|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Tłustoczwartkowe Drożdżowe Oponki :)
OPONKI I
3 szkl mąki 1 szkl mleka 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 5 dag drożdży OPONKI II 2 szkl mąki 5 dag drozdży 2 łyżi cukru 3 żółtka 1 łyżka masła 5 łyżek śmietany do mąki dodać wcześniej rozpuszczony cukier i drożdze w ciepłym mleku(śmietanie) oraz resztę składników. Odstawić do wyrośniecia. Rozwałkować. Wykraiwac szkl kółeczka a w nich kieliszkiem następne kółeczka. W ten sposob wyjda i oponki i paczusie. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.Posypać cukrem pudrem lub nalukro Wyjda takie jak na obrazku...nie jest to niestety moja fotka tylko zaczerpnieta z innej str kulinarnej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 58
|
Dot.: Tłustoczwartkowe Drożdżowe Oponki :)
pyszniutko wygladaja. mam takie pytanie : na jaka grubosc rozwalkowac ciasto do wycinania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
sama nie wiem bo sie nigdy nad tym nie zastanawialam...mysle ze tak na srednio grubo
![]() ![]() ![]() buziale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 58
|
Dot.: Tłustoczwartkowe Drożdżowe Oponki :)
dzieki za szybka odpowiedz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.