3 proste przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami
Lubisz gotować i jeść, ale zmywanie to dla Ciebie najmniej przyjemna część przygotowywania posiłków? Na szczęście "smacznie i zdrowo" nie musi oznaczać sterty brudnych naczyń. Przygotowałyśmy 3 przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami, które zainspirują Cię jesienią! Sprawdź!


Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą
Składniki:
- pół kilo fasolki szparagowej
- kilogram ziemniaków
- kilogram kiełbasy jałowcowej lub śląskiej
- 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (w wersji pikantniejszej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu)
Do dużego rondla lub szybkowaru włóż pokrojoną wcześniej kiełbasę i delikatnie podsmaż wraz z cebulą. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. W przypadku rondla, gotuj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 30 minut. W przypadku użycia szybkowaru wystarczy 20 minut.
Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami w wersji wege
Jednogarnkowe posiłki, często kojarzą się z tłustymi, mięsnymi kawałkami. My przygotowaliśmy lekkostrawną i dietetyczną wersję, wykorzystując sezonowe superfoods, czyli jarmuż (sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż).Składniki:
- 2 bataty pokrojone w drobną kostkę
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 łyżki masła
- 6 liści jarmużu (postrzępionych na drobne kawałki)
- 8 listków szałwii
- pół szklanki orzechów włoskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Na dużej patelni lub garnku roztop masło i podsmaż pokrojone wcześniej w kosteczkę bataty i cebulę. Gdy lekko się przyrumienią, dodaj resztę składników. Co jakiś czas mieszaj delikatnie do momentu, aż bataty zmiękną. Należy uważać, by nie doprowadzić do ich rozgotowania.

Dania jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami
Sycące danie dla całej rodziny, które zaspokoi głód i rozgrzeje w każde jesienne lub zimowe popołudnie. Przy małym nakładzie pracy zyskamy obiad, który z każdym dniem będzie coraz smaczniejszy!Składniki:
- 2 papryki słodkie (pokrojone w plasterki)
- pół kilograma piersi z kurczaka lub udźców pozbawionych kości (możesz wymiennie zastosować polędwiczki wieprzowe)
- 2 średnie cebule czerwone (posiekane)
- pół kilo ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1/4 kilo pieczarek
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
Do dużego rondla włóż paprykę, pokrojoną wcześniej w cienkie paski, pieczarki oraz cebulę. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu, by uniknąć przypalenia.