5 produktów, które warto jeść po antybiotykoterapii
Antybiotyki to grupa lekarstw o wyjątkowym działaniu. Mają zdolność do niszczenia bakterii oraz hamowania ich wzrostu, ale mogą także szkodzić. Aby były skuteczne, muszą być odpowiednio dobrane przez lekarza, niektóre niszczą wiele rodzajów bakterii, inne tylko jeden typ drobnoustrojów. Wraz ze szkodliwymi zarazkami, antybiotyk uderza także w pożyteczne mikroorganizmy, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta, która zapewni nam prawidłową florę jelitową.

- KosmetykoFanki
1. Błonnik
Po antybiotykoterapii poleca się szczególnie produkty bogate w błonnik, który oczyści skutecznie jelita z toksyn oraz dostarczy pożywki dla korzystnych bakterii. Włókno pokarmowe, dzięki właściwościom absorpcyjnym wchłania także duże ilości wody, pobudza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik możemy znaleźć m.in. w kaszach, ryżu, pieczywie żytnim, otrębach oraz nasionach roślin strączkowych.

2. Probiotyki
Aktywne bakterie, które tworzą naturalną florę bakteryjną jelita poprawiają stan układu pokarmowego. Naturalne źródła probiotyków, czyli strażników naszego zdrowia to m.in. jogurty, kiszona kapusta bądź ogórki, tofu oraz chleb na zakwasie. Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które namnażane są w procesie kiszenia, poprawiają trawienie oraz likwidują toksyny z organizmu. Jogurty bogate są w wapń, białko i fosfor, najlepsze są te naturalne, zawierające szczepy bakterii probiotycznych. Kwas chlebowy wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową oraz przemianę materii. Tofu, czyli twarożek sojowy to doskonałe źródło białka, przyswajalnego żelaza oraz wapnia.
3. Warzywa i owoce
Jedź je tak często jak tylko możesz, gdyż wzbogacają one całodzienne pożywienie w witaminę C oraz składniki mineralne o działaniu alkalizującym. Do warzyw i owoców, które szczególnie wzmocnią twoją odporność należą: buraki, czosnek, cebula, seler, chrzan, cytrusy oraz żurawina.
4. Kwasy Omega-3 i Omega-6
Kwasy tłuszczowe obecne w tłustych rybach oraz oleju lnianym wspomagają naturalną odporność organizmu. Nienasycone kwasy DHA oraz GLA są bardzo ważnym budulcem wszystkich nerwów oraz komórek. Pełnią także bardzo ważne funkcje przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

5. Zioła wzmacniające
Rośliny lecznicze swoje właściwości wzmacniające zawdzięczają związkom bioaktywnym, które spełniają rolę przeciwutleniaczy. Po leczeniu antybiotykami warto zaopatrzyć się w imbir, który hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Pomocny także może okazać się aloes, zwiększa on ilości limfocytów w organizmie. Popularną rośliną, której owoce wykorzystywane są w celach leczniczych jest także kolendra. Jej owoce wykazują działanie przeciwbakteryjne, zmniejszają obcą mikroflorę jelita.
Pamiętajmy, że antybiotyki zawsze osłabiają i wyjaławiają organizm. Aby uniknąć kolejnej choroby powinniśmy zrezygnować z używek głównie alkoholu, papierosów oraz słodyczy, które pobudzają namnażanie się dodatkowych drożdżaków. Bezpośrednio po chorobie należy również zadbać o odpowiednią ilość snu. W trakcie kuracji antybiotykowej nie zapomnijmy o odpowiednim nawadnianiu organizmu.
Kobiety po leczeniu antybiotykiem powinny szczególnie zadbać o higienę miejsc intymnych, brak naturalnej flory bakteryjnej może powodować niekontrolowany rozwój grzybów.
Autor: http://kosmetykofanki.blogspot.com/ Monika Cygan