Masło shea – sprawdź, dlaczego warto jest je mieć w domu
Masło shea działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwstarzeniowo. Pomaga też w walce z rozstępami i jest naturalnym filtrem UV.

Masło shea (inaczej masło karité) to jeden z bardziej popularnych surowców kosmetycznych. Ten gesty tłuszcz o charakterystycznym zapachu jest wytwarzany z nasion drzewa masłowego (Masłowca Parki), rosnącego w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce i Australii.Może być spożywane, ale doskonale sprawdza się jako środek leczniczy i pielęgnujący. Znajdziemy go w kremach do twarzy, balsamach do ciała oraz szamponach, odżywkach i maskach do włosów. Ze względu na swoje właściwości i działanie jest porównywane do masła kakaowego.

Masło shea nierafinowane i rafinowane – właściwości i działanie
Masło shea jest wytwarzane z nasion (orzechów) Masłowca, które najpierw są myte, suszone, rozdrabniane i prażone w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Po przestudzeniu uprażone orzechy są miażdżone i powstaje z nich gęsta brązowa pasta.Pasta z uprażonych orzechów drzewa masłowego jest mieszana (często ręcznie), zmieniając w efekcie swój kolor na jaśniejszy, a konsystencję na rzadszą. Do takiej "ubitej" pasty dodaje się zimną wodę. Wtedy to właśnie masło shea oddziela się od pasty i zbiera na powierzchni wody.Takie oddzielone masło jest zbierane z powierzchni wody i podgrzewane, aż przyjmie postać oleju. Po przestygnięciu, olej jest filtrowany, w celu usunięcia wszelkich pozostałych zanieczyszczeń. Następnie jest on nieprzerwanie mieszany, tak żeby – stygnąc i tężejąc – przyjął jak najbardziej kremową (a nie krystaliczną) postać. Końcowy produkt to gęste, bardzo tłuste i dość twarde masło, które przed użyciem trzeba solidnie rozgrzać w dłoniach.
Masło shea nierafinowane
W ten sposób powstaje masło shea nierafinowane, które dzięki takiej metodzie produkowania zachowuje najwięcej swoich wartości – a zwłaszcza duże ilości witaminy E, która jest silnym antyoksydantem. W nierafinowanym maśle shea znajdziemy między innymi:
- duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych (przede wszystkim kwas stearynowy, który odbudowuje naturalną barierę lipidową naskórka),
- kwasy tłuszczowe nienasycone (przede wszystkim kwas oleinowy, któremu przypisuje się chronienie skóry przed promieniowaniem UV oraz eliminację wolnych rodników),
- alkohole triterpenowe, które działają kojąco,
- witaminę A, która zmiękcza i wygładza skórę, poprawia jej koloryt i czyni ją bardziej elastyczną,
- witaminę F, która działa przeciwzapalnie i przyspiesza regenerację skóry,
- polifenole, które hamują procesy zapalne, działają antyoksydacyjnie i przyspieszają odnowę skóry oraz
- fitosterole, które wzmacniają naturalną barierę ochronną naskórka, zapobiegając wysychaniu skóry.
Masło shea rafinowane
Masło shea ma specyficzny zapach – orzechowo-drzewny – i jest dość twarde. Dlatego, żeby ułatwić i uprzyjemnić jego używanie, bywa ono rafinowane przez podgrzanie do temperatury 90 stopni Celsjusza, a często też dodanie chemicznych rozpuszczalników. Rafinowane masło shea jest białe i bezzapachowe, ale też pozbawione części swoich właściwości.
Masło shea na twarz, ciało, włosy
Masło shea można stosować do każdego rodzaju skóry. Ze względu na swoją niską komedogenność, nie zapycha porów i sprawdzi się nawet w pielęgnacji cery tłustej lub trądzikowej. Jednak w czystej i nierafinowanej (czyli najbardziej wartościowej) postaci jest ono bardzo tłuste. Dlatego lepiej szukać go w składzie kosmetyków do pielęgnacji twarzy, niż stosować bezpośrednio na nią.Jeśli jednak nie przeszkadza tłustość masła shea, możesz smarować nim twarz, najlepiej po uprzednim nałożeniu na nią serum z kwasem hialuronowym. Tak stosowane masło shea najbardziej docenią posiadaczki cery odwodnionej i suchej. Masło shea świetnie za to sprawdza się w roli kosmetyku do pielęgnacji skóry ciała. Polecane jest zwłaszcza kobietom w ciąży, chcącym uchronić się przed rozstępami. Stosowane na rozstępy, przyspieszy ich gojenie się i uczyni je mniej widocznymi. Pomoże też w ekspresowym tempie pozbyć się suchej skóry z kolan czy łokci oraz doskonale nadaje się do pielęgnacji suchych i pękających pięt. Do pielęgnacji włosów radzimy stosować je raczej tylko na końcówki. Jak już wspominaliśmy, masło shea jest bardzo tłuste i usunięcie go z włosów jest uciążliwe, dlatego do ich olejowania radzimy używać innych naturalnych tłuszczów. Zobacz także: Ma niesamowity zapach i właściwości! Masło Tucuma sprawi, że twoja cera i włosy będą wyglądały świetnieZa słoiczek nierafinowanego masła shea zapłacimy od 10 do 30 zł.
Zdjęcie główne: iStock