Friendzone - co lepsze wg Was? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-16, 09:43   #1
tereska21
Raczkowanie

Friendzone - co lepsze wg Was?

Czytając dzisiejszy post o relacjach damsko-męskich i przeradzaniu się przyjaźni w miłość mam pytanie do Was odnośnie friendzone
Co jest lepsze?
Utrzymywać kontakt dalej z tą osobą (słuchać o jej życiu, planach, kontaktach z innymi dziewczynami/chłopakami i tym samym użalać się że nas nie ma w jej życiu) czy zerwać raz na zawsze kontakt (mimo że bardzo ceni się tą znajomość i jest ona dla nas bardzo ważna)?

Jeśli bylibyście w tej sytuacji to co byście zrobili?
Ja jestem w takim "układzie" i jestem tak rozdarta bo z jednej strony ciągle myślę o tym, żeby do niego napisać żebyśmy nie utrzymywali już kontaktu a z drugiej strony wiem że będę tęsknic za jego poczuciem humoru, obecnością..
tereska21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 09:45   #2
thirky
on tired little feet

Dot.: Friendzone - co lepsze wg Was?

zerwać kontakt.

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 09:47   #3
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tereska21 Pokaż wiadomość
Czytając dzisiejszy post o relacjach damsko-męskich i przeradzaniu się przyjaźni w miłość mam pytanie do Was odnośnie friendzone
Co jest lepsze?
Utrzymywać kontakt dalej z tą osobą (słuchać o jej życiu, planach, kontaktach z innymi dziewczynami/chłopakami i tym samym użalać się że nas nie ma w jej życiu) czy zerwać raz na zawsze kontakt (mimo że bardzo ceni się tą znajomość i jest ona dla nas bardzo ważna)?

Ja jestem w takim "układzie" i jestem tak rozdarta bo z jednej strony ciągle myślę o tym, żeby do niego napisać żebyśmy nie utrzymywali już kontaktu a z drugiej strony wiem że będę tęsknic za jego poczuciem humoru, obecnością..
Najlepiej znaleźć takie miejsce dla tej osoby w swoim życiu i poprosić o znalezienie miejsca dla siebie w jej życiu, żebyśmy oboje byli z tego zadowoleni, żeby znajomość była pewna, stabilna, dająca poczucie bezpieczeństwa. I nie pozwalać rozchwianym emocjom na przejęcie sterów nad naszym życiem.
AlaZala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 10:00   #4
An_04
Raczkowanie

Jestem jeszcze w podobnym układzie. Jeszcze, bo za kilka godzin spotkam się z moim "przyjacielem" i wtedy też skończę z całym tym układzikiem. Wg mnie rozwiązaniem jest zerwanie kontaktu

We make a living
by what we get, but we make a life by what we give.
An_04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 10:01   #5
aer
O RLY?

w Twoim przypadku bym zerwala.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 10:10   #6
Adrianna_8
Zakorzenienie

Zerwac kontakt. Po co sie meczyc?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 10:24   #7
tereska21
Raczkowanie

A naprawdę to pomoże? Szybciej się zapomni? Macie z tym doświadczenia? Ile czasu potrzebowaliście żeby stanąć na nogi?

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez An_04 Pokaż wiadomość
Jestem jeszcze w podobnym układzie. Jeszcze, bo za kilka godzin spotkam się z moim "przyjacielem" i wtedy też skończę z całym tym układzikiem. Wg mnie rozwiązaniem jest zerwanie kontaktu
Jeśli możesz to proszę Cię napisz jaka była reakcja Twojego "przyjaciela". Czy on wiedział że to dla Ciebie (ten układ) jest taki ciężkie i czy chciał żebyście jednak utrzymywali kontakt.
Stary 2016-09-16, 10:56   #8
An_04
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli możesz to proszę Cię napisz jaka była reakcja Twojego "przyjaciela". Czy on wiedział że to dla Ciebie (ten układ) jest taki ciężkie i czy chciał żebyście jednak utrzymywali kontakt.
Jeśli dojdzie dzisiaj do spotkania to po wszystkim zdam relację.

We make a living
Stary 2016-09-16, 11:40   #9
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez An_04 Pokaż wiadomość
Jeśli dojdzie dzisiaj do spotkania to po wszystkim zdam relację.
Na pewno będzie szczęśliwy...

Nie dziwię się, że po paru takich doświadczeniach facet może dojść do wniosku, że przyjaźnić się można tylko z drugim facetem i tylko drugiemu facetowi ufać, a kobieta służy wyłącznie do zaspokojenia potrzeb seksualnych...
Stary 2016-09-16, 11:49   #10
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AlaZala Pokaż wiadomość

Nie dziwię się, że po paru takich doświadczeniach facet może dojść do wniosku, że przyjaźnić się można tylko z drugim facetem i tylko drugiemu facetowi ufać, a kobieta służy wyłącznie do zaspokojenia potrzeb seksualnych...
No a co Twoim zdaniem nalezy zrobic w takiej sytuacji?

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
A naprawdę to pomoże? Szybciej się zapomni? Macie z tym doświadczenia? Ile czasu potrzebowaliście żeby stanąć na nogi?

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Prawda jest taka, ze czy friendzone czy nie - jesli my zauroczylismy/zakochalismy sie w kims, kto nie zauroczyl/nie zakochal sie w nas, lepiej zerwac kontakt i dac sobie czas na wyciszenie tego uczucia. Utrzymywanie kontaktu zawsze daja jakas nadzieje. Poza tym moze byc bolesne - widzimy, jak przyajciel uklada sobie zycie z kims innym lub jak planuje zycie bez nas. Taka przyjazn nie bedzie juz zdrowa, bo jedna osoba sie w niej dusi i cierpi.

Stary 2016-09-16, 12:03   #11
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Prawda jest taka, ze czy friendzone czy nie - jesli my zauroczylismy/zakochalismy sie w kims, kto nie zauroczyl/nie zakochal sie w nas, lepiej zerwac kontakt i dac sobie czas na wyciszenie tego uczucia. Utrzymywanie kontaktu zawsze daja jakas nadzieje. Poza tym moze byc bolesne - widzimy, jak przyajciel uklada sobie zycie z kims innym lub jak planuje zycie bez nas. Taka przyjazn nie bedzie juz zdrowa, bo jedna osoba sie w niej dusi i cierpi.
Ot i wszystko na temat
Stary 2016-09-16, 12:03   #12
tereska21
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Dokładnie, ja się zakochałam a on nie (choć to on zaczął naszą znajomość i pisał codziennie jednak chyba nie byłam dla niego odpowiednią partnerką do życia, za to koleżanką tak). On może myśli że mi przeszło ... i czasem sama się tak oszukiwałam ale nie, nie przeszło. Wstaje i zasypiam to myślę o nim, jeśli z rozmowy między wierszami wyczytuje że z kimś się spotyka to potem chodzę przybita, wypłakuje się po kątach i ciągle się zadręczam. Co najlepsze od kilku miesięcy mamy ze sobą tylko kontakt przez fb (a jak się widywaliśmy to i tak przeważnie raz na miesiąc) a i tak wciąż tęsknie nawet do tego jego pisanego słowa.. Ja sobie za dużo ubzdurałam, że coś może z tego wyjść ale tak jak mówisz, ja w tym układzie się duszę. Są takie dni kiedy mam wrażenie że jest świetnie i wszystko mi się w życiu poukłada a tak jak dziś coś we mnie pęka i od samego rana płaczę (ale za czym?? już sama nie wiem ).
Stary 2016-09-16, 12:04   #13
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisałam w poście #3.
Po prostu ostudzić emocje oraz cieszyć się z przyjemnej i wartościowej znajomości. Zauroczenie po miesiącu lub dwóch przejdzie i pozostanie tylko wspomnieniem, a znajomość może trwać latami.

Można też poprosić kolegę o współpracę w zwalczaniu tego zauroczenia. Powiedzieć mu, żeby unikał zachowań, które wzbudzają w nas emocje, np. unikał dotyku, albo jakichś czułości w rozmowie, albo nadmiernej troski o nas, albo eleganckich koszul, albo wylewnego powitania...
Stary 2016-09-16, 12:06   #14
tereska21
Raczkowanie

Cytat:

Zaufanie zaufaniem ale trzeba zrozumieć że jak pojawiło się uczucie jednostronne to jeśli zerwanie kontaktu to najlepszy sposób żeby przestać się męczyć to facet powinien zrozumieć.

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
Napisałam w poście #3.
Po prostu ostudzić emocje oraz cieszyć się z przyjemnej i wartościowej znajomości. Zauroczenie po miesiącu lub dwóch przejdzie i pozostanie tylko wspomnieniem, a znajomość może trwać latami.

Można też poprosić kolegę o współpracę w zwalczaniu tego zauroczenia. Powiedzieć mu, żeby unikał zachowań, które wzbudzają w nas emocje, np. unikał dotyku, albo jakichś czułości w rozmowie, albo nadmiernej troski o nas, albo eleganckich koszul, albo wylewnego powitania...
A jeśli trwa już ponad rok?
Stary 2016-09-16, 12:10   #15
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie, ja się zakochałam a on nie (choć to on zaczął naszą znajomość i pisał codziennie jednak chyba nie byłam dla niego odpowiednią partnerką do życia, za to koleżanką tak). On może myśli że mi przeszło ... i czasem sama się tak oszukiwałam ale nie, nie przeszło. Wstaje i zasypiam to myślę o nim, jeśli z rozmowy między wierszami wyczytuje że z kimś się spotyka to potem chodzę przybita, wypłakuje się po kątach i ciągle się zadręczam. Co najlepsze od kilku miesięcy mamy ze sobą tylko kontakt przez fb (a jak się widywaliśmy to i tak przeważnie raz na miesiąc) a i tak wciąż tęsknie nawet do tego jego pisanego słowa.. Ja sobie za dużo ubzdurałam, że coś może z tego wyjść ale tak jak mówisz, ja w tym układzie się duszę. Są takie dni kiedy mam wrażenie że jest świetnie i wszystko mi się w życiu poukłada a tak jak dziś coś we mnie pęka i od samego rana płaczę (ale za czym?? już sama nie wiem ).
Ty się sama nakręcasz, a on jest tylko bohaterem Twoich imaginacji. Problem dotyczy tylko Ciebie i Twojej psychiki, a on nie ma z tym nic wspólnego. Sam nie ma na to żadnego wpływu. Podobne imaginacje możesz mieć, jak zerwiesz z nim kontakt.

Równie dobrze mogłabyś zakochać się w Obamie, codziennie o nim myśleć, śnić, płakać. I nie zerwałabyś z nim kontaktu, bo i tak codziennie widzisz go w telewizji i internecie.
Stary 2016-09-16, 12:14   #16
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ty się sama nakręcasz, a on jest tylko bohaterem Twoich imaginacji.
Nie imaginacji, bo facet jest obecny w jej życiu realnie. Po co spłycasz jej uczucia?
Stary 2016-09-16, 12:15   #17
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Zaufanie zaufaniem ale trzeba zrozumieć że jak pojawiło się uczucie jednostronne to jeśli zerwanie kontaktu to najlepszy sposób żeby przestać się męczyć to facet powinien zrozumieć.

A jeśli trwa już ponad rok?
Zerwanie kontaktu to wielki afront wobec drugiej osoby, zwłaszcza, jeśli on darzy Cię sympatią.

Trwa to ponad rok, bo na to pozwalasz. Weź się w garść i żyj swoim życiem, spotykaj się z innymi znajomymi tak samo, jak z nim, realizuj swoje marzenia, zgłębiaj zainteresowania i ciesz się każdym elementem życia, a nie wmawiaj sobie cierpienia. A cierpieć jest łatwo, wystarczy sobie na to pozwolić i już każdy powód jest dobry - zakochanie bez wzajemności, brzydka pogoda, za długi nos itd.

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Nie imaginacji, bo facet jest obecny w jej życiu realnie. Po co spłycasz jej uczucia?
Jest obecny na krótkiej pogawędce raz na miesiąc, a ostatnio na Facebooku.

Edytowane przez AlaZala
Czas edycji: 2016-09-16 o 12:17
Stary 2016-09-16, 12:16   #18
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Zerwanie kontaktu to wielki afront wobec drugiej osoby, zwłaszcza, jeśli on darzy Cię sympatią.
Bzdura, no, chyba że osoba obdarowana nieodwzajemnionym uczuciem jest burakiem.
Stary 2016-09-16, 12:20   #19
Adrianna_8
Zakorzenienie

Jej znajomy nie jest Obama. Nie bedzie widziala go w telewizji. Utrzymuje z nim kontakt i tylko ja to rani.

Ala, chyba malo wiesz o milosci, a Twoje czysto "chemiczno-hormonalne" podejscie do emocji autorce nie pomoze.

Do znajomosci mozna wrocic, ale po tym, jak ktos sie wyleczy z uczuc. Na razie ta znajomosc dla autorki nie jest przyjemna i wartosciowa.

Stary 2016-09-16, 12:25   #20
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Bzdura, no, chyba że osoba obdarowana nieodwzajemnionym uczuciem jest burakiem.
Jak słyszę od kogoś ze znajomych, że inny wspólny znajomy zerwał z nim kontakt z dnia na dzień, bo tak mu się nagle zachciało, to automatycznie ochładzam kontakty z tą osobą, spodziewając się, że ze mną też zerwie kontakt pewnego dnia. Taka osoba traci zaufanie w społeczeństwie.

Byłoby Ci miło, gdyby Twoja bliska przyjaciółka lub bliski przyjaciel z dnia na dzień pożegnali się z Tobą, pewnie jeszcze bez szczerego wyjaśnienia?

Cytat:
Ala, chyba malo wiesz o milosci, a Twoje czysto "chemiczno-hormonalne" podejscie do emocji autorce nie pomoze.
Może mało wiem o miłości, ale miłość to dla mnie przede wszystkim akt wolnej woli. Zakochanie to reakcja chemiczna.
Zalecam Autorce wykonanie aktu wolnej woli w postaci zmiany ukierunkowania charakteru tej relacji.

Edytowane przez AlaZala
Czas edycji: 2016-09-16 o 12:28
Stary 2016-09-16, 12:32   #21
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Byłoby Ci miło, gdyby Twoja bliska przyjaciółka lub bliski przyjaciel z dnia na dzień pożegnali się z Tobą, pewnie jeszcze bez szczerego wyjaśnienia?
Skąd przekonanie, że nie byłoby tu szczerego wyjaśnienia?
Stary 2016-09-16, 12:33   #22
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Jak słyszę od kogoś ze znajomych, że inny wspólny znajomy zerwał z nim kontakt z dnia na dzień, bo tak mu się nagle zachciało, to automatycznie ochładzam kontakty z tą osobą, spodziewając się, że ze mną też zerwie kontakt pewnego dnia. Taka osoba traci zaufanie w społeczeństwie.

Może mało wiem o miłości, ale miłość to dla mnie przede wszystkim akt wolnej woli. Zakochanie to reakcja chemiczna.
Zalecam Autorce wykonanie aktu wolnej woli w postaci zmiany ukierunkowania charakteru tej relacji.
Jasne, tylko sa ludzie mniej i bardziej emocjonalni. Autorka jest raczej emocjonalna. A dziewczyna, ktora skrytykowalas za zerwanie kontaktow, umowila sie z tym chlopakiem zapewne, zeby mu wytlumaczyc o co chodzi, a nie zerwac kontakt bez slowa.

Stary 2016-09-16, 12:37   #23
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Skąd przekonanie, że nie byłoby tu szczerego wyjaśnienia?
Nie przekonanie, ale podejrzenie.
Gdyby on był świadom problemu Autorki, mogliby razem pracować nad znalezieniem jakiegoś rozwiązania, omówić różne możliwe scenariusze i razem podjąć decyzję o zerwaniu kontaktu, zmianie formy kontaktu lub jakąkolwiek inną.

Tymczasem Autorka rozważa jedynie jednostronną akcję, nie ma woli wspólnego poszukiwania optymalnej drogi wyjścia z nieprzyjemnej sytuacji.

Cytat:
Jasne, tylko sa ludzie mniej i bardziej emocjonalni. Autorka jest raczej emocjonalna. A dziewczyna, ktora skrytykowalas za zerwanie kontaktow, umowila sie z tym chlopakiem zapewne, zeby mu wytlumaczyc o co chodzi, a nie zerwac kontakt bez slowa.
Nie ma ludzi bardziej i mniej emocjonalnych, tylko są ludzie, którzy pozwalają emocjom sterować sobą i tacy, którzy sterują swoimi emocjami.

Zobaczymy, jak to będzie wyglądało po zapowiedzianej relacji ze spotkania. Mam nadzieję, że dojdzie do konstruktywnej wymiany opinii.

Edytowane przez AlaZala
Czas edycji: 2016-09-16 o 12:40
Stary 2016-09-16, 12:38   #24
tereska21
Raczkowanie

Cytat:

Trwa to ponad rok, bo na to pozwalasz. Weź się w garść i żyj swoim życiem, spotykaj się z innymi znajomymi tak samo, jak z nim, realizuj swoje marzenia, zgłębiaj zainteresowania i ciesz się każdym elementem życia, a nie wmawiaj sobie cierpienia. A cierpieć jest łatwo, wystarczy sobie na to pozwolić i już każdy powód jest dobry - zakochanie bez wzajemności, brzydka pogoda, za długi nos itd.
A jak przestać pozwalać? Jak się odciąć? Próbuje się cieszyć życiem ale nie mam takiej mobilizacji do życia. Czasami czekam po prostu cały dzień na wieczór kiedy zrobię sobie herbatę siądę na fotelu wł fb i popiszemy ale już nieraz myślę po co? Popiszemy i on wróci do swojego życia ja do swojego na drugi dzień.Może to jest rodzaj jakiegoś uzależnienia od drugiego człowieka? A uzależnienia jak wiemy żeby się pozbyć to trzeba unikać.

Edytowane przez tereska21
Czas edycji: 2016-09-16 o 12:39
Stary 2016-09-16, 12:38   #25
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Byłam w takiej sytuacji, nie zerwałam znajomości, ponieważ zrobiłam sobie bilans, z którego wynikało, że więcej stracę, pomimo początkowego "bólu". I rzeczywiście, najpierw było ciężko, nawet bardzo, ale w końcu przyszedł dzień, kiedy pewne emocje całkowicie opadły. I została świetna przyjaźń.
Ale paradoksalnie nie polecam takiego rozwiązania, bo wymaga naprawdę dużo samozaparcia. I uporu.
Stary 2016-09-16, 12:41   #26
An_04
Raczkowanie

Cytat:
A dziewczyna, ktora skrytykowalas za zerwanie kontaktow, umowila sie z tym chlopakiem zapewne, zeby mu wytlumaczyc o co chodzi, a nie zerwac kontakt bez slowa.
Otóż to.

We make a living
Stary 2016-09-16, 12:44   #27
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
W życiu należy zachować odpowiednią dozę zdrowego egoizmu i w nosie miałabym moje wyimaginowane zaufanie społeczne gdybym płakała w poduszkę przez odrzucenie potencjalnego partnera. Chodzi o miłość i szacunek do samego siebie i zrozumienie, że pewne relacje nam nie służą czy wręcz działają destrukcyjnie. Nie wiem jakie masz doświadczenia ale w moim otoczeniu żadna z "par" z podobnego układu nie stworzyła przyjaźni na całe życie.

Tu nie chodzi tylko o dotyk czy czułe słowa. Sama będąc w podobnej relacji co autorka karmiłam się jego zwykłą obecnością. Nie musiał mnie przytulać, wystarczyło, że siedział obok i opowiadał o kupnie nowego sprzętu agd. Wystarczyło, że był i samo uczucie, że jest (ale nigdy nie będzie mój) bardzo niekorzystnie wpływało na mój nastrój.

Autorko - jeśli czujesz, że nie będziesz w stanie przyjaźnić się z nim i nie weźmiesz na barki słuchania o jego nowych podbojach to nie zmuszaj się do niczego. Bądź uczciwa wobec siebie i swoich emocji.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 12:52   #28
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Byłam w takiej sytuacji, nie zerwałam znajomości, ponieważ zrobiłam sobie bilans, z którego wynikało, że więcej stracę, pomimo początkowego "bólu". I rzeczywiście, najpierw było ciężko, nawet bardzo, ale w końcu przyszedł dzień, kiedy pewne emocje całkowicie opadły. I została świetna przyjaźń.
Ale paradoksalnie nie polecam takiego rozwiązania, bo wymaga naprawdę dużo samozaparcia. I uporu.
Doradzając innym, nie zakładaj, że są od Ciebie słabsi!
Każdy ma w sobie upór, determinację i samozaparcie, tylko mu je z siebie wykrzesać i wiedzieć, że warto. A jak widać, chociażby po Twoim przykładzie, warto!

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
A jak przestać pozwalać? Jak się odciąć? Próbuje się cieszyć życiem ale nie mam takiej mobilizacji do życia. Czasami czekam po prostu cały dzień na wieczór kiedy zrobię sobie herbatę siądę na fotelu wł fb i popiszemy ale już nieraz myślę po co? Popiszemy i on wróci do swojego życia ja do swojego na drugi dzień.Może to jest rodzaj jakiegoś uzależnienia od drugiego człowieka? A uzależnienia jak wiemy żeby się pozbyć to trzeba unikać.
Weź kartkę, wypisz sobie cele do zrealizowania w najbliższych miesiącach i latach, a potem dąż do ich realizacji, bez chwili zwątpienia, że się nie uda. Traktuj innych ludzi jako swoich sojuszników w dążeniu do realizacji celu. Miej różnorodne cele, żeby chwilowe przeszkody w realizacji jednego z nich nie wpędzały Cię w poczucie życiowej klęski i porażki.

A Tobie on zastąpił cały świat. Gdy go wymażesz, zostanie pustka. Zacznij od budowania świata obok niego, a potem zepchnij go w swoim świecie do tej roli, którą Ty odgrywasz w jego świecie.
Stary 2016-09-16, 12:55   #29
tereska21
Raczkowanie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;6535936 6]
Tu nie chodzi tylko o dotyk czy czułe słowa. Sama będąc w podobnej relacji co autorka karmiłam się jego zwykłą obecnością. Nie musiał mnie przytulać, wystarczyło, że siedział obok i opowiadał o kupnie nowego sprzętu agd. Wystarczyło, że był i samo uczucie, że jest (ale nigdy nie będzie mój) bardzo niekorzystnie wpływało na mój nastrój.

Autorko - jeśli czujesz, że nie będziesz w stanie przyjaźnić się z nim i nie weźmiesz na barki słuchania o jego nowych podbojach to nie zmuszaj się do niczego. Bądź uczciwa wobec siebie i swoich emocji.[/QUOTE]

Dokładnie - to uczucie że jest, ale nigdy nie będzie mój. To jest coś z czym najciężej się pogodzić, świadomość że bardzo mnie lubi ale nie na tyle żeby stworzyć ze mną związek. Czasem sobie wmawiam, że mi przeszło ale gdy tylko on zaczyna coś mówić o swoich dziewczynach czuje ból i ucisk na sercu, którego nie jestem w stanie opisać. Może powinnam się zdystansować ale nie wiem jak. Mamy teraz kontakt przez fb bo pracuje za granicą, próbowałam parę razy się "leczyć z niego" i unikać takiej formy kontaktu i wieczorami gdy wiedziałam że siedzi to nie wchodziłam. Ale co z tego? Sprawdzałam później rano czat i pisał czy jestem itd itp.

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:

Weź kartkę, wypisz sobie cele do zrealizowania w najbliższych miesiącach i latach, a potem dąż do ich realizacji, bez chwili zwątpienia, że się nie uda. Traktuj innych ludzi jako swoich sojuszników w dążeniu do realizacji celu. Miej różnorodne cele, żeby chwilowe przeszkody w realizacji jednego z nich nie wpędzały Cię w poczucie życiowej klęski i porażki.

A Tobie on zastąpił cały świat. Gdy go wymażesz, zostanie pustka. Zacznij od budowania świata obok niego, a potem zepchnij go w swoim świecie do tej roli, którą Ty odgrywasz w jego świecie.
Właśnie najbardziej boje się tej pustki, on obecny jest w różnych dziedzinach mojego życia i jest mi bardzo bliski ale tak jak mówisz, wyznaczenie sobie celów i dążenie do nich może pozwoli mi wypełnić ten czas i zająć myśli nie nim a mną. Jak nie dam rady to się poddam, nie wiem ile będę w stanie tak pociągnąć.
Stary 2016-09-16, 14:10   #30
Adrianna_8
Zakorzenienie

Czy zerwiesz z nim kontakt czy nie, bedziesz musiala nauczyc sie innego zycia niz teraz. Bez tego nie ruszysz do przodu. W jakich dziedzinach jest obecny? Chyba na razie tylko w internetowej.

Skup sie na sobie. Ksiazki, filmy, seriale, sport, kolezanki, koledzy, jakies Twoje inne hobby. Zajmuj sobie czas. Innej rady na wyleczenie sie z nieudanego zwiazku nie ma.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości