?
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
Nie polecam solarium , bardzo szkodliwe.
Zmarszczki , zmiany skórne , przebarwienia to mały pikuś. Proponuje wybrać się do szpitala onkologii na odział czerniaka - odechce się wam raz na zawsze opalania. (zmiany skórne , pojawiają się kilka a nawet kilkanaście lat po opalaniu, ale wtedy to już nie ma zmiłuj się ) Opalać powinno się tylko 10 godzin ROCZNIE. Ja uwielbiam jeździć w ciepłe kraje (kocham podróże i piękne widoki ) . Robie wszystko żeby tam co roku pojechać. Ale jak już jadę to mnie ogarnia strach jak widzę jak tam ludzie leżą plackiem całymi dniami i smażą się jak na patelni . Co roku biorę ze sobą filtry 40 i 60 nawet mniejszych nie zabieram . Ludzie oczywiście pukają się w głowę. Po dwóch tygodniach mam piękną , naturalną opaleniznę i zdrową ! Zazwyczaj zwiedzam , ale jak mam ochotę na opalanie to nie dłużej jak 2 godziny na słońcu i to rano albo późnym popołudniem . A resztę dnia spędzam sobie w cieniu. Dajcie spokój ztym opalaniem - szkoda swojego zdrowia! |
|
|
|
|
#27 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Solarium - Prosze o pomoc
Mam pytanie do dziewczyn tylko nie wiem czy jestem w dobrym dziale
![]() Co ile dni i na ile minut mam chodzić na solarium żeby utrzymać opalenizne na dłuższy czas i żeby nie schodziła mi po tym skóra ? ( mam skłonności do bladości, wyglądam jak truposz ) Na początku roku byłem na solarium raz na 20 minut i efekt był z tego taki, że trzy noce nie spałem bo miałem "swędzonke i pieczonke", po paru dniach zlazła mi cała skóra i opelenizna - nie o takie coś mi chodziło |
|
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Solarium - Prosze o pomoc
20 min jak na pierwszy raz to za długo. Ogranicz czas o dobra połowe. W sumie to zależy jeszcze od lamp. A zamiast do solarium biegaj na łączke z kocem i sie opalaj :P - zdrowiej. Może pomoże dermatolog? bo to specjalista od skóry w końcu. może coś dobrego doradzi.
a żeby efekt sie utrzymał to chodz 1 -2 razy w miesiacu . Chociaż skoro mówisz ze masz skłodności do bladości to cięzka sprawa
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
Zajzyj na forum - pytania dop kosemtyczki tam jest taki temat
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Ja tu będę protestowac
(pewnie zaraz mi się dostanie) - i odradzam korzystanie z solarium, a tym bardziej regularne. Po co sobie niszyc skórę? Przecież od razu widac, ze taka opalenizna z solarium jest "sztuczna". Lepiej poopalac się naturalnie, np. na rowerze, albo użyc samoopalacza.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.

Chyba,że masz doświadczenie z balsamami brązującymi lub samoopalaczami.
Wizażowo-ciuszkowy wątek... 

) Dlatego polecam Ci skorzystanie z wizażowej wyszukiwarki. Ze swojej strony mogę jedynie stanowczo odradzić Ci z korzystanie z solarium, ponieważ więcej z tego problemów niż korzyści (o tym też była już mowa). Proponuję również skorzystanie z tego linku:

?