5 powodów, by robić i pić mleko migdałowe
Mleko roślinne to domena wegan i wegetarian. Nie jest jednak wymysłem naszych czasów, gdyż już nasi przodkowie korzystali z jego dobrodziejstw. Poznajcie 5 powodów, dla których warto samodzielnie przygotowywać i pić mleko migdałowe!
Mleko przygotowane z migdałów to bardzo dobry substytut mleka krowiego. Warto włączyć je do diety nie tylko w sytuacji, kiedy borykamy się z problemem nietolerancji laktozy.Zobaczcie naszą galerię, z której dowiecie się więcej o właściwościach mleka migdałowego oraz poznacie prosty sposób na jego przygotowanie!
Lubicie mleko migdałowe? Przygotowujecie je same?
1 z 5
Wartości odżywcze mleka migdałowego
Migdały to kopalnia minerałów i witamin. Nie bez powodu pisałam już o nich a artykule o produktach, które warto włączyć do diety zimą. Migdały zawierają magnez, potas, żelazo, wapń i selen. Stanowią także dobre źródło witaminy E oraz witamin z grupy B oraz PP. Dzięki zawartemu w nich związkowi zwanemu tryptofan, działają uspokajająco. Warto zatem wypić szklankę mleka migdałowego tuż przed snem.
Taki wachlarz składników wspomaga układ odpornościowy oraz przeciwdziała starzeniu się skóry i chorobom serca.
2 z 5
Mleko migdałowe jest dietetyczne
Szklanka niesłodzonego mleka migdałowego zawiera mniej niż 40kcal, natomiast przygotowując je samodzielnie, liczbę kalorii możemy ograniczyć nawet do 30 w 250ml. Dla porównania, wypijając szklankę mleka krowiego 2% tłuszczu, dostarczamy organizmowi ok. 120kcal.
Mleko migdałowe jest dobre dla naszego zdrowia i sylwetki także z uwagi na fakt, że nie zawiera tłuszczów nasyconych i ma znacznie mniej cukru.
3 z 5
Nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy
Mleko migdałowe nie zawiera laktozy, czyli cukru mlecznego. Jest to zatem dobry zamiennik dla osób z nietolerancją tego składnika. Jednak nie tylko. Większość dorosłych nie jest w stanie prawidłowo trawić produktów na bazie mleka, często nie zdając sobie z tego sprawy.
By sprawdzić, czy nie masz takiego problemu, warto odstawić mleko na minimum 2 tygodnie i sprawdzić, czy po tym czasie nie ustąpią ewentualne dolegliwości układu trawiennego. Mleko migdałowe będzie w tym czasie idealnym zamiennikiem.
4 z 5
Jest łatwe do zrobienia
Do przygotowania litra mleka migdałowego potrzebna jest szklanka migdałów i 4 szklanki wody. Migdały na noc zalewamy 1 szklanką wody. Rano dolewamy kolejną szklankę wody i blendujemy. Tak powstałą papkę odciskamy na sitku z umieszczoną na nim gazą. Odciśniętą masę ponownie zalewamy wodą i miksujemy. Powtarzamy czynność przeciskania przez gazę.
Mleko migdałowe przelewamy do szklanego naczynia. Należy je zużyć w przeciągu maksymalnie 3 dni.
5 z 5
Mleko migdałowe jest po prostu… smaczne!
Nie smakuje Wam mleko sojowe, zwłaszcza w kawie? Mleko migdałowe delikatny orzechowy posmak, który doskonale komponuje się nie tylko z kawą, ale także z przygotowywanymi na jego bazie deserami czy śniadaniami na słodko. Świetnie sprawdzi się w owsiance lub w puddingu z nasion chia. Wystarczą ulubione dodatki i pyszne oraz pożywne śniadanie gotowe!