3 pomysły na zastąpienie Nutelli
Umówmy się, zastąpienie kremu orzechowo-czekoladowego do łatwych nie należy. Domowa Nutella, nawet dietetyczna, może jednak smakować znakomicie! Sprawdźcie pomysły, z czego i jak przygotować domową Nutellę!

- Katarzyna Mordalska

Dietetyczna Nutella – przepis
Składniki:
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka fruktozy/słodziku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:Kakao wymieszać z fruktozą/słodzikiem. Dodać jogurt i mieszać jak kogel-mogel. Jeśli dacie mniej jogurtu, będzie gęstsze, ale według mnie podane proporcje są ok. Wtedy wychodzi nieco płynna, gęsta polewa, którą bezkarnie można zajadać, nawet w ramach aktu desperackiego szukania czegoś „na ząb”.Przepis Wizażanki pysiamn
Domowa Nutella ze śliwek
Składniki:
- 3kg śliwek
- 1kg cukru
- 6 opakowań cukru waniliowego
- 45dag kakao
Przygotowanie:Śliwki wydrylować i smażyć na małym ogniu przez ok. 2,5 godz., w połowie smażenia dodać cukier. Powstałą masę zdjąć z ognia, zmiksować, dodać cukry waniliowe i porcjami dodawać kakao. Postawić na ogniu i smażyć jeszcze przez ok.20-25min. Gorące nakładać do słoików. Nie pasteryzować. Postawić tylko do góry dnem, żeby się zassały.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 1,5l nutelli. Wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, drożdżówek, a także do naleśników.Przepis Wizażanki leemonga

Nutella Dukana dietetyczna
Składniki:
- 7 łyżek mleka w proszku (granulowane, odtłuszczone)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 żółtko jaja
- 3 łyżki mleka 0,5%
- 4 krople aromatu orzechowego lub migdałowego do ciast
- 3 łyżeczki słodziku
Przygotowanie:Mleko w proszku, kakao i aromat wymieszać w misce. Słodzik rozpuścić w trzech łyżkach mleka i wlać, wbić żółtko. Mieszać wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji, co zajmuje trochę czasu z powodu granulowanego mleka. Masa powinna być gęsta, ale jeśli nie jest, to dosypujemy odrobinę kakao, a jeśli za rzadka, to dolewamy mleka.
Należy też uważać na ilość kakao, bo zbyt duża powoduje, że w masie czuć goryczkę. Schłodzić w lodówce. Dobrze jest przechowywać krem w zamkniętym pojemniku. Idealnie smakuje z protalowym chlebem lub jako dodatek do dietowych deserów. :)Przepis Wizażanki Osiak