klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
witamina e na twarz
iStock
Pielęgnacja

Witamina E na twarz – jak stosować i jakie ma właściwości?

Witamina E nazywana jest witaminą młodości! Nie tylko nawilża i odżywia skórę, ale także przeciwdziała wolnym rodnikom i zmarszczkom. Jak stosować witaminę E na twarz?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 20, 2020

Witamina E jest jednym z powszechnie wykorzystywanych składników do pielęgnacji twarzy. Ma ona działanie kompleksowe i wszechstronne, polecana jest do każdego typu cery oraz wspomaga walkę z chorobami skóry, takimi jak egzema czy trądzik. Jednak najczęściej stosowana jest ze względu na właściwości nawilżające i przeciwzmarszczkowe. Witaminę E na twarz można dodawać do gotowych kosmetyków lub tworzyć na jej bazie nowe produkty, a także nakładać bezpośrednio na skórę.

witamina e na twarz
Huda Kattan stworzyła kosmetyki do pielęgnacji!

Właściwości witaminy E na twarz

Witamina E to witamina rozpuszczalna w tłuszczach i właśnie w tkance tłuszczowej oraz nadnerczach magazynowana. Naturalnie występuje również w wierzchniej warstwie skóry. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości często nazywana jest witaminą młodości. Witamina E to antyoksydant, który chroni przed rozwojem wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się skóry.

Witamina E w pielęgnacji skóry twarzy

Jej działanie w pielęgnacji twarzy jest kluczowe. Zapobiega ona przesuszeniu skóry oraz nawilża ją. Oprócz działania przeciwzmarszczkowego, zapobiega także powstawaniu zmian nowotworowych na skórze. Witamina ta również wygładza, napina i regeneruje, a także usuwa przebarwienia starcze. Regularne uzupełnianie witaminy E w skórze aktywuje produkcję kolagenu i elastyny. Dodatkowo stosuje się ją do łagodzenia oparzeń słonecznych.

Witamina E na choroby skóry twarzy

Produkty z witaminą E mają nie tylko działanie pielęgnacyjne, ale również świetnie się sprawdzają w walce z różnymi chorobami i problemami skórnymi. Szczególnie zalecane są osobom zmagającym się z łuszczycą, egzemą, podrażnieniami skóry oraz trądzikiem i bliznami potrądzikowymi.

Jak stosować witaminę E na twarz

Witamina E często występuje w produktach do pielęgnacji twarzy i ciała, takich jak:

  • kremy nawilżające,
  • maseczki do twarzy,
  • odżywcze serum,
  • balsamy i masła do ciała.

Przeczytaj również: Jesienią Twoja skóra potrzebuje witaminy E. Sprawdź dlaczego!

Domowe kosmetyki do twarzy z witaminą E

Jeżeli posiadacie w domu kosmetyki do twarzy o prostym składzie, takie jak krem, serum czy tonik, możecie dodać do nich kilka kropel witaminy E w płynie. Witamina E świetnie sprawdzi się również w domowych maseczkach do twarzy, mieszankach olejów lub mgiełkach do twarzy DIY. Ze względu na to, że jest rozpuszczalna w tłuszczach, świetnie złączy się z kosmetykami kremowymi lub oleistymi, nie zmieniając ich konsystencji.

Witaminę E można również nakładać bezpośrednio na skórę twarzy. Wystarczy nałożyć kilka kropel płynu na oczyszczoną twarz podczas wieczornej pielęgnacji. Najlepiej sprawdzi się jako serum pod krem na noc lub samodzielny kosmetyk nałożony na stonizowaną wcześniej skórę. Witamina E nałożona bezpośrednio na skórę dogłębnie ją nawilży oraz pomoże zwalczyć zmiany zapalne czy oparzenia słoneczne. Nie jest polecane stosowanie jej na dzień, gdyż może ona zbytnio obciążyć cerę.

ładna cera
Pielęgnacja Kropelki na odporność dla niemowląt odmienią twoją cerę! Zapłacisz najwyżej kilkanaście złotych
Dzięki kropelkom wzmacniającym odporność niemowląt z twojej twarzy znikają przebarwienia, zmarszczki się spłycą, a cera nabierze młodzieńczego blasku.
Matylda Nowak
wrzesień 30, 2020

Kropelki z witaminą C podawane są zwykle niemowlętom i małym dzieciom w celu wzmocnienia ich odporności. Okazuje się jednak, że  dodawane do kosmetyków lub stosowane bezpośrednio na skórę znacząco poprawiają jej stan i wygląd . Zawarta w kropelkach witamina C rozjaśnia przebarwienia , przyspiesza regenerację naskórka, działa przeciwzapalnie, zmniejsza widoczność istniejących zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych. Dzięki kropelkom dla niemowląt twoja  twarz będzie miała jednolity kolor i znikną z niej szpecące ją zmarszczki, krostki i plamy . Zobacz także: Krem, którym smaruje się pupy niemowlaków, pomaga w walce z trądzikiem!   Jak witamina C działa na skórę? Witamina C to silny antyoksydant , który  zapobiega starzeniu się skóry i chroni ją przed szkodliwym działaniem środowiska (między innymi promieni słonecznych). Dlatego najczęściej spotyka się ją w kosmetykach przeciwstarzeniowych, a specjaliści zalecają stosować ją latem i jesienią, by zapobiegać powstawaniu przebarwień posłonecznych oraz rozjaśnić te już istniejące. Ale witamina C nieźle poradzi sobie także z przebarwieniami potrądzikowymi . I to nie koniec jej zalet? Badania potwierdziły korzystny wpływ witaminy C na produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność skóry. To właśnie dzięki tym swoim właściwościom witamina C powoduje  spłycanie się zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych . Jako antyoksydant działa ona także przeciwzapalnie , wspomagając leczenie trądziku, a zapobiegając utlenianiu się łoju, hamuje powstawanie zaskórników .  Zobacz także: Wygraj jeden z 5 zestawów urządzeń do twarzy i ciała od marki Braun! Jak używać kropelek z witaminą C? Jeśli nie masz cery wrażliwej lub naczyniowej , kropelki z witaminą C...

Przeczytaj
olej arganowy
iStock
Pielęgnacja Olej arganowy – jak działa i jak go stosować?
Olej arganowy ma silne działanie przeciwstarzeniowe,wygładzające i ujędrniające. Świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Jak działa i jak stosować olej arganowy na twarz, włosy i ciało?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 30, 2020

Olej arganowy to jeden z najlepszych naturalnych kosmetyków do twarzy, włosów i ciała. Przeznaczony jest przede wszystkim do cery suchej i dojrzałej - dogłębnie nawilża, odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry, a także ją napina i wygładza. Można go stosować bezpośrednio na skórę twarzy i ciała, lecz znajdziemy go również w kremach przeciwzmarszczkowych. Powszechnie stosowany jest również w kosmetykach do włosów, takich jak maski, odżywki, a nawet szampony. Świetnie się sprawdzi również do olejowania włosów oraz zabezpieczenia końcówek. Jakie właściwości ma olej arganowy? Olej arganowy to jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, który pozyskiwany jest z marokańskiego drzewa arganowego. Proces jego powstawania jest niezwykle pracochłonny ze względu na fakt, iż wytwarza się go ręcznie. Kosmetyczny olej arganowy wytłaczany jest z nasion nieprażonych, dzięki czemu nabiera jasnego, żółtawego odcienia niczym płynne złoto. W składzie oleju arganowego znajdziemy wartościowe składniki pielęgnacyjne: kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, kwasy omega-3 i omega-6 antyoksydanty, które niwelują działanie wolnych rodników , takie jak: fenole i karotenoidy, witaminę E , która nazywana jest "witaminą młodości". Jak działa olej arganowy? Olej arganowy ze względu na swoje drogocenne składniki poprawia kondycję naszej skóry i włosów. Ma on silne działanie przeciwstarzenione, regeneracyjne, nawilżające i odżywcze. Najlepiej się sprawdzi w przypadku cery suchej i dojrzałej oraz do włosów wysokoporowatych, suchych i zniszczonych. Olej arganowy na twarz Regularne stosowanie oleju arganowego na twarz: wygładza zmarszczki, zapobiega powstawaniu zmarszczek, kurzych łapek i bruzd, ujędrnia i wygładza skórę, nawilża i sprawia, że skóra jest bardzo miękka, buduje i uzupełnia płaszcz hydrolipidowy naskórka , chroni skórę przed szkodliwymi...

Przeczytaj
olejek z kiełków pszenicy
iStock
Pielęgnacja Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Olejek z kiełków pszenicy można stosować na twarz, ciało i włosy. Ma wiele właściwości pielęgnacyjnych i odżywczych, ze względu na wysoką zawartość m.in. witaminy E. Jak stosować olej z kiełków pszenicy?

Olejek z kiełków pszenicy znacznie wpływa na kondycję skóry twarzy, ciała i włosów. Ma właściwości nawilżające i odżywcze, a także usuwa pierwsze oznaki starzenia się skóry. Dodatkowo świetnie sprawdza się do zdyscyplinowania włosów i ograniczenia ich wypadania, a także przeciwdziała powstawaniu rozstępów w czasie ciąży. Stosowanie olejku z kiełków pszenicy jest bardzo proste - sprawdźcie, jak to poprawnie robić. Właściwości olejku z kiełków pszenicy Olej z kiełków pszenicy tłoczony jest na zimno z ziaren pszenicy, które zdążyły lekko zakiełkować. Jest on bogatym źródłem witaminy E , według niektórych źródeł w składzie olejku witamina E zajmuje pierwsze miejsce, a jej udział to 70%. Ten roślinny olej dostarcza do organizmu wiele ważnych składników odżywczych, takich jak: fitosterole, fitohormony o działaniu estrogennym, fosfolipidy, na przykład lecytynę oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo zawiera również witaminy:  A, D oraz witaminy z grupy B i oczywiście witaminą E oraz minerały, między innymi fosfor, żelazo, cynk, selen i potas. Przy regularnym stosowaniu olejek wykazuje właściwości: regenerujący i odżywcze, nawilżające, wyrównujące koloryt skóry , przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe, wygładzające i ujędrniające, zapobiegające działaniu wolnych rodników, wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Zobacz także: Olejek z pestek malin - jak działa? Zastosowanie olejku z kiełków pszenicy Olejek z kiełków pszenicy na twarz Olejek polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i naczynkowej, a także dojrzałej . Można go stosować bezpośrednio na skórę lub dodawać do ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych. Olejek z kiełków pszenicy najlepiej sprawdzi się podczas wieczornej pielęgnacji jako serum pod krem . Na całą twarz wystarczy 3-4 krople naturalnego...

Przeczytaj
olej lniany na twarz
iStock
Pielęgnacja Olej lniany na twarz – jakie daje efekty i jak go stosować?
Olej lniany reguluje pracę gruczołów łojowych, nawilża i ujędrnia skórę, a także przeciwdziała powstawaniu zaskórników. Świetnie się sprawdzi w walce z różnymi rodzajami trądziku. Jak stosować olej lniany na twarz?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 14, 2020

Olej lniany ze względu na swoje właściwości świetnie się sprawdzi u posiadaczek cery tłustej, mieszanej i problematycznej. Przede wszystkim nie zapycha porów i nie obciąża skóry nawet przy regularnym stosowaniu bezpośrednio na twarz. Możemy go również wykorzystać do oczyszczania skóry olejami lub dodawać do naszych ulubionych kosmetyków, aby wzmocnić ich działanie pielęgnujące. Olej lniany na twarz - właściwości i efekty Olej lniany to naturalny kosmetyk, który posiada wiele właściwości pielęgnacyjnych. Sprawdzi się przy każdym typie cery, lecz najlepsze działanie wykazuje na skórze mieszanej bądź tłustej. Jego głównym zadaniem jest regulowanie pracy gruczołów łojowych, dzięki czemu skóra ani się nie przetłuszcza, ani nie jest nadmiernie przesuszona. Ze względu na to, że łagodzi zaczerwienienia, świetnie zadziała na cerę naczynkową. Olej lniany przy regularnym stosowaniu na skórę twarzy ma działanie: nawilżające i natłuszczające, regulujące pracę gruczołów, zapobiegające powstawaniu trądziku i innych zmian zapalnych na skórze, zapobiegające powstawaniu zaskórników , minimalizujące pory skóry, ujędrniające i wygładzające skórę, łagodzące podrażnienie i zaczerwienienia, antybakteryjne. Jak stosować olej lniany na twarz? Olej lniany na twarz możemy stosować na kilka różnych sposobów. Ma on wszechstronne działanie, dlatego sprawdzi się zarówno do oczyszczania, jak i pielęgnacji naszej skóry. Olej lniany jako serum lub krem na noc Olej lniany nie działa komedogennie, czyli nie zapycha porów , dlatego można go stosować bezpośrednio na skórę twarzy . Wystarczy nałożyć kilka kropel naturalnego kosmetyka. Oczywiście wcześniej twarz powinna być dokładnie oczyszczona i stonizowana. Olej lniany ze względu na swoją dość tłustą konsystencję najlepiej sprawdzi się podczas wieczornej pielęgnacji jako alternatywa dla...

Przeczytaj