3 przepisy na pączki: szybkie, bez glutenu i z piekarnika
Nie macie jeszcze upatrzonego przepisu na pączki? Nic nie szkodzi! Spieszymy z pomocą! Wypróbujcie któryś z trzech proponowanych przez nas przepisów na szybkie pączki, pączki bez glutenu lub pączki z piekarnika.

- Katarzyna Mordalska

Przepis na pączki bezglutenowe
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pączki bez glutenu, Wizażanka Mirianka przychodzi z pomocą!Składniki:
- 2 duże jaja
- 2 łyżki cukru (zamiennie: ksylitol, erytrol lub stewia)
- 1 łyżka drożdży w proszku
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy (lub smalec, masło klarowane, tłuszcz roślinny)
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (lub z tapioki)
- czubata łyżka mąki owsianej
- czubata łyżka mąki jaglanej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub inny: roślinny, kefir, itp.)
Przygotowanie:Jajka zmiksować ze słodzidłem/cukrem, dodać tłuszcz, drożdże i mąki. Wymieszać dokładnie, odstawić na 10 min. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Wkładać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz za pomocą dwóch łyżek lub jednej głębokiej - u mnie taka miarka jak do mąki. Uwaga- ładne rosną! :)
Smażyć po kilka sekund z każdej strony (patrzeć na stopień zarumienienia). Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Przepis na szybkie pączki
Wizażanka madzia6217 poleca swój przepis, według którego przygotowanie pączków zajmie około 30 minut! Składniki:
- 1kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 250g margaryny
- 2 szklanki mleka
- 100g drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 0,5l oleju do smażenia
- 2 jajka
Przygotowanie:Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru. Po rozmieszaniu dodać resztę mleka i tyle mąki, aby rozczyn był gęstości śmietany. Odstawić, aby masa podrosła. Ubić jajka z cukrem. Dodać je do masy razem z resztą mąki i szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Roztopić margarynę i dodać do ciasta. Ponownie ugniatać ciasto. Wlać dwie łyżki spirytusu. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Formować pączki (ja robię te takie malutkie). Kłaść pączki na tłuszczu i gdy się zarumienią przewrócić na drugą stronę.Gotowe pączki posypać można cukrem pudrem bądź polać lukrem. Małych pączuszków wychodzi bardzo dużo. Tak na oko z 50.
Przepis na pączki z piekarnika
Jeśli nie macie ochoty na pączki smażone na głębokim tłuszczu, przepis Wizażanki pysiamn jest idealny dla Was! Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 14g drożdży (2 opakowania drożdży instant)
- 250ml mleka
- 80g margaryny
- szczypta soli
- 80g cukru
- marmolada (lub dżem, ale nie konfitura, bo będzie wypływać)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:Do mąki dodać sypkie drożdże i szczyptę soli. Wymieszać. Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić. Podgrzać mleko (ja też w mikrofali bo szybciej), musi być letnie, dodać cukier – połączyć.Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło. Wyrobić dobrze, ale lekko, nie zagniatać zbyt długo, ciasto ma być pulchne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować ciasto – świetnie się formuje, jest puszyste i nie lepkie. Rozwałkujemy na ok 3-4mm, nie za grubo i nie za cienko. Wycinamy dużą szklanką jak na pierogi placki, do środka dajemy nadzienie .Sklejamy dobrze jak pierogi i formujemy pączka „grzbiet pączka”, dajemy na „plecy” i lekko formujemy kształt. Kładziemy na blachę z papierem, ja piekłam 2 blachy.Piec w nagrzanym piekarniku 200-220ºC przez ok 10-15 minut, aż będą rumiane. Jak ostygną, posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, ew. polać polewą z białej czekolady.