6 błędów, które prawdopodobnie popełniasz przy robieniu domowej pizzy
Od tej wymarzonej i idealnie chrupkiej dzieli nas tak niewiele. Dobrze wyrobione ciasto, ser, sos i dowolne składniki. Chcesz zaserwować pizzę jak z włoskiej pizzerii? Przedstawiamy, jak uchronić się przed najczęstszymi błędami, które mogą zepsuć każdą pizzę!

- Sylwia Kazimierczuk

Rozwałkowywanie ciasta zbyt cienko
Jeżeli jesteś fanką chrupiącej pizzy na cienkim cieście, prawdopodobnie niejednokrotnie zmierzyłaś się z tym problemem. Rozwałkowując ciasto zbyt cienko, ryzykujemy, że się rozleci lub - co najczęstsze - nie dopiecze się wystarczająco.By uzyskać idealne ciasto, rozwałkuj je na grubość ok. 7-8 mm, nie mniej. Podczas tej czynności zwróćmy uwagę, by masa nie była lekko prześwitująca, co sprawiłoby, że nie utrzyma składników, które na niej ułożymy.
Zbyt dużo sera
Ciągnący, rozpływający się w ustach ser, to nieodłączny składnik ulubionej pizzy. Mozzarella, pecorino czy kozi - każdy z nich w przesadnej ilości sprawi, że ciasto będzie ociekało tłuszczem, dominując resztę.Najlepsza ilość to taka, która lekko przykrywa pomidorowy sos. Będzie to idealna baza dla pozostałych składników pizzy.

Przesadne bogactwo składników
Im więcej, tym lepiej - nierzadko stwierdzenie to towarzyszy nam przy wyborze różnorodnych składników. Należy jednak pamiętać, że za każdym razem, gdy zwiększamy ich liczbę, istnieje ryzyko, że brzegi ciasta przypalą się, a środek ciasta będzie mokry, z widmem zakalca w tle.Podczas kolejnych przygotowań ograniczmy się do maksymalnie 3 lub 4 składników, które idealnie będą ze sobą współgrać.
Surowe składniki
Brokuły zbyt twarde, a mięso surowe? Częstym błędem popełnianym przy dodawaniu niektórych składników jest zapominanie o ich wcześniejszej obróbce. Mimo wysokiej temperatury, czas wypieku pizzy może okazać się zbyt krótki do uzyskania idealnej miękkości lub stopnia wysmażenia.Podsmażenie mięsa na patelni, czy zblanszowanie niektórych warzyw, zapewni idealnie przygotowaną pizzę.
Pieczenie w wyższej temperaturze sposobem na domowa pizzę jak z pizzerii
Twoja pizza znów wyglądała na wypieczoną, a po przekrojeniu pojawiło się rozmiękłe, nieapetyczne ciasto? Winę za to ponosi zbyt niska temperatura, mimo wydłużenia czasu pieczenia. Im wyższa temperatura, tym bardziej rumiane i chrupkie ciasto z zewnątrz oraz puszyste i delikatne w środku. Jeśli używamy elektrycznego piekarnika do wypieku pizzy, warto pamiętać, by temperatura nie spadła poniżej 220 stopni Celsjusza. Wówczas uzyskamy najlepsze efekty.
Pozwól pizzy schłodzić się
Domowa pizza, prosto z pieca lub piekarnika, kusi zapachem od pierwszych sekund po wyjęciu. Z uwagi na tę pokusę, być może wyda się to nieosiągalne dla wielu z nas, ale pozwólmy pizzy na lekkie schłodzenie (ok. 4-5 min), by ser mógł zespolić resztę składników. To niewielkie "poświęcenie" sprawi, że odczujemy znaczną różnicę w smaku, gdy pierwszy kawałek ucieszy nasze podniebienie.Zobaczcie także, jak zrobić pizzę jajeczną!