![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Kopiec Kreta
CIASTO
• 1/2 kostki miękkiego masła • 2 jajka • 2 czubate łyżki kakao • 1 niepełna szkl. Pudru • 1 ½ szkl mąki • ½ szkl mleka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Upiec w tortownicy. MASA • ½ l śmietany 30% słodkiej (kremówki) • Cukier waniliowy • 2 łyżki żelatyny Śmietanę ubić, dodać cukier wanukiowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, okładnie wszystko wymieszac DODATKOWO • 3 banany • Czekolada do dekoracji Z ciasta upieczonego w tortownicy wycinamy środek tak aby boki zostały i spód także tzn „wycinamy paluszkami” wgłębienie na środku okrągłego ciacha z pozostawionymi ściankami dookoła( nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć ).I w ten środek układamy banany przecięte wzdłuż. Następnie na to wszystko kładziemy tężejącą mase w kształcie kopca, pozypujemy ciastem wydłubanym ze środka spodu i możemy dodatkowo posypać startą czekoladą Smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kopiec Kreta
Kiedyś już coś takiego piekłam, tylko, że to było z torebki chyba Delecty. Wyszło pyszne, tylko dosyć kaloryczne (bo ta śmietana). Polecam wszystkim, którzy nie mają problemów z utrzymaniem wagi
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ___________ Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
With Beauty In Love
|
Banany warto skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ale rewelacja to ciasto-przed wczoraj zrobiłam-niestety akurat nie miałam apartatu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ciesze sie ze smakowalo
![]() a swoja droga tak sobie mysle ze zamiast tej masy ze smietanka kremowka mozna wziasc 0,5 litra zwyklej nieukwaszonej smietany 18%, w niej ubic 2 sniezki i dodac zelatyne rozpuszczona w odrobinie cieplej wody ![]() buziaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
iel to ciacho trzeba piec ? w ilu stopniach
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię Kopiec Kreta, ale zawsze w domu robiliśmy tylko tego gotowca z torebki.
Muszę wypróbiwać ten przepis. Na pewno będzie lepszy i mniej "chemiczny" niż ten torebkowy ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
musze koniecznie sprawdzic ten przepis
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dawać foty!!! Niezupełnie rozumiem co z tym biszkoptem trzeba zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
a jakiej grubości ma pozostać ten spód i boki, jak wysokie ciasto wyrasa(wiadomo: zależy od formy)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
dokladnie tak jak sylwi_2005 pisze to sie wydlubuje...ciasto jest pyszne
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Nalezy to wszystko wymieszac jak najlepiej.Oczywiscie zawsze na poczatku jajka z cukrem ubic mikserem , dodac maslo, potem mleko i make z proszkiem a na samym koncu kakao
![]() ![]() magdzia33 jezeli zrobisz Kopca to powiedz jak ci wyszedl i czy jestes zadowolona z efektu koncowego ![]() buziaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
a ja dziś znowu robię kopiec!
juz czuje jak mi slinka leci-tylko zebym klawiatury nie obśliniła ![]() Jak załatwie aparat to wkleje zdjecie(ale nie obiecuje) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
no to czekamy na fotki
![]() a swoja droga to spod mozna faktycznie zrobic z innego wyprobowanego ciasta oby tylko bylo kakaowe (ciemne bardziej przypomina kopiec ![]() buzka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, ale w kopcu kreta tym kupnym ta masa jest taka aromatyczna.. ona cala pachnie i smakuje bananami - ma jakis po prostu dodatek zapachowy.. ja szukalam wszedzie aromatu bananowego w sklepach.. niestety na darmo.. bo banany bananami ale jednak ten zapach i smak.. taki intensywny w tym kupnym.. mniam.........
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
jadlam kiedys jak ktos wyzej zauwazyl ze chyba z delecty musze przyznac ze nawet nawet ale lepiej za czesto nie robic bo ja potem mialam dosc bananow ktore tam sie dodaje do tej smietany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
a ja mam do Was drogie kobietki prośbę. Mam kopiec kreta Dr. Oetkera, ale niemiecki. Czy może mi ktoś napisac po polsku przepis, który jest umieszczony na opakowaniu? albo zdjecie opakowania lub skan. Proszę.
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Audacieux chodzi o przetlumaczenie niemieckiego przepisu na polski tak??
jak chcesz to przeslij mi na poczte skan opakowania na moj email marzenka_19@wp.pl to moze cosik zaradze...z niemieckim mam do czynienia ale nie wiem w jaki sposob jest akurat ten napisany przepis wiec nie moge zagwarantowac pewnosci,,,ale zawsze moge sprobowac buzki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
![]()
hej,a może dzień dobry macie dobry przepis na ciasto kopiec kreta..taki nie zawodny ?
chciałaym zrobić niespodziankę mamię , i zrobić własny placek a nie kupować .. czekam na szybką odpowiedź. z góry wielkie dzięki ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
przeciez przepis [odany na gorze stronki!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
no faktycznie
![]() a to jest dobry przepis ? nie zawiodę się ? będzie taki dobry jak ten kupny ? xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Kopiec kreta uwielbiam, a robił ktoś może to ciacho z przepisu na opakowaniu kopca dr Oetkera „słodka pokusa”? Też wygląda smakowicie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Robilam z torebki. Ale z checia skusilabym sie na domowy przepis
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
nie ma chyba nic prostszego od kopca kreta no może oprócz kruchego ciasta a jeśli chodzi o jakieś indywidualne przeróbki to ja dodaje podwójną porcję śmietany wtedy jest wyższy i wygląda jak kopiec a nie jakiejś marnej jakości wzgórek pycha!!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.