Reklama

Reklama

Jakie warzywa i owoce jeść ze skórką?

Owoce i warzywa jedzone ze skórką (zwłaszcza te, które jemy na surowo) powinny być jak najświeższe i bez najmniejszych oznak psucia. Co oczywiste, przed jedzeniem należy je dokładnie umyć, by usunąć wszelkie środki chemiczne stosowane w uprawie i transporcie. Najlepiej sięgać po owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł od dostawców z upraw ekologicznych.

Reklama

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa ze skórką?

Skórka to część rośliny, która stanowi warstwę ochronną przed szkodliwym działaniem czynników klimatycznych. W związku z tym pochłania najwięcej energii słonecznej, nadając owocom intensywniejszą barwę. Skórka nierzadko zawiera więcej składników odżywczych niż samo warzywo czy owoc!Zobaczcie także 6 odpadków, które powinno się jeść

Które warzywa i owoce jecie ze skórką?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane