4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.

- Sylwia Kazimierczuk
Słodycz warzyw
Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami!

Mus z awokado nie musi być zielony!
Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado.Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mleka sojowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 lyżeczka cukru waniliowego
Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać.
Orzeźwiające muffiny z ogórkiem
Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem!Składniki:
- 1 średni ogórek ( około 200 g)
- garść listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 120 gram miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!

Kremowe oblicze dyni
Fani tego jesiennego warzywa z pewnością będą zaskoczeni, jak doskonale zastępuje klasyczny waniliowy pudding i przemienia go w warzywne niebo w gębie! Dynia, bogata w B-karoten oraz potas, skutecznie pomaga walczyć z nadwagą. Podczas pieczenia czy gotowania nie traci ona swych właściwości, co zasługuje na dodatkowy plus! Przepis na dyniowy pudding z miodem znajdziecie poniżej.Składniki:
- 1,5 szklanki puree z dyni
- ½ szklanki miodu
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze i przełożyć do małych miseczek. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny i podawać z bitą śmietaną.

Ciasto czekoladowe inaczej
Buraki jako składnik czekoladowego ciasta? Tak, to możliwe! Te bordowe cuda dostarczają nam niezbędnych składników mineralnych potrzebnych w walce o lepszą odporność i spowolnienie starzenia się skóry. Dotychczas kojarzone najczęściej z ćwikłą bądź wigilijnym barszczem, znajdują swe miejsce również w ciastach. Poniżej znajdziecie przepis na pysznie czekoladowe ciasto z burakami!Składniki:
- 250g ugotowanych, zmielonych buraków
- 300g cukru
- 250 g oleju słonecznikowego
- 3 jajka
- 220 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
Mokre składniki zmiksuj ze sobą w misce, w osobnej zaś suche składniki. Połącz następnie obydwie masy i przełóż do formy. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.