3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Brownie o konsystencji krówki? A może jesteś fanem puszystego i delikatnego ciasta niczym dobrze znany murzynek? Bardzo słodki, czekoladowy i uzależniający deser jest idealny do popołudniowej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Przedstawiamy trzy sposoby na przygotowanie perfekcyjnego brownie dla każdego łasucha, także na diecie!

- Sylwia Kazimierczuk

Puszyste czy ciągnące?
Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto.
Czekoladowe brownie - wersja "puszyste"
Składniki:
- pół kostki masła (100 g)
- tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g)
- 1,5 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- ¼ szklanki kakao
- 1,5 szklanki mąki
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące"
Składniki:
- kostka masła (200g)
- 150 g posiekanej czekolady deserowej
- 1,5 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- ¼ szklanki kakao
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki mąki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut.
Dobra rada
Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.

Jabłkowe brownie
Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem!Składniki:
- 8 łyżek mąki
- Pół szklanki kakao
- Pół łyżeczki soli
- 2 białka jaja i 1 całe jajko
- ¾ szklanki cukru
- 8 łyżek jabłkowego puree z cynamonem
Rogrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Zmiksuj razem białka, całe jajko, cukier i puree jabłkowe. Mokre składniki wymieszaj trzepaczką, połącz z mąką, kakao i solą. Przełóż do kwadratowej formy i piecz przez 25 minut.
Dobra rada - brownie z orzechami:
Przed pieczeniem posyp masę drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Nadadzą chrupkości i wzbogacą naszą dietę o koenzym Q10. Już 3 orzechy pokryją dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-3, redukując jednocześnie poziom złego cholesterolu.