Olej palmowy – właściwości i zastosowanie
Olej palmowy to jeden z najpopularniejszych naturalnych tłuszczów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Ale choć zawiera mnóstwo dobroczynnych składników, ma bardzo wielu zażartych przeciwników. Dlaczego?

Olej palmowy znajdziesz w margarynie i szamponie, czekoladowym kremie do chleba i mydle, pomadkach i lodach. W jak najmniej przetworzonej postaci olej palmowy zaskakuje bogactwem składników sprzyjających zdrowiu i urodzie. Ale rafinowany i utwardzany zaczyna szkodzić. Na dodatek, jego zmasowana produkcja przyczynia się do ekologicznej katastrofy.

Olej palmowy – skład, właściwości, zastosowanie
Olej palmowy jest otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego, czyli inaczej palmy oleistej (olejowej). Około 50 procent jego składu stanowią kwasy tłuszczowe – głównie kwas laurynowy, olejowy, mirystynowy i stearynowy. Ponadto w oleju palmowy znajdziemy również:
- witaminę E, która zwalcza wolne rodniki,
- karoteny, które działają antyoksydacyjnie,
- fitosterole, które obniżają poziom tak zwanego złego cholesteroli (LDL).
W produktach spożywczych i kosmetykach olej palmowy i jego pochodne występują zazwyczaj jako:
- kwas palmitynowy,
- alkohol stearylowy,
- alkohol cetylowy,
- alkohol oleilowy,
- emulgator E471,
- stearynian glicerolu,
- stearynian sorbitolu,
- palmitynian askorbilu,
- octan tokoferolu.
Olej palmowy w jedzeniu
W nierafinowanej postaci olej palmowy jest wartościowym produktem spożywczym. Niestety, w masowo produkowanym jedzeniu znajdziemy zazwyczaj jego rafinowaną i utwardzaną wersję. A taki olej palmowy podnosi poziom cholesterolu i znacznie zwiększa ryzyko miażdżycy. Zarzuca mu się również zaburzanie metabolizmu i przyczynianie się do otyłości.
Olej palmowy w kosmetykach
Jako surowiec kosmetyczny olej palmowy występuje w kosmetykach pielęgnacyjnych (w tym w detergentach) oraz kosmetykach do makijażu. Nierafinowany olej palmowy doskonale wpływa na skórę i włosy:
- opóźnia starzenie się skóry,
- przyspiesza jej regenerację, nawilża ją i odżywia,
- reguluje wydzielanie sebum,
- działa antybakteryjnie,
- wygładza i regeneruje włosy suche i łamliwe.
Czy powinno się unikać oleju palmowego?
Olej palmowy, pomimo swoich niewątpliwych dobroczynnych właściwości, ma bardzo złą sławę. Wynika to głównie z tego, że zwykle do naszych kosmetyków czy jedzenia trafia on w mocno przetworzonej postaci. A to oznacza, że nie tylko ma znacznie mniej wartości, ale też nadużywany (zwłaszcza spożywany w dużych ilościach) będzie szkodził.Ponadto, w związku z tym, że produkcja oleju palmowego jest bardzo opłacalna pod uprawy olejowca gwinejskiego wycinane są cenne lasy w Indonezji i Brazylii. A przy okazji karczowania hektarów prastarych lasów giną mieszkające w nich zwierzęta – między innymi tygrysy, nosorożce sumatrzańskie i orangutany (ONZ przestrzega, że do 2020 roku, poza chronionymi obszarami, nie pozostaną żadne dziko żyjące orangutany).

Fot.: iStockZobacz także: Olej kokosowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry. Ale na twarz można go nakładać tylko w wyjątkowych sytuacjach...Zdjęcie główne: iStock