6 powodów, dla których warto jeść jarmuż
Jarmuż to coraz bardziej popularne zielone warzywo, po które warto sięgać ze względu na wiele właściwości odżywczych. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, można go jeść zarówno na surowo, jak i gotowany czy nawet pieczony w formie chipsów. Sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż!

- Katarzyna Mordalska

1. Jarmuż opóźnia procesy starzenia
Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia w organizmie. Także zawarte w nim witaminy i minerały wpływają na zachowanie zdrowego i młodego wyglądu. W jarmużu znajdziemy m.in. kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas i fosfor.
2. Jarmuż to doskonałe źródło witaminy młodości
Skoro już o witaminach mowa, to nie tylko hamują one procesy starzenia, ale także wzmacniają odporność organizmu (za co odpowiada witamina C) oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci – dzięki zawartości witaminy młodości A oraz witaminy K.
3. Jarmuż wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
Jarmuż, jako roślina kapustna, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Świetnie poprawia trawienie, a dzięki zawartości błonnika, posiada właściwości odchudzające. Błonnik nie tylko wspomaga przemianę materii, ale działa także przeciwzawałowo, pomagając obniżyć poziom złego cholesterolu.

4. Jest smaczny!
Przepadasz za kapustą czy sałatą, ale już Ci się znudziły? Jarmuż stanowi doskonałe urozmaicenie diety! Świetnie komponuje się z dressingami na bazie cytryny i oliwy z oliwek oraz…
5. …daje nieograniczone możliwości kulinarne!
Na bazie jarmużu przygotujemy pyszne sałatki, zupy czy koktajle. Dobrze sprawdza się jako dodatek do kaszy jaglanej czy zapiekanek. Z jarmużu przygotujemy także zdrową przekąskę w postaci chipsów.Wypróbuj przepis na koktajl z jarmużem oraz przepis na zupę z jarmużem.
6. Ma mało kalorii
Jarmuż jest pożywny, a jednocześnie niskokaloryczny, gdyż w aż 80% składa się z wody. W 100g liści znajduje się 29kcal i, co oczywiste, 0g tłuszczu.
Czujecie się zachęceni, żeby włączyć jarmuż do codziennej diety?
Sprawdźcie także najlepsze przepisy z jarmużem!