Reklama

Twarz cukrowa - jak wygląda, jak ją pielęgnować i o jakich błędach świadczy?Twarz cukrowa wcale nie oznacza słodkiej buzi. Sugar face świadczy o poważnych błędach żywieniowych. Wynika z obecności w diecie produktów, które posiadają wysoką zawartość węglowodanów. Przez zbyt duże spożycie tego składnika odżywczego zmienia się wygląd twarzy: pojawiają się m.in. zmarszczki na czole czy w okolicach ust, owal twarzy opada, pojawiają się przebarwienia i utrata jędrności. Zawahania hormonalne, do których może przyczyniać się źle zbilansowana dieta, mogą doprowadzić do wzmożonego trądziku.

Reklama

Spis treści:

  1. Jak wygląda twarz cukrowa?
  2. Przyczyny posiadania twarzy cukrowej
  3. Sposób na eliminację twarzy cukrowej

Jak wygląda twarz cukrowa?

Twarz cukrowa przejawia się poziomymi zmarszczkami uwidaczniającymi się na czole, a także zmarszczkami i sińcami pod oczami, gdzie skóra jest nadzwyczaj delikatna. Cera ma szare zabarwienie, jest ziemista, a wypryski widoczne są na całej powierzchni twarzy (jak również ramionach i klatce piersiowej). Dodatkowo bywają one bolesne, czasami przypominają guzki. Zbyt wysoka podaż węglowodanów to jedna z częstych przyczyn wystąpienia trądziku u dorosłych. Często towarzyszą im przebarwienia. Skóra wydaje się być natomiast cienka i w złej kondycji. Twarz cukrowa może być również bardziej wychudzona, pociągła z lekko zapadniętymi policzkami.

Getty Images@Boy_Anupong

Zobacz także: Trądzik na szyi – przyczyny, objawy, leczenie. Jak pozbyć się krost i pryszczy z szyi i żuchwy?

Przyczyny posiadania twarzy cukrowej

Za bezpośrednią przyczynę posiadania cukrowej twarzy uznaje się spożywanie dużej ilości węglowodanów - zarówno w postaci cukrów prostych, jak i dwucukrów. Mowa tutaj więc nie tylko o nadmiernym zamiłowaniu do czekolady, czy ciastek, ale również produktów spożywczych z białej mąki, jak makarony. Niewłaściwa dieta doprowadza do zaburzenia i wahania się poziomu glukozy we krwi. Jej nadmiar, który tworzy się w ramach procesu glikacji wpływa na zmniejszenie elastyczności włókien kolagenowych oraz elastyny i ich stwardnienie. To właśnie to sprawia, że cera wygląda na starszą i w większym stopniu traci swój młodzieńczy wygląd. Co za tym idzie, pojawiają się na niej zmarszczki, załamania, a ona wydaje się być bardziej wiotka i skłonna do pękania. Twarz cukrowa przypomina więc przedwczesny proces starzenia widoczny na skórze.

Twarz cukrowa związana jest również z procesami trawiennymi - w tym z pracą jelit. Nadmiar cukru sprawia, że zaburzona zostaje równowaga bakteryjna oraz dochodzi do podwyższenia poziomu insuliny, która to natomiast może stymulować wytwarzanie hormonu stresu i spadek białka wiążącego się z receptorem dla retinoidów. Jego niedobór nasila trądzik i sprowadza się do zmiany kolorytu naszej skóry. Cukier zmienia również dystrybucję tłuszczu w organizmie, co może prowadzić do wzmożonego wysmuklenia się twarzy i utraty tkanki tłuszczowej w tych partiach ciała oraz lekkiego zapadnięcia się skóry w okolicach oczu (powiązanego z utratą kolagenu).

Dieta bogata w głównej mierze w cukry jest dietą niedoborową, w której brakuje innych składników odżywczych. Ma to znaczny wpływ nie tylko na wygląd cery, ale jej kondycję. Taka cera jest cienka, zaburzone zostają procesy regeneracyjne (np. brak witaminy C doprowadzi do znaczenego spowolnienia syntezy kolagenu, dodatkowo osłabia naczynia krwionośne). Zbyt duża podaż cukrów sprawi, że w naszym organizmie będą mieć miejsce silnego i gwaltowne wyrzuty insuliny, co będzie się przekładało na poziom kortyzolu, który ma znaczny wpływ na zwęzanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Może powodować albo nienaturalną bladość, albo zbyt mocny rumieniec.

Zobacz także: Jaki kolagen wybrać na zmarszczki? Rodzaje i typy kolagenu w kosmetykach

Sposób na eliminację twarzy cukrowej

Żeby przywrócić swojej twarzy dawny, zdrowy wygląd należy zrezygnować z cukru lub stopniowo go ograniczać. Już po kilku tygodniach można zauważyć znaczące efekty. Poprawę widać natomiast już po kilku dniach odstawienia węglowodanów. Należy zadbać o to, aby wyrównać poziomy podaży każdego ze składników odżywczych i nie zaniebać błonnika, dobrych tłuszczy czy białka.

Pielęgnacja twarzy cukrowej nie różni się niczym od tej, którą zwykle stosowałaś na co dzień. W przypadku pojawienia się wyprysków należy zwrócić uwagę na produkty dla cery trądzikowej. Choć bezpośrednia przyczyna tkwi wewnątrz organizmu, to warto zadbać o skórę na jej powierzchni, dodatkowo odżywiając ją od zewnątrz. Pojawiający się na twarzy trądzik należy ograniczać przez produkty antybakteryjne, przeciwzapalne, ale także złuszczające i przeciwłojotokowe. Podobnie zadbać o wysoki poziom nawilżenia skóry, produkty wyrównujące koloryt skóry (np. bogate w witaminę C czy niacynamid) oraz przeciwzmarszczkowe, które przywrócą cerze jędrność.

Reklama

Mieliście kiedyś do czynienia z problemem cukrowej twarzy? A może udało wam się wygrać walkę z tymi objawami i znormalizować skórę?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane