w jakim wieku ciąża? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-22, 20:27   #1
*misia*
Zakorzenienie

Question

w jakim wieku ciąża?

Ciekawa jestem w jakim wieku zdecydowałyście się na zajście w ciążę i czy była to Wasza świadoma i przemyślana decyzja czy spowodowana np chwilą jednakże której do dziś nie żałujecie W jakim wieku czułyście się gotowe do bycia mamusią?
Ps. wiem że jest wątek o ślubie i ciąży, ale mi chodzi konkretnie o wiek

Edytowane przez *misia*
Czas edycji: 2006-01-22 o 20:30 Powód: dopisek
*misia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 20:49   #2
marcelina73
Wtajemniczenie

Dot.: w jakim wieku ciąża?

Ja zdecydowałam sie na dziecko w wieku 28 lat, ale jak już się zdecydowałam, to musiałam sie o nie starać przez następny rok, tak, że gdy sie synek urodził, miałam 30. Wcześniej o dzieciach nie myślałam, bo miałam inne zajęcia, plany itd.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 21:12   #3
sylwia622
Rozeznanie

Ja zostane mamusia za niecale 3 miesiace Mam 20 lat, przyznam sie ze byla to ciaza nieplanowana, ale teraz jestem bardzo szczesliwa i nie wyobrazam sobie ze moglo by byc inaczej. Kobietom w tych czasach nie spieszy sie do macierzynstwa. "Wcześniej o dzieciach nie myślałam, bo miałam inne zajęcia, plany itd" (to slowa mojej poprzedniczki) tak mysli teraz wiele kobiet i ja bylam wsrod nich- do czasu no ale czasami Los bierze wszystko w swoje rece i dzieki temu nasza populacja sie jakos trzyma
Pozdrawiam wszystkie mlode mamy i te troszke starsze rowniez
Stary 2006-01-22, 21:27   #4
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

W marcu urodze swoje pierwsze dziecko i też skończe 25 lat . Ciąża była planowana, wcześnie często myśleliśmy o dziecku, ale mieliśmy pewne problemy ze sobą. Naprawde jestem szczęśliwa i za nic nie zmieniłabym swojej decyzji . Teraz z niecierpliwością czekamy na maleństwo . Nawet gdyby była to wpadka to i tak byłabym bardzo zadowolona .
płatek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 21:29   #5
anciaahk
kosmitka

A ja mam skończone 25 lat i jakoś wcale mi się do tego nie pali.... Za kilka lat bym chciała, na pewno przed 30-tką..., ale nie wiem dokładnie, narazie jednak nie.
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 21:42   #6
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk
A ja mam skończone 25 lat i jakoś wcale mi się do tego nie pali.... Za kilka lat bym chciała, na pewno przed 30-tką..., ale nie wiem dokładnie, narazie jednak nie.
Dokladnie to mialam napisac

Tez niedawno skonczylam 25 lat, ale na razie nie mam zamiaru zostac mama Wydaje mi sie, ze jestem na to za mloda, ze nie jestem jeszcze gotowa. Z drugiej strony nie wiem, czy kiedykolwiek bede w stanie powiedziec, ze juz nadszedl odpowiedni moment... Planujemy dzidziusia za jakies 4-5 lat. To dosc odlegla przyszlosc i na razie latwo to planowanie przychodzi
~~~JOLA~~~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 21:50   #7
primavera
Zakorzenienie

Ja w tym roku kończę 24 lata i już psychicznie dojrzałam do tego, aby zostać mamą. Na razie powstrzymuje nas "kwestia ekonomiczna"- wolałabym najpierw mieć pracę na stałe.
Aha-jesteśmy półtora roku po ślubie.TŻ jest mniej nastawiony na rodzicielstwo niż ja- powtarza, że najpierw musi się mna nacieszyć
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 21:54   #8
anette85
Przyczajenie

GG do anette85
Smile Dot.: w jakim wieku ciąża?

Mam 21 lat, narazie nie planuje ciąży...bardzo bym chciała już mieć dzidziusia ale wiem że najpierw musze coś zapewnić takiemu maleństwu...chciałabym zajść w ciąże w wieku 26 lat...ciekawe czy mi się to uda
anette85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 22:02   #9
paula78
Zakorzenienie

autorka pytała o bycie w ciazy i wiek a nie w jakim chcialbyscie byc w ciazy

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 22:13   #10
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

ja natomiast od bardzo młodego wieku czułam silny instynkt macierzynski, mając lat 17-18 chciałam miec dzidziusia (nie chcąc miec faceta na stałe...), jednak mój los potoczył sie tak że spotkałam swoją drugą połówkę,okajtalismy sie i w wieku 20 lat zaszłam w ciąze. Było to zaplanowane (świadomy brak antykoncepcji), i jestem z tego bardzo zadowolona choc czasami przychodzą takie mysli ze mogłam poczekac, mogłam poszalec....ale mój synek jest tak kochany ze takie mysli szybko umykały...teraz mam dwutygodniową córeczkę a mam lat 27. Zarówno pierwsza jak i druga ciąza była i jest wielkim szczęsciem, a mozliwe ze niedługo bedzie trzecia...chciałabym jeszcze przed 30tką "dorobic" sie trzeciego brzdąca.
KATESIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 22:17   #11
t.nina
Raczkowanie

Witam,
o dziecku marzyłam już dawno. Obie ciąże były planowane i przmyślane. Pierwsze dziecko urodziłam mając 23 lata, drugie 25 lat.
W tym roku skończę 26, mam dwie córcie i ani chwili nie żałowałam swej decyzji, choć bywa, że brakuje rąk (ale nie jest źle, czas na recenzje wizażowe jest).
Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamy
t.nina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 23:35   #12
Ashi
Raczkowanie

Smile Dot.: w jakim wieku ciąża?

ciąża była planowana i wyczekiwana. Dzidziuś przyjdzie na świat troche przed moim 25 urodzinami - dostanę taki wcześniejszy prezencik
Stary 2006-01-22, 23:57   #13
caren
Raczkowanie

Witam wszystkie szczęśliwe mamusie. Ja w tym roku skończę 20 lat,wiem że dla niektórych z was to mało ale chciałabym już zostać mamusią. Niestety pewnie muszę jeszcze troszkę poczekać bo mój TŻ chce wpierw wziąść ślub ja też go chcę, ale taki mały brzdąc nie przeszkadzał by mi wogule!!! Napewno w każdym bądź razie gdyby pojawiła się ciąża napewno nie możnaby było powiedzieć o wpadce bo nie zabezpieczamy się w żaden sposób!!!
caren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 10:36   #14
Dorcia220
Raczkowanie

GG do Dorcia220

ja w czerwcu bede miala 21 lat, a mam juz męza i dzidzie, ciąża była planowana, sluba brałam jak miałm 20 lat, nie sądze ze mogłam poczekac, mamy stałą prace, a zreszta troszke sie juz wyszalałam , mała bedzie miała 5 latek to bede dalej szalała nio chyba ze juz nie bede miałą ochoty, ale znając mnie to wątpie, pozdrawiam
Dorcia220 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 10:46   #15
Gracjana10
Przyczajenie

GG do Gracjana10

Ja mam 23 lata, 3miesiace temu urodzilam sliczna coreczke, ciaza byla troche planowana troche nie, liczylismy sie z kosekwencjami, jak zaszlam w ciaze byalm bardzo sczzesliwa. Bardzo sie ciesze ze mam juz takie malenstwo, tak jak ktoras z was napisla-teraz kobietom nie spieszy sie do macierzynstwa-uwierzcie nie ma nic piekniejszego na ziemi i w kosmosie niz bycie mama
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _562601_n[1].jpg (23,1 KB, 887 załadowań)
Gracjana10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 11:05   #16
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Mam 23 lata. Ciąża nie była do końca planowana. Dowiedziałam się że będe mamą 3 miesiące przed naszym ślubem. Planowaliśmy dziecko na koniec tego roku, ale życie zadecydowało za nas. Nie żałuje tego co się stało bo pewnie odkładałabym decyzje o macierzyństwie jeszcze długo (mimo wcześniejszych planów)
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 11:27   #17
Asieńka_86
Rozeznanie

GG do Asieńka_86

Gracjana10 ale masz śliczną córeczke gratuluje!!!
Asieńka_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 12:08   #18
Doridee
Zakorzenienie

GG do Doridee

Gracjana, córeczka prześliczna

Moja ciąża jest zupełnie nieplanowana, mimo mojego wieku (za tydzień kończę 28 lat..) Niemniej jestem teraz bardzo szczęśliwa i nie mogę sie już doczekać kiedy przytulę moje maleństwo Cieszę sie, że czasem natura decyduje za nas

Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe Mamusie i ich Szkrabki
Doridee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 12:42   #19
ma-li-na
Zadomowienie

moja ciąza nie byla planowana ale bardzooo sie z niej ciesze mam 21 lat i pod koniec lutego ide rodzic

walka o zdrowe wlosy

26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie
13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica!
ma-li-na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 15:06   #20
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

zaszłam w ciąże w wieku 22lata-ciąża planowana
sylwi_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 15:15   #21
madana
Zakorzenienie

Obie ciąże planowane: 1- 27 lat, 2- 31. Cieszę się,że mam dzieci, ale też cieszę się,że nie miałam ich wcześniej, stąd studia i dosyć wczesne, studenckie małżeństwo wspominam tak dobrze,teraz tworzymy rodzinę i też jest dobrze. Myślę,że najważniejsze to czuć, że chce się mieć dziecko, wiek jesat sprawą drugorzędną (nie mówię jednak o ciążach nastoletnich, bo wtedy to jednak szkoda mi dziewczyny i młodości). Pozdrawiam.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 15:15   #22
Gracjana10
Przyczajenie

GG do Gracjana10

Asienka 86 bardzo dziekujemy
Gracjana10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 21:57   #23
*misia*
Zakorzenienie

Przypatrywałam się z boku na Wasze wypowiedzi i teraz moge Wam już zdradzić czemu byłam taka ciekawa Waszego wieku Otóż zauważyłam właśnie, ze bardzo wiele osób decyduje się na dziecko dopiero w wieku ok 30 lat, z wielu powodów z braku gotowości do bycia mamą, z chęci wcześniejszego przygotowania się finansowego, zrobienia kariery czy też innych powodów o których się nie raz nie mówi. Ja mam 22 lata w sierpniu wychodzę za mąż i mimo, że sytuacja finansowa jest jaka jest mimo, że oboje pracujemy to nie chciałabym by pieniądze były wyznacznikiem mojego zajścia w ciąze czuję, że jestem gotowa by zostać mamą oboje się z TŻ wyszaleliśmy i oboje tego chcemy, ale niestety również zauważyłam, że gdy kobieta 22-23 letnia mówi, że jest gotowa by być mamą większosć osób patrzy na nią jak na jakiś okaz, ale moze to moje tylko spostrzeżenie
Stary 2006-01-23, 22:52   #24
marcelina73
Wtajemniczenie

Aaa... to o to chodziło.
Moim zdaniem jednak finanse mają znaczenie i to duże, gdyż uważam, że gotowość bycia mamą to gotowość wzięcia pełnej odpowiedzialności za dziecko (no...z TŻ oczywiście), zapewnienia mu środków, miejsca do życia. A utrzymanie dziecka kosztuje, i to nie mało. Dlatego poważnie zastanawiam się nad drugim dzieckiem, chociaż zawsze chciałam mieć więcej niż jedno, teraz nie jestem już taka pewna.
Rozumiem, żeTy i Twój TŻ już pracujecie, ale ja w Twoim wieku jeszcze studiowałam, i chociaż trochę pracowałam, to nie utrzymałabym dziecka. Zresztą wtedy wogóle o dziecku nie myślałam, ale o studiach, potem o pracy, samodzielności... Dla mnie to była naturalna kolej rzeczy. Dopiero potem przyszła myśl o potomku. I uważam, że w odpowiednim momencie.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-23, 23:03   #25
t.nina
Raczkowanie

Ach, no wiadomo, posiadanie dzieci jest średnio popularne w młodym wieku. Często czuję się jak okaz gdy ludzie dopytują mnie, czy ta dwójka to aby moja. Wyglądam dość młodo, staram się być zadbana, dobrze ubrana, dwójka dzieci nie zepsuła mi figury (w moim przypadku po dzieciach jestem okazem w rozmiarze 34 a przed 38). Najbardziej bawi mnie zdumienie gdy informuję, że nie dość, że to moje to jeszcze planowane, ba poważnie rozważam trzecie.
Czuję sie dumna, że jestem młodą mamą.
Myślę, że osoby, które czują się emocjonalnie gotowe na dzieci nie powinny się długo wahać. Z resztą lekarze często powtarzają, że pierwsze dziecko w wieku 30 lat jest nieco wbrew naturze, gdyż z biologicznego punktu widzenia dzieci powinnyśmy rodzić wcześniej.
Pozdrawiam, i życzę maluszka

Dodam a propos powyższej wypowiedzi, u mnie było nieco inaczej, po maturze praca, studia (kończone z 2 dzieci). Czuję jednak, że podjęłam dobrą decyzję, gdy moje dzieci osiągną wiek szkolny wiele moich koleżanek będzie rodziło swoje pierwsze pociechy (zgodnie z obecnie głoszonym planem).
Stary 2006-01-24, 08:57   #26
*misia*
Zakorzenienie

Hmm gdy studiowałam to też pomyślalam ze jednak pierw musze ten studia skończyć bo nie dałabym rady mieć dzidziusia na dziennych studiach, ale ponieważ studia przerwałam z pewnych względow o których pisać nie chcę i teraz pracuję i mój TŻ pracuje dlatego zaczeliśmy realnie rozmawiać na teamt dzidziusia oczywiście już po ślubie Może nie zarabiam jakoś bardzo dużo, ale mam taką pracę, że wiem, że nawet po urodzeniu mogłabym spokojnie wychodzić dziecko karmić czy przychodzić tylko na pół etatu i byłoby to napewno przyjęte przez zarząd bez słowa sprzeciwu. Wiadomo, ze jak sie studiuje i w między czasie nie pracuje lub tylko dorabia to trudno myśleć o dziecku bo za coo je wychować? Ale gdy obie osoby mają pracę uważam, że daje too pewne poczucie stabilizacji, które przy dziecku jest potrzebne.
t.nina gratuluję takiej postawy bo własnie tak jak napisalaś to w dzisiejszych czas jest średnio popularne a jednak wg mnie bardzo dobre.
Stary 2006-01-24, 10:58   #27
paula78
Zakorzenienie

ja urodzilam w wieku 22 lat i ciesze sie ,że gdy moja córka bedzie miala 18 lat ja skoncze 40 moze wtedy pomysle o drugim dziecku

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 11:05   #28
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

Cytat:
Napisane przez Doridee
Gracjana, córeczka prześliczna

Moja ciąża jest zupełnie nieplanowana, mimo mojego wieku (za tydzień kończę 28 lat..) Niemniej jestem teraz bardzo szczęśliwa i nie mogę sie już doczekać kiedy przytulę moje maleństwo Cieszę sie, że czasem natura decyduje za nas

Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe Mamusie i ich Szkrabki
Gratuluję Doridee Często sobie ciebie wspominałam i zastanawiałam się, czemu nie ma cie na forum (no, chyba że przegapiłam jakieś wiadomości

P.S. Neonaturą cieszę się jak głpia

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 11:13   #29
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Cytat:
Napisane przez *misia*
Przypatrywałam się z boku na Wasze wypowiedzi i teraz moge Wam już zdradzić czemu byłam taka ciekawa Waszego wieku Otóż zauważyłam właśnie, ze bardzo wiele osób decyduje się na dziecko dopiero w wieku ok 30 lat, z wielu powodów z braku gotowości do bycia mamą, z chęci wcześniejszego przygotowania się finansowego, zrobienia kariery czy też innych powodów o których się nie raz nie mówi. Ja mam 22 lata w sierpniu wychodzę za mąż i mimo, że sytuacja finansowa jest jaka jest mimo, że oboje pracujemy to nie chciałabym by pieniądze były wyznacznikiem mojego zajścia w ciąze czuję, że jestem gotowa by zostać mamą oboje się z TŻ wyszaleliśmy i oboje tego chcemy, ale niestety również zauważyłam, że gdy kobieta 22-23 letnia mówi, że jest gotowa by być mamą większosć osób patrzy na nią jak na jakiś okaz, ale moze to moje tylko spostrzeżenie
W moim środowisku też jestem okazem. Wśród znajmonych praktycznie nie ma mężatek i mam w wieku 20-24 lata. Ludzie którzy chodzili ze mną do liceum kompletnie o tym nie myślą. Studiują, robią kariery. Czuje się troche przy nich jak wybryk natury. Inaczej jest u mnie na studiach, tam ponad 50% jest juz żonami i matkami. Tylko że są to osoby które pochodzą z małych miejscowości i u nich jest naturalną rzeczą urodzić dziecko w tym wieku.
Powiedzieć wśród znajomych że chce się mieć dziecko w wieku 20-kilku lat jest przyjmowane z wielkim zdziwieniem.
Mam koleżanke która przez pewien czas mieszkała w Szwecji. Tam "trend" jest zupełnie odwrotny. Rodzi się dosyć wcześnie.
Co ciekawe z moich obserwacji wynika że u nas nie chodzi zawsze o względy finansowe. Znam mnóstwo par które mają stabilną sytuacje, dobrą prace a o dziecku teraz nie myślą. Stwierdzenie "pomysle o tym po 30" stało się magiczne.
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 14:01   #30
t.nina
Raczkowanie

Pamiętam, że kiedy pracowałam wielokrotnie słyszałam od doświadczonych koleżanek, że jeśli żałują to tego, że nie zdecydowały się na drugie czy trzecie dziecko, gdy był na to czas. Z perspektywy czasu wiele rzeczy się przewartościowuje i to co w danej chwili wydaje się dla nas ważne, często w przyszłości okazuje się nieistotne.

Argumenty typu praca, kariera, większe mieszkanie, większe zarobki bywają jedynie kiepską wymówką.

Posiadanie dzieci to wileka odpowiedzialność i obowiązek, ale jakże ogromna radość.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości