Reklama

Reklama

Puszyste czy ciągnące?

Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto.

Czekoladowe brownie - wersja "puszyste"

Składniki:

  • pół kostki masła (100 g)
  • tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • ¼ szklanki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące"

Składniki:

  • kostka masła (200g)
  • 150 g posiekanej czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • ¼ szklanki kakao
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki mąki

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut.

Dobra rada

Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.

Jabłkowe brownie

Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem!Składniki:

  • 8 łyżek mąki
  • Pół szklanki kakao
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 białka jaja i 1 całe jajko
  • ¾ szklanki cukru
  • 8 łyżek jabłkowego puree z cynamonem

Rogrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Zmiksuj razem białka, całe jajko, cukier i puree jabłkowe. Mokre składniki wymieszaj trzepaczką, połącz z mąką, kakao i solą. Przełóż do kwadratowej formy i piecz przez 25 minut.

Reklama

Dobra rada - brownie z orzechami:

Przed pieczeniem posyp masę drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Nadadzą chrupkości i wzbogacą naszą dietę o koenzym Q10. Już 3 orzechy pokryją dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-3, redukując jednocześnie poziom złego cholesterolu.

Jakie brownie lubicie najbardziej?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane