Co zrobić ? (praca) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-22, 12:05   #1
Normotonia
BAN stały

Co zrobić ? (praca)

Opis sytuacji:

Dnia 31.10 kończy mi się umowa na okres próbny.
Dwa tygodnie przed tym terminem, byłam u przełożonej z zapytaniem czy przedłużą mi umowę.
Dyrektorka oznajmiła, że dowiem się dopiero ostatniego dnia tzn. 31.10 czy będę dalej tu pracować.
Ja jej mówię o dwóch tyg. wypowiedzenia (powinni dać wypowiedzenie, jeśli nie chcieliby umowy przedłużać).
Ona na to, że nie ma tak (ps. w umowie nie ma nic o wypowiedzeniu).
Po czym zaczęła się ocena mojej pracy w samych negatywach.
Ocena wg mojej bezpośredniej przełożonej, która jest koleżanką i zastępcą dyrektorki.
Ona Non stop upomina mnie przy wszystkich, mówi, że się nie nadaję, że wszystko robię źle. Cokolwiek jest źle zrobionego, ja jestem kozłem ofiarnym. Pracownicy wiedzą, że się mnie czepia o byle co, ale nic się nie da zrobić. Podobno odkąd rok temu awansowała na zastępcę, żadna z nowo przyjętych dziewczyn, nie pracowała dłużej niż 3 miesiące. Odchodziły same lub nie dostawały przedłużenia.
Sytuacja jest trudna i stresująca dla mnie. Wiem, że robię wszystko dobrze i jak najlepiej tylko potrafię. Inni pracownicy nie mają do mnie zastrzeżeń. To jest dla mnie jak mobbing. Nie mam ochoty chodzić do pracy. Byłam tydzień na L4.
Moja mama, mówi, że pewnie wykorzystają mnie do końca, potem wypowiedzą i zapłacą grosze za urlop. I zatrudnią nową (zresztą dyrektorka powiedziała, ze na moje miejsce czeka 5 innych).
Co do mieszkania to muszę się i tak wypowiedzieć. Na początku było ok (mieszkanie w domu z właścicielem (60 lat), oprócz mnie mieszka jeszcze jedna dziewczyna - studentka). Niestety od października właściciel zaczął mieć dwuznaczne uwagi, jakieś podrywy. Zadaje tysiąc pytań, typu a co kupiłaś, gdzie byłaś, z kim, a kto to, a gdzie idziesz. Jak idę do kuchni lub łazienki to wychodzi z pokoju, zagaduje. Ostatnio to nawet startował z łapą.
Na hura szukałam innego lokum, ale wobec niepewnej pracy nie mogę powiedzieć, ze będę mieszkać u kogoś, a potem a rozmyśliłam się. I tak będę musiała zapłacić za miesiąc, kaucji mi nie wrócą.
A nie dojadę z mojej wsi do roboty.

Pomyślałam tak: na mieszkaniu dłużej nie będę z tym zbokiem, w pracy ta dalej będzie mnie poniżać, dyrektorka i tak mnie wywali, więc przyjdę w pn po chorobowym i powiem, że od wtorku chcę urlop wypoczynkowy, który mi się należy. Po czym wyprowadzam się, szukam nowej pracy, A tak to musiałabym pracować do końca, znosić tą w robocie, tego chłopa na mieszkaniu, urlopu nie dadzą, zapłacą grosze. Zostanę na lodzie, a tak to poroznoszę CV, nie będę się stresować sytuacji w pracy i na mieszkaniu. Umowy z chłopem nie podpisywałam.
Powinni mi dać urlop.
Co myślicie?
Normotonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-22, 12:46   #2
stesia
Zakorzenienie

Dot.: Co zrobić ? (praca)

myślę że skoro i tak ci nie przedłużą to powinnaś szukać innej pracy, w sumie skoro masz taką sytuacje w pracy to powinnaś już wcześniej rozglądać się za czymś nowym.
co do mieszkania to co w sytuacji gdy kończy ci się obecna umowa i nie masz nowej pracy? będziesz dalej chciała tam mieszkać czy do czasu znalezienia nowej pracy wyprowadzasz się do rodziców? no bo jeśli zamierzasz dalej wynajmować to poszukałabym już teraz czegos nowego, ale jeśli brak pracy wiązałby sie w tymczasowym powrotem do rodziców to jakoś bym przemęczyła.
no i nie wiem może się mylę, ale wydaje mi się że w tej sytuacji nie muszą ci dawać wypowiedzenia, przecież oni cię nie zwalniają tylko kończy ci się umowa
edit: teraz zobaczyłam że piszesz o wyprowadce. jeśli będziesz przez ten ostatni tydzień na urlopie to fakt lepiej się wyprowadzić niż męczyć się na mieszkaniu.

Edytowane przez stesia
Czas edycji: 2016-10-22 o 12:49
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-22, 13:47   #3
Normotonia
BAN stały

Ale jakbym poprosiła o urlop to powinni mi dać?
Nie pomyślałam o tym, że nie muszą mi dawać wypowiedzenia bo i tak umowa się kończy...
Stary 2016-10-22, 14:58   #4
lukrecja222
Zakorzenienie

moim zdaniem nie przedłużą Ci, a nawet jeśli to serio chcesz pracować w takiej atmosferze. To się odbija na Tobie psychicznie. Ja bym na Twoim miejscu poszła na zwolnienie do końca miesiąca i tyle (chociaż żeby nie było, nie jestem za chodzeniem na L4 ciągle, ale praca w takich warunkach to męczarnia). Przez ten czas poszukasz sobie czegoś innego. Urlopu mogą Ci nie dać tak z dnia na dzień.
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-22, 15:00   #5
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Normotonia Pokaż wiadomość
Ale jakbym poprosiła o urlop to powinni mi dać?
Nie pomyślałam o tym, że nie muszą mi dawać wypowiedzenia bo i tak umowa się kończy...
Nie muszą dawać ci ani urlopu ani wypowiedzenia. Umowa się kończy i do widzenia.
Chyba, że na L4 pójdziesz to inna sprawa.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-22, 15:16   #6
Normotonia
BAN stały

Aha, czyli jedynie to chorobowe.
Dziękuję za informacje.
Stary 2016-10-22, 17:16   #7
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Normotonia Pokaż wiadomość
Aha, czyli jedynie to chorobowe.
Dziękuję za informacje.
Nie powiedziałam, że jedynie. Możesz spróbować "poprosić" ale po tym co opisujesz, nie liczyłabym na to.
Stary 2016-10-22, 17:25   #8
Aramintha
Wtajemniczenie

Chyba bardziej opłaca ci się wziąć L4 niż urlop. Jeżeli nie wykorzystasz urlopu, to dostaniesz za niego ekwiwalent (czyli pieniądze), a L4 i tak jest płatne (80% wynagrodzenia).
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-22, 17:27   #9
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Chyba bardziej opłaca ci się wziąć L4 niż urlop. Jeżeli nie wykorzystasz urlopu, to dostaniesz za niego ekwiwalent (czyli pieniądze), a L4 i tak jest płatne (80% wynagrodzenia).
Zwłaszcza jeśli do L4 nie ma podstaw Tak w ogóle to jest karalne
W ogóle chodzenie na L4 na umowie próbnej uważam za spore ryzyko
Stary 2016-10-22, 17:53   #10
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
nie ma podstaw? A mobbing? Takie sytuacje działają na psychike. Im dłużej człowiek w tym siedzi tym lepiej. Można się nabawić choroby, o ile już nie ma jej początków.
Stary 2016-10-22, 18:01   #11
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
nie ma podstaw? A mobbing? Takie sytuacje działają na psychike. Im dłużej człowiek w tym siedzi tym lepiej. Można się nabawić choroby, o ile już nie ma jej początków.
To wtedy się zmienia pracę?
Stary 2016-10-22, 18:22   #12
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
To wtedy się zmienia pracę?
zostało jej pół miesiąca. Łatwo mówić mając już jakieś doświadczenie. Jak ktoś jest młody i nieobeznany to nie wie co robić. Sama miałam podobne doświadczenia z mobbingiem na początku swojej kariery zawodowej. Teraz wiele rzeczy zrobiłabym inaczej, ale to teraz. Człowiek uczy się na błędach. A na takich pracodawców jestem uczulona.
Stary 2016-10-24, 10:12   #13
Marishka
Rozeznanie

Nie warto się martwić, że nie będą chcieli przedłużyć umowy w takiej firmie... Lepiej się zakręcić wokół nowej pracy, gorzej moim zdaniem nie trafisz, najwyżej będzie tak samo beznadziejnie, chociaż nie ma potrzeby tak zakładać
Marishka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-25, 16:48   #14
Pinezk_a
Raczkowanie

GG do Pinezk_a

Cytat:
Jasne, że spore ryzyko, ale ja np. straciłam głos podczas okresu próbnego, a pracuję w obsłudze klienta. No i co miałam zrobić? Myślę, że gdybym miała 'charczeć' do klientów to nie wyglądałoby to zbyt profesjonalnie.

A co do L4 bez podstaw, dla mnie jeśli idę do lekarza - nie jakiegoś znajomego, raczej chodzę do lekarza który akurat ma wolny termin w Luxmedzie - mówię co mnie boli itp, a on stwierdza, że jego wskazaniem jest L4, to podstawy do zwolnienia lekarskiego są. Nie jestem lekarzem, żeby stwierdzić czy coś tam niedoleczonego nie zaszkodzi mi w przyszłości, po to idę do lekarza, aby to on ocenił czy jestem w danym momencie zdolna do pracy czy mam siedzieć na tyłku w domu.

Mavri z nami od 11.01.2014 <3
Pinezk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-27, 14:15   #15
Pel_Sca
Przyczajenie

Normotonia, jak wygląda obecnie sytuacja?
Pel_Sca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości