Służąca.....? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-06, 09:19   #1
Kasia_jan
Przyczajenie

Unhappy

Służąca.....?

Witam kochane bardzo cieplutko!! mam problem troche z odnalezieniem się kiedy jedziemy do teściów. Chodzi o sprzątanie. Oni bardzo lubią robić duże spotkania rodzinne takie na 15-20 osób, ja za tym nie przepadam ale w sumie jest ok niestety tylko do momentu az goście wyjdą. Nie chcą zmywarki, więc jest masa sprzątania... zwykle zaganiają do tego siostre męża, a my jej pomagamy często z innymi kobietami z domu. Ostatnio po imprezie wszyscy poszli odprowadzać gości a szwagierka jak zwykle do sprzątania. Chciałam jej pomóc bo mi żal dziewczyny, ciągle jej wszyscy dogadują, denerwują ją specjalnie a potem się z niej śmieją i jest chyba w rodzinie najniżej w hierarchii (bo najmłodsza nawet mąż na codzień miły cudowny czuły człowiek jak jesteśmy u teściów to się z niej naśmiewa i jej dogaduje! nie poznaje go w tedy.... staram się ją bronić) ... poszłam jej pomóc, same sprzątałyśmy, myłyśmy, wycieralyśmy, a wszyscy na dworze. Ktoś na chwile przszedł do kuchni i zobaczył, że sprzątamy, to się wycofał. dopiero po długim czasie kobiety z rodziny przyszły do nas i niby takie żarty, że postanowiły zostać dłużej na dworze jak zobaczyły że sprzątamy... nie wiem niby to takie żarty, a poczułam się upokorzona... może dlatego że zawsze jak jeździłam do nich na weekendy jak jeszcze nie byliśmy zaręczeni, to chciałam im pomagać, a oni potem zaczęli z tego korzystać i o wszystko mnie prosić w ewszystko angażować... czasem wzyscy wstawali i wychodzili bo założyli, że jak jestem to posporzątam. Zaczęłąm czuć się jak służba. Więc zaczęłam żadziej jeździc i tyle, ale teraz problem chyba wraca. Sszczerze mówiąc to nie wiem, co zrobić. wiedziałam że kiedyś przesadzali, ale pare lat minęło... przecież to normalne że pomogę, skoro jestem u nich przez cały dzień i jesteśmy rodziną... ale czemu to zawsze zaczyna wyglądać tak że oni uznają że mam jakieś obowiązki? i jeszcze te żarty. Może przesadzam ale czuje się jak popychadło jak tak komentują albo zakładają, że to oczywiste że będę usługiwać do stołu i sprzątać ze szwagierką bo jesteśmy dziewczynami jest mi przykro bo chciałabym normalnie im pomagać jak równy równemu, przecież lubie tesciów, lubie szwagierke, chciałabym miec z nimi normalne relacje i normalnie im pomagac ale nie tak, że jestem wg nich gdzieś "niżej" i dlatego to oczywiste że muszę. Jak wy macie ze swoimi teściami? jak im pomagacie, żeby nie tracić godności.

Edytowane przez Kasia_jan
Czas edycji: 2016-09-06 o 14:37
Kasia_jan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:24   #2
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Dot.: Służąca.....?

To nie sprzątaj.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:25   #3
SteveS
Zakorzenienie

Moja teściowa nigdy nie oczekuje, że ktoś będzie sprzątał za nią, zresztą ona ma zmywarkę Ale generalnie jest kobietą normalną, samodzielną i lubi po swojemu w swoim domu wszystko zrobić, więc ewentualnie pomagamy znosząc naczynia czy porządkując pokój - odstawiając stół czy krzesła. U mojej mamy tak samo.

Znając mój charakter, pewnie rzucałabym im jakieś igiełki po takich hasłach, bo dla mnie okej, pomoc jest normalna, ale nie z przesadą. A idealne rozwiązanie - wychodzić wcześniej i się żegnać.

