Reklama

Reklama

Koktajl niskokaloryczny

To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie!

Czekoladowe smoothie owsiane

Składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych
  • Szklanka ulubionego mleka
  • Banan
  • Łyżeczka kakao (lub karobu)
  • Cynamon
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie:Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały).

Niskokaloryczne ciasteczka owsiane

Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane!

Ciastka owsiane z jabłkami

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • Miód
  • Cynamon
  • Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie)
  • Żurawina (opcjonalnie)

Przygotowanie:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości.

Przepis na niskokaloryczne naleśniki

Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny!

Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem

Składniki:

  • 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Szklanka kefiru
  • Szczypta soli
  • Oliwa z oliwek do smażenia
Reklama

Przygotowanie:W przygotowaniu naleśników możemy użyć mąki owsianej, ale tańszym rozwiązaniem jest zmielenie płatków. Do połączonych suchych składników dodajemy stopniowo kefir i miksujemy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto wylewamy i smażymy porcjami na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej oliwą.Naleśniki podawać z chudym twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym oraz z ulubionymi owocami lub naturalnym musem.Zobaczcie także, jak sprytnie "odchudzić" naleśniki!

Macie inne pomysły na niskokaloryczne śniadanie?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane