Jak wzbogacić smak sosów? Kilka kluczowych składników
Sosy. To one stanowią o obliczu dania. Mogą podkreślić najważniejsze atuty potrawy, ale również zupełnie zmienić jej charakter. Jakimi zatem dodatkami podkreślić smak sosów i sprawić, by współgrały z całą potrawą?

Sprawdźcie podpowiedzi Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr!
1 z 8

Dodaj grzyby
Jeśli jesienią zrobiliśmy zapasy grzybów i ususzyliśmy je, to teraz w okresie zimowym czas zacząć się nimi cieszyć. Przygotujemy z ich pomocą eleganckie, szlachetne sosy mięsne. Doskonale w tej roli sprawdzą się podgrzybki, borowiki czy boczniaki. Udany duet stworzą z cebulą, zeszklone razem na patelni i uzupełnione na przykład kilkoma kroplami sosu sojowego. Wzmocni to smak sosu i nada mu delikatnie orientalnego charakteru:
Sos grzybowy z boczniaka
Składniki:
- olej - 50 ml
- cebula mała - 1 sztuka
- śmietana 18 % - 2 łyżki
- boczniaki - 100 g
- Esencja do sosu pieczarkowego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. By przygotować sos do mięs, w garnku lub na patelni, na której wcześniej smażyły się steki czy sznycle, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone w plastry.
2. Następnie do cebuli i grzybów dolej 200 ml zimnej wody. Wyłącz ogień pod patelnią. Dodaj Esencję, dzięki której sos zyska idealną gęstość i wspaniały smak. Całość mieszaj, aż Esencja rozpuści się. Ponownie włącz ogień. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Następnie dodaj śmietanę. Na koniec zmiksuj. Aksamitnym sosem polewaj ulubione dania.
2 z 8

Niezłe ziółko!
Jak sprawić, aby przygotowywane sosy były bardzo aromatyczne? „Z pomocą przyjdą zioła. Możemy używać ich świeżych, ale także w postaci suszonej. Rozmaryn, majeranek, tymianek, bazylia, mięta – mogą całkowicie odmienić oblicze sosu pieczeniowego czy urozmaicić dodatkowo sos grzybowy”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Sos rozmarynowy
Składniki:
- olej - 50 ml
- cebula mała - 1 sztuka
- świeży rozmaryn - mała gałązka lub łyżeczka suszonego
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. By stworzyć sos do pieczeni, użyj patelni, na której wcześniej było smażone mięso. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, wcześniej drobno pokojoną w kostkę.
2. Aby nadać potrawie głębi smaku, dodaj posiekane zioła, a następnie wlej 200 ml ciepłej wody. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj Esencję do sosu, która nada mu piękny kolor i głęboki smak. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że Esencja zupełnie się rozpuściła. Następnie gotuj sos jeszcze 2 minuty, a potem wykorzystaj go do podkreślenia smaku twoich potraw.
3 z 8

Rozgrzewające przyprawy
Goździki, anyż, imbir - każde z osobna potrafi fantastycznie rozgrzewać, a co dopiero gdy połączą siły, tworząc doskonały sos korzenny! Nie dość, że zapewnia wewnętrzne ciepło, to jeszcze dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych:
Sos korzenny z nutą pomarańczy
Składniki:
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
- pomarańcza - 1 sztuka
- kora cynamonowa, kawałek - 1 sztuka
- goździki - 2 sztuki
- gwiazdka anyżu, kawałek - 1 sztuka
- szalotka - 2 sztuki
- świeży imbir - 50 g
- olej do smażenia - 50 ml
Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojoną szalotkę podsmaż na dnie garnka razem z aromatycznym cynamonem, anyżem i kilkoma goździkami.
2. Mieszankę podlej szklanką wody lub sosem, który powstał, gdy piekłaś mięso.
3. Dodaj Esencję Knorr i rozmieszaj, pozbywając się grudek. Dzięki temu dodatkowi sos będzie idealnie doprawiony i zyska odpowiednią zawiesistość. Następnie dodaj starty świeży imbir i otartą skórkę z pomarańczy. Sos gotuj 5 minut, aż zgęstnieje. Potem przecedź go przez sito, pozbywając się kawałków dużych przypraw.
4. Pomarańczę pokrój na cząstki i razem z sokiem dodaj do sosu.
4 z 8

Zaostrz smak
A skoro jesteśmy przy „rozpalaniu”, jak nie wspomnieć o chilli? Niewiele składników potrafi wręcz tak wzniecić ogień! Wraz z towarzyszącymi szalotką i czosnkiem nada sosowi pikantności, którą zrównoważy śmietana oraz dodatek oliwy z oliwek. Całość znakomicie uzupełni natka pietruszki lub kolendry. Rezultat? Gęsty kremowy sos, lekko ostry o wyraźnym zabarwieniu smażonego czosnku. Sos pasuje do jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka, ryb i owoców morza:
Sos czosnkowy z chilli
Składniki:
- szalotka - 1 sztuka
- czosnek - 6 ząbków
- oliwa z oliwek - 80 ml
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
- natka pietruszki - 1 pęczek
- cytryna - 1 sztuka
- majonez - 100 g
- śmietana - 100 ml
- czerwona papryka chili - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Na patelnię, na której smażone było mięso, wlej trochę oliwy i przesmaż na niej
szalotkę, czosnek i chilli – wszystko uprzednio pokrojone bardzo drobno. Pod koniec smażenia wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody.
2. Do otrzymanego sosu dodaj Esencję. Za jej sprawą sos zgęstnieje, a ty będziesz mieć pewność, że jest dobrze doprawiony. Zawartość patelni mieszaj i gotuj, aż Esencja dokładnie się rozpuści, a sos zgęstnieje.
3. Patelnię zdejmij z ognia i daj daniu przestygnąć. Po pewnym czasie dodaj śmietanę i majonez, dorzuć także natkę pietruszki i wymieszaj. Sos serwuj zimny.
5 z 8

Dodaj pieprz
Ostrzejsze tony do kuchni wprowadza także pieprz. Ten zielony znakomicie podkreśli smak ciemnego sosu pieczeniowego przygotowanego na bazie czerwonego wina. Warto do niego dodać także odrobinę musztardy dijon. Taki sos pasuje do mięs smażonych, grillowanych i pieczonych. Wyśmienicie komponuje się z ciemnymi mięsami. Jest również klasycznym dodatkiem do wołowych steków:
Sos z zielonego pieprzu
Składniki:
- pieprz czarny w ziarenkach - 1 łyżka
- zielony pieprz z zalewy - 2 łyżki
- wytrawne czerwone wino - 200 ml
- musztarda Dijon - 1 łyżka
- śmietana - 200 g
- cebule szalotki - 2 sztuki
- olej - 20 ml
- woda - 300 ml
- ząbki czosnku - 2 sztuki
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj drobno cebulki szalotki oraz czosnek i zeszklij je na oleju. Rozgnieć lub zmiel ziarna czarnego i zielonego pieprzu. Dodaj je do cebuli.
2. Mieszankę zalej wytrawnym czerwonym winem i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
3. Dodaj musztardę i Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, która nada daniu doskonały kolor i podkreśli jego smak, a także śmietanę i 300 ml ciepłej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, aż zielony pieprz będzie zupełnie miękki, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
6 z 8

Postaw na owoce
O smaku sosów mogą decydować nie tylko przyprawy, ale także owoce. Jednym z przebojów zimowej kuchni może się bowiem stać sos śliwkowy przygotowany na bazie soków powstałych z pieczenia mięsa, do których dodamy podsmażoną cebulę, cynamon i goździki, a na końcu także suszone wędzone śliwki. „Gotowy sos można doprawić dodatkowo odrobiną świeżo startego majeranku. Tak przygotowany jest idealnym dodatkiem do pieczeni ze schabu lub cielęciny. Można go również połączyć z pieczona kaczką”, mówi ekspert Knorr:
Sos śliwkowy
Składniki:
- suszone śliwki wędzone bez pestek - 50 g
- kawałek cynamonu - 1 sztuka
- goździki - 1 sztuka
- cebulka - 1 sztuka
- olej roślinny do smażenia - 50 ml
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. W garnku na tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj kilka goździków i kawałek laski cynamonu. Zalej szklanką wody lub sosu spod mięsa.
2. Dodaj Esencję Knorr. Dokładnie ją wymieszaj, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dzięki niej sos będzie dobrze doprawiony i zgęstnieje. Gotuj go jeszcze około 5 minut.
3. Widelcem lub łyżką cedzakową wyjmij z sosu kawałki cynamonu i goździków. Wrzuć śliwki, pokrojone w paski, i całość gotuj kolejne 5 minut. Gotowy sos zmiksuj blenderem, aby był doskonale gładki. Podawaj.
Jeśli mowa o owocach, warto wspomnieć o pomarańczy – likier na bazie tych owoców nada sosowi świeżości, podbije jego aromat. Będzie on wówczas idealnym dodatkiem do świątecznego indyka lub kaczki, pasuje również do pieczonej szynki wieprzowej.
7 z 8

Nieocenione warzywa
Oczywiście sosy do mięs możemy także wzbogacać warzywami. Doskonale sprawdzą się kapary czy suszone marynowane pomidory. Używając tych drugich, warto wykorzystać olej z ich marynowania, który dodatkowo wzbogaci smak sosu:
Sos cebulowy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- olej - 50 ml
- cebula - 1 sztuka
- Esencja do sosu cebulowego Knorr - 1 sztuka
- pomidory suszone - 5 sztuk
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w plastry cebulę i pomidory. Rozgrzej rondel lub patelnię, na której wcześniej smażone było mięso (np. bitki lub sznycle), i na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojone warzywa.
2. Cebulę i pomidory zalej 200 ml zimnej wody. Wyłącz ogień, dodaj Esencję do sosu i zamieszaj, aż się rozpuści. Gdy ponownie włączysz ogień, Esencja sprawi, że sos będzie miał gęstą konsystencję i odpowiedni smak. Całość gotuj przez 2 minuty, a potem przelej do sosjerek lub polej danie.
8 z 8

Esencje do sosów Knorr
Esencje występują w 5 wariantach smakowych: Do sosu pieczeniowego ciemnego, Do sosu pieczeniowego jasnego, Do sosu pieczarkowego, Do sosu cebulowego oraz Do potrawki z kurczaka. Zostały przygotowane na bazie bulionów w połączeniu z najlepszymi suszonymi ziołami i przyprawami, mi.in., w zależności od wariantu, z papryką, pieprzem, tymiankiem czy rozmarynem.
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego stanowi idealny dodatek do dań pieczonych i smażonych z wołowiny oraz karkówki. Cechuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą.
- Esencja do sosu cebulowego swój niepowtarzalny smak zawdzięcza m.in. ekstraktowi z czerwonego wina. Tak przygotowany sos będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny.
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego posłuży do przygotowania smacznego, gęstego sosu, który najlepiej dopełni dania smażone i pieczone z kurczaka lub cielęciny. Miło zaskoczy dodatkiem pachnącego rozmarynu.
- Esencja do sosu pieczarkowegopozwoli przygotować sos pieczarkowy, który doskonale podkreśli smak pieczonego kurczaka lub kotletów mielonych.
- Esencja do potrawki z kurczaka pozwoli szybko i łatwo przygotować gęsty sos o wyjątkowym, głębokim smaku i aromacie. Kurczak podany w aksamitnym sosie będzie smakował doskonale.
Bazy pod trzy najpopularniejsze sosy, czyli pieczeniowy ciemny, pieczeniowy jasny oraz pieczarkowy dostępne są w mniejszych (2 kubeczki) i większych (4 kubeczki) opakowaniach.
Cena:
2 kubeczki - 3,49zł
4 kubeczki - 5,99zł