Reklama

Reklama

Ptysie z bitą śmietaną

Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;)

Składniki:

  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki mleka
  • Szklanka mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 5 jajek

Przygotowanie:Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą.Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną.

Proste i szybkie babeczki

Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe!

Składniki:

  • Pół szklanki cukru
  • Szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • Kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką

Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na ostatnią chwilę, gdy zadzwoni telefon i znajomi zapowiedzą się z wizytą.

Składniki:

  • Kilogram jabłek
  • 110g masła z lodówki
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • Cynamon
Reklama

Przygotowanie:Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubych oczkach, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cynamonem. Masło kroimy na kawałki, dodajemy do mąki wymieszanej z cukrem. Łączymy, tworząc strukturę kruszonki, i wykładamy na jabłka. Pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Jakie są Wasze ulubione desery?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane