Reklama

Olej palmowy znajdziesz w margarynie i szamponie, czekoladowym kremie do chleba i mydle, pomadkach i lodach. W jak najmniej przetworzonej postaci olej palmowy zaskakuje bogactwem składników sprzyjających zdrowiu i urodzie. Ale rafinowany i utwardzany zaczyna szkodzić. Na dodatek, jego zmasowana produkcja przyczynia się do ekologicznej katastrofy.

Reklama

Fot.: iStock

Olej palmowy – skład, właściwości, zastosowanie

Olej palmowy jest otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego, czyli inaczej palmy oleistej (olejowej). Około 50 procent jego składu stanowią kwasy tłuszczowe – głównie kwas laurynowy, olejowy, mirystynowy i stearynowy. Ponadto w oleju palmowy znajdziemy również:

  • witaminę E, która zwalcza wolne rodniki,
  • karoteny, które działają antyoksydacyjnie,
  • fitosterole, które obniżają poziom tak zwanego złego cholesteroli (LDL).

W produktach spożywczych i kosmetykach olej palmowy i jego pochodne występują zazwyczaj jako:

  • kwas palmitynowy,
  • alkohol stearylowy,
  • alkohol cetylowy,
  • alkohol oleilowy,
  • emulgator E471,
  • stearynian glicerolu,
  • stearynian sorbitolu,
  • palmitynian askorbilu,
  • octan tokoferolu.

Olej palmowy w jedzeniu

W nierafinowanej postaci olej palmowy jest wartościowym produktem spożywczym. Niestety, w masowo produkowanym jedzeniu znajdziemy zazwyczaj jego rafinowaną i utwardzaną wersję. A taki olej palmowy podnosi poziom cholesterolu i znacznie zwiększa ryzyko miażdżycy. Zarzuca mu się również zaburzanie metabolizmu i przyczynianie się do otyłości.

Olej palmowy w kosmetykach

Jako surowiec kosmetyczny olej palmowy występuje w kosmetykach pielęgnacyjnych (w tym w detergentach) oraz kosmetykach do makijażu. Nierafinowany olej palmowy doskonale wpływa na skórę i włosy:

  • opóźnia starzenie się skóry,
  • przyspiesza jej regenerację, nawilża ją i odżywia,
  • reguluje wydzielanie sebum,
  • działa antybakteryjnie,
  • wygładza i regeneruje włosy suche i łamliwe.

Czy powinno się unikać oleju palmowego?

Olej palmowy, pomimo swoich niewątpliwych dobroczynnych właściwości, ma bardzo złą sławę. Wynika to głównie z tego, że zwykle do naszych kosmetyków czy jedzenia trafia on w mocno przetworzonej postaci. A to oznacza, że nie tylko ma znacznie mniej wartości, ale też nadużywany (zwłaszcza spożywany w dużych ilościach) będzie szkodził.Ponadto, w związku z tym, że produkcja oleju palmowego jest bardzo opłacalna pod uprawy olejowca gwinejskiego wycinane są cenne lasy w Indonezji i Brazylii. A przy okazji karczowania hektarów prastarych lasów giną mieszkające w nich zwierzęta – między innymi tygrysy, nosorożce sumatrzańskie i orangutany (ONZ przestrzega, że do 2020 roku, poza chronionymi obszarami, nie pozostaną żadne dziko żyjące orangutany).

Reklama

Fot.: iStockZobacz także: Olej kokosowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry. Ale na twarz można go nakładać tylko w wyjątkowych sytuacjach...Zdjęcie główne: iStock

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane