Góra spada ... dół stoi w miejscu... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-02, 13:59   #1
laurynka
Rozeznanie

Question

Góra spada ... dół stoi w miejscu...

Hej dziewczyny...
Mam pewien problem, schudłam już ogólnie 5,5 kg, jednak porównując wymiary to w biuście spadło mi aż 10 cm ,a w talii 7 cm... natomiast uda i tyłek stoją w miejscu!! jestem typową gruszką i moje jedno udo ma 53 cm, o tyłku już nie wspomne bo jest ogromny ;p dodam, że mam 158 cm wzrostu eee ;/ ćwiczę od czasu do czasu na orbitreku i tam rózne inne ćwiczenia.. staram się jeść zdrowo, nie jeść słodyczy itp. Co prawda było trochę wpadek...

Więc jaki może być problem? Dlaczego dolne partie ciała nie chcą chudnąć Co mam robić?
laurynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 14:01   #2
Akane
Zakorzenienie

Dot.: Góra spada ... dół stoi w miejscu...

Ja miałam odwrotny problem. Chudł mi dół, a góra stała w miejscu (zaczęłam się nawet bać, że będę wyglądać jak gruszka do góry nogami). Ale w końcu wszystko zaczęło się wyrównywać.

Zacznij może ćwiczyć aeroby, powinny dół wysmuklić
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 14:04   #3
kiciulka1985
Zakorzenienie

Hehe ja sie nie odchudzam ale z powodu sesji i stresu zyje na samych obiadach albo i nie i schudlam... od pasa w gore wygladam wrecz anorektycznie (szczegolnie rece) a dol.. heh moze i cos schodlam bo spodnie jakby luzniejsze ale bez przesady prawie nic...
a w sumie jakbym mialam chudnac to uda i pupa tego wymagaja ale nic ich nie rusza;D
Stary 2006-02-02, 14:05   #4
miu miu
Wtajemniczenie

Podejrzewam, że to kwestia czasu - z reguły najpierw "leci" góra, później talia, a biodra i uda na końcu. Bądź wytrwała - wkrótce na pewno wyszczuplejesz "na dole" - i to szybciej niż ci się wydaje
Stary 2006-02-02, 14:06   #5
laurynka
Rozeznanie

;] ... no właśnie ćwiczę aeroby bo jeżdzę na orbitreku pół godziny... nie codziennie, ale dzisiaj sobie obiecałam, że się poprawie ;] myślisz, że codzienna jazda na orbitreku rozwiąze problem? nie wiem też na jakim obciążeniu jeździć.. na najmniejszym, średnim, największym?

pozdrawiam
Stary 2006-02-02, 14:10   #6
laurynka
Rozeznanie

kiciulka.. zazdroszczę w sumie ja to jak mam stresy jem dwa razy więcej brrr

miu miu dziękuje za pocieszenie.. uspokoiłaś mnie ufff no to dalej będę się starać.. miejmy nadzieję, że się uda.
Stary 2006-02-02, 14:14   #7
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurynka
;] ... no właśnie ćwiczę aeroby bo jeżdzę na orbitreku pół godziny... nie codziennie, ale dzisiaj sobie obiecałam, że się poprawie ;] myślisz, że codzienna jazda na orbitreku rozwiąze problem? nie wiem też na jakim obciążeniu jeździć.. na najmniejszym, średnim, największym?

pozdrawiam
Codziennie jeździć nie musisz, czasem dobrze jest nawet dać mięśniom odpocząć. A poza tym - daj sobie czas. Dziewczyny mają rację, z czasem się wyrówna (u mnie też tak było, pomimo tego, że chudłam odwrotnie ). Teraz w sumie góra mi zeszczuplała i jedyne z czym walczę, to uda i łydki
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 14:21   #8
kiciulka1985
Zakorzenienie

laurynka nie ma czego zazdroscic sesja sie skonczy i wroci wszystko do normy;( zeby tak sesja trwala wiecznie
Stary 2006-02-02, 16:09   #9
laurynka
Rozeznanie

heh no tak....
dzięki dziewczyny za rady ohh jak ja bym chciała zrzucić już ten głupi tłuszczykk aaaa
Stary 2006-02-03, 11:30   #10
tangerynka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez laurynka

pozdrawiam
Nie jestem super ekspertem ale z tego co wiem to organizm przestawia się na spalanie tłuszczu z tkanki tłuszczowej dopiero po 30 min wysiłku. Tak więc powinnaś ćwiczyć nie częściej ale dłużej. Bo teraz to kończysz ćwiczyć akurat kiedy twój organizm zaczyna spalać tłuszcz.
Co do obciążeń to do spalania tłuszczu lepsze by były małe obciążenia przy szybkim ruchu. Jeśli ustawisz sobie duże obciążenie to wzmocnisz mięśnie i nie wykluczone że je rozwiniesz. Nie wiem czy na pewno byś tego chciała.
Ja mam taki sam problem jak ty i np mnie się mięśnie na dole ciała szybko rozbudowują co wcale nie poprawia moich proporcji.
Dobrze że ćwiczysz bo samo odchudzanie nie wiele pomaga w tej sytuacji.
Powodzenia
tangerynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-08, 09:41   #11
laurynka
Rozeznanie

dziękuje Ci bardzo tangerynko... teraz już ćwiczę po ok.40 minut i codziennie dołaczam 1 minutę, aż dojdę do godziny ;] Nie chcę rozwijać mięśni więc będę ćwiczyła tak jak mi poradziłaś na małym obciążeniu. A jak Ty sobie radzisz?
Stary 2006-02-08, 12:33   #12
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

Ja też mam problem z odchudzeniem dołu. Niestety moje zasiedziałe ciało wcale nie jest skore do ruchu. Na orbitereku wytrzymuję parę minut. Gdzieś wyczytałam, że ostatnie badania wykazują, że równie skuteczne jest rozłożenie ćwiczenia na kilka części. Włażę więc na to żelaztwo kilka razy dziennie. O 40 minutach jeszcze nawet nie marzę.

Przypomniałam sobie, że w liceum konsekwentnie i porządnie ćwiczyłam callanetics (z efektami!!), więc dokładam sobie do dziennej porcji ruchu wybrane ćwiczenia. Mam nadzieję, że z czasem się rozruszam.

Szczerze mówiąc, ta forma ćwiczeń bardzo mi odpowiada. Polecam je Wam do spróbowania. Ja nie lubię ćwiczyć z kasetą, wolę sama z gazetą, czy książką, we własnym tempie. I mimo, że dla obserwatora człowiek ćwiczący callanetics niemal się nie porusza, to gwarantuję Wam, że następnego dnia mięśnie przypomną Wam, że wykonały kawał dobrej roboty.

Pozdrawiam i trzymam kciuki!
rzęsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-08, 12:58   #13
Nati02
Zakorzenienie

Jak dziewczyny pisaly- musisz dalej czekac bo w koncu tłuszczyk ruszy z dołu- nie ma wyjscia
Stary 2006-02-08, 13:02   #14
OLuNia
Zadomowienie

GG do OLuNia

No to może mi też ruszy BO narazie to rozmiar stanika mi się zmniejszył do A -_-" talia sobie spada...brzuch się już troche ruszył w kierunku piękna a nogi jakie byly takie są i koniec kropka. Musze w końcu przeprosic skakanke
OLuNia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-08, 15:34   #15
tangerynka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez laurynka
dziękuje Ci bardzo tangerynko... teraz już ćwiczę po ok.40 minut i codziennie dołaczam 1 minutę, aż dojdę do godziny ;] Nie chcę rozwijać mięśni więc będę ćwiczyła tak jak mi poradziłaś na małym obciążeniu. A jak Ty sobie radzisz?
Ja tydzień temu wskoczyłam na steper skrętny. Jeszcze pół roku temu miałam dobrą kondycję i wygląd, ale się zleniłam i obrosłam tłuszczykiem, na dole oczywiście Ćwiczę co drugi dzień. Zaczęłam od 45min i też mam zamiar szybko dojść do godzinki.
To co napisałam o optymalnym treningu - małe obciążenie i szybko - było dość oględne. W rzeczywistości najlepiej tempo treningu dostosować do tętna. Najbardziej efektywny trening do spalania tłuszczu to tętno na poziomie 60-80% tętna maksymalnego. Maksymalny HR można sobie tak wyliczyć. Dla osób początkujących będzie to 200-wiek. Tylko że niestety nie bardzo mi wychodzi to mierzenie podczas treningu. Zamierzam sobie kupić taki elektroniczny miernik na nadgarstek.
Cytat:
Napisane przez rzęsa
Ja też mam problem z odchudzeniem dołu. Niestety moje zasiedziałe ciało wcale nie jest skore do ruchu. Na orbitereku wytrzymuję parę minut. Gdzieś wyczytałam, że ostatnie badania wykazują, że równie skuteczne jest rozłożenie ćwiczenia na kilka części. Włażę więc na to żelaztwo kilka razy dziennie. O 40 minutach jeszcze nawet nie marzę.
Może ćwiczysz zbyt intensywnie? Spróbuj ćwiczyć wolniej stopniowo zwiększając tempo. Ćwicz tak żeby poczuć że serce pracuje ci coraz szybciej, ale jak poczujesz że zaczyna brakować ci tchu i tracisz siły to zwolnij tempo. Jak będziesz ćwiczyć po parę minut "na maksa" to poprawisz sobie tzw. wydolność szybkościową mówiąc prościej będziesz szybciej biegać na setkę, ale ogólnej wytrzymałości raczej nie zwiększysz. Co do spalania tłuszczu podtrzymuję, co napisałam wcześniej. Z fizjologicznego punktu widzenia, nie jest możliwe uruchomienie rezerw tłuszczowych w tak krótkim czasie.
Ale się wymądrzyłam sorry
tangerynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-08, 20:13   #16
laurynka
Rozeznanie

fajnie, że ktoś tu zajrzał w ogóle dzięki dziewczyny...
Co do orbitreka to na początku też ciężko szło, ale dzisiaj np. nie poćwiczyłam i ciągnie mnie strasznie do tego orbitreka ;] niestety on hałasuje sporo więc teraz już w sumie nie pojeżdze.
W ogóle dzisiejszy dzień był katastrofą ;/ masakra!!!!! Jutro i przez następne dni będzie idealnie.. no musi!
Myślicie, że uda mi się zgubić te 7 kg do wakacji??
pozdrawiam
Stary 2006-02-08, 20:35   #17
OLuNia
Zadomowienie

GG do OLuNia

7 kg do wakacji ? Dziewczyno ja sobie zaplanowałam 10 i wierze że mi sie uda
Stary 2006-02-08, 20:40   #18
laurynka
Rozeznanie

heheh no i extra! napewno damy rade Olunia masz jakąś konkretną diete? i co ćwiczysz ?
Stary 2006-02-09, 15:30   #19
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

Dzięki Tangerynko, ale ja na tym żelaztwie jakoś wolno nie umiem. Za bardzo przypomina rower z dzieciństwa ;-) (oczywiście spróbuję wolniej). Zresztą jakoś większe nadzieje pokładam w diecie i callaneticsie.
Dziś nie cwiczyłam. Wczoraj dałam sobie wycisk i dziś bolą mnie mięśnie. No ale jutro, to już mus!
Fajnie, że piszemy tutaj o naszych zmaganiach. Jakoś raźniej mi teraz. Mój mąż ma niczego sobie brzuszek, ale ani myśli się do mnie przyłączyć. Chyba kupię mu karnet na siłownię. Mam nadzieję, że mnie nie udusi za taką walentynkę.
rzęsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-09, 15:58   #20
OLuNia
Zadomowienie

GG do OLuNia

Cytat:
Napisane przez laurynka
heheh no i extra! napewno damy rade Olunia masz jakąś konkretną diete? i co ćwiczysz ?
Stosuję dietke typowo redukcyjną...im wczesniej tym jem wiecej...dużo białka mmniej tłuszczy i węgli...zero ziemniaków zero makaronu zero masła na kolacje coś z baiłkiem . ĆWicze konkretnie na brzuch i nogi. Ułozylam sobie własny progrma ćwiczeń i tego sie trzymam...teraz chyba zaczne robic a6W Napewno nam się udaaa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości