Reklama

Jak zrobić dip na bazie awokado

Awokado, najczęściej kojarzone z guacamole, pozwala na stworzenie innych, ciekawych smaków. Łącząc je z mango, zyskujemy sporą dawkę witaminy C i żelaza, co czyni dip nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Niewielka ilość składników, to również jego zaleta!Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (najlepiej Hass)
  • Sok z połówki cytryny lub limonki
  • 1 dojrzałe mango

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem na gładką masę. Można dodać odrobinę kremowego (mniszkowego lub rzepakowego) miodu dla podkreślenia smaku.

Strączkowe górą!

Jeżeli jesteś fanką hinduskich smaków, ten dip zachwyci Cię swoją dalekowschodnią naturą. Dodatkowo zadbasz o serce, dzięki wzbogaceniu diety w potas, którego warzywa strączkowe są dobrym źródłem. Charakterystyczny zapach curry i kremowa soczewica sprawi, że idealnie sprawdzi się z pokrojoną w paski papryką.Składniki:

Zobacz także
  • 150 gram ugotowanej soczewicy (czerwonej lub zielonej)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą za pomocą blendera. Do uzyskania nieco wyrazistszego smaku, możemy dodać płatki chili lub pokrojoną papryczkę jalapeno ze słoiczka.

Z użyciem kremowego sera

Ricotta jako świetne źródło białka i wapnia jest idealną bazą do gęstych i sycących dipów. Skomponowana z bazylią i oregano, w parze z selerem naciowym, smacznie zastąpi każdą niezdrową przekąskę.Składniki:

  • 250 gram ricotty
  • szczypta suszonej bazylii i oregano
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli nie lubimy zbyt wyrazistego, orzechowego posmaku, możemy pominąć olej rzepakowy.

Orzechy w roli głównej

Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszelkim miłośnikom orzechów włoskich. Pozornie dziwne połączenie intensywnego w smaku czosnku i orzechów, zaskoczy aromatem. Dodatkowo skutecznie pomoże w walce ze złym cholesterolem.Składniki:

  • 200 gram orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Reklama

Ścieramy czosnek na drobnej tarce lub wyciskamy. Prażymy orzechy na suchej patelni wraz z czosnkiem przez około minutę. Następnie miksujemy wszystkie składniki ze sobą w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji. Możemy pominąć prażenie orzechów, co sprawi, że smak dipu będzie nieco łagodniejszy.

Czy Wy też przygotowujecie samodzielnie dipy do warzyw?

Reklama
Reklama
Reklama