![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
spieniacz do mleka
Hej dziewczynki!
Noszę się z zamiarem kupienia spieniacza do mleka i może wy mi poradzicie. Mam już taki z ikei, ale niestety nie daje takiego efektu jakiego oczekiwałam ![]() ![]() Będę wdzięczna za jakieś sugestie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spieniacz do mleka
Jakie coś
![]() Link się nie wkleił. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a w jakim celu sie spienia to mliko, bo chyba nie rozumiem..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
o faktycznie zdjęcie się nie wkleiło
![]() ![]() A mleko spienia sie np do kawy latte ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
.
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
a ja spieniam mleczko zwykłym mikserem (biore takie nakładki do ubijania np. śmietany) , i też wychodzi
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a ile kosztuje taki spieniacz?
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Myśmy nasz (wygląda niemal identycznie jak ten na zdjęciu) kupili we Włoszech i sprawdza się świetnie, zarówno do zimnego, jak i ciepłego mleka. Pianka jest porządnie ubita, tak, że nie wypływa z kubka, więc polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
lullaby22 może się skuszę na ten spieniacz, kosztuje ok 34 zł.
Właśnie takiego efektu oczekuje, jak ty opisujesz, np w coffe heaven jest tak świetnie podawana latte... ![]() Magnetica ja spieniałam zimne, ale jutro rano sprobuje z ciepłym, amma nadzieje, że się uda ![]() Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ohh taak! pianka z tego urządzenia na zdjęciu jest super!!! wlewam 1/3 ciepłego mleka do spieniacza i wychodzi cały kubek samej piany! mniaaaaammm!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
czesc, kupilam dzis spieniacz do mleka schiuma
http://czerwonamaszyna.pl/Spieniacz_...6deb68923f2c2a i nie mam pojecia czy w ogole takie cos spieni mleko?? czy musi byc ten kubeczek parowy? jak uzywac to co mam? cieple czy zimne mleko? ilu procentowe? sprobowalam rano na 2% o pokojowej temp. i lipa trzepalam chyba z 15 minut i nic a nic sie nie spienilo? moze mi ktos krok po kroku napisac jak sie tym poslugowac by dzialalo?? pozdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
warto zainwestować te 30-40zł na ten specjalny kubek z sitkiem (czyli spieniacz) bo piana wychodzi wyborna. a Ty mówisz o którym przyrządzie?
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
:| ja juz za ten zaplacilam 50 zl... a tekubki to widzialam po 150 az :/
sadzilam, ze musi to jakos dzialac, skoro jestw sprzedazy i nie kosztuje 5 zl jak tez ikei |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() polecam te, mam identyczny, kupiony u tego allegrowicza: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=199387227
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ja taki [kubeczek z sitkiem] spieniacz zdobyłam za jakieś 25zł w jednym ze 'sklepów ze wszystkim'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
ja też mam spieniasz sitko + kubeczek i świetnie zdaje egzamin. Kupiłam w sklepie gospodarstwa domowego za 30 zł. Najlepiej ubijać mleko 3.2,wtedy pianka na długo pozostaje sztywna. W instrukcji do spieniacza wyczytałam, ze mleko ubija się albo zimne, albo w temp. 60 stopni. Podgrzewam mleko w w tym kubeczku, ale fakt, że jak jest za ciepłe to średnio się ubija :/ A piankę mogłabym jeść i jeść
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja pomimo tego, że mam spieniacz (kupiłam za pare eurasów w Grecji) spieniam mleko w inny sposób. Moze nie jest to jakiś wyszukany sposób i profesionalistki mnie wyśmienieją, ale ja, laik robię to tak
![]() Mleko (może być karton jak już jest zaczęty, albo można przelać do mniejszego pojemniczka) wrzucam do zamrażarki na pare minut, gdy się porzadnie schlodzi wstrząsam porządnie pojemniczniem i piana jak ta lala ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
JAK ja robie kawę z dużą pianką!!!
Przepis na kawę z dużĄĄĄĄ pianką!!!!
Zimne lub gorące mleko 3,2 % wlewam do szklanki może z 1/6 szklanki. Wsypuję 1 mała łyżeczkę cukru i miksuję małym mikserem, ubijaczem na baterie . Ubijam z jedną minutę . Piana wychodzi mi na około 3/4 szklanki.Ważne jest aby ubijacz, mikserek miał nowe baterie im szybciej się wiertełko kręci tym większa piana. Co sama zauważyłam, że jak ubijam zimne mleko to po złączeniu z gorącą kawą ta pianka szybko się rozpuszcza. Zaś z gorącym mlekiem bardzo długo się utrzymuje. Następnie podstawiam szklankę z pianką pod ekspres ciśnieniowy i ekspres nalewa kawę do tego spienionego mleka. Czasem mi się uda zrobić kawę potrójną jak cafe aut latte. Trójpoziomową 1/3 mleka ,1/3, kawy1/3 piany. Chociaż rzadko mi to wychodzi. Alternatywą do ekspresu ciśnieiowego jest zwykła kawa rozpuszczalna . Jeśli nie masz ekspresu naszykuj sobie kawę w drugiej zklance. po ubiciu pianki wlewaj powoli po zboczu szklanki wtedy uda ci się zrobić taką trójpoziomową kawę latte. Dla ugodnienia możesz zakupić sobie metalowy kubeczek z uszkiem i dziubkiem przez który łatwiej ci będzie wlewać kawę do mleka. Na sam koniec na szklankę kłade tekturkę z wyciętym jakiś symbolem. W tym przypadku miałam serce. Kupić je można w herbaciarniach lub sklepach z takimi przyrządami lub samemu wyciąć. posypuję wycięte miejsce kakao lub jakąś czekoladową posypką lub zmielonym cynamonem firmy kamis. Sciągam tekturkę powoli aby nie uszkodzić serduszka i GOTOWE. Tak przyrządzam kawę dla siebie i gości. Mam nadzieję że pomogłam wielbicielom kawy z pianką . Życzę wam powodzenia . Pozdrawiam P.S. mikserek można kupić na allegro od 5 zł do 20 zł lub herbaciarniach ale tam więcej zapłacicie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Dot.: JAK ja robie kawę z dużą pianką!!!
No dobrze, odświeżam wątek, może któraś kawoszka doradzi – potrzebuję spieniacz do mleka na prezent, może któraś ma jeden z poniższych i mi doradzi który robi porządną piankę do latte?
![]() ten: http://allegro.pl/item1156788422_spi...clatronic.html czy ten : http://allegro.pl/item1152111042_spi...l_stalowy.html ?[IMG]file:///C:/WINDOWS/TEMP/moz-screenshot.png[/IMG]
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
podnoszę wątek!
Chciałabym kpić spieniacz, ubijacz do mleka. W jakim himermarkecie można taki dostać? Dodam, ze nie interesują mnie takie na baterie.
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Jak na baterie odpada to może w sklepach Tchibo? W hipermarketach może być problem, sama szukałam i nie znalazłam takiego. Na allegro na pewno znajdziesz.
Podzielę się z wami za to moim najnowszych odkryciem - mleko zagęszczone niesłodzone takie o http://sklepirena.pl/images/5900691031039 plus mikser = pianka świetna wychodzi, nie opada ![]()
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Pracuję w kawiarni i uwielbiam kawę z mleczną pianką. Jednak dysza do spieniania w ekspresie profesjonalnym jest nie do pobicia, sam podgrzewa mleko przy ubijaniu, ale należy uważać, aby go nie zagotować. Mleko musi mieć temperaturę ok. 60 st, czyli jak dotkniemy metalowego garnuszka z mlekiem to będzie gorący, na granicy lekkiego parzenia.
Postanowiłam spróbować spieniacz z Ikei. Kupiłam, postawiłam na palniku garnuszek z mlekiem i podczas podgrzewania ubijałam w jednym miejscu przy powierzchni. I strzał w dziesiątkę! Pianka wyszła sztywna i smaczna. Mleko wykorzystałam do latte machiato. Do wysokiej szklanki wlałam mleko z pianką, poczekałam aż oddzieli się warstwa, ok. pół minuty i wlałam powoli ok. 50-60 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej. Jeszcze tylko piankę posypać odrobiną kakao i można się delektować. Polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
te spieniaczki do mleka to wielka komercyjna ściema :P ostatnio przyjżalam sie dokladnie w sklepie takiej ręcznej ubijaczce z sitkiem i wiecie co? miałam takie cos od długiego czasu juz w domu, tylko nazywało się to "zaparzaczem do kawy" , który można kupić w pierwszym lepszym sklepie, ostatnio nawet w empiku widziałam za 8 zł chyba... i po minucie ubijania wychodzi świetna pianka idealna do latte
![]() chociażby taki: http://mikro24.pl/zaparzacz-do-kawy-...00-p-2061.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Jak w zaparzaczu chcesz ubić pianę z mleka? W zaparzaczu jest miejsce na kawę i wodę, ma sitko do wyciskania fusów. Spieniaczkę do mleka miniaturową też można kupić za ok. 8zł, ale nie wygląda ona jak zaparzacz tylko trochę jak mały wiatraczek
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam mam dwa spieniacze. Jeden na baterie za kilka zlotych, a drugi taki, ktory ubija i jednoczesnie podgrzewa mleko. Ten drugi kosztowal okolo 80zl w Rossmanie. Jeden i drugi super sie sprawdza. Ja czesciej uzywam tego pierwszego, mniej mycia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
w linku, który podałam jest pokazany zaparzacz do kawy taki ze szklanym pojemnikiem, a wygląda zupełnie jak spieniacz :P ma taką siatkę przez którą fusy z herbaty/kawy nie przechodzą i dzięki tej siatce też spienia się mleko
![]() nie kupowałam tego, ja to w domu znalazłam jako zaparzacz więc raczej nie kupiła mama moja przez przypadek spieniacza ![]() Edytowane przez musha92 Czas edycji: 2013-07-07 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Odkopuję, bo poszukuję elektrycznego spieniacza do mleka, który będzie jednocześnie podgrzewał i spieniał.
Mam taki metalowy z tłokiem, ale za dużo z tym zabawy<szczególnie jak są goście> no i trochę pryska:/ Może jakieś gotowe modele lub rady na co zwrócić uwagę? Czy może lepiej poczekać na oferty biedronka/lidl, gdzie cena wahała się koło 80zł? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:26.