Swoją drogą, Ty nie szwagierki broń, tylko męża puknij w głowę, bo miły, sympatyczny facet nie przypierdziela się do dziewczyny, bo ta jest "kozłem ofiarnym" w rodzinie.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:29   #4
Kelecka
Zadomowienie

Potrafisz sie odezwac? To sie odezwij.
Nastepnym raz po obiedzie, zrob sobie kawe, usiadz wygodnie i powiedz do meza, szwagra, wojka Zenka, ze Ty sie juz nasprzatalas za wszystkie czasy, teraz ich kolej.
Kelecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:32   #5
Adrianna_8
Zakorzenienie

Coz, ja bym porozmawiala z partnerem, ze ma ukrocic te chamskie zarty.

A co zrobic? Powinnas powoli przyzwyczajac reszte, ze nie jestes od sprzatania. Jak? Przestac sprzatac, a po imprezie wyjsc razem z reszta gosci.

Ja rozumiem, wyniesc talerze, szklanki, polmiski do kuchni, ale reszte powinni ogarniac gospodarze.

Jakis czas temu byl zreszta podobny watek.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:41   #6
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Coz, ja bym porozmawiala z partnerem, ze ma ukrocic te chamskie zarty.

A co zrobic? Powinnas powoli przyzwyczajac reszte, ze nie jestes od sprzatania. Jak? Przestac sprzatac, a po imprezie wyjsc razem z reszta gosci.

Ja rozumiem, wyniesc talerze, szklanki, polmiski do kuchni, ale reszte powinni ogarniac gospodarze.

Jakis czas temu byl zreszta podobny watek.

Dokładnie
Ja pomagam odnieść naczynia do kuchni i to byłoby na tyle, u siebie w domu sprzątam, ale nie uważam, żebym musiała wyrabiać się u kogoś innego.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:42   #7
kiciun
Rozeznanie

Pomagaj tylko tyle, ile uznasz za słuszne, nie rób więcej niż cała reszta, a przez resztę czasu siedź. Jak szwagierka chce zapitalać za wszystkich, to jej sprawa, Tobie nikt nie każe jej pomagać.

Pogadaj z mężem i powiedz mu, że nie bawią Cię te żarty z Ciebie i że nie będziesz już pomagać w domu jego rodziców, kiedy on sobie siedzi. Jesteście małżeństwem, a nie mówisz mu o tym co czujesz? Ale w końcu nikt nie każe Ci pomagać, więc ciężko mieć do kogoś pretensje, sama się rwiesz do robolenia.

Naprawdę nie wiem z jakiej paki pracujesz przy ich spotkaniach rodzinnych. Chcą zapraszać 20 osób, to niech potem ta cała rodzina sprząta i pomaga, co Cię to obchodzi. Ja bym nie zrobiła więcej niż pomogła wynieść część naczyń.

Edytowane przez kiciun
Czas edycji: 2016-09-06 o 09:55
kiciun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:55   #8
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Traktują Cię jak służącą, bo zachowujesz się jak służąca.
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 09:58   #9
paula796132
Raczkowanie

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;64987996]Traktują Cię jak służącą, bo zachowujesz się jak służąca. [/QUOTE]

dokładnie

kobiety bardzo często same robią sobie taką krzywdę
paula796132 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 10:00   #10
Kasia_jan
Przyczajenie

Dziękuje kochane za odpowiedzi, czyli poprostu nie przejmowac sie ze one tam biegają i np pozbierać talerze a potem siedzieć z mężem przez ten czas i tyle? a co jak ktoś mnie poprosi?
Stary 2016-09-06, 10:08   #11
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia_jan Pokaż wiadomość
Dziękuje kochane za odpowiedzi, czyli poprostu nie przejmowac sie ze one tam biegają i np pozbierać talerze a potem siedzieć z mężem przez ten czas i tyle? a co jak ktoś mnie poprosi?
Dokladnie, tak zrob. Ale poprosi o co?
Jak one zaczna sprzatac, zbierz talerze i powiedz mezowi, ze czas sie zbierac i zacznij sie zbierac . Ostentacyjnie idz do lazienki poprawic makijaz i ukladac szalik i tyle.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 10:09   #12
Kelecka
Zadomowienie

Cytat:
To wtedy powiedz do meza, ze jego kolej pomoc rodzicom.
Kelecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 10:19   #13
kiciun
Rozeznanie

Cytat:
Powiedz małżonkowi "może Ty się tym zajmiesz Kochanie?"
Albo pogadaj z nim w domu, powiedz, że więcej nie masz zamiaru robić za służbę u niego w domu, kiedy on siedzi z dupskiem. I jeśli ktoś Cię poprosi o pomoc, to niech on leci to robić, bo Ty już palcem nie kiwniesz, dość już się przy tym narobiłaś. Ty krępujesz się przeciwstawić w domu jego rodziców, a on jest u siebie, więc on powinien być Twoim adwokatem

W ogóle nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy ja urabiam sobie ręce po łokcie, a mój facet sobie siedzi w najlepsze. Na obiadach u moich rodziców, TŻ sam przylatuje jak widzi, że coś robię i pyta w czym pomóc, tak samo razem ładujemy naczynia do zmywarki, a co dopiero, gdyby to było w jego domu.

Edytowane przez kiciun
Czas edycji: 2016-09-06 o 10:20
Stary 2016-09-06, 10:24   #14
Minna
Zielona Driada

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;64987996]Traktują Cię jak służącą, bo zachowujesz się jak służąca. [/QUOTE]

Dokładnie

Kto ci każe sprzątać. Poświęcasz się, bo czujesz jakiś wewnętrzny przymus by to robić.

Cytat:
Pomóż odnieść talerze do kuchni, potem idź tam gdzie reszta towarzystwa, zrób sobie kawę, usiądź, odpocznij. Na jakieś głupie docinki nie reaguj i tyle.

Rzecz podstawowa, to porozmawiaj z mężem, bo u teściów Cię lekceważy w brzydki sposób.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 10:25   #15
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Zakamufluj się gdzieś w pobliżu facetów; z Twego postu wydaje mi się, że tam nikt nie zapędza się w poszukiwaniu służby
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 10:32   #16
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cytat:
a co jak ktoś mnie poprosi?
Powiedz, że miejsce żony jest przy mężu. Siedź i nie wstawaj.
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 10:50   #17
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

jak zapraszam gości to sama po nich sprzątam a jak idę w gości to nie pomagam w sprzataniu
następnym razem jak impreza się skończy siedź w fotelu tak jak maz a jak coś powie to powiedz ze czasy w których kobiety usługiwaly mężczyzna minęły i jak ma problem to niech sam weźmie się za robotę bo ty jesteś w gościach
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 11:09   #18
Luba
Zakorzenienie

Ale Ty jestes melepa autorko.
Tyle lat a Ty jakbys jezyk polknela.
Przede wszystkim uswiadomilabym mezowi, ze ne ejst juz dzieckiem i niech sie zastanwi jak sie czuje jego wlasna siostra jak wszyscy jada po niej jak po lysej kobyle. To ma byc mily i fajny, dorosly facet?
W ogole nie znosze takich rodzinek, ktore dogryzaja sobie niby to dowcipnie a zlosliwosc cieknie az po podlodze i wiedza jaka szpile wbic zeby najbardziej zabolalo. Tepie takie zachowania dobitnie im sie sprzeciwiajac.

A Ty sobie siedz, nie zrywaj sie jak glupia, bo sprzatac to Ty mozesz u siebie. Ja nie mowie czasem pomoc jak jest wiecej roboty, ale tak robic u kogos za kazdym razem, to jednak bez przesady.
I byloby bardzo fajnie jakbys jeszcze szwagierke zbuntowala Ale podejrzewam, ze Wy obie jestescie takie swiete Cecylie z liljami, ze predzej gary same sie umyja niz Wy sie zbuntujecie

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 11:16   #19
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Nie siedzieć z mezem, tylko siąść i mu od razu powiedzieć: Zenek, a Ty byś matce pomógł a nie tylko sie patrzysz jak kobieta sobie ręce urabia, CO?!

Jakby mruczał że ty pomóż, to powiedz że Ty się już napomagałaś milon razy i jego kolej teraz.

Tacy wszyscy "kochani, prosiu, prosiu titiutiutiu" a kochanie dupę usadzi i zęby suszy z tatuńciem.

Gonienie teścia do roboty to już teściowej działka. Ty swojego rusz z kanapy.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 11:33   #20
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nie siedzieć z mezem, tylko siąść i mu od razu powiedzieć: Zenek, a Ty byś matce pomógł a nie tylko sie patrzysz jak kobieta sobie ręce urabia, CO?!

Jakby mruczał że ty pomóż, to powiedz że Ty się już napomagałaś milon razy i jego kolej teraz.

Tacy wszyscy "kochani, prosiu, prosiu titiutiutiu" a kochanie dupę usadzi i zęby suszy z tatuńciem.

Gonienie teścia do roboty to już teściowej działka. Ty swojego rusz z kanapy.
Dobre)

Najlepiej sie glosno odezwac. Zawstydzic. Zeby ruszyli dupska.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 11:58   #21
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Chyba sama pozwoliłaś sobie wejść na głowę. Zaczęłaś pomagać z dobrej woli, a oni się przyzwyczaili. Z drugiej strony mają okropne podejście co do podziału obowiązków domowych.
Po prostu następnym razem nie leć do zmywania garów, a jak ktoś cię poprosi, to powiedz, że teraz kolej twojego męża. Jak będą głupio komentować, że ty kobieta, więc ty powinnaś, to powiedz, że czasy, w których tylko kobiety sprzątały, już dawno minęły, bezpowrotnie. Pewnie pójdzie w świat, jaka jesteś niedobra, ale trudno, musisz pokazać pazur i trochę odpyszczyć, bo inaczej już zawsze będą cię gnębić.

Moi rodzice też kilka razy do roku robią spędy rodzinne, zazwyczaj naprawdę liczne, 20-40 osób, i nigdy nie było żadnych ustaleń odnośnie sprzątania. Po prostu jak goście wychodzą to każdy zaczyna coś tam robić i jak w 5-7 osób zaczniemy nosić, zmywać, to niecałe dwie godziny i pozmywane, jedzenie w lodówce, obrusy w pralce, ławy pochowane. I pomaga w tym i mąż siostry, i mój chłopak, i babcia i dopóki nie jest posprzątane to nikt nie siedzi i nie komentuje głupio.
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 12:32   #22
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Nie obraź się ale sama dałaś sobie wejść na głowę.
Pogadaj w domu na spokojnie z mężem, uprzedź, że następnym razem sprzątać nie będziesz, ewentualnie ograniczysz się do wyniesienia talerzy do kuchni.

Szwagierka to osobna sprawa. Ale to ona sama musi się odezwać bo nie prosiła Cię o interwencję. Może zachęcona Twoim przykladem....

Kurczę, nie cierpię tradycyjnego podziału ról według płci w sytuacji, gdy kobiety tez pracują zarobkowo. A nawet jak nie to korona facetom z głowy nie spadnie, jeśli pomogą. Dwie ręce mają.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 13:37   #23
Cherie_Currie
Raczkowanie

Moim zdaniem sama sobie dałaś wejść na głowę, przyzwyczaiłaś ich, że zawsze pomagasz, a oni są takimi ludźmi, że szybko zaczęli widzieć w tym Twój obowiązek. Dla mnie to jest dziwne, w ogóle nie rozumiem dziewczyn, które wyrywają się do sprzątania podczas wizyty u przyszłych teściów czy teściów, nie wiem czy to ja jestem nieogarem jakimś czy u mnie w rodzinnych stronach nie ma takich zwyczajów (poza częścią rodziny ze wsi, bo u nich zawsze goniono kobiety do sprzątania podczas gdy faceci siedzieli rozwaleni na kanapie - nigdy tego zresztą nie akceptowałam i od dziecka wyrażałam sprzeciw ).
Nigdy nie zaproponowałam teściom pomocy, w sumie nie przyszło mi do głowy, żeby po obiedzie u nich zmywać talerze czy myć po sobie filiżankę po kawie, bo dla mnie to oczywiste, że goście po sobie nie sprzątają, a ja uważałam się za gościa. Nie umiem zobaczyć w tym nic niegrzecznego, zwłaszcza, że nie mam pewności czy w takiej pomocy nie widzieliby "niedźwiedziej przysługi", bo teściowie byli dosyć biedni, a ja jestem człowiekiem który na niczym nie oszczędza i nawet nie umiem umyć głupiego kubka bez użycia sporej ilości wody i płynu, nie chciałam więc rządzić się w ich domu.
Podczas dużych rodzinnych imprez też nie wyrywam się do sprzątania, obojętne czy jest to z mojej strony impreza czy ze strony męża. Nie wiem jak sprawy wyglądałyby teraz, bo teściowie nie dożyli naszego ślubu, ale podejrzewam, że sama z siebie nie wyrywałabym się do pomocy, ewentualnie zapytałabym co mam konkretnie zrobić, na pewno nie zmywałabym po całej imprezie i jeszcze do tego tolerowała docinki, o w życiu. Pewnie wynika to po części z tego, że nigdy nie zależało mi na ich aprobacie, nie starałam się pokazać z najlepszej strony, właściwie było mi od początku obojętne co sobie o mnie pomyślą, bo mój mąż nigdy nie był osobą zależną od rodziców i ich zdania, a mi ich dobra opinia nie była po prostu potrzebna
Właściwie to nawet specjalnie nie pomagam u własnych rodziców, bo w kuchni rządzi mama, ja mam swój sposób sprzątania, którego ona nie toleruje (za dużo leję według niej wody), więc tylko zanoszę rzeczy do kuchni i pomagam w konkretnych rzeczach, o które mama prosi, sama nie wykazuję specjalnie inicjatywy, bo nie umiem robić niczego cudzą metodą, nie będę się gimnastykować i starać się robić coś w dokładnie taki sposób jak mama chce.
Cherie_Currie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 14:20   #24
cleopadra
Wtajemniczenie

A ja zapytam z innej strony
kto przygotowuje cala impreze,kto szykuje stoly i krzesla i kto nakrywa do stolu,no i kto gotuje i piecze?
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 14:32   #25
Kasia_jan
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
A ja zapytam z innej strony
kto przygotowuje cala impreze,kto szykuje stoly i krzesla i kto nakrywa do stolu,no i kto gotuje i piecze?
Stoły, krzesła i nakrycia szykuje szwagierka (plus ja i mąż jeśli jesteśmy wcześniej ale to raczej kiedys sie zdarzało obecnie nie). Gotują i pieką teściowa i babcia meża.

Czas edycji: 2016-09-06 o 14:34
Stary 2016-09-06, 14:48   #26
I am Rock
lokalna gwiazda

Jakoś nie wyobrażam sobie, by ktoś z moich gości, wizytowo ubrany, został wrobiony przeze mnie w mycie garów.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 15:24   #27
phideaux
Wtajemniczenie

Dla mnie też oczekiwanie od gości, żeby pomyli po sobie naczynia i sprzątali, to kosmos, ale bywałam w odwiedzinach, gdzie właśnie takie oczekiwania były i na mnie to robi złe wrażenie szczerze mówiąc.
Stary 2016-09-06, 15:30   #28
Minna
Zielona Driada

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Dla mnie też oczekiwanie od gości, żeby pomyli po sobie naczynia i sprzątali, to kosmos, ale bywałam w odwiedzinach, gdzie właśnie takie oczekiwania były i na mnie to robi złe wrażenie szczerze mówiąc.

Albo się kogoś traktuje jak gościa i w takim charakterze przyjmuje w swoim domu albo wykorzystuje jako pomoc domową.

Bo jak to wygląda: zapraszam do siebie na poczęstunek, ale po wszystkim do garów.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 15:39   #29
kiciun
Rozeznanie

U nas goście po sobie nie sprzątają, ale TŻ zazwyczaj mi pomaga, kiedy ja to robię u swoich rodziców. Nie jeżdżę do rodziców tylko na obiad, tylko na cały weekend, a TŻ też jak przyjeżdża to na dzień,2, 3 lub dłużej, więc nie oczekujemy, że będziemy cały czas obsługiwani.
Stary 2016-09-06, 15:46   #30
Kasia_jan
Przyczajenie

Ja też nie oczekuje obsługiwania. chętnie po sobie posprzątam. Nie rozumiem tylko czemu oczekują że posprzątam po 20 osobach. Ja imprez nie lubie i bym nie organizowała sama. Więc powinni sami być odpowiedzialni za to ile osób zapraszają... a jak ktoś im pomaga, to przynajmniej niech nie uznają że musi bo płeć, bo status w rodzinie, bo cośtam. oni nas poprostu nie uznają za gości tylko rodzine a dzieci u nich mają za zadanie być na usługi rodziców...

Czas edycji: 2016-09-06 o 15:49
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości