Chcę testować
Chcę testować
Chcę testować
Vichy Neovadiol
Wyniki testu
kosmetyki nivea
Wyniki testu
Laureaci
kosmetyki maybelline new york
Wyniki testu
żele Unimil
Laureaci
Octenisept
Laureaci
kosmetyki glov
Wyniki testu
krem la roche-posay
Wyniki testu
health labs
Laureaci
health labs
Laureaci
sensodyne
Laureaci
kosmetyki yope
Wyniki testu
kosmetyki aa
Wyniki testu
aa
Wyniki testu
farby do włosów L'Oréal Paris
Laureaci
Garnier Body Superfood
Laureaci
kosmetyki veoli botanica
Laureaci
krem do twarzy z tokoferolami
iStock
Pielęgnacja

Tokoferole w kosmetyce - jak działają i jak stosować?

Tokoferole to substancje, które występuje w witaminie E. Przy regularnym stosowaniu kosmetyków z tokoferolami skóra będzie nawilżona i elastyczna, a procesy starzenia się skóry zostaną spowolnione. Sprawdźcie, jak stosować tokoferole i czy są bezpieczne dla skóry.

Tokoferole to substancje, które bardzo często znajdziemy w kosmetykach do twarzy o działaniu nawilżającym i przeciwstarzeniowym. Są to bardzo silne antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Dodatkowo są bezpieczne dla skóry i przedłużają trwałość produktów, dlatego często stosowane są jako naturalne konserwanty!

Depilacja woskiem bez tajemnic: pielęgnacja skóry po depilacji

Czym są tokoferole?

Tokoferole to związki chemicznych wchodzących w skład witaminy E. Z kolei witamina E jest właśnie mieszanką tokoferoli i tokotrienoli. Możemy tutaj przyporządkować 4 grupy tokoferoli, z czego pierwszy ma najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne:

  • alfa-tokoferol,
  • beta-tokoferol,
  • gamma-tokoferol,
  • delta-tokoferol.

Tokoferole są związkami organicznymi i należą do grupy alkoholi, ale nie tych szkodliwych dla skóry! Występują w częściach oleistych roślin i są rozpuszczalne w tłuszczach.

Jak działają tokoferole?

Tokoferole są jednymi z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Jeśli występują w odpowiednim stężeniu, mają właściwości mocno odżywcze, nawilżające i rewitalizujące, a dodatkowo przeciwdziałają procesom starzenia się skóry. Wynika to z faktu, iż  tokoferole chronią przed utlenianiem się struktur błon komórkowych i spowalniają proces powstawania wolnych rodników. Przy regularnym stosowaniu kosmetyki z witaminą E uelastyczniają i koją skórę, utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia i niwelują przebarwienia.

Dodatkowo stosowany jest jako naturalny konserwant przedłużające trwałość produktów kosmetycznych. W tym przypadku stężenie nie przekracza 0,1%.

Jak stosować tokoferole?

Tokoferole najczęściej znajdziemy w kosmetykach przeciwstarzeniowych, odżywczych i nawilżających przeznaczonych do codziennej pielęgnacji, takich jak kremy, oleje do twarzy, maści. Są również składnikami  naturalnych olejów roślinnych, które możemy dodawać do naszych ulubionych kosmetyków podczas wieczornej rutyny pielęgnacyjnej. Znajduje się one między innymi w oleju słonecznikowym, oleju z pestek winogron czy oleju migdałowym. Świetnie sprawdzą się do pielęgnacji skóry dojrzałej i suchej.

Czy tokoferole są bezpieczne?

Tokoferole to bezpieczne związki, które nie mają negatywnego wpływu na naszą skórę. Warto pamiętać, że octan tokoferolu może powodować reakcję alergiczną, jednak występuje ona dosyć rzadko i znika po odstawieniu kosmetyku.

olej krokoszowy- na twarz i włosy
Anton Pukhov, mat. prasowe
Pielęgnacja
Olej krokoszowy – właściwości i zastosowanie na skórę i włosy
Olej krokoszowy to drogocenny składnik, który sprawi że nasza skóra będzie gładka, jędrna i nawilżona, a włosy odżywione. Jak stosować olej z krokosza na skórę i włosy?

Choć początkowo olej krokoszowy stosowany był przede wszystkim w kuchni, od kilka lat zyskuje dużą popularność w kosmetyce. Olej z krokosza barwierskiego poprawia kondycję skóry i włosów. Nie tylko spowalnia procesy starzenia się skóry, ale także usuwa cellulit i rozstępy. Włosy po jego użyciu są wyraźnie odżywione, błyszczące i rosną zdrowsze. Olej ten można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do kąpieli, metody OCM czy olejowania włosów. Spis treści:  Olej krokoszowy - właściwości Olej krokoszowy na twarz  Olej z krokosza na włosy Olej krokoszowy cena Olej krokoszowy - właściwości Olej ten pozyskiwany jest z krokosza, rośliny z rodziny astrowatych. Ponieważ jest on łudząco podobny do szafranu, często wykorzystywany jest jako zamiennik najdroższej przyprawy świata. Jest również popularny ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne Ma on zbawienne działanie na skórę i włosy, wynikające z zawartości drogocennych składników. Znajdziemy w nim między innymi: nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, witaminę A i E, kwas palmitynowy, kwas olejowy, flawonoidy, fitosterole. Kwas linolowy ujędrnia i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała utracie wody z naskórka, tworząc na jego powierzchni warstwę ochronną. Dodatkowo w oleju krokoszowym znajdują się witaminy A i E, które mają znaczący wpływ na stan naszej skóry. Dzięki nim nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i odżywiona oraz chroniona przed działaniem wolnych rodników . Regularne stosowanie tego oleju zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, dodatkowo regeneruje komórki skóry i włókna kolagenowe oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej krokoszowy na twarz ...

olej sezamowy na co właściwości działanie cera dojrzała
Pielęgnacja
Olej sezamowy – do jedzenia i pielęgnacji
Olej sezamowy sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w łazience. Spożywany obniża poziom złego cholesterolu, a używany do pielęgnacji skóry, opóźnia jej starzenie się.

Olej sezamowy, to kolejny tłuszcz roślinny – obok oleju kokosowego czy oliwy z oliwek – który z powodzeniem używamy do przyrządzania potraw i dbania o urodę. Jako składnik diety olej chroni przed takimi chorobami jak miażdżyca, czy rak piersi. Za to stosowany na skórę, opóźnia jej starzenie się, wzmacnia jej naturalną barierę ochronną , wspomaga jej regenerację oraz reguluje jej przetłuszczanie się .  Fot.: iStock Olej sezamowy – skład i właściwości Olej sezamowy jest bogaty w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Tłoczony na zimno z ziaren sezamu olej ma lekko orzechowy zapach i tak zwaną niską temperaturę dymienia przez co nie nadaje się do smażenia . W jego składzie znajdziemy między innymi: naturalne tokoferole (związki chemiczne, z których składa się witamina E), niacynę , kwas foliowy, witaminę A, witaminę B6, cynk ,  potas, magnez, wapń, lignany (między innymi działający antyoksydacyjnie sezamol). Wprowadzenie do jadłospisu oleju sezamowego zaleca się rekonwalescentom. Spożywany regularnie, ale nie w zbyt dużych ilościach (bo jest dość kaloryczny) olej sezamowy obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy . Przypisuje mu się także hamowanie rozwoju nowotworów.  Olej sezamowy do pielęgnacji skóry Olej sezamowy jest składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych. Można go jednak stosować w czystej postaci lub razem z innymi olejami (np. olejem jojoba ). Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające często jest używany do masażu ciała . Olej sezamowy przede wszystkim chroni skórę przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają jej starzenie się. Ponadto, wzmacnia jej naturalny płaszcz hydrolipidowy, zapewniając jej w ten sposób ochronę przed czynnikami środowiskowymi i wysychaniem .  Dzięki niemu skóra: jest nawilżona,  szybciej się regeneruje, jest bardziej elastyczna, mniej się...

antyoksydacja
iStock
Pielęgnacja
Antyoksydacja skóry – na czym polega?
Antyoksydacja to proces, który spowolni procesy starzenia się skóry oraz ochroni ją przez działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. W jaki sposób działają antyoksydanty i jak je stosować?

Antyoksydacja to proces, który jest niezwykle ważny w utrzymaniu dobrej kondycji skóry. Antyoksydanty, takie jak na przykład witaminy C, E i beta-karoten, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, niwelują nieestetyczne przebarwienia oraz aktywują produkcję kolagenu. To jednak nie jest jedyne działanie antyoksydantów w kosmetykach. Aby jak najdłużej cieszyć się młodą i gładką skórą, powinniśmy na nią działać zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Czym jest antyoksydacja? Antyoksydacja to proces polegający na zneutralizowaniu wolnych rodników tlenowych oraz przeciwdziałaniu szkodliwym procesom utleniania w organizmie. Dodatkowo antyoksydacja przeciwdziała zmianom zapalnym. Wolne rodniki powodują utlenianie, które prowadzi do niszczenia struktur komórek skórnych. W tym procesie dochodzi do uszkodzenia włókien elastynowych i kolagenowych. Prowadzi to do szybkiego starzenia się skóry, a niekiedy do rozwoju chorób skórnych, takich jak na przykład łuszczyca czy egzema.  Antyoksydanty w kosmetykach Antyoksydanty w kosmetykach mają działanie : spowalniające procesy starzenia się skóry, zmniejszające ryzyko chorób skóry, przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne, chroniące skórę przed działaniem promieniowania słonecznego, zapobiegające powstawaniom przebarwień na skórze . Związki antyoksydacyjne stosowane są w kremach do twarzy i rąk oraz balsamach do ciała. Najwyższą skuteczność wykazują stosowane w niewielkich stężeniach. W kosmetykach stosuje się takie przeciwutleniacze, jak : koenzym Q10 , witaminy antyoksydacyjne - witaminy C, E, beta-karoten, kwas liponowy, białka enzymatyczne, kwercetyna, pestki winogron. Zobacz także: Serum z witaminą C do twarzy [Ranking]. Są to antyoksydanty nietoksyczne, tolerowane przez skórę, a także odporne na działanie czynników zewnętrznych, takich jak czynniki chemiczne,...

oliwa na włosy właściwości działanie suche włosy zniszczone włosy domowa wcierka domowa maseczka na włosy olejowanie włosów
Fryzury
Oliwa z oliwek na włosy – sprawdź, jakich efektów możesz się spodziewać
Dzięki oliwie z oliwek włosy staną się błyszczące i sprężyste. Można jej używać do ich olejowania, ale lepiej sprawdzi się jako składnik domowych maseczek i wcierek.

Oliwa z oliwek na włosy to jeden z najłatwiejszych, domowych sposobów na przywrócenie im blasku. Oliwa jest wytwarzana z owoców wiecznie zielonego drzewa oliwki europejskiej. Oliwki są miażdżone razem z pestkami, a następnie tłoczone na zimno . W efekcie tego procesu powstaje mieszanina oleju i wody pochodzącej z owoców, która jest następnie rozdzielana w wirówce. Do wyprodukowania jednego litra oleju potrzebne jest około 5 kg oliwek. Gotowy produkt kojarzymy głównie jako składnik różnorodnych potraw, ale oliwa jest także wykorzystywana przez przemysł kosmetyczny . Warto też używać jej w czystej postaci do pielęgnacji skóry i włosów.  Fot.: iStock Oliwa z oliwek – skład i działanie Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego, kwas linolowy, palmitynowy i stearynowy, które doskonale wpływają na skórę, poprawiając jej nawilżenie, wzmacniając jej naturalną barierę ochronną , łagodząc jej stany zapalne i zmniejszając jej przetłuszczanie się .  W oliwie znajdziemy także: tokoferole, czyli formy witaminy E, która jest silnym antyoksydantem , beta-karoten (prowitaminę A), który normalizuje pracę gruczołów łojowych i neutralizuje wolne rodniki, związki fenolowe, które działają antyoksydacyjnie,  związki aromatyczne, które działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, skwalan , który wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antyoksydacyjne.  Oliwa z oliwek w pielęgnacji włosów Oliwy z oliwek warto używać zarówno do pielęgnacji skóry głowy, jak i samych włosów. Oliwa nadaje się do olejowania włosów , ale zdecydowanie lepiej sprawdzi się jako składnik domowych maseczek i wcierek . Warto dodać ją do regenerującej maski na włosy, której głównym składnikiem będzie jajko  albo do przyspieszającej wzrost włosów wcierki z pieprzem . Zobacz także:  Olej kokosowy sprawi, że twoje włosy będą nawilżone,...

Nasze akcje
kobieta pod prysznicem
Pielęgnacja
Wakacje przez cały rok? Z tymi kosmetykami to możliwe!
Partner
Pielęgnacja włosów farbowanych
Fryzury
Wygraj specjalny box z trzema wariantami kuracji do włosów 7 Sec od Gliss!
Partner
kosmetyki-glov
Pielęgnacja
Czy linia GLOV Natural Harmony to pielęgnacyjne trio doskonałe? Przetestowały ją Wizażanki!
Partner
kobieta w łazience
Pielęgnacja
Na ratunek suchym i zniszczonym włosom! Poznaj duet, dzięki któremu odzyskają zdrowy wygląd
Partner
Polecane
Najnowsze
Wybrane dla Ciebie
suche włosy
Fryzury
Suche włosy - przyczyny przesuszania i proste rady, jak o nie dbać!
Laura Grzelak Milena Majak
Blizny na twarzy po trądziku
Pielęgnacja
Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Najlepsze preparaty i zabiegi
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
modny warkocz francuski
Fryzury
Warkocze - TOP 15 fryzur z warkoczami, które zapleciesz w ekspresowym tempie
Laura Grzelak
Trendy w paznokciach 2022
Manicure
Modne paznokcie 2022: Trendy z Instagrama - TOP 17 stylizacji 
Laura Grzelak Sylwia Przygoda
laminowanie rzęs w domu
Pielęgnacja
Laminowanie rzęs w domu – jak je wykonać i ile się utrzyma?
Agnieszka Mojsiej
fryzura z długich włosów
Fryzury
Fryzury z długich włosów, które zrobisz samodzielnie w 5 minut. TOP 15 inspiracji [Zdjęcia]
Aneta Zygmuntowicz
Paznokcie panterka
Manicure
Jak zrobić panterkę na paznokciach? TOP 15 inspiracji z Instagrama na paznokcie w panterkę
Aneta Zygmuntowicz Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Roller do twarzy
Pielęgnacja
Roller do twarzy – który wybrać i jak wykonywać nim masaż?
Marta Średnicka Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Mezoterapia twarzy
Pielęgnacja
Mezoterapia – na czym polega zabieg i jakie daje efekty?
Aneta Zygmuntowicz Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
najlepsze diety odchudzające efekty
Styl życia
Najlepsze diety odchudzające 2022 - ranking U.S. News & World Report
Aneta Zygmuntowicz
Pomarańczowe paznokcie szpice
Manicure
Jak zrobić paznokcie szpice krok po kroku? TOP 15 inspiracji z Instagrama na najciekawsze wzory
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Wypadanie włosów
Fryzury
Wypadanie włosów – przyczyny i skuteczne sposoby na nadmierną utratę włosów
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Paznokcie ballerina
Manicure
Paznokcie ballerina – jak piłować? TOP 15 inspiracji z Instagrama na najciekawsze wzory
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Paznokcie w kolorach złotym, różowym i czarnym
Manicure
Pomysły na paznokcie – 25 najciekawszych inspiracji z Instagrama na modny manicure
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Ranking wcierek do włosów
Pielęgnacja
Najlepsze wcierki na porost włosów - ranking hitów włosomaniaczek z KWC
Dominika Zabost