7 sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia
Kolejny obiad, a Ty nie wiesz co zrobić z resztkami pieczonego kurczaka lub makaronu z poprzedniego dnia? Nie chcesz marnować jedzenia, a jednocześnie uniknąć nudy w kuchni? Zaoszczędź swoje pieniądze i czas! Sprawdź 7 sposobów jak kreatywnie wykorzystać resztki posiłków!

- Sylwia Kazimierczuk
Kluczem do smacznego i zróżnicowanego posiłku każdego dnia jest umiejętne wykorzystanie tego, co mamy pod ręką. Gęste zupy, sycące omlety, czy też oryginalne przystawki to tylko niektóre z przykładów na coś pysznego. Już dziś odważ się na eksperymenty w kuchni, zyskując ciekawe połączenia smaków!

Coś na ząb, czyli nowe oblicze przystawek
Goście pukają do drzwi? Lodówka prawie pusta, a Ty masz 15 minut, by zaserwować coś lekkiego i pysznego? Ogórkowe talarki z odrobiną majonezu, tuńczykiem lub łososiem, które zostały z wczorajszej sałatki zapewnią Ci idealną przystawkę!
Stir-fry z użyciem gotowanego mięsa z rosołu
Jeżeli jesteś fanem dań rodem z Dalekiego Wschodu, wykorzystaj wcześniej ugotowane mięso, które pozostało z aromatycznego rosołu! Dodając pokrojone marchewki, pora oraz sezonowy groszek cukrowy, uzyskasz lekkie, oryginalne danie. Aby podkręcić smak Twojego stir-fry, skrop je odrobiną soku z limonki, użyj świeżo startego imbiru lub chili.
Jak zostają nam tłuczone ziemniaki, to najczęściej podsmażamy je na złoto na łyżce masła, tak żeby powstała chrupiąca skórka. Do tego można uzmażyć jajko czy kotlet, ale ja uwielbiam same takie ziemniaki. Mięso z kurczaka z rosołu można dodać do pizzy. :)
Jak u mamy, czyli domowe zupy
Nie wyobrażasz sobie dnia bez miseczki pożywnej, a zarazem lekkostrawnej zupy? Ugotowane na parze brokuły czy też kalafiory z poprzedniego dnia świetnie sprawdzą się w gęstych zupach-krem, idealnie komponując się w codziennym menu. Doprawiając je odrobiną oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz podprażonymi płatkami migdałów, zyskamy głęboki, orzechowy smak.
Coś więcej niż tylko kolejny omlet
Smażone, na miękko, w koszulce… to tylko niektóre z możliwości, jakich dostarcza nam często niedoceniane jajko.Nie wiesz, co zrobić ze startym serem, który został po przygotowaniu wczorajszej domowej pizzy? Nie masz pomysłu, jak wykorzystać pomidorki koktajlowe z porannej sałatki? Przygotuj frittatę! Ten sycący omlet w stylu słonecznej Hiszpanii idealnie sprawdzi się w połączeniu z pomidorkami, serem oraz świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano.

Pasta kanapkowa „z niczego”
Zastanawiasz się, co przygotować z białego sera wykorzystanego wcześniej jako nadzienie do naleśników ze szpinakiem? Nie masz pomysłu, jak użyć szprotek z poprzedniej kolacji? To proste!Wystarczy blender, odrobina ziół, a w połączeniu tych wszystkich składników uzyskasz wyrazistą, a zarazem delikatną pastę kanapkową. Skrapiając oliwą, ozdabiając listkami pietruszki, zachwycisz smakiem wszystkich domowników.
Hawajska, Wiejska, a może Marinara? – domowa pizza od ręki
Zbliża się pora kolacji, a jedyne, czego pragniesz, to chrupiąca, pachnąca pizza? Portfel świeci pustkami, a rodzina wspomina o niej ze smakiem i nadzieją? Nic straconego! Odrobina fasolki, kukurydzy czy pomidorków z puszki w połączeniu z pokrojoną w kostkę wędliną z poprzedniego dnia fantastycznie sprawdzi się w domowej pizzy.
Wariacje smakowe z użyciem pieczonego mięsa
Delikatne mięsne kąski, które zostały z Twojego wieczornego posiłku, będą idealnym nadzieniem do pieczonych ziemniaków w mundurkach. W połączeniu z odrobiną własnoręcznie przygotowanego sosu czosnkowego i kolendry stanowią idealną propozycję na wykwintną kolację we dwoje.