Jak odświeżyć długi związek? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-15, 17:38   #1
maadziaa
Raczkowanie

Jak odświeżyć długi związek?

Witam! Może i mi coś poradzicie? Bardzo proszę! Chodzę ze swoim TŻtem juz ponad 4 lata i wkradła się do naszego zwiazku straszna monotonia- nic się nie dzieje... Widujemy się codziennie wieczorami i zawsze kończy się to na wspólnym oglądaniu TV. Brakuje mi "życia", niespodzianek, czegoś nowego. Mieszkam w małym miasteczu i trudno jest gdziekolwiek wyjśc... Boję się że jak tak dłużej będzie to go strace albo sama odejdę! On dostał teraz pracę i problem się powiększył bo co wieczór jest zmęczony... i nie ma ochoty nawet na głupi spacer... normalnie załamka. Nawet Walentynki nam się nie udały bo musiał isc do pracy... a ja cały wieczór psiedziedziałam sama... Pomyslałam że może sama mogłabym ozywic ten zwiazek ale tak naprawde to nie mam pomysłów..
Prosze o pomoc
maadziaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 18:46   #2
modliszka84
Rozeznanie

Dot.: Jak odświeżyć długi związek?

Ja mam podobną sytuację, więc nie przejmuj sie nie jestes sama. Tylko że my radzimy sobie z tym dłuugim stażem i nudą. Jestesmy ponad 5,5 lat ze sobą, mieszkamy "pięc kroków" od siebie, TZ pracuje bardzo długo, wieczorami jest zmęczony (wcale mu się nie dziwię).

Powinnaś z nim pogadac po prostu i razem zacznijcie się starać o to żeby nie było nudno. Przecież nawet wspólne oglądanie TV mozna urozmaicić. Ugotuj coś dobrego albo zamów. A więcej czasu dajacie sobie np. w weekend. Zaskakuj go też np. nową bielizna, albo jakieś nispodziankki mu sprawiaj, powinien sie zorientowac i rewanżowac się...

u mnie pomogła szczera rozmowa, powiedziałam, że czuje sie zaniedbywana itp. Zrozumiał, wiedział, że robi źle. Ja tez go rozumiem, bo musi pracowac, w dodtaku studia, zmęczenie, brak czasu, snu...

I powodzenia!

PS. W walentynkowy wieczór tez byłam sama w domu bo TZ musiał isc na 19 do pracy...Ale odrobilismy to w poprzedzającą sobotę....

http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216
modliszka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 19:48   #3
moni888
Raczkowanie

GG do moni888

u mnie jest tak samo jestesmy razem 4 lata i widujemy sie raz w tygodniu na pare godzin czasem mysle zeby sie rozstac i przestac sie meczyc bo przez to kazde spotkanie konczy sie klotnia(zazwyczaj o to ze rzadko sie widujemy) ale to okropne przywiazanie i przyzwyczajenie nie pozwala na to...
moze bylo cos zgubionego i podniesionego?
klamki na ktorych dotykl kladl sie na dotyk?
21.02.2009 Maja
03.03.2014 Jakub
moni888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 19:48   #4
maadziaa
Raczkowanie

My tez mieszkamy klka kroków od siebie Rozmowa już była.. powiedział że sie postara.. wiem z pewnych źródeł że na walentynki wymyslił wyjazd do kina i jakąś romantyczną kolację...-nie wyszło. Ale przynajmiej wiem że się starał (praca jest ważniejsza). Weekendy niestety odpadaja bo ja studiuję i mam zjazdy co tydzień. Podoba mi się pomysł z robieniem mu niespodzianek, w jakiś sposób go zaskoczyć... dzięki
Ps. Może masz jakiś pomysł prócz bielizny i kolacyjki- bo z tego na pewno skorzystam!!!
Stary 2006-02-15, 20:11   #5
sweetes_things
Rozeznanie

Zaproponuj mu jakieś rozwiązanie któe wam obojga będzie pasowało Jak będzie miał checi urwijcie sie gdzieś do jakiegoś pubu,może poróbcie to co on lubi najbardziej, np nawet oglądanie meczu z TŻ-em może okazać sie całkiem fajnie.On by ci tuamczył co, jak dlaczego..Ty bys (udawała :p) zainteresowanie, a on czułby sie taki yy wyjatkowy,że może Ci zaimponować swoją wiedzą o piłce nożnej,albo np możesz zrobić mu mały pokaz mody ubrań/bielizny. On bylłby widzem a Ty byś z gracją prezentowała to co masz na sobie..jestem przekonana,że mu sie baaardzo spodoba i bedzie wręcz zachwycony, ejszcze jak dodasz do tego pokazu dawkę erotyzmu, seksapilu..będzie Twój heh Powodzenia ;]
Nigdy przed nikim głowy nie złożĘ
Nigdy przed nikim nie padnę na twarZ
Tutaj..czy w piekle..do końca z honoreM
Taka już jestem..i to właśnie jA
by Sweetes_things
sweetes_things jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 21:22   #6
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

zgadzam sie z sweetses things dawka sexapilu pomoze. U mnie tez w zwiazku co jakis czas pojawia sie nuda.. albo czuje za male zainteresowanie ze strony TZ.. wtedy albo robie awanture i wyrzucam z siebie caly zal, albo poprostu staram sie czyms nowym go zaskoczyc. Zgascie telewizor > nic tak nie odwraca waszej uwagi od siebie jak komputer czy TV.
Ag_nes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 21:57   #7
elly2
Wtajemniczenie

Ojej znam to...Sama jestem w zwiazku juz 3,5 roku...i niestety wkradla sie w nasz zwiazek nuda w polaczeniu z monotonia, brak jakiejkolwiek spontanicznosci, to okropne. Codziennie wieczorami lezymy na kanapie i ogladamy TV...raz na jakis czas gdzies wyjdziemy...A jak juz gdzies idziemy to jestem w niebo wzieta chociaz i tak nasze wyjscia koncza sie klotnia...Tak sobie mysle teraz...co bedzie po 20 latach malzenstwa wole nie myslec wiec koncze moja wypowiedz;/

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 22:08   #8
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Kurcze moze sie wypowiedza jakies kobitki co są w zwiazkach tak 15, 20 lat i sprzedadzą swoją recepte na taki dlugoletni i fajny zwiazek
Ag_nes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 22:16   #9
Motylek7
Rozeznanie

Ciekawe czy ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby na takie"odświeżenie związku"?!
Podłaczam się do tematu. W moim związku nie tyle jest problem z nudą, najgorzej jest z tymi kłotniami, juz mnie to rozwala czy ktoś tak ma, że się ciągle kłoci o jakieś glupoty?!
W ogóle to u mojego TZ to jest tak, że on mowi ze chce ze mna byc itd. ale nie wie co ma robic zeby bylo dobrze i zebysmy sie tak czesto nie klocili, probuje rozmawiac z nim tak na powaznie o nas ale srednio nam te rozmowy wychodza, bo sie zaraz klocimy...w ogole boje sie tych kłotni.
Tak...i jeszcze sie boje ze kiedys nas dopadnie taka monotonia...niby narazie nie jest nudno, przynajmniej ja to tak odbieram, niby nie robimy nic nadzwyczajnego, wieczory sa praktycznie podobne, ale mi sie nie nudzi...więc z tego wynika, że można ciągle robic to samo i sie tez nie nudzic
Chociaż ja lubie zaskakiwac mojego TŻ, mowi ze jestem w tym dobra nie raz zrobie jakas kolacyjke niespodzianke, albo upieke jego ulubiony placuszek, to moze byc cokolwiek ale wierzcie mi ze oni chyba lubia byc zaskakiwani i docenia jesli ich czyms zaskoczymy to nie musi być oczywiscie co chwile, raz na jakis czas
tylko co zrobic z tymi klotniami?!

Edytowane przez Motylek7
Czas edycji: 2006-09-10 o 18:12
Motylek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 22:17   #10
Motylek7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes
Kurcze moze sie wypowiedza jakies kobitki co są w zwiazkach tak 15, 20 lat i sprzedadzą swoją recepte na taki dlugoletni i fajny zwiazek
pytanie tylko czy taka recepta w ogole istnieje

Motylek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 22:32   #11
modliszka84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maadziaa
My tez mieszkamy klka kroków od siebie Rozmowa już była.. powiedział że sie postara.. wiem z pewnych źródeł że na walentynki wymyslił wyjazd do kina i jakąś romantyczną kolację...-nie wyszło. Ale przynajmiej wiem że się starał (praca jest ważniejsza). Weekendy niestety odpadaja bo ja studiuję i mam zjazdy co tydzień. Podoba mi się pomysł z robieniem mu niespodzianek, w jakiś sposób go zaskoczyć... dzięki
Ps. Może masz jakiś pomysł prócz bielizny i kolacyjki- bo z tego na pewno skorzystam!!!
- niespodziewanie jade po niego do pracy albo do szkoły (wtedy jest wiecej czasu zeby byc razem)
- napisz mu list, ale taki prawdziwy na papierze
- kup cos milego, albo calkiem zwyczajnego, na dowod tego ze o nim pamietasz nawet wtedy gdy kupujesz zel pod prysznic
- mile smsy
jak cos mi sie przypomni to napisze

A co tych kłotni, to sama nie wiem...Tez przez to przechodzilam, a nawet czasem przechodizmy nadal, kied mi nerwy puszczaja. Niestety takie juz jestesmy, ze bysmy chiały ich mieć przy sobie 24h/dobę. Polecam troche wiecej cierpliwosci, wyrozumialosci i znalezienie swobie jakiegos zajecia, hobby. Mnie w ciagu tygodnia zajmuja studia, w weeknedy ( kiedy on czasami pracuje) tez jestem zla. Bo inaczej to sobie zaplanowalam....Ale co zrobic...
Po prostu jak sie widzicie to omijajcie drazliwe tematy....

http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216
modliszka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 23:54   #12
Abuba
Zadomowienie

Dopisuję się do wątku . Do mojego małżeństwa nuda się jeszcze nie wdarła - dzieci nam rosną i z nimi codziennie odkrywamy świat na nowo. Pewnie kiedyś nastąpi kryzys pustego gniazda.
Kiedyś próbowałam reanimować czteroletni związek - zapisałam się z moim byłym na kurs tańca (bo niezbyt dobrze nam się razem tańczyło, a poza tym chciałam, abyśmy robili coś razem). Nic to nie dało, bo byłam zazdrosna o inne dziewczyny, z którymi na kursie tańczył Ex, i w ogóle czepiałam się...
Próbowałam jeszcze wskrzesić żar za pomocą romantycznych wyjazdów we dwoje...

Ostatnio w "Mieście kobiet" panowie wypowiadali się na zblizony temat, i ktoś powiedział, że ważne jest, by mieć zawsze jakiś wspólny cel przed sobą i coś planować - choćby wakacje czy jakiś powazniejszy zakup. W każdym razie chodzi o coś w przyszłości, by nie żyć tylko teraźniejszością.
Chyba się z tym zgadzam.

Abuba
Abuba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 09:30   #13
Iam
Rozeznanie

Uważam,że na monotonie w związkach nie ma gotowych recept, ponieważ każdy z nas jest inny, każdy czego innego oczekuje.

Moim zdaniem najważniejsze jest,żeby dwie kochające się osoby rozumiały się , potrafiły rozmawiać ze sobą o swoich odczuciach potrzebach. I jeżeli tylko coś zauważy jedna ze stron, że coś nie gra to powinna odrazu informować drugą zainteresowaną stronę (działać, a nie czekać), wspólnie można zawsze więcej zdziałać , a tym bardziej znająć potrzeby drugiej osoby.

Bardzo ważne jest według mnie odkrywanie siebie samych na nowo, odnalezienie tego, co kiedyś tak bardzo na nas działało (pierwsze wspólne wakacje), nauczenie się na nowo bliskośći , bo często przez rutynę w związku zapominamy jak należey o siebie zabiegać , jak dbać o to co się kiedyś stworzyło.

Ważne jest też to,żebyśmy my sami nie spoczeli na laurach, tylko ciągle się rozwijali , mieli jakieś pasję, wtedy inaczej człowiek postrzega partnera, może się czymś zainspirować od partnera, znaleść razem wspólne hobby lub osobno.

Jeżeli chodzi o sytuacje intymne to myśle,że różnego rodzaju eksperymenty, spróbowanie rzeczy w stosunku do których miało się jakieś zahamowania, urozmaicenie w jakiś sposób swoich kontaktów intymnych .
Iam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 09:33   #14
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

ta sobie czytam i czytam co piszecie...i tak prawde mówiąc nie znam pojęcia nudy w związku. Byłam w kilku długich związkach i tak naprawdę to czy ludzie się ze soba nudzą czy nie zależy tylko od nich i od tego jakie mają pomysły. Nie wyobrażam sobie spędzania wieczorów przed telewizorem, bo to ani zbliża ani specjalnie pożyteczne nie jest. Owszem obejrzeć jakis fajny filmik to lubimy, ale zwykle to jest zaplanowane. A broń boże położyć sie na kanapie i oglądać co popadnie. Totalna strata czasu...Z moim TŻ-em urozmaicamy sobie czas w tak żeby jak najbardziej zblizyć się do siebie. Oboje bardzo lubimy czytać książki więc czesto robimy tak że czytamy sobie wspólnie na głos nasze wspólne książki. Jedno się przytuli do drugiego...i naprawdę czujemy się wtedy wspaniale, tak blisko siebie. Poza tym rozmowa. Rozmawiamy bardzo,bardzo dużo. Na rózne tematy, wymieniamy poglądy .Poza tym mój TŻ lubi jak mu opowiadam rózne rzeczy związane z moimi zainteresowaniami, słucha i jest pełen podziwu. Oczywiście aby urozmaicić związek staramy się zaskakiwać siebie nawzajem. Piszemy do siebie listy (takie papierowe), wysyłamy sobie karteczki mailowe, oczywiście takie normalne kartki z jakimiś miłymi wyznaniami tez sobie dajemy. Wysyłamy sobie smsy na powitanie lub dobranoc (zawsze gdy sie nie widzimy), dzwonimy często. Zawsze w weekend robimy sobie coś niecodziennego do jedzenia, jakis pyszny niebanalny obiad (oczywiście robimy go razem). Co jakiś czas wychodzimy do kina czy knajpki. Oczywiście o niespodziankach łózowych juz nawet nie wspomnę
Stary 2006-02-16, 09:44   #15
Iam
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olunias
.Z moim TŻ-em urozmaicamy sobie czas w tak żeby jak najbardziej zblizyć się do siebie. Oboje bardzo lubimy czytać książki więc czesto robimy tak że czytamy sobie wspólnie na głos nasze wspólne książki. Jedno się przytuli do drugiego...i naprawdę czujemy się wtedy wspaniale, tak blisko siebie. Poza tym rozmowa. Rozmawiamy bardzo,bardzo dużo. Na rózne tematy, wymieniamy poglądy .
Dokładnie tak , własnie o tym pisałam wyżej. My tez z moim ukochanym bardzo dużo rozmawiamy jak przyjaciele niemalże. Lubimy wiele rzeczy robić razem, ale nie tylko. Jeżeli mnie coś interesuje to on automatycznie sie w to wciąga i na odwrót, a poza tym mamy jeszcze swoje osobne życie, dzięki, któremu każde z nas czuję się nieograniczane w żadn sposób.

Cytat:
Napisane przez olunias
Oczywiście aby urozmaicić związek staramy się zaskakiwać siebie nawzajem. Piszemy do siebie listy (takie papierowe), wysyłamy sobie karteczki mailowe, oczywiście takie normalne kartki z jakimiś miłymi wyznaniami tez sobie dajemy. Wysyłamy sobie smsy na powitanie lub dobranoc (zawsze gdy sie nie widzimy), dzwonimy często. Zawsze w weekend robimy sobie coś niecodziennego do jedzenia, jakis pyszny niebanalny obiad (oczywiście robimy go razem). Co jakiś czas wychodzimy do kina czy knajpki. Oczywiście o niespodziankach łózowych juz nawet nie wspomnę
Tak jakbym czytała o swoim związku, a mamy naprawdę długi staż . Zachowujemy się czasami jak małe dzieciaki, gramy w piłkę, karty , wygłupiamy się na maxa . Robimy sobie różne żarty, wkręcamy się wzajemnie i nie tylko . Bardzo często chodzimy do kina, knajpki , a jak jemu w domciu to tez razem coś pichcimy. A jeżeli chodzi o sferę intymną to ciągle się rozwijamy i wiele przed nami, nie boimi się nowości etc; .
Iam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 10:16   #16
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Wg mnie taka jest kolej rzeczy każdego związku, każdy związek osiaga kiedyś ten moment, że wszystko już o sobie wiemy,jesteśmy w stanie przewidzieć zachowanie i reakcje partnera, a nawet co co powie czy zrobi. Monotomia to normalny objaw w związku, całe szczęście w naszym jeszcze jej nie ma, ale kto wie ? Jesteś my ze soba ponad trzy lata, mieszkamy ze sobą ale zawsze jakoś urozmaicamy sobie czas.
Aby coś zmienić obie strony musza tego chcieć a niestety nie zawsze to wychodzi.
Dobrze jest mieć swoją pasje, albo najlepiej gdy jest to wspólna pasja, sposób w jaki możecie spędzac razem lub osobno czas. Ale tak właściwie nie ma dobrej recepty jak odświeżyć związek, każdy robi na to swój sposób. Bardzo przeraża mnie myśl, że do naszego związku ta monotomia też kiedyś się wkradnie, ale my martwimy się teraz już, a co mają powiedziec pary, które są ze sobą po 20 lat i wiecej?
Stary 2006-02-16, 13:33   #17
maadziaa
Raczkowanie

Załamka...
Miałam genialny pomysł (tak bynajmiej mi się wydawało) żeby robić coś razem wymyśliłam że choć raz w tygodniu będziemy chodzić na basen z radością przedstawiłam ten pomysł mojem TŻ i klapa on powiedział że nie ma ochoty że nie lubi, itd. Wyszła z tego wielka kłótnia, że aż się popłakałam bo zrobiło mi się bardzo przykro...
Teraz nie wiem co robić... czy wogóle jest sens coś wymyślać...
Powiedziałam mu również ze jeśli nie podoba mu sie basen to niech wymyśli cos innego, cokolwiek... powiedział że nie ma żadnych pomysłów...
Jemu jest dobrze tak jak jest!!!
Stary 2006-02-16, 13:45   #18
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

3 czy 4 lata to ma być długi związek? Ja i mój TŻ jesteśmy razem 11 lat i rzadko zdaża nam się nudzić. Czasem taka wspólna wypoczynkowa "nuda" jest bardzo przez nas wytęskniona. I wtedy wystarcza wspólne bycie ze sobą: wspólne milczenie (super, jeśli się przytulimy - choćby na kanapie przed telewizorem), albo głupawe żartciki, albo wojna brzuchów, albo scrable, albo... Cokolwiek! Byle razem!
Oczywiście z 2 naszych cudownych dzieci jest najweselej. Przy nich słowo "nuda" odsuwa się na czas późnej starości ...
jak już wyrośnie mi ogon i łuski, i zostanę dinozaurem!
rzęsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 14:06   #19
maadziaa
Raczkowanie

"jak już wyrośnie mi ogon i łuski, i zostanę dinozaurem!" DOBRE
Stary 2006-02-16, 14:30   #20
Jeannie_jk
Rozeznanie

GG do Jeannie_jk

Wiecie ja ze swoim TŻ jestem 3 latka...momentami wydaje mi sie ze to duzo ale patrzac ile jeszcze lat przed nami to malencki kawaleczek .....wiecie słuchajac was widze siebie z przed jakiegos czasu...moj TŻ zrobil sie bardzo leniwy...jezeli gdzies wychodzilismy to z mojego pomyslu i tam gdzie ja chcialam bo mu to bylo wszystko jedno...w domuy tylko siedzielismy i ogladalismy telewizje powiedzialam mu to...ze chce zeby bardziej o mnie dbal i tak dalej i poskutkowało jest troche lepiej....w zwiazku to glownie ja jestem od wymyslania..nie nudzi nam sie prawie nigdy gdyz jestem bardzo gadatliwa i nie moge dlugo siedziec w milczeniu...pozatym czesto wychodzimy na spacerki...wyglupiamy sie...ostatnio nawet byla wojna na ciasto co jakis czas kupuje mi jakies drobiazki, zeby wiedzial ze mysle o nim...latem to ciagle wyciagam go na rowerki gdzies za miasto gdyz tez mieszkam w malutkiej miejscowosci...ktoregos razu nie chcial jechac ale wyciagnelam go sila i pokazalm mu takie jedno miejsce...potem bylo mu wsytd ze nie chcialo mu sie ruszac gdyz bylo cudne ..kochalismy sie pod drzewem posrod wysokich traw....nikogo wokol nas nie było ..

P.S jednak i tak uwazam ze jego inicjatywy jest za mało...chociaz powiem wam zebyscie czesciej ich wysylali gdzies z kolegami...wtedy bardziej za nami tesknia i jest jakos inaczej (przynajmniej w moim przypaku) mam troche czasu dla siebie on dla siebie i jest fajnie!!!
Jeannie_jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 20:57   #21
ViViean
BAN stały

ja jestem w stałym związku od dziewięciu lat. Nuda? Pewnie była wtedy, kiedy byłm w pierwszej ciaży i przez złe samopoczucie nie chciało mi się nawet na spacer wyjsć. Teraz mamy trójkę dzieci i nuda nie jest nam dana.
Tak na serio to zdażają się kłótnie, o których wcześniej pisałyście. Kilka tygodni temu jeszcze było bardzo źle bo często się kłóciliśmy ostatnio, ale doszłam do wniosku, że muszę wrzucić na luz no i być trochę bardziej cierpliwa. Pomogło. W tej kwestii trzeba byc rzeczywiście wyrozumiałym.
Co do nudy to w tygodniu spędzamy ze sobą niezbyt dużo czasu. TZ jeśli nie jest w pracy to zawsze robi coś w garażu czy gdzieś jedzie. Ja siedzę i zajmuję się dziećmi a w najbliższym czasie jeszcze czekaja mnie egzaminy i podjęcie pracy wiec czeka nas trochę stresu.
Wieczorami bardzo lubimy położyć się wspólnie, włączyc dvd i pooglądać filmy, czasami jest to jeden film któryś raz z rzędu i czasami zasypiamy oglądajac, ale nie kojarzy mi sie to z jakąś nudą a raczej z odpoczynkiem z ta drugą osobą.
Poza tym często właśnie staram się wysyłać mężowi jakieś milutkie smski, robić drobne prezenty, chocby własnoręcznie zrobione (na walentynki dostał ode mnie kronikę naszego związku).
Razem nie gotujemy, ale jeśli już mamy jeść cos np. późnym wieczorem to zawsze tż-a wyganiam do budki szybkeij obsługi albo do pizzerii, żeby cosik do spałaszowania przywiózł.
Teraz te z czekam właśnie na niego, bo pojechał na spotkanie grupy interwencyjnej, po rdodze ma coś kupic i zaraz oglądniemy filmik na dvd.
jakoś się nie nudzimy.
We wakacje jakieś wyjazdy np. w góry, w tym roku też planujemy, choc dopiero luty, od czasu do czasu wychodzimy na basen, w lecie jeździmy na rowerze, chodzimy na spacery, bierzemy dzieci na sanki, ale to zazwyczaj w weekendy.
Najważniejsze to to, że się kochamy, a pomysły na wspólne spędzenie czasu zawsze przychodzą do głowy. Choćby łaskotanie i inne łóżkowe igraszki
ViViean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 21:32   #22
izi
Raczkowanie

Wiecie co? Aż się tak miło robi jak się to wszystko czyta. Miłosć jest wspaniała, co byśmy bez niej zrobiły.
A tak przy okazji, wcielę kilka pomysłów w życie fajne dzięki
izi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-25, 13:09   #23
szkubana
Rozeznanie

To ja chyba jestem rozpieszczana, bo mimo ze jestem w związku prawie 3,5 roku to nadal nacieszyc sie soba nie mozemy. A znajomi juz glowami kreca na to ,że jak tylko na 2 godzinki sie rozstajemy to juz dzwonimy do siebie Są dni ,kiedy mamy siebie dosc(bynajmniej ja jego ) ,ale to chyba normalne. Najważniejsze ,że sie rozumiemy i uzupełniamy. Najlepszy przyjaciel, partner w zakupach, tylko strasznie zazdrosny ,ale i tak Go kocham
szkubana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-25, 13:46   #24
Kasia_L
Zadomowienie

Wink Dot.: Jak odświeżyć długi związek?

No tak to już w związkach bywa, że "proza życia" może się wkraść. Pierwsza sprawa to uświadomić sobie ten stan - przez obie strony. Wspólna rozmowa to podstawa, bo to że czasem nam (babkom) wydaje się, iż TŻ się na pewno domyśli, wcale nie musi się sprawdzić. Mówię z własnego doświadczenia.
Osobiście lubię i preferuję nawet drobniutkie niespodzianki, np.:
- TŻ'a ma nie być (bo zapracowany, zajęty itp.), a jednak zjawia się chociaż na pół godzinki
- gdy miał egzamin i ze względu na jego naukę nie widzieliśmy się wysłałam mu kartkę z życzeniami powodzenia (jakież było jego zaskoczenie)
- czasem pod moją nieobecność przychodzi do mojego domu (nie mieszkamy razem) i zostawia na moim biurku jakiś drobiazg z liścikiem
- zaskakuję go moimi niezapowiedzianymi eksperymentami kulinarnymi (z różnym skutkiem, bo czasem były to kompletne niewypały - ale się nie zniechęcam )

Jak wskazują powyższe przykłady, obie strony chcieć muszą , no i działać.
P.S. Ponad 5 lat jesteśmy razem.
Stary 2006-02-26, 20:34   #25
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Ja jestem z moim TŻ 2 i pol roku, i do naszefgo zwiazku tez zaczyna sie wkradac nuda. Ja pracuje(on narazie nie). I czesto zdarza sie tak, ze opowiadam mu co bylo w pracy a on mowi, badz daje mi do zrozumienia, ze nie bardzo go to interesuje, wiec wtedy przestaje mowic i milcze, to On pyta czemu sie nie odzywam. Najczesciej lezymy i ogladamy TV, bo ani na spacer, ani tymbardziej na pivko Go nie moge wyciagnac. Nie wiem dlaczego on jest anty wszytkiemu. Gdy dzisja zaproponowalam pojsc we wtprek na pivko to o malo sie nie poklocilismy. I POn wyskoczyl z tekstem "to idz sobie sama". Czasem mam dosc...Ale cyba nie potrafilabym powiedziec KOniec. Juz nieraz probowalam z nim rozmawiac na ten temat, ale on uwaza ze wszystko jest w porzadku, tylko ja sobie cos ubzduralam, ze histeryzuje

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 20:38   #26
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

up.

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
Stary 2006-02-28, 17:41   #27
Carrie
Zadomowienie

Wstyd sie przyznac, ale razem z TŻtem wiemy ze w naszym zwiazku na monotonie najlepsze są... kryzysy. Gorzej ze kłocimy sie naprawde rzadko. Ale jak co jakis czas jest spiecie, to powroty sa na prawde cudowne. Jest świezo jak po burzy

Takie troche smieszne i proste, ale prawdziwe:
"miłosc jest jak masło, troche chłodu nadaje świeżosci"
Stary 2006-03-01, 22:20   #28
kiciulka1985
Zakorzenienie

Carrie z tym maslem jest wspaniale
My sie akurat nie nudzimy o oboje jestesmy maniakami gier PC
Ale Wasze rady mi pomogly, bo czasem mozna porobic cos innego nic grac
Stary 2006-03-02, 14:48   #29
maadziaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ma.ko
Ja jestem z moim TŻ 2 i pol roku, i do naszefgo zwiazku tez zaczyna sie wkradac nuda. Ja pracuje(on narazie nie). I czesto zdarza sie tak, ze opowiadam mu co bylo w pracy a on mowi, badz daje mi do zrozumienia, ze nie bardzo go to interesuje, wiec wtedy przestaje mowic i milcze, to On pyta czemu sie nie odzywam. Najczesciej lezymy i ogladamy TV, bo ani na spacer, ani tymbardziej na pivko Go nie moge wyciagnac. Nie wiem dlaczego on jest anty wszytkiemu. Gdy dzisja zaproponowalam pojsc we wtprek na pivko to o malo sie nie poklocilismy. I POn wyskoczyl z tekstem "to idz sobie sama". Czasem mam dosc...Ale cyba nie potrafilabym powiedziec KOniec. Juz nieraz probowalam z nim rozmawiac na ten temat, ale on uwaza ze wszystko jest w porzadku, tylko ja sobie cos ubzduralam, ze histeryzuje
Ja właśnie mam identycznie w związku Jest dla mnie bardzi dobry, czuły i kochany wiem,że go kocham i on mnie również ale bardzo brakuje mi czegoś...Mamy dopiero po 21 lat a jemu nic się nie chce nawet przejść na spacer! dosłownie nic! A co będzie gdy będziemy mieć po 50 lat na przykład! A może to nie jest odpowiedni partner skoro mi się z nim nudzi.... ale serce nie sługa....
Stary 2006-03-02, 17:05   #30
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Cytat:
Napisane przez maadziaa
Ja właśnie mam identycznie w związku Jest dla mnie bardzi dobry, czuły i kochany wiem,że go kocham i on mnie również ale bardzo brakuje mi czegoś...Mamy dopiero po 21 lat a jemu nic się nie chce nawet przejść na spacer! dosłownie nic! A co będzie gdy będziemy mieć po 50 lat na przykład! A może to nie jest odpowiedni partner skoro mi się z nim nudzi.... ale serce nie sługa....

My mamy po 20:/ ehh. Ostatnio sie troche zbuntowałam i powiedziałam Mu wsztstko co lezy na sercu, on mi rowniez. A yeraz bede starala sie (bedziemy sie starali) zeby bylo jak dawniej A na spacery dalej nie moge Go wysiągnąc. Dobrze, ze czasme pojedziemy do kina:dhih

Leoś 29.12.2014 
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości