|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praca bez doświadczenia
Hej,
Zastanawiam się czy istnieje praca dla 22 latki po technikum agrobiznesu bez doświadczenia. Jeżeli jest możliwość zatrudnienia to jak to zrobić, żeby pracodawca zainteresował się moim CV. Jak już mnie zaproszą nawet na dzień próbny, to uczę się 8h i nikt się nie odzywa, a numer z którego mnie zapraszali nie jest dostępny albo nikt nie odbiera. Nie wiem już co mam zrobić, żeby zacząć zarabiać coś??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praca bez doświadczenia
Może zacznij od rejestracji w PUP, oni mają obowiązek skierować Cię do pracy, albo chociaż na staż, tak więc myślę że dość szybko znalazłabyś pracę.
![]() Jak szukałam pierwszej pracy bez doświadczenia to wysyłałam cv gdzie się dało. W sumie zatrudnilam się w orange, tam przepracowałam 3 miesiące i miałam powyżej uszu takiej pracy. W tym czasie byłam na początku studiów więc mogłam tak sobie odejść. Po jakimś czasie znów poszukałam pracy i znów to była sprzedaż. Po 2-3 sklepach załapałam pracę w zawodzie i już nigdy więcej nie pracowałam w sprzedaży. Podsumowując sprzedaż to najszybciej rotująca działka, niektórzy zostają tam na zawsze, tak więc na początek poszukaj może czegoś w tym kierunku a jeśli zaczniesz jakieś studia to wtedy już wysyłaj twardo w zawodzie. Dodam też że na stażu nigdy nie byłam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Poszukaj na własną rękę. Ja nie miałem doświadczenia a prace jako informatyk dostałem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niestety, szczęśliwy traf to wypadkowa wielu czynników. Ja to nazywam zwyczajnie "chemią"
![]() Wiesz co mi pomogło, gdy startowałam od zera w nowym zawodzie? Zaczęłam od określenia moich umiejętności, tego co lubię robić, w czym dobrze się czuję a czego nie cierpię. Potem wypunktowałam branże, w których czułam, że mogę się odnaleźć. Potem określiłam ewentualne stanowiska. Gdy miałam to zrobione to w internecie znalazłam firmy z mojej okolicy, pasujące do ww. punktów, wypisałam ich adresy mailowe i ew dane kontaktowe. Następnie przygotowałam swoje CV - nigdy nie jest tak, że jest "gołe", każdy z nas coś potrafi. Po CV przygotowałam krótki tekst do maila, zachęcającego do spotkania ze mną. A przede wszystkim przygotowałam się na to, że to będzie proces. Miałam szczęście, ponieważ z 10 maili wysłanych w pierwszej turze, odezwała się do mnie jedna kobieta i po rozmowie kwalifikacyjnej zatrudniła mnie. Nie czekaj, nie załamuj rąk, nie ograniczaj się wyłącznie do wysyłki CV na ogłoszenia. I nie bierz wszystkiego, tzw. byle czego. Inaczej długo w takim miejscu nie popracujesz. Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Młoda kobieto, jak wygląda obecnie sytuacja z szukaniem pracy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Jak na razie to szukanie ogłoszeń wysyłanie CV oraz listu motywacyjnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Cieszę się, że się odezwałaś. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Zastanawiałam się nad tym i doszłam do wniosku, że przede wszystkim chodzi o mój wygląd z twarzy, oraz to że większość osób nie jest poinformowania w stopniu odpowiednim co właściwie mam tam robić z nimi. Szukam pracy która w zakresie prac biurowych, może być też rachunkowość oraz w obsłudze klienta w salonach telekomunikacyjnych takich jak play, orange itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Jest sporo firm, które przyjmuje osoby bez doświadczenia, ale z zapałem i chęciami do pracy. Ja tak osobiście poszłam na rozmowe na staonowisko którego dopiero się ucze - zobacz sobie tutaj https://weegree.es-candidate.com/pl/...fers/0/0/1,20/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Taka sytuacja, poszłam na dzień próbny do salonu telekomunikacji i powiedziałam, że miałam dzisiaj się stawić na dzień szkolenia, a kobieta nie wiedziała, że wogule miałam się zjawić i co miałam robić tam. W nowym miejscu ważne dla mnie jest wzajemny szacunek oraz chęć tego żebym mogła się tego zawodu nauczyć. Żeby chcieli mi przekazać jakiekolwiek informacje które pomogą mi zacząć pracować tak jak oni wszyscy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Mam widoczną wadę zgryzu i noszę okulary.
Nowe miejsce to też miła atmosfera, koleżeńskie stosunki. Chodzi o to, że jak przychodzę do nowej pracy na dzień próbny, to oni nie chcą mi nic wytłumaczyć jak należy coś poprawnie zrobić, nie powiedzą co wogule mam robić. Po prostu jak przychodzę przeważnie na 8h to stoję i się mogę przyglądać co robią ale żeby zrozumieć to już nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Młodakobito, pragnę Ci oznajmić i Cię lekko upomnieć ;-), że okulary noszą miliony osób, w tym znane osobistości. Jak wyobrażasz sobie odrzucać miliony osób noszące okulary? Ja też noszę okulary - i mam czuć się odrzucony z tego powodu? Odrzuciłabyś mnie z tego powodu?
Wady zgryzu? A jak też wiele osób ma wady zgryzu, w tym znane osobistości? I też mamy je odrzucać z powodu takiej wady? Idąc dalej, mamy kogoś odrzucać, bo ma odstające uszy, garbaty nos? Kto by wtedy został wśród nas? ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
del
Edytowane przez Zadie77 Czas edycji: 2017-02-03 o 10:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Brak doświadczenia-praca
Cześć,
Za rok kończę studia, mam więcej czasu i postanowiłam poszukać pracy. Wysyłam CV do kawiarni, sklepów z ubraniami, ale do tej pory nawet na rozmowę kwalifikacyjną mnie nie zaprosili. Wszędzie zaznaczają,że chcą osoby z doświadczeniem, ale jak ja mam zdobyć jakiekolwiek doświadczenie skoro nigdzie mnie nie chcą? Jakieś pomysły co mogłabym zrobić,żeby rozwiązać tą sytuację? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Brak doświadczenia-praca
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To było w pierwszym zdaniu: ![]() A co do pracy bez jakiegokolwiek doświadczenia to spróbuj może w sieciówkach odzieżowych. Niektóre z nich to takie obozy pracy, długo nie wytrzymasz, ale po drodze będzie kasa i jakieś doświadczenie. W czymś związanym z kierunkiem studiów nie da się złapać pracy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Studiuję medycynę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
A podajesz gdzieś w informacjach co studiujesz? Bo wiesz, jak pracodawca widzi, że medycynę to wie, że długo u niego nie popracujesz.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
zastanów się co Cie interesuje i w którym kierunku chciałabyś pójść. Poczytaj sobie jak się zachowywać na rozmowach kwalifikacyjnych /link/i zawalcz o jakiś staż, albo praktykę...a czasem firmy przyjmują pracowników bez doświadczenia i sami ich szkolą. W takim przypadku duży wpływ ma to wypadniesz na rozmowie
![]() Edytowane przez 21kasia21 Czas edycji: 2017-01-10 o 19:23 Powód: reklama/link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Jeżeli masz trudność w znalezieniu pracy to spróbuj na początek ze stażem lub praktykami w miejscu na którym Ci zależy. Nawet gdyby to miało być kilka godzin w tygodniu, to już będą mogli poznać Twoje możliwości i umiejętności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
albo zacznij od mniej wymagającej pracy, żeby w ogóle zbudować sobie jakieś CV. Doświadczenie teraz liczy się najbardziej, nie ważne jaka branża, chodzi o sam przepracowany czas i zdobyte umiejętności pracy. Ja przykładowo zaczynałam na produkcji, teraz pracuje w branży it. xxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2025-01-16 o 13:10 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Jest mnóstwo możliwości pracy bez doświadczeniaxxx, tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać. Najważniejsze do złapać gdzieś pierwszą posadę, jakieś pierwsze umiejętności, a później już łatwiej jest działać z cv i się przebranżowić ewentualnie
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: Wczoraj o 13:20 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.