|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Friendzone - co lepsze wg Was?
Czytając dzisiejszy post o relacjach damsko-męskich i przeradzaniu się przyjaźni w miłość mam pytanie do Was odnośnie friendzone
![]() Co jest lepsze? Utrzymywać kontakt dalej z tą osobą (słuchać o jej życiu, planach, kontaktach z innymi dziewczynami/chłopakami i tym samym użalać się że nas nie ma w jej życiu) Jeśli bylibyście w tej sytuacji to co byście zrobili? Ja jestem w takim "układzie" i jestem tak rozdarta bo z jednej strony ciągle myślę o tym, żeby do niego napisać żebyśmy nie utrzymywali już kontaktu a z drugiej strony wiem że będę tęsknic za jego poczuciem humoru, obecnością.. |
|
|
|
|
#2 |
|
on tired little feet
|
Dot.: Friendzone - co lepsze wg Was?
zerwać kontakt.
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Jestem jeszcze w podobnym układzie. Jeszcze, bo za kilka godzin spotkam się z moim "przyjacielem" i wtedy też skończę z całym tym układzikiem. Wg mnie rozwiązaniem jest zerwanie kontaktu
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Zerwac kontakt. Po co sie meczyc?
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
A naprawdę to pomoże? Szybciej się zapomni? Macie z tym doświadczenia? Ile czasu potrzebowaliście żeby stanąć na nogi?
---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Jeśli możesz to proszę Cię napisz jaka była reakcja Twojego "przyjaciela". Czy on wiedział że to dla Ciebie (ten układ) jest taki ciężkie i czy chciał żebyście jednak utrzymywali kontakt. |
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Na pewno będzie szczęśliwy...
Nie dziwię się, że po paru takich doświadczeniach facet może dojść do wniosku, że przyjaźnić się można tylko z drugim facetem i tylko drugiemu facetowi ufać, a kobieta służy wyłącznie do zaspokojenia potrzeb seksualnych... |
|
|
|
|
#10 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#11 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
).
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Napisałam w poście #3.
Po prostu ostudzić emocje oraz cieszyć się z przyjemnej i wartościowej znajomości. Zauroczenie po miesiącu lub dwóch przejdzie i pozostanie tylko wspomnieniem, a znajomość może trwać latami. Można też poprosić kolegę o współpracę w zwalczaniu tego zauroczenia. Powiedzieć mu, żeby unikał zachowań, które wzbudzają w nas emocje, np. unikał dotyku, albo jakichś czułości w rozmowie, albo nadmiernej troski o nas, albo eleganckich koszul, albo wylewnego powitania... |
|
|
|
|
#14 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Równie dobrze mogłabyś zakochać się w Obamie, codziennie o nim myśleć, śnić, płakać. I nie zerwałabyś z nim kontaktu, bo i tak codziennie widzisz go w telewizji i internecie. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nie imaginacji, bo facet jest obecny w jej życiu realnie. Po co spłycasz jej uczucia?
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trwa to ponad rok, bo na to pozwalasz. Weź się w garść i żyj swoim życiem, spotykaj się z innymi znajomymi tak samo, jak z nim, realizuj swoje marzenia, zgłębiaj zainteresowania i ciesz się każdym elementem życia, a nie wmawiaj sobie cierpienia. A cierpieć jest łatwo, wystarczy sobie na to pozwolić i już każdy powód jest dobry - zakochanie bez wzajemności, brzydka pogoda, za długi nos itd. Jest obecny na krótkiej pogawędce raz na miesiąc, a ostatnio na Facebooku. Edytowane przez AlaZala Czas edycji: 2016-09-16 o 12:17 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Bzdura, no, chyba że osoba obdarowana nieodwzajemnionym uczuciem jest burakiem.
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Jej znajomy nie jest Obama. Nie bedzie widziala go w telewizji. Utrzymuje z nim kontakt i tylko ja to rani.
Ala, chyba malo wiesz o milosci, a Twoje czysto "chemiczno-hormonalne" podejscie do emocji autorce nie pomoze. Do znajomosci mozna wrocic, ale po tym, jak ktos sie wyleczy z uczuc. Na razie ta znajomosc dla autorki nie jest przyjemna i wartosciowa. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#20 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Byłoby Ci miło, gdyby Twoja bliska przyjaciółka lub bliski przyjaciel z dnia na dzień pożegnali się z Tobą, pewnie jeszcze bez szczerego wyjaśnienia? Cytat:
Zalecam Autorce wykonanie aktu wolnej woli w postaci zmiany ukierunkowania charakteru tej relacji. Edytowane przez AlaZala Czas edycji: 2016-09-16 o 12:28 |
||
|
|
|
|
#21 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Skąd przekonanie, że nie byłoby tu szczerego wyjaśnienia?
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zadomowienie
|
Nie przekonanie, ale podejrzenie.
Gdyby on był świadom problemu Autorki, mogliby razem pracować nad znalezieniem jakiegoś rozwiązania, omówić różne możliwe scenariusze i razem podjąć decyzję o zerwaniu kontaktu, zmianie formy kontaktu lub jakąkolwiek inną. Tymczasem Autorka rozważa jedynie jednostronną akcję, nie ma woli wspólnego poszukiwania optymalnej drogi wyjścia z nieprzyjemnej sytuacji. Cytat:
Zobaczymy, jak to będzie wyglądało po zapowiedzianej relacji ze spotkania. Mam nadzieję, że dojdzie do konstruktywnej wymiany opinii. Edytowane przez AlaZala Czas edycji: 2016-09-16 o 12:40 |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez tereska21 Czas edycji: 2016-09-16 o 12:39 |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Byłam w takiej sytuacji, nie zerwałam znajomości, ponieważ zrobiłam sobie bilans, z którego wynikało, że więcej stracę, pomimo początkowego "bólu". I rzeczywiście, najpierw było ciężko, nawet bardzo, ale w końcu przyszedł dzień, kiedy pewne emocje całkowicie opadły. I została świetna przyjaźń.
Ale paradoksalnie nie polecam takiego rozwiązania, bo wymaga naprawdę dużo samozaparcia. I uporu.
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Otóż to.
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu nie chodzi tylko o dotyk czy czułe słowa. Sama będąc w podobnej relacji co autorka karmiłam się jego zwykłą obecnością. Nie musiał mnie przytulać, wystarczyło, że siedział obok i opowiadał o kupnie nowego sprzętu agd. Wystarczyło, że był i samo uczucie, że jest (ale nigdy nie będzie mój) bardzo niekorzystnie wpływało na mój nastrój. Autorko - jeśli czujesz, że nie będziesz w stanie przyjaźnić się z nim i nie weźmiesz na barki słuchania o jego nowych podbojach to nie zmuszaj się do niczego. Bądź uczciwa wobec siebie i swoich emocji. |
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Każdy ma w sobie upór, determinację i samozaparcie, tylko mu je z siebie wykrzesać i wiedzieć, że warto. A jak widać, chociażby po Twoim przykładzie, warto! ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
A Tobie on zastąpił cały świat. Gdy go wymażesz, zostanie pustka. Zacznij od budowania świata obok niego, a potem zepchnij go w swoim świecie do tej roli, którą Ty odgrywasz w jego świecie. |
||
|
|
|
|
#29 | |
|
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;6535936 6]
Tu nie chodzi tylko o dotyk czy czułe słowa. Sama będąc w podobnej relacji co autorka karmiłam się jego zwykłą obecnością. Nie musiał mnie przytulać, wystarczyło, że siedział obok i opowiadał o kupnie nowego sprzętu agd. Wystarczyło, że był i samo uczucie, że jest (ale nigdy nie będzie mój) bardzo niekorzystnie wpływało na mój nastrój. Autorko - jeśli czujesz, że nie będziesz w stanie przyjaźnić się z nim i nie weźmiesz na barki słuchania o jego nowych podbojach to nie zmuszaj się do niczego. Bądź uczciwa wobec siebie i swoich emocji.[/QUOTE] Dokładnie - to uczucie że jest, ale nigdy nie będzie mój. To jest coś z czym najciężej się pogodzić, świadomość że bardzo mnie lubi ale nie na tyle żeby stworzyć ze mną związek. Czasem sobie wmawiam, że mi przeszło ale gdy tylko on zaczyna coś mówić o swoich dziewczynach czuje ból i ucisk na sercu, którego nie jestem w stanie opisać. Może powinnam się zdystansować ale nie wiem jak. Mamy teraz kontakt przez fb bo pracuje za granicą, próbowałam parę razy się "leczyć z niego" i unikać takiej formy kontaktu i wieczorami gdy wiedziałam że siedzi to nie wchodziłam. Ale co z tego? Sprawdzałam później rano czat i pisał czy jestem itd itp. ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Czy zerwiesz z nim kontakt czy nie, bedziesz musiala nauczyc sie innego zycia niz teraz. Bez tego nie ruszysz do przodu. W jakich dziedzinach jest obecny? Chyba na razie tylko w internetowej.
Skup sie na sobie. Ksiazki, filmy, seriale, sport, kolezanki, koledzy, jakies Twoje inne hobby. Zajmuj sobie czas. Innej rady na wyleczenie sie z nieudanego zwiazku nie ma. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.