|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Pominięcie tabletek antykoncepcyjnych a możliwość ciąży ?
Witam! Szukałam podobnego tematu, ale nie znalazłam. Od 2 lat przyjmuję tabletki Lesiplus. Są to tabletki, gdzie każde opakowanie zawiera 28 tabletek: 24 różowe i 4 białe (placebo), czyli przyjmuje się je bez robienia 7 dniowej przerwy. Ostatnio wyjechałam i zapomniałam wykupić nowego opakowania. Wzięłam do końca jedno i dopiero po 3 dniach miałam możliwość rozpocząć nowe opakowanie. Napisałam do ginekologa, który udziela porad w internecie (nie miałam możliwości iść do mojego) i doradził, że powinnam wyrzucić te 3 tabletki z nowego opakowania, które pominęłam i zacząć brać od 4 już normalnie opakowanie do końca. Brałam tabletki tak jak mi doradzono i w dzień, w którym wzięłam 8 tabletkę (czyli 11 z blistra) uprawiałam seks. Minął tydzień od współżycia i mam podejrzenie, że jestem w ciąży. Czy jest to możliwe? Czy wtedy skuteczność była już "odnowiona"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pominięcie tabletek antykoncepcyjnych a możliwość ciąży ?
Cytat:
Ponoć najgorszej jest pominąć pierwsze tabletki z blistra, a Ty pominęłaś 3. To co mówi ulotka: Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu Powinno się przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywało się stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
co to za lekarz był? hahaha
każda tabletke jest tak jakby na wage złota, jak pominiesz jedną to +7 dni zabezpieczenia i to jest oczywiste dla każdego, nie rozumiem o co chodzi z tymi 3 tabletkami, jak można tak komuś doradzić? wydaje mi się,że najbardziej rozsądnie będzie zrobić test ciążowy tydzień po stosunku
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.