3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!

- Katarzyna Mordalska
Ptysie z bitą śmietaną
Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;)

Składniki:
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki mleka
- Szklanka mąki pszennej
- 125g margaryny
- 5 jajek
Przygotowanie:Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą.Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną.
Proste i szybkie babeczki
Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe!

Składniki:
- Pół szklanki cukru
- Szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- 5 łyżek oleju
- Kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza.
Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką
Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na ostatnią chwilę, gdy zadzwoni telefon i znajomi zapowiedzą się z wizytą.

Składniki:
- Kilogram jabłek
- 110g masła z lodówki
- 150g mąki pszennej
- 100g cukru
- Cynamon
Przygotowanie:Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubych oczkach, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cynamonem. Masło kroimy na kawałki, dodajemy do mąki wymieszanej z cukrem. Łączymy, tworząc strukturę kruszonki, i wykładamy na jabłka. Pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza.