klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olejek różany
iStock
Pielęgnacja

Olejek różany – właściwości i zastosowanie olejku z róży

Olejek różany ma silne właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Świetnie sprawdzi się jako produkt do masażu, w aromaterapii lub metodzie OCM. Sprawdź, jak użyć olejku z róży.
Aneta Zygmuntowicz
grudzień 11, 2019

Olejek różany to najcenniejszy olejek eteryczny na świecie. Pozyskuje się go z płatków bułgarskiej róży damasceńskiej. Ma niezwykłe właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Jak stosować olejek z róży i kiedy powinno się go unikać?

Olejek na cellulit, który naprawdę działa! Musisz go wypróbować!

Olejek różany - właściwości

Olejek różany to najdroższy olejek eteryczny na świecie. Aby pozyskać litr drogocennego produktu, trzeba wykorzystać aż pięć ton kwiatów róży. Zawiera takie substancje, jak geraniol, eugenol, nerol i flawonoidy. 

Głównym atutem esencji jest jej bardzo silne działanie relaksacyjne. Dodatkowo jest niezwykle skuteczna w przypadku łagodzenia bólu głowy. Ma również właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Olejek z róży polecany jest przy bólach migrenowych i menstruacyjnych. Dodatkowo może łagodzić nudności, np. w przypadku choroby lokomocyjnej.

Inne właściwości lecznicze olejku różanego:

  • reguluje ciśnienie krwi,
  • łagodzi przewlekłym zapaleniu żołądka,
  • używany przy niedoborach enzymów,
  • leczy pleśniawki,
  • łagodzi podrażnienia,
  • normalizuje układ hormonalny,
  • pomaga w przypadku nerwicy i przewlekłego stresu.
olejek różany

Stosowany jest również jako składnik produktów do pielęgnacji skóry. Działa regenerująco i odżywczo, a dodatkowo łagodzi podrażnienia, dzięki czemu świetnie sprawdzi się u posiadaczek cery suchej. Olejek różany stosowany jest także na cerę trądzikową - pomaga wyleczyć stany zapalne skóry, rozjaśnia przebarwienia oraz normalizuje pracę gruczołów łojowych.

Sprawdź również: Olejek z czarnuszki - jakie ma właściwości?

Olejek różany - jak stosować?

Masaż olejkiem różanym

Olejkiem różanym można masować zarówno twarz, jak i całe ciało. Do masażu twarzy wystarczy kilka kropel olejku. Nakładamy go na dokładnie oczyszczoną skórę twarzy i masujemy aż do wchłonięcia się produktu. To świetny sposób na relaks, a dodatkowo możemy liczyć na nawilżenie i odżywienie naszej skóry. W przypadku masażu ciała, do ulubionego oleju - może być to np. oliwa z oliwek dodajemy kilka kropel olejku z róży. Taki masaż pomoże nam rozluźnić obolałe mięśnie.

Aromaterapia i kąpiele z olejkiem różanym

Zapach olejku różanego pozwoli nam się zrelaksować i zregenerować siły po ciężkim dniu. Ciepła kąpiel z dodatkiem tego składnika rozluźni ciało i pobudzi zmysły. Trzeba jednak pamiętać, że kąpiel z olejkiem nie powinna trwać dłużej niż 20 minut. Dobrym rozwiązaniem jest również skorzystanie z kominka terapeutycznego. Do miseczki wlewamy łyżkę wody z kilkoma kroplami olejku, a do środka wkładamy zapalony tealight, który rozgrzeje płyn i uwolni zapach.

Oczyszczanie twarzy metodą OCM

Oczyszczanie twarzy olejkami od kilku lat jest bardzo popularne. To niezwykle skuteczny sposób, gdyż właśnie tłuszcz najlepiej rozpuszcza wszystkie zanieczyszczenia. Oleje bez problemu usuwają nadmiar sebum ze skóry. Olejek z róży mieszamy w proporcjach 1:1 z innym olejem, np. olejem lnianym lub rycynowym.

Twarz najpierw przemywamy wodą. Następnie mieszankę olejów wmasowujemy w twarz okrężnymi ruchami. Olejek zmywamy płatkiem kosmetycznym z tonikiem lub mokrym ręcznikiem. Następnie przechodzimy do dalszych kroków pielęgnacji.

Zastosowanie olejku różanego w kosmetykach

Olejek różany bardzo często występuje w składzie naturalnych kosmetyków. Możemy go znaleźć w kremach, balsamach do ciała lub ust. Świetnie sprawdza się również w produktach do włosów. Jeżeli posiadamy produkty pielęgnacyjne z prostym i krótkim składem, możemy dodać do nich kilka kropel olejku, aby wzbogacić i wzmocnić działanie kosmetyku.

Przeczytaj również: Czym jest aromaterapia?

Olejek różany - przeciwwskazania do stosowania

Choć olejek z róży ma wiele właściwości odżywczych i pielęgnacyjnych, istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania. Nie powinny go używać:

  • alergicy,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • dzieci poniżej 7 roku życia.

Głównym powodem, dla którego osoby te nie powinny stosować olejku różanego jest fakt, że może on silnie uczulać. Ponieważ organizm dzieci i przyszłych mam jest bardziej wrażliwy na różne substancje, powinno się unikać tego produktu, w celu zmniejszenia ryzyka reakcji alergicznej. Przed użyciem olejku koniecznie wykonajcie próbę uczuleniową na niewielkim fragmencie skóry.

Komentarze
olejek rycynowy na twarz
iStock
Pielęgnacja Olejek rycynowy – czy można go stosować na twarz?
Olej rycynowy pomoże nam pozbyć się trądziku i zmarszczek! Świetnie sprawdzi się przy cerze problematycznej, suchej i dojrzałej. Jak stosować olejek rycynowy?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 17, 2020

Olejek rycynowy ma wiele zastosowań w kosmetyce. Najczęściej wykorzystuje się go do pielęgnacji włosów, paznokci, brwi i rzęs. Jednak można go również używać na twarz, szczególnie skuteczny jest w walce z trądzikiem, przesuszoną skórą czy zmarszczkami. Istnieje kilka różnych metod na wykorzystanie olejku rycynowego w pielęgnacji twarzy , dlatego każdy może wybrać technikę najlepszą do swojej cery i rutyny pielęgnacyjnej.  Właściwości olejku rycynowego na twarz Olejek rycynowy to gęsty olej o bardzo delikatnym zapachu i złotej barwie. Kwas rycynolowy zawarty w olejku wykazuje silne właściwości lecznicze i antybakteryjne, dlatego jest niezwykle skuteczny na stany zapalne i bakteryjne skóry , takie jak na przykład trądzik czy liszaje. W jego składzie znajdziemy również nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko nawilżają skórę, ale także stanowią barierę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Warto również zwrócić uwagę na kwas stearynowy, który jednocześnie nawilża i oczyszcza skórę. Olejek rycynowy polecany jest dla każdego rodzaju cery , przede wszystkim znajduje zastosowanie przy cerze problematycznej, suchej i dojrzałej. Na olejek powinny uważać osoby ze skórą wrażliwą i podatną na podrażnienie, bo może on powodować reakcje alergiczne. Jak stosować olejek rycynowy na twarz? Olejek rycynowy można stosować na twarz w różnej postaci. Najprostszym rozwiązaniem jest nakładanie kilku kropel olejku na twarzy podczas wieczornej rutyny pielęgnacyjnej. Olejek możemy nakładać samodzielnie po oczyszczaniu i tonizowaniu skóry, lub jako serum pod krem . Można go również nakładać jedynie punktowo na trądzik i inne zmiany skórne. Jeżeli nie mamy dużo czasu, możemy dodać kilka kropel olejku do naszego ulubionego kremu nawilżającego. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest masaż twarzy olejkiem rycynowym. Do tego typu masażu będą nam...

Przeczytaj
olej z bergamotki
iStock
Pielęgnacja Olejek z bergamotki – jak działa i jak stosować?
Olejek z bergamotki zniweluje trądzik, zmiany skórne i blizny. Świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji włosów puszących się, suchych i matowych. Należy jednak bardzo uważać przy jego stosowaniu, aby nie podrażnić skóry!

Olejek bergamotkowy może być stosowany w pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Nie należy go jednak nakładać bezpośrednio na skórę, bez wcześniejszego rozcieńczenia. Olejek należy najpierw zmieszać z delikatnym olejem bazowym lub dodać do ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych. Ten olej polecany jest szczególnie do cery trądzikowej, gdyż łagodzi stany zapalne i nie zapycha skóry, Jak działa olejek z bergamotki? Olejek eteryczny z bergamotki ma działanie antybakteryjnie, kojące i przeciwzapalnie. Świetnie się sprawdzi u posiadaczek cery wrażliwej i trądzikowej. Regularne stosowanie olejku bergamotkowego na skórę: zniweluje zmiany skórne i trądzik, zadziała kojąco i łagodząco, nawilży i wygładzi skórę, zredukuje widoczność blizn i bruzd, łagodzi podrażnienia po zabiegach, poparzeniach słonecznych. Olejek eteryczny znajdzie również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Sprawi, że kosmyki będę miękkie, odciążone i ograniczy ich puszenie się. Nakładany na skórę głowy złagodzi podrażnienia, świąd i zaczerwienienie. Szczególnie sprawdzi się u osób, które mają problemy z suchą skórą głowy, łupieżem i łuszczycą. Zobacz także: Olej z dzikiej róży - jak działa i jak stosować? Jak stosować olejek z bergamotki? Olejek z bergamotki możemy z powodzeniem stosować w pielęgnacji skóry i włosów. Jego użycie jest bardzo proste! Wystarczy dodać go do ulubionego kremu lub odżywki, do kąpieli lub zmieszać z olejem bazowym. Ważne jest jednak to, aby nie nakładać go na skórę bez rozcieńczenia! Olejki eteryczne są bardzo skoncentrowane, więc mogą podrażnić skórę. Olejek z bergamotki na skórę Niezwykle ważne jest to, aby olejku nie nakładać bezpośrednio na skórę, bez wcześniejszego rozcieńczenia. Olejek z bergamotki możemy zamieszać z innym olejem bazowym, na przykład arganowym lub olejem ze słodkich migdałów . Świetnie...

Przeczytaj
olejek pomarańczowy
iStock
Pielęgnacja Olejek pomarańczowy – jak działa i jak stosować?
Olejek pomarańczowy usuwa cellulit, reguluje wydzielanie sebum i spowalnia procesy starzenia się skóry. Może być wykorzystywany również do aromaterapii. Sprawdźcie, jak działa i jak stosować pomarańczowy olejek eteryczny.

Olejek pomarańczowy sprawdzi się zarówno w pielęgnacji ciała, twarzy i do aromaterapii. Przeznaczony jest przede wszystkim do skóry dojrzałej, pozbawionej jędrności, a także do problematycznej, trądzikowej ze względu na właściwości przeciwzapalne. Można go wykorzystać do zrobienia domowych kosmetyków DIY, takich jak tonik czy mgiełka do twarzy, a także dodać do ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych. Olejek pomarańczowy w aromaterapii Olejek pomarańczowy działa antyseptycznie oraz uspokajająco . Bardzo pozytywnie wpływa na cały układ nerwowy. Poprawia jakość snu i zapobiega bezsenności, łagodzi bóle nerwowe, bóle mięśni oraz bóle głowy. Pomaga rozluźnić się, zrelaksować i obniżyć napięcie nerwowe. Jest również pomocny w leczeniu depresji. Olejek pomarańczowy wlewamy do kominka do aromaterapii . Można również dodać inne rodzaje olejków, na przykład cynamonowy, cytrynowy, rozmarynowy. Mieszankę olejków można również użyć do relaksującej kąpieli lub wmasować kilka kropel olejku w skronie. Olejek pomarańczowy na cellulit Jednym z najlepszych sposobów na walkę z cellulitem jest wykonanie masażu ujędrniającego z olejkiem pomarańczowym . Wystarczy, że kilka kropel olejku połączymy z ulubionym balsamem lub innym naturalnym olejem, na przykład arganowym. Mieszankę energicznie wmasowujemy w skórę, przesuwając rękami w kierunku przeciwnym do grawitacji.  Ciekawą alternatywą jest wykorzystanie olejku do domowego peelingu kawowego . Fusy z kawy mieszamy z łyżeczką olejku pomarańczowego i wykonujemy masaż okrężnymi ruchami. Resztki peelingu zmywamy ciepłą wodą. Dzięki temu skóra będzie dogłębnie nawilżona, pozbędziemy się martwego naskórka, a przy dłuższym stosowaniu również cellulitu. Zobacz także: Aromaterapia - jakich olejków używać? Olejek pomarańczowy na problemy skórne Olejek pomarańczowy może być również...

Przeczytaj
olejek cytrynowy
iStock
Pielęgnacja Olejek cytrynowy – jak działa i jak stosować?
Olejek cytrynowy ma właściwości oczyszczające i przeciwzapalne. To naturalny sposób na trądzik, łupież oraz przetłuszczającą się skórę. Sprawdźcie, jak stosować olejek cytrynowy na twarzy i włosy.

Cytrynowy olejek eteryczny świetnie sprawdzi się w domowej pielęgnacji. Możemy go stosować na kilka sposobów - dodawać do ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych lub domowych maseczek, mieszać z innymi olejami lub dodawać do kąpieli. Musicie jednak uważać! Olejku nie można nakładać na skórę bez wcześniejszego rozcieńczenia, gdyż może powodować silne podrażnienie. Ma on również właściwości fotouczulające. Jak działa olejek cytrynowy? Olejek cytrynowy ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie się sprawdzi w pielęgnacji cery tłustej, problematycznej i trądzikowej. Olejek cytrynowy przy regularnym stosowaniu: zmniejszy trądzik i inne zapalne zmiany skórne, rozjaśni przebarwienia , plamy pigmentacyjne, rozjaśni i rozświetli skórę, zadziała wygładzająco i odżywczo, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza rozszerzone pory skóry , usuwa łupież, ogranicza przetłuszczanie się włosów. Olejek eteryczny ze skórki cytryny ma również działanie relaksujące, rozluźniające i odprężające.  Zobacz także: Olejek pomarańczowy - jak działa i jak stosować? Jak stosować olejek cytrynowy? Olejku cytrynowego   nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące.  Przed użyciem pamiętajcie o rozcieńczeniu preparatu i ochronie przeciwsłonecznej. Olejek cytrynowy na twarz Olejek cytrynowy zawsze powinno się stosowany po rozcieńczeniu , gdyż może powodować podrażnienia skóry. Przed zastosowaniem olejku mieszamy go z olejem bazowym, na przykład olejem lnianym , arganowym czy oliwą z oliwek. Możemy go również dodać do domowych maseczek na twarz . Ze względy na tłustą konsystencję najlepiej sprawdzi się używany podczas wieczornej pielęgnacji zamiast kremu na noc. Wystarczy nałożyć kilka kropel olejków na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Przy stosowaniu olejku cytrynowego na skórę należy nakładać na...

Przeczytaj