Reklama

Reklama

Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą

Składniki:

  • pół kilo fasolki szparagowej
  • kilogram ziemniaków
  • kilogram kiełbasy jałowcowej lub śląskiej
  • 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (w wersji pikantniejszej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu)

Do dużego rondla lub szybkowaru włóż pokrojoną wcześniej kiełbasę i delikatnie podsmaż wraz z cebulą. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. W przypadku rondla, gotuj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 30 minut. W przypadku użycia szybkowaru wystarczy 20 minut.

Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami w wersji wege

Jednogarnkowe posiłki, często kojarzą się z tłustymi, mięsnymi kawałkami. My przygotowaliśmy lekkostrawną i dietetyczną wersję, wykorzystując sezonowe superfoods, czyli jarmuż (sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż).Składniki:

  • 2 bataty pokrojone w drobną kostkę
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 łyżki masła
  • 6 liści jarmużu (postrzępionych na drobne kawałki)
  • 8 listków szałwii
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Na dużej patelni lub garnku roztop masło i podsmaż pokrojone wcześniej w kosteczkę bataty i cebulę. Gdy lekko się przyrumienią, dodaj resztę składników. Co jakiś czas mieszaj delikatnie do momentu, aż bataty zmiękną. Należy uważać, by nie doprowadzić do ich rozgotowania.

Dania jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami

Sycące danie dla całej rodziny, które zaspokoi głód i rozgrzeje w każde jesienne lub zimowe popołudnie. Przy małym nakładzie pracy zyskamy obiad, który z każdym dniem będzie coraz smaczniejszy!Składniki:

  • 2 papryki słodkie (pokrojone w plasterki)
  • pół kilograma piersi z kurczaka lub udźców pozbawionych kości (możesz wymiennie zastosować polędwiczki wieprzowe)
  • 2 średnie cebule czerwone (posiekane)
  • pół kilo ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1/4 kilo pieczarek
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
Reklama

Do dużego rondla włóż paprykę, pokrojoną wcześniej w cienkie paski, pieczarki oraz cebulę. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu, by uniknąć przypalenia.

Często przygotowujecie dania jednogarnkowe?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane