Zapomnij o nudnych przekąskach! Wiejski stół na twoim weselu oczaruje wszystkich gości
Wiejski stół na weselu jest bardzo popularną atrakcją, która urozmaica przyjęcie i zapewnia gościom wyjątkową możliwość zjedzenia prawdziwie swojskich, regionalnych potraw. Jeśli się na niego zdecydujecie, to bez dwóch zdań może stać się najbardziej „okupowaną” częścią jadalną. Warto zdecydować się na wiejski stół, jednak trzeba dobrze przemyśleć sposób zorganizowania go, zwłaszcza to, ile wyrobów powinno się na nim pojawić.

Stół wiejski na wesele doskonale wpisuje się w przyjęcie w stylu rustykalnym czy boho. Jeśli jednak planujecie wesele glamour i również marzy wam się suto zastawiony swojski stół, wystarczy, że dopasujecie jego dekoracje do wystroju sali weselnej. Na menu wiejskiego stołu powinny składać się różnego rodzaju wędliny, ale też domowy chleb, kiszone ogórki, smalczyk czy regionalne nalewki. Wiele firm oferuje pełną usługę wynajmu i wyposażenia stołu, warto też o taką możliwość dopytać właściciela lokalu, w którym odbędzie się wesele.
Spis treści:
- Jakie wyroby mogą pojawić się na wiejskim stole?
- Ile kilogramów produktów na wiejski stół?
- Ile alkoholu na wiejski stół?
- Warianty stołów – mały, średni, duży
- Ile kosztuje wiejski stół weselny?
- Jak udekorować wiejski stół?
- O czym pamiętać przy organizacji wiejskiego stołu?
- Wiejski stół na weselu w stylu rustykalnym
Jakie wyroby mogą pojawić się na wiejskim stole?
Wiejski stół to przede wszystkim podróż do tradycji. Oferowane na nim produkty to najczęściej specjały, które kojarzą się z polską kuchnią, pełne aromatu i nostalgii. To nie tylko jedzenie, ale także wspomnienie dawnych lat, kiedy to domowe wędliny i świeże pieczywo były na porządku dziennym. Co zwykle znajduje się na takim stole?
- różne rodzaje szynki i kiełbas;
- smalec ze skwarkami i chrzan;
- kiszone ogórki i kapusta;
- świeży chleb;
- swojskie masło i sery;
- domowe pasztety;
- domowe nalewki;
- zupy, np. żurek, kwaśnica;
- pieczone mięsa jak udziec czy faszerowany prosiak.
Urozmaicenie produktów na stole wiejskim sprawi, że każdy z gości znajdzie coś dla siebie.
Ile kilogramów produktów na wiejski stół?
Statystycznie można jednak przyjąć, że warto zakupić około 0,3-0,4 kg jedzenia na osobę. To, co w tym zawrzecie, zależy wyłącznie od waszych preferencji. Na 100 osób należy więc liczyć około 40 kg wyrobów. Oczywiście to tylko szacunki. Może okazać się, że większość produktów pozostanie nietknięta lub przeciwnie – do końca przyjęcia wszystko się rozejdzie.
Ile alkoholu na wiejski stół?
Jeśli na waszym weselu bimber nie będzie głównym alkoholem, lecz będzie dodatkiem do wódki, to zadbajcie o to, by przypadło około 0,3 l trunku na osobę. Jeśli jednak będzie to główny trunek, to na wiejskim stole powinno być około 0,7 l bimbru na osobę.
Warianty stołów – mały, średni, duży
Wielkość wiejskiego stołu powinna być dostosowana do liczby zaproszonych gości. To kluczowe dla komfortu degustacji i estetyki całej aranżacji. Dobrze dobrany stół nie tylko podkreśli charakter wesela, ale również zapewni optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni.
- mały: dla 30-50 osób,
- średni: dla 60-100 osób,
- duży: do 150 osób.
Wybierając rozmiar stołu, warto uwzględnić nie tylko liczbę gości, ale także dostępne miejsce oraz rodzaj podawanych potraw. Przy większych stołach, rozważ segmentację danego menu, co ułatwi dostępność do różnych produktów.
Ile kosztuje wiejski stół weselny?
Organizacja wiejskiego stołu na weselu może być elastyczna, zarówno pod względem kosztów, jak i oferty. Cena zwykle waha się w granicach 600-2500 zł i zależy od wielu czynników takich jak liczba gości, lokalizacja wesela czy dostawca produktów. Zwróć uwagę także na sezonowość produktów, co może wpłynąć na całościowy koszt.
Jak udekorować wiejski stół?
Dekoracja stołu wiejskiego to klucz do podkreślenia jego regionalnego charakteru. Estetyka powinna odzwierciedlać styl wesela oraz wpisywać się w wybraną tematykę, jednocześnie eksponując naturalne piękno i prostotę. Jakie dekoracje dodadzą uroku?
- obrusy z folklorystycznymi motywami i koronkowe serwety;
- naturalne dodatki jak gałązki ziół, czosnek czy kolorowe warzywa, np. dynie, papryki;
- drewniane elementy, np. deski do serwowania;
- ceramiczne naczynia.
Dekoracje z żywych kwiatów i ziół nie tylko pięknie wyglądają, ale i wprowadzają przyjemny aromat. Z kolei kolorowe warzywa wprowadzają barwny akcent przykuwający wzrok.
O czym pamiętać przy organizacji wiejskiego stołu?
Podczas zamawiania stołu wiejskiego kluczowe jest zweryfikowanie wszystkich szczegółów oferty. Ważne, aby wszystkie elementy były zgodne z oczekiwaniami oraz odpowiednio zaplanowane. Dobry plan to gwarancja udanej organizacji i pełnej satysfakcji gości. Co należy ustalić już na początku?
- dokładny skład produktów;
- ilość jedzenia przypadającą na jednego gościa;
- czy w cenę wliczony jest także transport i rozłożenie stołu.
Wiejski stół na weselu w stylu rustykalnym
Wesela w stylu rustykalnym nie wychodzą z mody od kilku lat. Stół wiejski na takim przyjęciu jest niemal obowiązkiem, gdyż założeniem tego motywu przewodniego jest idealne oddanie klimatu wsi. A jak lepiej oddać swojski klimat jadłem, jak nie pajdami chleba i wędzonymi kiełbasami? Do takich smakołyków możecie dodać typowo rustykalne dekoracje o bardziej romantycznych charakterze, które subtelnie podkreślą klimat przyjęcia. Na stole może więc pojawić się lniany obrus, gliniane naczynia, a nawet dekoracje ze skrzyni.
Planujecie zorganizować wiejski stół na swoim weselu?