6 warzyw i owoców, które powinnaś jeść ze skórką
Dokładnie obierasz wszystkie warzywa i owoce? Sprawdź, z którymi lepiej tego nie robić. Wartości odżywcze zawarte w skórkach i tuż pod nią wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i wygląd.

Jakie warzywa i owoce jeść ze skórką?
Owoce i warzywa jedzone ze skórką (zwłaszcza te, które jemy na surowo) powinny być jak najświeższe i bez najmniejszych oznak psucia. Co oczywiste, przed jedzeniem należy je dokładnie umyć, by usunąć wszelkie środki chemiczne stosowane w uprawie i transporcie. Najlepiej sięgać po owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł od dostawców z upraw ekologicznych.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa ze skórką?
Skórka to część rośliny, która stanowi warstwę ochronną przed szkodliwym działaniem czynników klimatycznych. W związku z tym pochłania najwięcej energii słonecznej, nadając owocom intensywniejszą barwę. Skórka nierzadko zawiera więcej składników odżywczych niż samo warzywo czy owoc!Zobaczcie także 6 odpadków, które powinno się jeść
Które warzywa i owoce jecie ze skórką?
1 z 6

Ziemniaki
Pod skórką ziemniaka znajduje się najwięcej cennych składników, takich jak przede wszystkim witaminy z grupy B. Ziemniaki gotowane bez skórki tracą ponad połowę wartości odżywczych, natomiast gotowane w łupinach – znacznie mniej, bo poniżej 20%.
Wypróbujcie przepis na pieczone ziemniaki!
2 z 6

Bakłażan
Bakłażan przygotowywany i jedzony ze skórką przeciwdziała starzeniu. Dzieje się tak z uwagi na obecność antyoksydantów ze związkiem o nazwie nasunina na czele. Skórka bakłażana to także dawka wspomagającego trawienie błonnika.
3 z 6

Jabłka
Obieracie jabłka? To błąd! Zawłaszcza, że jedzenie tego owocu ze skórką jest bardzo popularne. Jedząc nieobrane jabłka, dostarczamy organizmowi kwasu ursolowego, powodującego obniżenie poziomu cholesterolu i cukru, a także więcej witamin – A, C i witamin z grupy B.
4 z 6

Cytrusy
Nie zachęcamy nikogo do jedzenia nieobranych mandarynek czy pomarańczy, ale namawiamy do niedokładnego ich obierania, czyli pozostawiania białych błonek, które stanowią bogate źródło błonnika. Skórkę z cytrusów warto wykorzystać do wypieków – po bezpośrednim otarciu z owocu lub w formie kandyzowanej.
5 z 6

Ogórki
Ogórek to najlepsze warzywo, które pomoże utrzymać odpowiedni stopień nawodnienia organizmu, gdyż w około 97% składa się z w wody. Jego skórka to bogate źródło antyoksydantów i błonnika. Te pierwsze wzmacniają naturalną odporność, natomiast błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego.
6 z 6

Winogrona
Winogrono, podobnie jak ogórka, to silny antyoksydant. Zawarte w skórce (ale także w pestkach, więc je również warto jeść) flawanoidy zwalczają komórki rakowe. Są więc niezbędne w profilaktyce antynowotworowej.